Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.03.2025 o 08:31, gruby7074 napisał(a):

Kiedyś czytałem o niej,to kiełbasa bez parzenia i podpiekania tylko wędzona?

Kiełbasa Polska wędzona zimnym dymem, w moim przypadku 2 razy po 6 godzin.

Kiebasa bedzie surowa , zakanserwowana dymem i odpowiednią dawką peklosoli czyli 25g na kg mięsa. Fajnie smakuje jak podeschnie...wtedy można kroić cieniutkie plasterki. 

W dniu 22.03.2025 o 10:52, mamuśka napisał(a):

Jak zawsze wyroby Halusi to pierwsza liga. 😚:clap:

Z tego co kiedyś czytałam, to tą kiełbasę wędzi się zimnym dymem. 

Dzięki Dorotko.

Zgadza się, wędziłam 2 dni po 6 godzin. 

 

 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002033
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze wędzenie. 

Wiejska i " Granaty" czyli pęcherz wieprzowy nabity wpII. 

Wszystko zmielone nacsitku fi 8.

20250325_115215.jpg

20250325_125530.jpg

20250325_143708.jpg

  • Like 4
  • Upvote 3

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002696
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo ładne te granaty(kartacze:D), świetny patent ze szczotką :clap::D

Dziękuję. 

No " mietła" wymiata...sama się z tego śmieje 😅

Dzisiaj również uruchomiłam Borniaka. 

Kielbasa Kacza z pistacjami. 

70% filet z kaczki i 30 % podgarla. 

 

20250325_175130.jpg

  • Like 3
  • Upvote 3

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002744
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.03.2025 o 16:46, @halusia@ napisał(a):

Kiełbasa Polska

Mam pytanie czy przepis na tą kiełbasę pochodzi z PW16 czy masz jakiś inny, jeśli tak to gdzie mam szukać? Mam nową zabawkę i przymierzam się do testowania:D A od kogo się uczyć jak nie od najlepszych ☺️

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002747
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, szrekPL napisał(a):

gdzie mam szukać

U mnie w temacie jest polska .....ale zawsze możesz zrobić wg Mistrzyni:hug: Halusi 😉

 

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002751
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Wiejska i " Granaty"

Te "militarne" wyroby budzą respekt :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002762
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Mam pytanie czy przepis na tą kiełbasę pochodzi z PW16 czy masz jakiś inny, jeśli tak to gdzie mam szukać? Mam nową zabawkę i przymierzam się do testowania:D A od kogo się uczyć jak nie od najlepszych ☺️

Korzystałam z przepisu z grupy na FB. 

Z przepisu Waldka też robiłam, przepis bardzo zbliżony.

Godzinę temu, Muski napisał(a):
1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

gdzie mam szukać

U mnie w temacie jest polska .....ale zawsze możesz zrobić wg Mistrzyni:hug: Halusi 😉

Waldziu...zawsze wzoruje się na Najlepszych 😍

35 minut temu, EAnna napisał(a):

Te "militarne" wyroby budzą respekt :thumbsup:

Szczególnie na tej miotle. 😁

Po rozkrojeniu czuje żę wyplynie galaretka.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002769
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

Z przepisu Waldka też robiłam

Okej dzięki, nie mam fb a od Waldka też mogę w ciemno, chyba że eksperymentowali to po lekkim zastanowieniu 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002786
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Okej dzięki, nie mam fb a od Waldka też mogę w ciemno, chyba że eksperymentowali to po lekkim zastanowieniu

Nie ma problemu, proszę bardzo. 

Zmieniłam tylko ilość peklosoli z18g na 25g/kg mięsa. 

received_1042395767758276.jpeg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002802
Udostępnij na innych stronach

Rodacy🙂weźmy przykład z Halusi i zacznijmy produkcję "granatów"😉W razie potrzeby krzywdy nikomu nie zrobią a pozwolą się obronić,nie tylko smakiem:)            PS.To tak z humorkiem na początek dnia

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002823
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, szrekPL napisał(a):

chyba że eksperymentowali to po lekkim zastanowieniu 😁

Nigdy, nie wstawiam przepisu testowego. Dopiero trzeci powtarzalny /o ile smakuje szerszemu gronu/ może być do realizacji , co nie znaczy publikacji 😉

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1002889
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Moje wczorajsze wędzenie. 

Kiełbasa na bazie polędwicy i podgardla. 

Przepis przemknął mi na grupie.
Napisalam tak jak zapamiętałam. 
Skład: 
Podęwica (schab bez kości pozbawiony mizdry i warkocza) 70%
Podgardle 25%
Warkocz 5%
Mieso peklowane 48 godzin, 18 g na kg. 

Przyprawy:
- pieprz 3g/kg
- czosnek 2g/ kg
- kolendra 0,5 g/ kg
- 300 ml wody
- zieleni angielskiego 0.5g/ kg

Wykonanie:
Polędwicę  zmieliłam na sitku fi 10
Podgarle zmieliłam na sitku fi 8
Warkocz na sitku fi 4. 
 Całość dobrze wyrobiłam, nabiłam w jelita wołowe- wiankowe.
Wędziłam do koloru w temp 50- 55 stopni I podpiekałam do uzyskania wewnątrz 68 stopni w temp 80- 90 stopni. 

20250408_095933.jpg

20250408_095942.jpg

20250407_162023.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 4

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1006276
Udostępnij na innych stronach

Kolejna to kiełbasa drobiowa. 

Skorzystałam z przepisu Zbójaszka. 

Ja dodałam jeszcze gorczyce. 20250408_100043.thumb.jpg.abb9646937585b3fd5b5bb1cdd112a11.jpg

 

2.5 kg - mięso uda kurczaka (siatka 14mm)
1 kg - pierś z kurczaka (krojone w kostkę)
1 kg - wpII z podgardla (siatka 10mm)
p-sól - 18g/kg
czosnek gran. - 6g/kg
pieprz ziołowy - 4g/kg
woda zimna - 2 setki
osłonka białkowa karmel fi 55mm
peklowanie - 2 doby

Po peklowaniu, rozdrobnieniu i nadzianiu, osadzanie około godzinki, osuszanie w Borniaku też około godzinki, dym godzinkę temp. +/- 50 st.C, kije tyłem na zad i kolejna godzinka i podpiekanie 80-90st.C tyle czasu aby było dobrze. Jak to mnie Andrzej (Bagno) nauczył, wędzenie "na macanego", znaczy bez wbijania termometru w towar, łapiesz dwoma palcami za batona i jak jest odpowiednio sprężysto-jędrne, znaczy koniec obróbki termicznej 😎
Dziś lekkie podwędzanie dymem o temp. dymu do 35st.C, kilka godzinek 👍
 Prosta robota 😁😉

20250408_100034.jpg

  • Like 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1006277
Udostępnij na innych stronach

No i jak co roku na Święta Wielkanoce " wije wianuszki"😁

 

20250407_153113.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 6
  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/49/#findComment-1006278
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.