Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Halusia, a ja nie bede pisac o kielbasie, bo Zosie zobaczylam. JAk bardzo ona wyrosla, az sie wierzyc nie chce.  :)

Pozdrawiam. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-604389
Udostępnij na innych stronach

Znowu ten sam błąd, ale do trzech razy sztuka.

 

 

 Nie zniechęcam się  :rolleyes:, może być trzeci i enty. 

 

Dzięki tym niby niedoróbkom można odróżnić Nasze od przemysłowego kleju z dodatkiem mięsa .

 

 

Zgadzam się z Tobą, swój wyrób nawet nie najlepszej jakości będzie smakował bardziej o marketowych.

 

 

arkadiusz, dnia 11 Sie 2018 - 18:51, napisał: do trzech razy sztuka. Halusia bedzie na zlocie ćwiczyć "cytrynową" , pod okiem Marka z Bielska

 

 

I Twoim Aniu  :)

 

 

Halusia - Ty rozpaczasz a ja widze cos co dla mnie jest szynkowa z galaretka w szczelinkach (mimo ze napisy mowia ze to Krakowska) - a zrobienie takiej szynkowej z galaretka to dopiero sztuka....och ten smak....i to z dodatkiem tego usmiechu..

 

 

Dziękuję Stefan, a uśmiech Zosi , wiesz że reklama dżwignią handlu  :D  :facepalm:

 

 

binio1111, dnia 11 Sie 2018 - 18:02, napisał: , A tak zawsze jest nutka niepewności co okrasy dodaje to wyszlo mi ze :zawsze jest nutka niepewnosci czy okresy dojada

 

Ale mnie rozbawiłeś  :D

 

Obawiam się ,że przy Marku to się nauczy nie tylko wyrobu kiełbasy ale też jak stosować dodatki funkcjonalne.

 

To jak to jest Arkadiusz... obawiasz się czy wierzysz w to. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-604391
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

@halusia@

 

Czy mógłbym Cię prosić o przepis na Twoją ulubioną kiełbasę drobiową grubą?

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-609921
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Kiełbasa z wczoraj, przez noc wisiała na kijach. 

 

post-43626-0-34314400-1555170909_thumb.jpgpost-43626-0-58530500-1555170921_thumb.jpgpost-43626-0-07768600-1555170939_thumb.jpgpost-43626-0-51262500-1555170979_thumb.jpg

 

 

 

Kiełbasa - moja
 
Surowiec:
- 2,5 kg wp I - szynka, łopatka - sitko fi 10
- 2,20dkg wp II ( z szynki i łopatki) - sitko fi 9
- 1,20 dkg wp III ( okrawki z szynki ) - sitko fi 4
- 1,20 dkg podgarle - sitko fi 9
 
Przyprawy:
 
- 18 g /kg peklosoli
- 3 g/kg czosnku
- 3g/kg pieprzu
- 2g/kg jałowiec
- 200 ml wody
- jelita wp kaliber 26/28
 
Wykonanie:
 
Peklowanie 48 godzi , każda klasa oddzielnie.
Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy , wlać wodę i dobrze wyrobić .
Nabijanie w jelita.
Osadzenie, osuszanie w temp pokojowej 3-4 godziny. Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w wygrzanej wędzarni  do kolory w temp 50-55 stopni .
Parzenie , woda 72-75 stopni do uzyskania temp 68 w środku.
Wianki były podpiekanie w temp 80-90 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-628953
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa - moja

Halusiu, prawdziwa wielkanocna wiankowa   :thumbsup:   :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-628956
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu, prawdziwa wielkanocna wiankowa

 

Dziękuję Aniu  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-628962
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy: - 18 g /kg mięsa ?- 3 g/kg czosnku - 3g/kg pieprzu - 2g/kg jałowiec - 200 ml wody - jelita wp kaliber 26/28

 dopisz …...chyba p-soli ?...

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-628982
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeapetyczna, bardzo fajna.

 

Dziękuję .

 

 

 

@halusia@, dnia 13 Kwie 2019 - 18:00, napisał: Kiełbasa z wczoraj I można ją jeść .... .... na okrągło apetycznie wygląda.

 

:D  :D można , dzisiaj jutro... oprócz wianuszka  :facepalm: 

 

 

 

'@halusia@', dnia 13 Kwie 2019 - 18:00, napisał: Przyprawy: - 18 g /kg mięsa ?- 3 g/kg czosnku - 3g/kg pieprzu - 2g/kg jałowiec - 200 ml wody - jelita wp kaliber 26/28 dopisz …...chyba p-soli ?...

Dziękuę Olek, poprawiłam. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-628990
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa z wczoraj, przez noc wisiała na kijach.

 

 

Halinko ... kiełbaska  bardzo okazale wygląda  . :thumbsup::clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629032
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko do koszyczka super!

 

Tak jest Karolku. :)

 

 

Piękne te "obwarzanki" ,a zdradzisz technikę ich wykonania ? pozdrawiam Grzegorz

 

 

 

Piekne wykonanie !Brawo!

 

Dziękuję  :)

 

 

 

Halinko ... kiełbaska bardzo okazale wygląda .

 

Powiem Ci Andrzejku, że jej smak bardzo mnie zaskoczył.  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629098
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękne te "obwarzanki" ,a zdradzisz technikę ich wykonania ?

 

Tutaj są zdjęcia- w sumie nic skomplikowanego :D tylko trzeba wiedzieć jak  :)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3342-kielbasa-glogowska-i-photoshop/?do=findComment&comment=90629

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629105
Udostępnij na innych stronach

:) Super robota Halusio, Brawo!

Na BN może się pokusisz o wykonanie ...łańcucha z kabanosów na choinkę... :D

Ciekawe ile taki łańcuch za metr by kosztował...

Pozdro Wam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629109
Udostępnij na innych stronach

 

 

Super robota Halusio, Brawo! Na BN może się pokusisz o wykonanie ...łańcucha z kabanosów na choinkę... Ciekawe ile taki łańcuch za metr by kosztował... Pozdro Wam

 

Dziękuję Karolku .

Z tym łańcuchem to pomysł godny przemyślenia.

Pozdrawiam  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629242
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tym łańcuchem to pomysł godny przemyślenia.

Halusiu!!!

Kol. zie-zie wpuszcza Cię w maliny  :devil:

Już kiedyś ten temat zaistniał; wyobrażasz sobie robienie kabanasowych wianków w łańcuchu?

To jest sadystyczna sugestia i nie daj się na to nabrać :thumbsup:

A może zie-zie się zmobilizuje i pokaże, co potrafi?  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629244
Udostępnij na innych stronach

Halusia, muszę myć klawiaturę bo ją ośliniłem.

Super robota :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629265
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest sadystyczna sugestia i nie daj się na to nabrać
Oj Karol ma te swoje dowcipy rewelacyjne - a pomysły niestandardowe - to mu przelatują  jak ptaki wiosną :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629269
Udostępnij na innych stronach

:D ...

SiBaski, niestety nie pomogę...manualista ze mnie kiepski..

Kiełby mogę robić tylko proporcjonalne do grubości paluchów.... więc zczyniam od fi 55mm w górę :D

Za to nowy koncept mi wpadł do tematu " odzysk ciepła w kiełbasofilistyce prymitywistycznej"...

Startapa pewnikiem nie uzyskamy ale to zawsze coś :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629283
Udostępnij na innych stronach

 

 

za rok też zrobię wianuszki, ale najpierw poćwiczę co by wtopy na Wielkanoc nie było :P:P
 

Ewa, nie  taki diabeł straszny , dasz radę  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/21/#findComment-629996
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.