Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Halusiowego wędzenia ciąg dalszy

 

 

Naszego Reniu, naszego. :)

Ja jeszcze nie przekrawałam krakowskiej, musi podeschnąć ale  Zosia już się zajada, tym co najbardziej lubi. 

 

post-43626-0-40477800-1569176355_thumb.jpg

[Dodano: 22 wrz 2019 - 20:22]

 

 

Halinko masz ładne kolczyki...
:D  :D 
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-641148
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko, gdybyś Ty widziała jak wędliny odpoczywały.......a ja przy nich.......

 

:D  :D  :D domyślam się dlaczego nie miałaś już ochoty na śniadanie  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-641162
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj troszkę uwędziłam  :)

 

Kiełbas czosnkowa
 
Surowiec i rozdrabnianie:

- 2kg wp I ( szynka i łopatka) mielone na szarpaku
- 1 kg wp II ( z łopaki) mielone - sito fi 10
- 2 kg boczkek bez skóry mielony - sito fi 8
- 0, 40 dkg podgarle , mielone - sitko fi 8
 
Mięso po klasyfikacji, zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg .
 
Jelita kaliber 26/28
 
Przyprawy:
 
- 3 g /kg pieprzu
- 10 g /kg czosnku
- 100 ml wody zimnej
- 100 ml wody o temp 80 stopni
 
Mięso zmielić na sitach wyżej podanych, dodanć przyprawy i 100 ml zimenj wody i dobrze wyrobić.
Na koniec dodać 100 ml wody o temp 80 stopni , wymieszać do połączenia wody z farszem.

Napełnić w jelita.
 
Osadzanie i osuszanie 2-3 godziny  w temp pokojowej.
Dalsze osuszaniw  w rozgrzanej wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru.
Podpiekanie w temp 80-90 stopni do uzyskania 68 stopni w środku.
 
post-43626-0-53958400-1570988194_thumb.jpgpost-43626-0-23977100-1570988214_thumb.jpgpost-43626-0-14773400-1570988232_thumb.jpgpost-43626-0-28225500-1570988250_thumb.jpg
 
Kabanosy
 
post-43626-0-95382700-1570988282_thumb.jpgpost-43626-0-63998900-1570988306_thumb.jpg
 
I moje maleństwa, połóweczki z piersi z  kurczaka ( brojler)
Wyszły mega pyszne.
 
post-43626-0-31449700-1570988480_thumb.jpgpost-43626-0-92387500-1570988499_thumb.jpgpost-43626-0-18750700-1570988514_thumb.jpg
 
A dzisiaj byliśmy na grzybach.
 
post-43626-0-21959400-1570988546_thumb.jpgpost-43626-0-18344900-1570988558_thumb.jpg
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643013
Udostępnij na innych stronach

 

 

A dzisiaj byliśmy na grzybach

Bardzo ładne podgrzybki  i bardzo czysto zbierane  :thumbsup:   

O wędlinach to nawet nie wspomnę  :tongue:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643016
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne podgrzybki i bardzo czysto zbierane O wędlinach to nawet nie wspomnę

 

Dziękuję.Staraliśmy się Aniu, ale do koszyka mimo wszystko wpadało to co spadało z drzew  :facepalm:

 

 

Czosnkowa wygląda niezmiernie zachęcająco.

 

Powiem szczerze , mnie i domownikom bardzo smakuje. 

Muszę ukryć dla Syna bo może cichaczem zniknąć  :D

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643020
Udostępnij na innych stronach

ale Twoje kabanosy.......mam do nich słabość

Uzależniają - to fakt :D:thumbsup:

 

 

 

Kiełbas czosnkowa

 

Super wygląda :clap:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643040
Udostępnij na innych stronach

Czosnkowa była parzona czy podpiekana ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643041
Udostępnij na innych stronach

 

 

Super wygląda

 

Dziękuję  :)

 

 

Czosnkowa była parzona czy podpiekana ?

 

Podpiekana, ciepło było na dworze więc udało mi się osiągnąć oczekującą temp w Borniaku. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643066
Udostępnij na innych stronach

Z zazdrością podglądam efekty .Ja swój kibelek mam nadzieję skończyć w niedługim czasie .Powoli czytam i podpatruję mądrzejszych ode mnie.Przepis podoba mi się.Pewnie głupie pytania:Dalsze osuszanie w rozgrzanej wędzarni 40 stopni-jak długo i czy wtedy dymimy?Wędzenie w temp.50-55 stopni -jak długo ?Podpiekanie- jak długo i jaka temp.?Wiem powinienem zacząć od podstaw.Pozdrawiam !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643074
Udostępnij na innych stronach

 

 

pytania:Dalsze osuszanie w rozgrzanej wędzarni 40 stopni-jak długo i czy wtedy dymimy?

 

Kiełbasę nabitą w jelita rozkładamy na kije w celu osadzenia i częściowego osuszenia. 

Do wędzarni trafia wtedy, kiedy w dotyku jelito w dotyku jest suche.

Dalsze osuszanie w wędzarni ma na celu wyrównanie temp, inaczej wyrób będzie się pocił.

 

 

Wędzenie w temp.50-55 stopni -jak długo

Wędzimy do koloru, nie na czas.

 

 

Podpiekanie- jak długo i jaka temp.?

Jak w przepisie , podpiekanie w temp 80-90 stopni do uzyskania w środku 68 stopni.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643077
Udostępnij na innych stronach

post-43626-0-15650800-1571595903_thumb.jpgWczorajszy dzień spędziłam bardzo miło, rodzinnie.

Była okazja była okazja sprawdzić nową wędzarnię, którą zmontował mi Andrzej.

Może jej wyglad nie jest powalający , ale jestem zadowolona, uważam że wyroby wyszły całkiem fajnie.

Wędzarnia ze starej szafy metalowej, znajduje się w budynku jakby do tego stworzona, tak że pogoda  o każdej porze roku nie powinna przeszkadzać.

Dzięki uprzejmości mojej rodziny, stworzymy malutką rodzinną spółdzielnie, tak że Renia szykuj się na następne spotkanie.

 

A to asortyment rodzinnego '' dreptania''  :)

 

 

Kiełbas tradycyjna
 
Surowiec i rozdrabnianie:
 
- 1,80 kg wp I ( szynka i łopatka) mielona - sito fi 10
- 2,50 kg wp II ( z łopatki) mielone - sito fi 8
- 0,40 dkg wp III mielone - sito fi 4
 
Mięso po klasyfikacji, zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg .
 
Jelita kaliber 26/28
 
- 3 g /kg pieprzu grubo zmielony
- 10 g /kg czosnku
- 100 ml wody zimnej
- 100 ml wody o temp 80 stopni
 
Mięso zmielić na sitach wyżej podanych, dodanć przyprawy i 100 ml zimnej wody i dobrze wyrobić.
Na koniec dodać 100 ml wody o temp 80 stopni , wymieszać do połączenia wody z farszem.
Napełnić w jelita.
 
Osadzanie i osuszanie 2-3 godziny  w temp pokojowej.
Dalsze osuszaniw  w rozgrzanej wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru.
Podpiekanie w temp 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni.
 
post-43626-0-83311600-1571595368_thumb.jpgpost-43626-0-42352900-1571595391_thumb.jpg
 
Kiełbasa z indyka w dwóch odsłonach.
W jelicie cienkim i osłonce białkowej.
 
Kiełbasa z indyka
 
Surowiec i rozdrabnianie:
 
- 2kg kl I filet z indyka
- 1,70 kg udzca z indyka
- 0,40 dkg ( wszystkie okrawki z udzca bez skóry i błon)
 
Mięso po klasyfikacji ( udziec z indyka pozbawiony kości i skóry, a filet z indyka oczyszczony z błon) zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg .
 
Po zapeklowaniu mięsa całość mięsa podzieliłam na dwie części.
 
 Bukiet przypraw do kiełbasy w jelicie cienkim:
- 3 g /kg pieprzu
- 3 g /kg czosnku
- 1g/kg czosnku niedzwiedziego
- 0,1g/kg pieprz cayenne
- 0,1g/kg kumin
-0,1g/kg estragon
-
- 100 ml wody zimnej
 
Wykonanie:

Mięso klasy I zmielone na sitku fi 10
 Mięso kl II z udzca, mielona na sitku fi 8
 Skrawki z udzca mielone na sitku - makówka.
Do całości dodać wszystkie przyprawy i 100 ml wody.
Wszystko dobrze wyrobić i napełnić  w jelita.
Osadzanie i osuszanie 2-3 godziny  w temp pokojowej.
Dalsze osuszanie  w rozgrzanej wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru.
Parzenie w temp 72-80 stopni do uzyskania wewnątrz 72 stopnie.
 
post-43626-0-24762700-1571595505_thumb.jpgpost-43626-0-55234400-1571595521_thumb.jpg
 
Kiełbasa z indyka w osłonce białkowej
 
Bukiet przypraw:
 
- 3 g/kg pieprzu
- 1 g/kg gałki muszkatałowej
- 0,5g/kg kardamonu
 
Wykonanie:
 
 Klasa I czyli ilet z indyka pokrojony w kostkę 2/2
Klasa II udziec z indyka - mielony na sitku fi 8
Skrawki z udzca zmielone na makówce.
Do całości dodać wszystkie przyprawy i 100 ml wody.
Wszystko dobrze wyrobić i napełnić  w osłonki przekrój fi 55
Osadzanie i osuszanie 2-3 godziny  w temp pokojowej.
Dalsze osuszanie  w rozgrzanej wędzarni w temp 40 stopni.
Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru.
Parzenie w temp 72-80 stopni do uzyskania wewnątrz 72 stopnie.
 
post-43626-0-12951900-1571595612_thumb.jpg
 
 
 
Tradycyjnie boczek.
 
post-43626-0-08954500-1571595687_thumb.jpgpost-43626-0-94207600-1571595704_thumb.jpgpost-43626-0-94585300-1571595734_thumb.jpg
 
I kilka fotek w trakcie 
 
post-43626-0-62627700-1571595768_thumb.jpgpost-43626-0-76819500-1571595781_thumb.jpg
 
 
 

post-43626-0-97515400-1571595597_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643642
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, dnia 20 Paź 2019 - 20:26, napisał: jestem zadowolona No super - jak zawsze prima sort

 

 

Dziękuję  :)

A , że pogoda Nam dopisała, Kuzynka zrobiła grilla.

 

post-43626-0-96676100-1571597403_thumb.jpgpost-43626-0-34477000-1571597420_thumb.jpg

 

I spontnicznie , uwędziłyśmy pstrąga sposobem Ewy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-wędzone/?p=634883 z tym, że rybę soliłam z ręki bo czasu było mało.

 

post-43626-0-98458700-1571597480_thumb.jpgpost-43626-0-25645200-1571597500_thumb.jpgpost-43626-0-60307000-1571597511_thumb.jpg

 

A dzisiaj chlebek  oraz ciasteczka dyniowe  :D

post-43626-0-68779500-1571597683_thumb.jpgpost-43626-0-53842500-1571597702_thumb.jpgpost-43626-0-22512400-1571597714_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643646
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak zawsze wyroby pierwsza klasa. Brawo, kiełbasa z dodatkiem estragonu, brzmi ciekawie.

 

Dziękuję, tak naprawdę ten bukiet przypraw ustalałam z Kolegą.

Smak kiełbasy bardzo fajny, jedynie co bym zwiększyła dawkę czosnku niedźwiedziego i może pieprzy cayenne .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/23/#findComment-643648
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.