Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po wizycie w zaprzyjażnionym Zakładzie Mięsnymi rozmowie i próbie smakowej z gł.technologiem rady dla tych ,którzy chcą być "kińdziukowcami" ;trzeba koniecznie mocniej "wymasować" mięsko ,które jednak powinno mieć mniejszą ilość tłuszczu /boczek zastąpić karczkiem/,w miarę możliwości pakować nadziewarką jak najpełniej po zaszyciu mocno wymasować i mocno ściśnąć i wmiarę możliwości "odkłuć powietrze cienką igłą" /ja tego nie zrobiłem i dlatego w przekroju są wolne przestrzenie z innym kolorem/ :blush: i dokładnie związać .Było pytanie czy musi być tak dużo soli ? tak mięsko musi dojrzeć co do wędzenia uwag nie było, jak najwięcej w zimnym dymie. Powodzenia to nie takie trudne ale dla cierpliwych :wink:

 

Wodzu Twój też będzie wspaniały, szczególnie ,że robiony w tak ekstremalnych warunkach :rolleyes:

P.S. Sciskaj Go mocno :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30323
Udostępnij na innych stronach

Witam :???:

Tomuś powiedz ile Ci poszło drewna na tego kindziuka?

W świetle poświęconego czasu i ilości zużytego drewna to masakra.

Tomuś robiłeś w żołądku - to chyba ambitne wyzwanie bo to jest wielkie.

Ciekawe jak pozostałe kindziuki naszych kolegów?

Kindziuki Puńskie w pęcherzach są oczywiście mniejsze i bardzo twarde.

Gdyby nie to że mój kindziuk wędzi niejako przy okazji to nie byłbym w stanie wędzić go przez kilkanaście dni.

Obawiam się tych wolnych przestrzeni , nie wykłuwam powietrza ( jeśli jest ) igłą .

Dość mocno go ściskałem.

Jak już będzie ok. to zamieszczę zdjęcia.

Trzymajcie się i nie traćcie zapału :smile:

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30542
Udostępnij na innych stronach

Kińdziu k był wędzony "przy okazji " tak ,ze nie można powiedziec ile drewna poszło na niego , ale na pewno dużo bo wędzarnia, duża i każde osuszenie + grzanie to Masz rację masakra :wink: ,ale smak i zadowolenie na twarzach konsumujących wynagradza wszysko. Nie patrz na cenę patrz na efekt. :lol:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30571
Udostępnij na innych stronach

Tomuś :wink: -dziękiza słowa otuchy - już mi lepiej :wink:

 

Dziś ponownie przykręciłem śrubę kindziukowi;)))

Nawet nie zajęczał.A nie jest jeszcze taki twardziel;)) :grin:

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-30616
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie. Lekko ponad dwa miesiące popełniłem kindziuka i dzisiaj odważyłem się obejrzeć go od środka :) . Oto jaki jest efekt.

 

Tak naprawdę nie wiem na czym opierać moje spostrzeżenia bo nigdy nie miałem czegoś takiego w rękach. Kindziuk pachnie przepięknie, mięsko natomiast wydaje mi się że nie jest tak bardzo twarde jak to opisywali moi poprzednicy, jest suche lecz jednak lekko sprężyste, a po odkrojeniu cienkiego plastra wszystko trzyma się ładnie całości i nie rozlatuje się. Kindziuk był wędzony około 12 razy po 4-5 godzin a w międzyczasie wisiał sobie i suszył się. Uwagi mile widziane :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31017
Udostępnij na innych stronach

Widzę Andrzej, że wypływasz na coraz szersze wody. :wink: Tak trzymaj. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31018
Udostępnij na innych stronach

bardzo ladnie a że mięsko jest spręzyste to sie cieszyć mogłoby być twarde jak deska Gratulacje!!! :lol: :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31029
Udostępnij na innych stronach

Yupi !!! Czyli wszystko tak jak ma być, a już się bałem że coś mogłem zrobić nie tak i że może za mało wędzony chociaż po tym wędzeniu które przeszedł zrobił się prawie czarny ale za to jak pachnie :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31030
Udostępnij na innych stronach

Ze zdjęć widać, że pomiędzy kawałkami mięsa są wolne przestrzenie.

Następny, zacznij obciążać pomiędzy wędzeniami, wówczas przekrój będzie sprasowany i zbity.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31037
Udostępnij na innych stronach

NO to Panowie witajcie w Klubie :lol: . Andrzeju uwagi Bagna są b.dobre ja też popełniłem ten błąd /brak doświadczenia/ najlepsza jest praska /do sera lub salsesonu /ze śrubą ,którą można dokręcić/nie mylić z ministrem finansów/,a kolędrę dodaję zmieloną . Dzieło Mirassa jest zrobione z dużych kawałków i "tyż piknie ", o sól się nie martw najwyżej się więcej wypije :wink: No to co trzeba myśleć o następnym :lol:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31045
Udostępnij na innych stronach

Ja swoje wyroby z serii "długo dojrzewające" obciążam zgrzewkami wody mineralnej lub innym ciężkim narzędziem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-31051
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dawno nie było "ruchu" w tym temacie ,to trzeba coś zrobić . To trochę historii /dosłownie trochę :wink:

 

 

Tyle zostało z produkcji z 8.12.2007 roku to jest tylko dla "Bardzo Znamienitych Gości"

,krojone na cieniutkie chipsy, zapach "słonego mięsa". Ten biały nalot to sól mięsko wyschło na kamień a tłuszczyk na "cegłę" :wink:

A dziś zaczynam produkcję nowego .Relacja foto wieczorem .

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53807
Udostępnij na innych stronach

Była historia to teraz "nówka"

 

 

 

 

 

Na zdjęciu widać 4 kg mięska -szynka , 18 dkg peklosoli, 2 główki polskiego czosnku, ,4 g kolendry mielonej, 15 ziaren ziela angielskiego mielonego, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego wszystko mieszane5 razy co godzina i żołądek wieprzowy .

 

 

 

" Maciek" napełniony i odkłuty długą igłą /drut do swetra :wink: /

 

 

Takiego urządzenia szukałem bardzo długo i udało się ,oryginalna praska do sera ,z połowy ubiegłego stulecia ,do kindziuka i salsesonu jak znalazł :lol:

 

 

 

Po ściśnięciu na balkon /jedyne zimne miejsce w domu/ jutro pojedzie do P.Krysi z gazowni :wink: :lol:/

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53823
Udostępnij na innych stronach

4 kg mięska -szynka , 18 dkg peklosoli, 2 główki polskiego czosnku, ,4 g kolendry mielonej, 15 ziaren ziela angielskiego mielonego, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego

A spirytus :question: :!:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53845
Udostępnij na innych stronach

Na allegro znalazłeś taką praskę?

:wink:

Małgoś , ja tą praskę widziałem kilkanaście/ może 20/ lat temu u mojej kuzynki i będąc ostatnio zapytałem czy jeszcze jest? ,była w szopie pod rupieciami . Mały "lifting" i do roboty . Okucia robione ręcznie pewnie w kużni .

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-53949
Udostępnij na innych stronach

Kempes mówisz i masz :lol: .Pierwsze " dymienie " razem z Fentlowymi oscypkami/ jakie dobrutkie :lol: /.

Ciekawe ile razy uda się go uwedzić poprzedni był chyba 14 razy ,chociaż po 8-9 był już "kamienny" :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-54670
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Mój drugi kińdziuk jest już po czwartym wędzeniu , wędzenia długie 24 godzinne w zimnym dymie i czeka na dalsze ,.Po drugim był mały problem w prasce pękł żołądek :cry: ale szybka interwencja chirugiczna załatwiła problem :lol: . Teraz spokoinie obsycha i czeka na lepsze czasy :wink:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/4/#findComment-58405
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.