Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeszukuję googlaka, forum, nawet jakieś rozporządzenia ale nie mogę znaleźć.

Chodzi mi o jeden temat. 

Dzisiaj widziałem w sklepie pasztet z dzika. 21% mięsa z dzika, reszta wp, drób, przyprawy,woda...

Czy ten pasztet ma prawo się tak nazywać?

Ile % mięsa np  z zająca musi mieć pasztet z zająca? Czy powinien być tylko z surowca zajęczego?

Czy są jakieś przepisy regulujące i wyraźnie informujące o takim znakowaniu?

Pytam, bo temat został poruszony na forum rodzinnym i mało sobie po mordzie nie dali zainteresowani.

Każdy z nich mówił prawdę i miał rację. Tak mówili :facepalm:

Komu w dym, temu czas:-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/
Udostępnij na innych stronach

Podobnie robiła moja babcia. Tylko nie w tej ilości. Dawała pół konia i pół zająca.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365414
Udostępnij na innych stronach

no jeszcze mamy makarony  4 jajeczne

4 jaja -tona maki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365422
Udostępnij na innych stronach

Tiutaj jest odrobine o falszowaniu zywnosci 

http://polskagastronomia.com/index.php/ciekawostki-kulinarne/148-falszowanie-zywnosci

 Moze to odrobine rozjasni temat ile czego w czym :cry:

 

A to cytat :"Jeśli chodzi o pasztety, to jedną z najbardziej kuriozalnych sytuacji przytaczanych często w mediach był przypadek producenta pasztetu z zająca. Kiedy odpowiednie służby ustaliły, że w składzie znajdowały się zaledwie śladowe ilości mięsa zajęczego, kreatywny producent postanowił zatrudnić w zakładzie technologa o nazwisku Zając, który odtąd firmował wyrób własnym nazwiskiem. Jedyne, co zmieniono, to etykieta, z której zniknęło „z”. Produkt nazwano więc „Pasztetem Zająca”.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365427
Udostępnij na innych stronach

Pytam, bo temat został poruszony na forum rodzinnym i mało sobie po mordzie nie dali zainteresowani. Każdy z nich mówił prawdę i miał rację. Tak mówili

 

 

Jestem ciekawy co sobie userzy wyobrazali na tym forum.. Mam na mysli : ile ma byc czegos w czyms aby moc sie nazywac np. Pasztetem z Dzika..!?

Mozna porownac np. parowki cielece.. Czy tam musi albo ma byc 90% cieleciny aby produkt nazywal sie parowkami cielecymi..?

Albo pasztet grzybowy lub pomidorowy.. Gdzie, czego, ile aby produkt zaslugiwal na swoja nazwe..?!

Szkoda ze forumowicze bili sie po pyskach o takie cos.. Co innego gdyby to byl wyrob tradycyjny okreslony w jakims registrze to wtedy mazna po pyskach walic.. :brr:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365435
Udostępnij na innych stronach

Generalnie chodzi o to. Kiedy pasztet zawierający 21% dzika i 79% reszty nie związanej z dzikiem może się nazywać z dzika czy z dzikiem...

Jutro podzwonię do wszystkich możliwych instytucji typu PIH i IJHAR-S. 

To tu podam z dwóch źródeł informacje.

To jest tak zakręcone i niejasne że szkoda gadać...

Komu w dym, temu czas:-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365437
Udostępnij na innych stronach

A to polska właśnie. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365461
Udostępnij na innych stronach

Generalnie chodzi o to. Kiedy pasztet zawierający 21% dzika i 79% reszty nie związanej z dzikiem może się nazywać z dzika czy z dzikiem...

Jutro podzwonię do wszystkich możliwych instytucji typu PIH i IJHAR-S. 

To tu podam z dwóch źródeł informacje.

To jest tak zakręcone i niejasne że szkoda gadać...

 

Skromnym zdaniem, dzwonienie tu i tam nic nie da, bo oni sami nic nie wiedzą. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365464
Udostępnij na innych stronach

 

 

tam nic nie da, bo oni sami nic nie wiedzą. 
Taką normę na dany produkt jaką zakład sobie sam napisze i mu zatwierdzą,taki będzie skład i nazwa.Od tej chwili nic nikomu do tego,byle klienci kupowali,takie są przepisy :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365491
Udostępnij na innych stronach

 

tam nic nie da, bo oni sami nic nie wiedzą. 
Taką normę na dany produkt jaką zakład sobie sam napisze i mu zatwierdzą,taki będzie skład i nazwa.Od tej chwili nic nikomu do tego,byle klienci kupowali,takie są przepisy :)  

 

Jak zrobiłem parówki z sarniny, to pomimo, że podstawowym składnikiem 50 % był udziec sarni ( po 25% łopatki wp i podgardla), pomimo, że autor też je tak nazywał no i pomimo, że na forum są receptury na wyroby z dzika z zawartością 25 % dzika np. lub też 50%, to "złośliwy admin" moją poprawił na " z sarniną"

 

Poruszałem już ten temat ale nie było chętnych do odpowiedzi.

 

Tak, że kolego @hubsol, nawet na naszym, fachowym forum nie można czasami uzyskać konkretnej, poważnej odpowiedzi.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365495
Udostępnij na innych stronach

Oj temat rzeka ... :(

Myślę że istniejący stan prawny dotyczący składu i nazewnictwa wyjaśnia Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - z upoważnienia ministra - na interpelację nr 5899 co preawda dotyczy to głównie MOM ale ..

Wnioski moim zdaniem są proste i oczywiste nie jesty istotne jak ktoś coś nazwie i co tam wrzuci - ważne żeby to było opisane w składzie ;) 

 

Tutaj pełny tekst:

 

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=3261FC15

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365499
Udostępnij na innych stronach

Normy na wędliny stały się nieobowiązkowe w 2004 r., kiedy przystąpiliśmy do Unii Europejskiej, bo Unia ich nie narzuca (z wyjątkiem produktów regionalnych).

 

A propos zawartości wody to nowe przepisy UE zmieniają zasady znakowania i nazywania produktów. Wędliny ze wstrzykniętą wodą nie będą już mogły się nazywać np. szynka wiejska tylko po prostu szynka z wodą. Ponadto na etykietach informacyjnych wszystkich produktów będzie musiała być informacja, z jakiego kraju składniki tego produktu pochodzą. Wspomniane Rozporządzenie UE ujednolici przepisy regulujące dystrybucję artykułów spożywczych w całej UE z dniem 13 grudnia 2014 r. W stosunku do stanu dzisiejszego te rewolucyjne zmiany dotyczą branży mięsnej i rybnej. Szczególnie dotyczy to produktów z zawartością wody. Dzisiejsza szynka, której cena jest niska np. około 10 zł to produkt o zawartości około 50 % wody. Nowe przepisy wprowadzają rygor obowiązku podania w informacji o wszystkich przypadkach, gdy woda w produkcie przekracza 50 %. Można powiedzieć, że już za rok taka wspomniana szynka będzie musiała się nazywać „szynka z wodą” lub „woda o smaku szynki”. Oczywiście można oczekiwać i innych nazw, które będą próbowały nie być aż tak wyraziste a z drugiej strony będą wypełniać nałożone prawem obowiązki (np. „szynka wysokowydajna”). Według Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych ilość wędlin o zawartości wody (ponad 50 %) obejmie nawet 90 % produktów, które kupujemy.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365505
Udostępnij na innych stronach

dobrze ze coraz mniej ,kupujemy tych "smakolykuch" wodnych :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365507
Udostępnij na innych stronach

@dyzio to tylko założenia, a polak potrafi.

Na cuda nie licz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365510
Udostępnij na innych stronach

@dyzio to tylko założenia, a polak potrafi.

Na cuda nie licz.

 

Поживем — увидим

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365514
Udostępnij na innych stronach

:D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365517
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobiłem parówki z sarniny, to pomimo, że podstawowym składnikiem 50 % był udziec sarni ( po 25% łopatki wp i podgardla), pomimo, że autor też je tak nazywał no i pomimo, że na forum są receptury na wyroby z dzika z zawartością 25 % dzika np. lub też 50%, to "złośliwy admin" moją poprawił na " z sarniną"

Nasze forum nie musi powielać kłamstw i naciągania marketingowego, tylko dlatego że dopuszcza tak prawo.,...

Ja osobiście czuję się lepiej gdy nazywam rzeczy tak jak się mają do rzeczywistości

tu np uznaję jeszcze niewielki dodatek np 20% tłuszczu wp do kiełbasy z dzika który jest w zasadzie niezbędny dla zachowania jako takiej konsystencji i smaku wyrobu... natomiast zastępowanie surowca "prestiżowego" tańszym i tworzenie nazwy wyrobu kojarzącego się z tym "lepszym" jest po prostu zwykłym oszustwem (nawet jeśli oszukujemy tylko samego siebie....)

 

Co do drugiej części cytowanej wypowiedzi (bo w zasadzie to skłoniło mnie do napisania w tym temacie) to o ile pamiętam to nie "złośliwy admin" poprawił Twój post a moderator abratek...... myślę że znawca komputerów i bywalec forów powinien to rozróżniać zanim zacznie oskarżać niewinną osobę...

Zupełnie osobną kwestią pozostaje już to, że ta "poprawka" była konsultowana z Tobą (jak zresztą w wielu innych sprawach) i ostatecznie była na to wyrażona zgoda i zrozumienie, dlatego dziwi mnie ten ton mający za cel szkalowanie "administracji".....

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365520
Udostępnij na innych stronach

Co do drugiej części cytowanej wypowiedzi (bo w zasadzie to skłoniło mnie do napisania w tym temacie) to o ile pamiętam to nie "złośliwy admin" poprawił Twój post a moderator abratek...... myślę że znawca komputerów i bywalec forów powinien to rozróżniać zanim zacznie oskarżać niewinną osobę...

Zupełnie osobną kwestią pozostaje już to, że ta "poprawka" była konsultowana z Tobą (jak zresztą w wielu innych sprawach) i ostatecznie była na to wyrażona zgoda i zrozumienie, dlatego dziwi mnie ten ton mający za cel szkalowanie "administracji".....

Napisałem tak, bo tak wtedy uważałem, zwłaszcza, że innych kiełbas z dziczyzny nigdy nikomu nie poprawiłeś, a "złośliwy admin" napisałem celowo, żeby nie wskazywać konkretnej osoby, bo to nie jest ważne w mojej wypowiedzi. Ale jak widać "uderz w stół..."

Co do konsultacji, to raczej mnie poinformowałeś, że zmienisz, bo jest tam mięso wp. i już, więc raczej nie miałem wyjścia. :)

Napisałem również, że autor je tak nazywa i skoro podaję link, to powinny również taką mieć nazwę. Pisanie, że się zgodziłem na zmianę nazwy jest kłamstwem. :hmm:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365537
Udostępnij na innych stronach

Warto czasami a może zawsze trzeba wszystkich stron wysłuchać aby wyrobić sobie opinię na dany temat.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365541
Udostępnij na innych stronach

Pisanie, że się zgodziłem na zmianę nazwy jest kłamstwem.

kolego, chyba się jednak zapędzasz..... pisałem wyraźnie że zmieniam, ale masz możliwość niezgodzenia się z tą decyzją - obaj uznaliśmy że tak będzie właściwie, więc po co teraz łżesz?

Czy Tobie nadal "Administracja" jest taką solą w oku że nie odpuszczasz nawet gdy wyciąga się do Ciebie rękę?

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365542
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się orientuje nazwa wyrobu jest nazwą handlową i może "zawierać cuda i wianki"  , skład wyrobu ma oddawać rzeczywistość z tąd też np wyrób wiszący na haku pod nazwą "kiełbasa wieprzowa" może nie zawierać wcale wieprzowiny

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365584
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.