hubsol Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Witam,przeszukuję googlaka, forum, nawet jakieś rozporządzenia ale nie mogę znaleźć.Chodzi mi o jeden temat. Dzisiaj widziałem w sklepie pasztet z dzika. 21% mięsa z dzika, reszta wp, drób, przyprawy,woda...Czy ten pasztet ma prawo się tak nazywać?Ile % mięsa np z zająca musi mieć pasztet z zająca? Czy powinien być tylko z surowca zajęczego?Czy są jakieś przepisy regulujące i wyraźnie informujące o takim znakowaniu?Pytam, bo temat został poruszony na forum rodzinnym i mało sobie po mordzie nie dali zainteresowani.Każdy z nich mówił prawdę i miał rację. Tak mówili Cytuj Komu w dym, temu czas:-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Sorry.. Nie moglem sie powstrzymac.. Ale moze to troche prawdy..: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Podobnie robiła moja babcia. Tylko nie w tej ilości. Dawała pół konia i pół zająca. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 no jeszcze mamy makarony 4 jajeczne4 jaja -tona maki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Tiutaj jest odrobine o falszowaniu zywnosci http://polskagastronomia.com/index.php/ciekawostki-kulinarne/148-falszowanie-zywnosci Moze to odrobine rozjasni temat ile czego w czym A to cytat :"Jeśli chodzi o pasztety, to jedną z najbardziej kuriozalnych sytuacji przytaczanych często w mediach był przypadek producenta pasztetu z zająca. Kiedy odpowiednie służby ustaliły, że w składzie znajdowały się zaledwie śladowe ilości mięsa zajęczego, kreatywny producent postanowił zatrudnić w zakładzie technologa o nazwisku Zając, który odtąd firmował wyrób własnym nazwiskiem. Jedyne, co zmieniono, to etykieta, z której zniknęło „z”. Produkt nazwano więc „Pasztetem Zająca”. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Pytam, bo temat został poruszony na forum rodzinnym i mało sobie po mordzie nie dali zainteresowani. Każdy z nich mówił prawdę i miał rację. Tak mówili Jestem ciekawy co sobie userzy wyobrazali na tym forum.. Mam na mysli : ile ma byc czegos w czyms aby moc sie nazywac np. Pasztetem z Dzika..!?Mozna porownac np. parowki cielece.. Czy tam musi albo ma byc 90% cieleciny aby produkt nazywal sie parowkami cielecymi..?Albo pasztet grzybowy lub pomidorowy.. Gdzie, czego, ile aby produkt zaslugiwal na swoja nazwe..?!Szkoda ze forumowicze bili sie po pyskach o takie cos.. Co innego gdyby to byl wyrob tradycyjny okreslony w jakims registrze to wtedy mazna po pyskach walic.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubsol Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Generalnie chodzi o to. Kiedy pasztet zawierający 21% dzika i 79% reszty nie związanej z dzikiem może się nazywać z dzika czy z dzikiem...Jutro podzwonię do wszystkich możliwych instytucji typu PIH i IJHAR-S. To tu podam z dwóch źródeł informacje.To jest tak zakręcone i niejasne że szkoda gadać... Cytuj Komu w dym, temu czas:-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 A to polska właśnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton26 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 mnie się zdarzyło znaleźć pasztet z dzika w którym było 4% dzika Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Generalnie chodzi o to. Kiedy pasztet zawierający 21% dzika i 79% reszty nie związanej z dzikiem może się nazywać z dzika czy z dzikiem...Jutro podzwonię do wszystkich możliwych instytucji typu PIH i IJHAR-S. To tu podam z dwóch źródeł informacje.To jest tak zakręcone i niejasne że szkoda gadać... Skromnym zdaniem, dzwonienie tu i tam nic nie da, bo oni sami nic nie wiedzą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 tam nic nie da, bo oni sami nic nie wiedzą. Taką normę na dany produkt jaką zakład sobie sam napisze i mu zatwierdzą,taki będzie skład i nazwa.Od tej chwili nic nikomu do tego,byle klienci kupowali,takie są przepisy Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 tam nic nie da, bo oni sami nic nie wiedzą. Taką normę na dany produkt jaką zakład sobie sam napisze i mu zatwierdzą,taki będzie skład i nazwa.Od tej chwili nic nikomu do tego,byle klienci kupowali,takie są przepisy Jak zrobiłem parówki z sarniny, to pomimo, że podstawowym składnikiem 50 % był udziec sarni ( po 25% łopatki wp i podgardla), pomimo, że autor też je tak nazywał no i pomimo, że na forum są receptury na wyroby z dzika z zawartością 25 % dzika np. lub też 50%, to "złośliwy admin" moją poprawił na " z sarniną" Poruszałem już ten temat ale nie było chętnych do odpowiedzi. Tak, że kolego @hubsol, nawet na naszym, fachowym forum nie można czasami uzyskać konkretnej, poważnej odpowiedzi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Oj temat rzeka ... Myślę że istniejący stan prawny dotyczący składu i nazewnictwa wyjaśnia Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - z upoważnienia ministra - na interpelację nr 5899 co preawda dotyczy to głównie MOM ale ..Wnioski moim zdaniem są proste i oczywiste nie jesty istotne jak ktoś coś nazwie i co tam wrzuci - ważne żeby to było opisane w składzie Tutaj pełny tekst: http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=3261FC15 Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Normy na wędliny stały się nieobowiązkowe w 2004 r., kiedy przystąpiliśmy do Unii Europejskiej, bo Unia ich nie narzuca (z wyjątkiem produktów regionalnych). A propos zawartości wody to nowe przepisy UE zmieniają zasady znakowania i nazywania produktów. Wędliny ze wstrzykniętą wodą nie będą już mogły się nazywać np. szynka wiejska tylko po prostu szynka z wodą. Ponadto na etykietach informacyjnych wszystkich produktów będzie musiała być informacja, z jakiego kraju składniki tego produktu pochodzą. Wspomniane Rozporządzenie UE ujednolici przepisy regulujące dystrybucję artykułów spożywczych w całej UE z dniem 13 grudnia 2014 r. W stosunku do stanu dzisiejszego te rewolucyjne zmiany dotyczą branży mięsnej i rybnej. Szczególnie dotyczy to produktów z zawartością wody. Dzisiejsza szynka, której cena jest niska np. około 10 zł to produkt o zawartości około 50 % wody. Nowe przepisy wprowadzają rygor obowiązku podania w informacji o wszystkich przypadkach, gdy woda w produkcie przekracza 50 %. Można powiedzieć, że już za rok taka wspomniana szynka będzie musiała się nazywać „szynka z wodą” lub „woda o smaku szynki”. Oczywiście można oczekiwać i innych nazw, które będą próbowały nie być aż tak wyraziste a z drugiej strony będą wypełniać nałożone prawem obowiązki (np. „szynka wysokowydajna”). Według Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych ilość wędlin o zawartości wody (ponad 50 %) obejmie nawet 90 % produktów, które kupujemy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 dobrze ze coraz mniej ,kupujemy tych "smakolykuch" wodnych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 @dyzio to tylko założenia, a polak potrafi.Na cuda nie licz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 @dyzio to tylko założenia, a polak potrafi.Na cuda nie licz. Поживем — увидим Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Jak zrobiłem parówki z sarniny, to pomimo, że podstawowym składnikiem 50 % był udziec sarni ( po 25% łopatki wp i podgardla), pomimo, że autor też je tak nazywał no i pomimo, że na forum są receptury na wyroby z dzika z zawartością 25 % dzika np. lub też 50%, to "złośliwy admin" moją poprawił na " z sarniną"Nasze forum nie musi powielać kłamstw i naciągania marketingowego, tylko dlatego że dopuszcza tak prawo.,...Ja osobiście czuję się lepiej gdy nazywam rzeczy tak jak się mają do rzeczywistościtu np uznaję jeszcze niewielki dodatek np 20% tłuszczu wp do kiełbasy z dzika który jest w zasadzie niezbędny dla zachowania jako takiej konsystencji i smaku wyrobu... natomiast zastępowanie surowca "prestiżowego" tańszym i tworzenie nazwy wyrobu kojarzącego się z tym "lepszym" jest po prostu zwykłym oszustwem (nawet jeśli oszukujemy tylko samego siebie....) Co do drugiej części cytowanej wypowiedzi (bo w zasadzie to skłoniło mnie do napisania w tym temacie) to o ile pamiętam to nie "złośliwy admin" poprawił Twój post a moderator abratek...... myślę że znawca komputerów i bywalec forów powinien to rozróżniać zanim zacznie oskarżać niewinną osobę...Zupełnie osobną kwestią pozostaje już to, że ta "poprawka" była konsultowana z Tobą (jak zresztą w wielu innych sprawach) i ostatecznie była na to wyrażona zgoda i zrozumienie, dlatego dziwi mnie ten ton mający za cel szkalowanie "administracji"..... Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Co do drugiej części cytowanej wypowiedzi (bo w zasadzie to skłoniło mnie do napisania w tym temacie) to o ile pamiętam to nie "złośliwy admin" poprawił Twój post a moderator abratek...... myślę że znawca komputerów i bywalec forów powinien to rozróżniać zanim zacznie oskarżać niewinną osobę...Zupełnie osobną kwestią pozostaje już to, że ta "poprawka" była konsultowana z Tobą (jak zresztą w wielu innych sprawach) i ostatecznie była na to wyrażona zgoda i zrozumienie, dlatego dziwi mnie ten ton mający za cel szkalowanie "administracji".....Napisałem tak, bo tak wtedy uważałem, zwłaszcza, że innych kiełbas z dziczyzny nigdy nikomu nie poprawiłeś, a "złośliwy admin" napisałem celowo, żeby nie wskazywać konkretnej osoby, bo to nie jest ważne w mojej wypowiedzi. Ale jak widać "uderz w stół..."Co do konsultacji, to raczej mnie poinformowałeś, że zmienisz, bo jest tam mięso wp. i już, więc raczej nie miałem wyjścia. Napisałem również, że autor je tak nazywa i skoro podaję link, to powinny również taką mieć nazwę. Pisanie, że się zgodziłem na zmianę nazwy jest kłamstwem. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Warto czasami a może zawsze trzeba wszystkich stron wysłuchać aby wyrobić sobie opinię na dany temat. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Pisanie, że się zgodziłem na zmianę nazwy jest kłamstwem.kolego, chyba się jednak zapędzasz..... pisałem wyraźnie że zmieniam, ale masz możliwość niezgodzenia się z tą decyzją - obaj uznaliśmy że tak będzie właściwie, więc po co teraz łżesz?Czy Tobie nadal "Administracja" jest taką solą w oku że nie odpuszczasz nawet gdy wyciąga się do Ciebie rękę? Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Поживем — увидим Поживем - увидим, сказал слепой... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Z tego co się orientuje nazwa wyrobu jest nazwą handlową i może "zawierać cuda i wianki" , skład wyrobu ma oddawać rzeczywistość z tąd też np wyrób wiszący na haku pod nazwą "kiełbasa wieprzowa" może nie zawierać wcale wieprzowiny Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10196-kr%C3%B3tkie-i-konkretne-pytanie/#findComment-365584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.