Tomuś Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Marca 2008 Po wizycie w zaprzyjażnionym Zakładzie Mięsnymi rozmowie i próbie smakowej z gł.technologiem rady dla tych ,którzy chcą być "kińdziukowcami" ;trzeba koniecznie mocniej "wymasować" mięsko ,które jednak powinno mieć mniejszą ilość tłuszczu /boczek zastąpić karczkiem/,w miarę możliwości pakować nadziewarką jak najpełniej po zaszyciu mocno wymasować i mocno ściśnąć i wmiarę możliwości "odkłuć powietrze cienką igłą" /ja tego nie zrobiłem i dlatego w przekroju są wolne przestrzenie z innym kolorem/ :blush: i dokładnie związać .Było pytanie czy musi być tak dużo soli ? tak mięsko musi dojrzeć co do wędzenia uwag nie było, jak najwięcej w zimnym dymie. Powodzenia to nie takie trudne ale dla cierpliwych :wink: Wodzu Twój też będzie wspaniały, szczególnie ,że robiony w tak ekstremalnych warunkach :rolleyes: P.S. Sciskaj Go mocno :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Marca 2008 Witam :???: Tomuś powiedz ile Ci poszło drewna na tego kindziuka?W świetle poświęconego czasu i ilości zużytego drewna to masakra.Tomuś robiłeś w żołądku - to chyba ambitne wyzwanie bo to jest wielkie.Ciekawe jak pozostałe kindziuki naszych kolegów?Kindziuki Puńskie w pęcherzach są oczywiście mniejsze i bardzo twarde.Gdyby nie to że mój kindziuk wędzi niejako przy okazji to nie byłbym w stanie wędzić go przez kilkanaście dni.Obawiam się tych wolnych przestrzeni , nie wykłuwam powietrza ( jeśli jest ) igłą .Dość mocno go ściskałem.Jak już będzie ok. to zamieszczę zdjęcia.Trzymajcie się i nie traćcie zapału :smile: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Marca 2008 Kińdziu k był wędzony "przy okazji " tak ,ze nie można powiedziec ile drewna poszło na niego , ale na pewno dużo bo wędzarnia, duża i każde osuszenie + grzanie to Masz rację masakra :wink: ,ale smak i zadowolenie na twarzach konsumujących wynagradza wszysko. Nie patrz na cenę patrz na efekt. :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Marca 2008 Tomuś :wink: -dziękiza słowa otuchy - już mi lepiej :wink: Dziś ponownie przykręciłem śrubę kindziukowi;)))Nawet nie zajęczał.A nie jest jeszcze taki twardziel;)) :grin: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 9 Marca 2008 Wodzu uważaj abyś nie przesadził z tym dokręcaniem :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 13 Marca 2008 Witam serdecznie. Lekko ponad dwa miesiące popełniłem kindziuka i dzisiaj odważyłem się obejrzeć go od środka . Oto jaki jest efekt. Tak naprawdę nie wiem na czym opierać moje spostrzeżenia bo nigdy nie miałem czegoś takiego w rękach. Kindziuk pachnie przepięknie, mięsko natomiast wydaje mi się że nie jest tak bardzo twarde jak to opisywali moi poprzednicy, jest suche lecz jednak lekko sprężyste, a po odkrojeniu cienkiego plastra wszystko trzyma się ładnie całości i nie rozlatuje się. Kindziuk był wędzony około 12 razy po 4-5 godzin a w międzyczasie wisiał sobie i suszył się. Uwagi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 13 Marca 2008 Widzę Andrzej, że wypływasz na coraz szersze wody. :wink: Tak trzymaj. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 13 Marca 2008 Maxellku ale to wszystko dzięki Waszej pomocy i poradach. To dzięki wam mam satysfakcję z tego co robie a potem jem. Dziękuję wam za to wszystkim i nie zamierzam opuszczać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 13 Marca 2008 bardzo ladnie a że mięsko jest spręzyste to sie cieszyć mogłoby być twarde jak deska Gratulacje!!! :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 13 Marca 2008 Yupi !!! Czyli wszystko tak jak ma być, a już się bałem że coś mogłem zrobić nie tak i że może za mało wędzony chociaż po tym wędzeniu które przeszedł zrobił się prawie czarny ale za to jak pachnie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 13 Marca 2008 Ze zdjęć widać, że pomiędzy kawałkami mięsa są wolne przestrzenie.Następny, zacznij obciążać pomiędzy wędzeniami, wówczas przekrój będzie sprasowany i zbity. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirass Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 13 Marca 2008 A mój kindziuk po 2 miesiącach produkcji może ciut przesolony, ale ładnie sprawowany i wysuszony Mirass Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 13 Marca 2008 NO to Panowie witajcie w Klubie :lol: . Andrzeju uwagi Bagna są b.dobre ja też popełniłem ten błąd /brak doświadczenia/ najlepsza jest praska /do sera lub salsesonu /ze śrubą ,którą można dokręcić/nie mylić z ministrem finansów/,a kolędrę dodaję zmieloną . Dzieło Mirassa jest zrobione z dużych kawałków i "tyż piknie ", o sól się nie martw najwyżej się więcej wypije :wink: No to co trzeba myśleć o następnym :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 13 Marca 2008 Ja swoje wyroby z serii "długo dojrzewające" obciążam zgrzewkami wody mineralnej lub innym ciężkim narzędziem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 13 Marca 2008 Ja mam szczęście ,że Fentel dżwiga ciężary :grin: i używamy "talerzy" ze sztangi zależnie od potrzeb Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dawno nie było "ruchu" w tym temacie ,to trzeba coś zrobić . To trochę historii /dosłownie trochę :wink: Tyle zostało z produkcji z 8.12.2007 roku to jest tylko dla "Bardzo Znamienitych Gości" ,krojone na cieniutkie chipsy, zapach "słonego mięsa". Ten biały nalot to sól mięsko wyschło na kamień a tłuszczyk na "cegłę" :wink: A dziś zaczynam produkcję nowego .Relacja foto wieczorem . Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Była historia to teraz "nówka" Na zdjęciu widać 4 kg mięska -szynka , 18 dkg peklosoli, 2 główki polskiego czosnku, ,4 g kolendry mielonej, 15 ziaren ziela angielskiego mielonego, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego wszystko mieszane5 razy co godzina i żołądek wieprzowy . " Maciek" napełniony i odkłuty długą igłą /drut do swetra :wink: / Takiego urządzenia szukałem bardzo długo i udało się ,oryginalna praska do sera ,z połowy ubiegłego stulecia ,do kindziuka i salsesonu jak znalazł :lol: Po ściśnięciu na balkon /jedyne zimne miejsce w domu/ jutro pojedzie do P.Krysi z gazowni :wink: :lol:/ Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Stycznia 2009 4 kg mięska -szynka , 18 dkg peklosoli, 2 główki polskiego czosnku, ,4 g kolendry mielonej, 15 ziaren ziela angielskiego mielonego, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonegoA spirytus :question: :!: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Aniu ,nie stosuję spirytusu w wyrobach mięsnych :wink: a przy tak :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Tomuś...to jest piękne... :lol: Na allegro znalazłeś taką praskę? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Na allegro znalazłeś taką praskę? :wink: Małgoś , ja tą praskę widziałem kilkanaście/ może 20/ lat temu u mojej kuzynki i będąc ostatnio zapytałem czy jeszcze jest? ,była w szopie pod rupieciami . Mały "lifting" i do roboty . Okucia robione ręcznie pewnie w kużni . Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Kempes " docieka " :wink: co z kińdziukem , kińdziuk" ocieka " jeszcze w chłodzie , do "gazowni" pójdzie w poniedziałek :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-54162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 3 Lutego 2009 Kempes mówisz i masz :lol: .Pierwsze " dymienie " razem z Fentlowymi oscypkami/ jakie dobrutkie :lol: /. Ciekawe ile razy uda się go uwedzić poprzedni był chyba 14 razy ,chociaż po 8-9 był już "kamienny" :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-54670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Lutego 2009 Mój drugi kińdziuk jest już po czwartym wędzeniu , wędzenia długie 24 godzinne w zimnym dymie i czeka na dalsze ,.Po drugim był mały problem w prasce pękł żołądek ale szybka interwencja chirugiczna załatwiła problem :lol: . Teraz spokoinie obsycha i czeka na lepsze czasy :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-58405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 18 Marca 2009 Tak wygląda kińdziuk po 50 dniach i 5 wędzeniach Dodane 2009-03-20 Kińdziuk był znów na wycieczce w wędzarni - już 6 raz Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-61581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.