Andrzej D. Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Witam wszystkich serdecznie. Właśnie popełniłem kindziuka, już się nie mogę doczekać efektów chociaż nie wiem czy czasem nie rzuciłem sie na zbyt głęboką wodę hmmm.... Przepis jak ze strony głównej. tylko dałem 3kg szynki chudej i zamiast boczku dałem kilogram karczku. Co do zdjęć, to jest problem bo zepsuł mi się aparat o czym pisałem wczoraj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-26785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Tomuś kindziuk pieknie wyglada. Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-26848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgodnie z obietnicą wklejam zdjęcia mojego kindziuka. Smak wędlinki jest prawie idealny, powinienem dać tylko troszkę mniej soli. Osłonki same niestety nie ścisneły dostatecznie wyrobu i w środku pojawiły się puste przestrzenie. Należy kindziuka mocno sznurować i w trakcie popełniania jeszcze dociągać przędzę. Co do wydajności to jest niska. Na początku waga wynosiła 5,1kg. a po ostatnim wędzeniu 3,3kg. Następnym razem wyeliminuję błędy i wyrób powinien być idealny. :grin: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Stycznia 2008 te puste przestrzenie mnie trochu niepokoją Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Co jak co ale wygląda dość smakowo. Co do przestrzeni, to może dlatego należy używać osłonek naturalnych np. pęcherza lub żołądka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Stycznia 2008 nie ścisneły dostatecznie wyrobu i w środku pojawiły się puste przestrzenie Wnuczek, miałem kiedyś podobny problem z krakowską, w której po wysuszeniu na przekroju były dziury. Maxell zasugerował wówczas, że: Kiełbasy z farszem, w którym mięso jest krojone na większe kawałki, muszą byc robione w jelitach o większej średnicy. Być może tutaj jest pies pogrzebany ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Powodem dziur może być niewłaściwa wilgotność w trakcie całego cyklu dojrzewania(nie wysycha jednakowa w całej masie), brak sprasowania celem fizycznego dociśnięcia poszczególnych kawałków do siebie, a może zastosowany spirytus.Podobną rzecz miałem przy kiełbasie żmudzkiej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Bagno czy nie dodanie spirytusu ciągnie za sobą jakieś konsekwencje typu dłużej będzie woda odparowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Stycznia 2008 czy nie dodanie spirytusu ciągnie za sobą jakieś konsekwencje typu dłużej będzie woda odparowywać?Nie niesie żadnych konsekwencji. Mogą się pojawić, gdy na początku procesu suszenia wystartujemy z niską wilgotnością doprowadzając do powstania na powierzchni skorupki będącej zaporą do usunięcia z wewnętrznej warstwy (środka) wody. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-27196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Lutego 2008 Kusi mnie by zrobić kindziuk ale to wędzenie przez 3 tygodnie to czarno widzę ( chociaż mój mówi że wyrąbie na strychu dziury w kominie od kominka i może tam coś zamontuje :rolleyes: ) i narazie nie wiem gdzie zdobyć żołądek lub pęcherz. A może basturmę popełnić :question: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Lutego 2008 kindziuk pochodzi z Litwy i tam powstała jego receptura, i tam mam wielu znajomych i przyjaciół. Chociaż przez ostatnie lata jakoś nie miałem czasu żeby się tam wybrać ale kontakt jakiś mamy. dostałem na wielkanoc od przyjaciół kindziuka na święta i był po porostu pyszny. sami robili. właśnie podawali mi w zeszłym roku receptę na kumpiaka, ale jakoś to zostało sobie a muzom :devil: pozdrawiamWitam;)) może Jarek byś napisał coś o tym kumpiaku, bo temat i produkt jest ciekawy a oprócz Twojej wypowiedzi nic o nim tutaj nie znalazłem pozdrawiam i czekam na przepis :smile: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 4 Lutego 2008 http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080128/REG04/95415353Tu masz takie ogólne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Lutego 2008 Wnuczku niestety miałeś raację mój kińdziuk z ""wielkiego męzczyzny stał się bardzo małym chłopczykiem"" , po ostatnim wedzeniu wczoraj , to nie wiem czy nie ubyło mu 50 % i to te ,które były przeznaczone na spróbowanie :wink: .Ale jeszcze przd nim kolejne boję się żeby nie zniknęło pozostałe 50 % . :grin: Mimo wszystko czekam z niecierpliwością :tongue: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-28516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Lutego 2008 Witajcie :grin: Zrobiłem dzięki Wam kindziuka. Obsechł a teraz siedzi w beczce na dachu na wylocie z kominka(tyle dobrego drzewa się spala k. daje tylko ciepło ))- niech owędzi choć jeszcze kindziuka)Czy to się sprawdzi dam Wam znać. Ale chciałbym Wam Wszystkim podziękować.Gdyby nie Wy to nie robiłbym tak dobrych szyneczek kiełbasek itp. bo po prostu nie wiedziałbym ,,jak to się robi" :tongue: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Lutego 2008 Geronimo..poprosimy o zdjęcia ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Lutego 2008 kindziuk na lozu madejowym : http://img84.imageshack.us/img84/5471/oemadejowekindziukals2.jpg beczka na dachu : http://img267.imageshack.us/img267/3839/beczkanadachuhu9.jpg kindziuk w beczce na kominie: http://img529.imageshack.us/img529/7439/kindziukwbeczcenakominipi2.jpg dzieki Wam za pomoc;))) ale całe szczęście syn też pomógl ). Fajnie mieć dzieci ;DDD Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Lutego 2008 Jak dla mnie wygląda fajnie, tylko jeszcze nikt nie napisał jak to smakuje? I czy warto robić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Lutego 2008 Jak dla mnie wygląda fajnie, tylko jeszcze nikt nie napisał jak to smakuje? I czy warto robić?Warto :!: Smak tródno oddać słowami, kindziuk jest poprostu smaczny. Ma tylko jedną wadę, jest twardy. Raz dodałem kilka plastrów do grochówki, rewelacja. Zarówno grochówka jak i kindziuk w niej gotowany. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Lutego 2008 Dodatek kindziuka do grochówki to moim zdanie marnotrastwo. Przecież trzeba włożyć w jego produkcję tyle pracy i tyle czekać, a potem wrzucić go do zupy ? Do grochóki można użyć wielu innych wędzonych składników. A kindziuk kroić w cienkie plasterki i delektować się smakiem. :tongue: Narobiliście mi smaka. Wprawdzie na wielkanoc nie zdążę, ale i tak zrobię, tylko najpierw spróbuję (mam nadzieję, że Tomuś mnie poczęstuje :grin: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Lutego 2008 Do Brennej napewno dojedzie :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-29681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Marca 2008 O kińdziuku /tym moim/ możemy mówić już tylko w czsie przeszłym .Jak w piosence "Tak długo się starałem" , teraz wiem ,że szykując się na taki np. III Zlot ,trzeba załatwić żoładek słonia :grin: wtedy starczy dla wszyskich :lol: .Co do smaku i wrażeń po spożyciu się nie wypowiadam ,niech to uczynią inni. Wiem jedno wszyscy przeżyli :wink: . Dzięki ,że mnie nie skrzyczeliście. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Marca 2008 Dzięki ,że mnie nie skrzyczeliście.Tomuś! Przesadna skromność też jest grzechem :lol: Mnie kindziuk smakował bardzo i polecam go wszystkim Ma smak szlachetnej wędliny dojrzewającej. Przy okazji pytam fachowców: czy używając w trakcie produkcji mniejszej ilości soli są szanse na sukces? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Marca 2008 Przepraszam ,nie wszyscy widzieli "wnętrze" tak wyglądał po 83 dniach i 16 wędzeniach w zimnym dymie. Wnioski: musi być tylko mięsko z szynki /bez boczku mimo ,że było tylko 15 %/ ,trzeba dokładniej dopchać i mocniej zawiązać i ścisnąć Ostatecznie "ubyło " od początku 40- 50% wagi Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Marca 2008 "ubyło " od początku 40- 50% wagi Jak na ten ubytek kindziuk był zadziwiająco miękki, wilgotny i delikatny. Smak i zapach rasowej wędzonki, bardzo intensywne, wręcz esencjonalne. Tomuś, gratuluję wyrobu. :!: Zachęcona Twoim sukcesem również spróbuję go zrobić. Osobiście uwielbiam surowe wędliny. Mam tylko jedną, nieśmiałą sugestię, dotyczacą serwowania. Otóż wyroby dojrzewajace, z natury rzeczy są słone, czasami twardawe. Powinny być jak najcieniej krojone i podawane z chlebem (słynna szynka parmeńska pokrojona w plasterki tylko nieco grubsze niż przeźroczyste jest nie do zjedzenia) . Cieniutka warstewka takiej wędliny położonej na kromce chleba pozwoli delektować się tym cudeńkiem; dostrzec i docenić wszystkie odcienie smaku i aromatu. (tak jak używanie szlachetnych perfum w nadmiarze niweczy zamierzony efekt). Wtedy też nie trzeba też będzie "załatwieć żołądka słonia" :grin: :grin: :grin: Dziękuję za przekazanie zdobytych doświadczeń. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Marca 2008 Dzięki za informacje i zdjęcia :wink: Wygląda bdb.Smak mówicie też był extra :grin: Ja też dałem boczzek tylko dość chudy. Co mi wyjdzie na razie nie wiem.Kindziuk się suszy i wędzi na przemian.(musiałem przeczekać tą Emmę bo by mi zdmuchnęło kindziuka z dachu :wink: pozdrawiam z odrobiną zazdrości Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/3/#findComment-30310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.