Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Se wręcz na tapetę w telefonie bezguziokowym ustawię

 

 

Koniecznie muszę to zobaczyć Karolku

Halusia - nie zobaczysz :facepalm: ​ - Bo zjedzą mu telefon :thumbsup:  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-554517
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękne wyroby Hlinko

 

Dziękuję :) 

 

 

Oj ładne te kiełbaski! Tak bym chciał skosztować!

 

Wszystko jest możliwe Piotrze, może kiedyś będzie nam dane spotkać się na zlocie , no chyba że Ci podrzucę :D  :facepalm: 

A tak na marginesie śledząc Twoje wyroby nie raz ślinka mi pociekła . :D 

 

 

Halusia - nie zobaczysz ​ - Bo zjedzą mu telefon

 

Znajdziemy na to sposób Waldku  :rolleyes: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-554531
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:

 

Pięęęęękne...

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-554533
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusio,pewnie Zryte.... balkonowe...

 

Pewnie tak, koniecznie musimy to powtórzyć Karolku... z tym że teraz proponuję parter bo może balkon wyżej nie wytrzymać :D  :D  :D 

 

 

 

Pięęęęękne...

 

Dziękuję Rafale :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-554534
Udostępnij na innych stronach

:) Halusio, na garb swój przyjmę "balkony świata".... :D  z Andrzejkiem...... jam ślepooki to i z liczeniem problemu nie będzie :laugh: ... również z dozowaniem :thumbsup::laugh::yes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-554536
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Boczek peklowany na sucho.

 

Odnosnie boczku... wiec tak jak pekluje na sucho w mieszance peklującej. Mieso trzymam 5 dni . Waga mieszanka na 1 kg miesa 20g - 25g /kg.. 

Po peklowaniu osuszam i przystepuje do wędzenia. Wędze w tem  50-55 stopni do uzyskania koloru czyli w moim przypadku 3 godziny. Boczku nie parze , jest podpiekany w wędzarni. w temp 80-90 stopni. do uzysakania tem wewnątrz 68 -70 stopni. 

Tutaj prosze przepis na mieszankę peklującą

 

Składniki:
- sól + peklosól 1:1 np 30 dkg soli kamiennej plus 30 dkg peklosoli
- czosnek granulowany
- pieprz naturalny
- czosnek granulowany
- ziele angielskie
- jałowiec
- kolendra
- gorczyca
- rozmaryn
- liść laurowy

Wymieszać sól z peklosolą. Przyprawy połamać, rozetrzeć dość grubo w moździerzu. Nie mielimy. Dodajemy wg. uznania dość dużo. 
Mieszamy. Przesypujemy do szczelnego opakowania. Odstawiamy na kilka dni i gotowe.
Używamy do nacierania na sucho, czyli peklujemy na sucho dodając 20-25 g/kg wyrobu, czas peklowania w lodówce 3-5 dni.

 

PO okresie peklowania czas na wędzenie.

Wyciągamy boczki, nadziewamy na każdy sznurek.

Wieszamy do osuszenia , 2 godziny w temp pokojowej.

PO tym czasie wkladamy boczki do nagrzanej wędzarni i tam pozostawiamy na 30 min... boczki muszą być suche.

I etap wędzenia, około 3 godzin w temp 55-60 stopni do uzyskania koloru.

I końcowy etap podpiekania czyli podnosimy temp do 80-90 stopni i podpiekamy 30 min... może to potrwać dłużej, ja sprawdzam. U mnie w Borniaku trawa do godziny.

To wsiooo... :)

Pozdrawiam

Halusia

post-43626-0-12037600-1500132902_thumb.jpg

post-43626-0-73533100-1500132916_thumb.jpg

post-43626-0-57365100-1500133018_thumb.jpg

post-43626-0-53337300-1500133338_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-559006
Udostępnij na innych stronach

Halusia - co by tu nie skłamać jak dla mnie boczki za chude :D  - ewidentnie brak w nich nośnika smaku wg Dziadka  - tego białego  ;) , a w smaku  :facepalm: nie próbowałem  nie komentuję - wizualnie bym zdegustował :facepalm: , kolor wzorcowy - kompozycje bukietu przypraw w bliskiej okolicy mojego smaku :thumbsup:  :clap:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-559017
Udostępnij na innych stronach

 

 

a w smaku nie próbowałem nie komentuję - wizualnie bym zdegustował

 

A ja myślałam Waldku że do tej pory czujesz smak boczku którego próbowałeś w Zakopanem i Chłapowie :D  :laugh:  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-559027
Udostępnij na innych stronach

Boczki przepiękne, jak malowane, dla mnie mogłyby być nawet takie chude.......... :thumbsup:, bo również chude dobrze smakują (jak kto lubi).

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-559062
Udostępnij na innych stronach

Muski, przecież wiem, że żartowałeś. :D:thumbsup:

 

Pozdrowionka :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-559074
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

Witam mam pytanie czy podpiekając w Borniaku daje Pani też dym czy na samej grzałce.Pozdrawiam miło

 

Wędzę do koloru, podpiekanie na samej grzałce . :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/12/#findComment-568963
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.