Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie czy w przepisach gdzie pisze "Mięso po klasyfikacji zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg " mozna z dwoch dni zrobic wiecej (np.7)?

 

Ostatnio zrobilem jak w przepisie i wyszlo super "przepis Halusi" ale zakupilem dzis swierze mieso a na ten tydzien nie mam czasu robienia kielbas.

 

dzieki za odpowiedz!

Edytowane przez mkris
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-688196
Udostępnij na innych stronach

Uzbierało się tego troszkę... 2 ostatnie wędzenia przedświąteczne.

 

 

post-43626-0-51061700-1608402719_thumb.jpgpost-43626-0-76790900-1608402734_thumb.jpgpost-43626-0-77314000-1608402748_thumb.jpgpost-43626-0-47815500-1608402782_thumb.jpgpost-43626-0-80994200-1608402797_thumb.jpgpost-43626-0-08835000-1608402827_thumb.jpgpost-43626-0-39960400-1608402840_thumb.jpgpost-43626-0-55899000-1608402869_thumb.jpg

 

Ścinkowa z mięs wielu: jelita wołowe 45/50 , wszystko mielona na sitku fi 13 , wędzona i podpiekana. 

post-43626-0-64664400-1608403022_thumb.jpgpost-43626-0-29251200-1608403040_thumb.jpg

 

Od sąsiada dostałyśmy deski i ławka nam się szykuje. 

post-43626-0-39999600-1608403092_thumb.jpgpost-43626-0-03041100-1608403105_thumb.jpg

 

Mamy na czym rąbać drewno :D

 

I troszkę popierniczyłam. 

post-43626-0-32522700-1608403190_thumb.jpg

 

 

post-43626-0-01245000-1608402911_thumb.jpg

post-43626-0-31446400-1608403153_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-688969
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od sąsiada dostałyśmy deski i ławka nam się szykuje. 127911301_3382955388490965_8129785988774391522_n.jpg

 

 

 

 

 

Trochę posprzątałam, zatem jestem gotowa przyjąć jak zawsze każdą krytykę , ale ''zdrową'' krytykę.

 

 

Nie będzie krytyki...mała pochwała - owszem.  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-688990
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uzbierało się tego troszkę.

 

Halinko cóż pisać ... buziaczki przesyłam :heart::santa:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-688992
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ścinkowa z mięs wielu
- a miałem już w tym roku nic nie robić  :devil:

Wszystko wygląda bardzo smakowicie, dobrze że jestem po kolacji. 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-688995
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie będzie krytyki...mała pochwała - owszem.   
 

 

Krytyka mnie mobilizuje tak , że wiesz, a za małą pochwałę dziękuję  :D

 

 

 

Halinko cóż pisać ... buziaczki przesyłam
 

 

To ja też... Pozdrawiam Andrzejku  :kiss:

 

 

Andrzeju, jak to buziaczki - w masce?   
 

 

Takie zdalne są bezpieczne Piotrku  :facepalm:  :yawn:

 

 

 

- a miałem już w tym roku nic nie robić  Wszystko wygląda bardzo smakowicie, dobrze że jestem po kolacji.
 

 

Pepuś nie wierzyłam że coś wyjdzie z tych resztek, w smaku fajna i przekrój też chyba niezły. 

Tak , że kombinuj  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-689000
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyżby do dwóch "babek" dołączył sąsiad? Pozdrawiam.
 

 

Tak Andrzejku.

Tak się składa , że też wędzi , ale narzekał , że czarne mu wychodzą 

Podpatruje jak u nas przebiega wędzenie, dostał kilka wskazówek i wczorajsze jego wędzenia okazało się sukcesem mimo kiepskiej wędzarni z kamienia  :)


[Dodano: 20 gru 2020 - 17:27]

 

 

Klasa światowa. Zdradź proszę czym faszerowałaś boczek rolowany, wygląda obłędnie.
 

 

Dziękuję. 

Farsz po prostu kiełbasiany , najlepiej zrobić taką roladę boczkową. przy produkcji kiełbasy .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-689094
Udostępnij na innych stronach

...... wczorajsze jego wędzenia okazało się sukcesem mimo kiepskiej wędzarni z kamienia  :)

Halinko, to nie wędzarnia winna, sąsiad powinien nauczyć się w niej wędzić.... zresztą jak każdy budując własną wędzarnię.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-689097
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko, to nie wędzarnia winna, sąsiad powinien nauczyć się w niej wędzić.... zresztą jak każdy budując własną wędzarnię.
 

 

Po części masz rację Mariusz, bo na coś trzeba zgonić. 

Tak naprawdę sąsiad  miał małe braki w procesie wędzenia , a winę przypisywał wędzarni z kamienia. 

Wczoraj się nieco zdziwił biorąc  pod uwagę wskazówki, które mu podpowiedziałam...w końcu przyłożył się do prawidlowego ususzania wsadu. 

 

 

 

Halinko piękne (jak zawsze) kiełbaski i wędzonki.  Jesteś nieustanną inspiracją.
 

 

Dziękuję Krzysiu  :rolleyes:  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-689106
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kiełbasa z Piersi kaczki, z połowy listopada. 

Dzisiaj wygląda tak, wcześniej była zapakowana próżniowo.  :)  :tongue:

 

post-43626-0-03087200-1609874098_thumb.jpgpost-43626-0-60210700-1609874154_thumb.jpgpost-43626-0-65648300-1609874253_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-691366
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zacny kolor ,jak wrażenia po skosztowaniu ?
 

 

Dziękuję, smak bardziej intensywny. 

Co dzień ubywa ...  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-691377
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A My cały czas działamy  :)

 

 

Kiełbasa z orzechami Pinii, zainspirował mnie kolega z grupy - Radek  :)

 oraz z  pistacjami. 

post-43626-0-79538600-1611930058_thumb.jpgpost-43626-0-35374300-1611930086_thumb.jpgpost-43626-0-85543300-1611930106_thumb.jpgpost-43626-0-29729100-1611930121_thumb.jpgpost-43626-0-01992100-1611930130_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-694406
Udostępnij na innych stronach

Halusiu Ty nie idziesz na mistrza -Ty mistrzem jesteś :D:clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-694458
Udostępnij na innych stronach

 

 

A My cały czas działamy

 

 

  :thumbsup::clap:

 

 Halinko  super kiełbaska :thumbsup::clap:   pomimo tej jednej dziureczki w jednym batonie .  :kiss:  :frantics:  :) 

 

Zostaw kawałek na posmakowanie . :)

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-694460
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu Ty nie idziesz na mistrza -Ty mistrzem jesteś
 

 

Dziękuję Olu, ale Mistrza to  ja wciąż gonię  :D

 

 

Halinko  super kiełbaska   pomimo tej jednej dziureczki w jednym batonie .          Zostaw kawałek na posmakowanie .  
 

 

Dziękuję Andrzejku, ale taki urok moich wędlin  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-694540
Udostępnij na innych stronach

 

 

Orzechy jakoś przygotowujesz do kiełbas przed włożeniem?
 

 

Nie, sypie prosto z paczki .

Nie wiem czy powinnam, nie mam pojęcia.. :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/32/#findComment-694830
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.