Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@halusia@, dnia 07 Cze 2020 - 18:30, napisał: I jak zwykle MY Znam je .... mam pracę w masarni....

 

Oj... nie wiem czy byś wytrzymał ze mną  :D  :facepalm:

Renia może coś powiedzieć na ten temat  :D  :D

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-668564
Udostępnij na innych stronach

 

@halusia@, dnia 07 Cze 2020 - 18:30, napisał: I jak zwykle MY Znam je .... mam pracę w masarni....

 

Renia może coś powiedzieć na ten temat  :D  :D

 

 

No tak, mogę powiedzieć

- moja Siostra nie lubi bylejakości  :D ,

ale to przecież zaleta, a nie wada  :thumbsup:.

Ja jakoś wytrzymuje jak widać na załączonym obrazku  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-668565
Udostępnij na innych stronach

 

 

- moja Siostra nie lubi bylejakośc

 

To tu się dogadamy....  :cool:

 

 

 

Ja jakoś wytrzymuje jak widać na załączonym obrazku

 

Ja też wytrzymywałem,  wytrzymuję  i damy radę .....   praca, przyjemności i śpiew....   :cool: 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-668567
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja jakoś wytrzymuje jak widać na załączonym obrazku

 

:D  :facepalm:  :hug: 

 

 

 

To tu się dogadamy....

 

Jak zawsze  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-668608
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczoraj  wędziłyśmy z Renią troszkę. 

Pogoda nie była za ciekawa, ale '' dalim '' radę . 

Wędziłyśmy jeszcze Polędwicę , Boczek i Słoninę oraz :

 

Kiełbasa dla Każdego 
 
- 50 % wp I  - polędwica ( sitko fi 13 )
 
- 50% wp II  -  boczek ( sitko fi 8 )
 
Peklowane 48 godzin , 18 g/kg mięsa 
 
Jelita kaliber 26/28
 
Przyprawy:
 
- 3 g /kg pieprzu
 
- 3 g /kg czosnku
 
- 300 ml wody zimnej
 
Mięso zmielone na sitkach wyżej wymienionych, doprawione dobrze wyrobione..
 
Napełnione  w jelita , wieszamy na kijach celem osadzenia i częściowego osuszenia 2-3 godz w temp pokojowej 
 
Dalsze osuszanie w rozgrzanej wędzarni w temp 40 -45 stopni do momentu całkowitego osuszenia, czyli wyrób na dotyk musi być suchy.
 
Wędzenie w temp 50-60 stopni do uzyskania koloru.
 
Końcowy etap czyli obróbka termiczna. Zdecydowałam się na podpiekanie w wędzarni w temp 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni.
Ewentualnie parzenie, woda 72-75 do uzyskania wewnątrz 68 stopni.
 
Smacznego !!
 
post-43626-0-91411400-1593536589_thumb.jpgpost-43626-0-54358000-1593536659_thumb.jpgpost-43626-0-27324900-1593536677_thumb.jpgpost-43626-0-30435000-1593536693_thumb.jpg
 
Tak wygląda kiełbasa z kaczki, która się zawieruszyła w lodówce. 
 
post-43626-0-63582600-1593536813_thumb.jpg post-43626-0-04119900-1593536844_thumb.jpg
Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670234
Udostępnij na innych stronach

Halinko,  nie zaskoczyłaś mnie nazwą tej kiełbasy :) SUPER

-  trafione w punkt :thumbsup:

Dla Każdego, bo każdy ja polubi -jest taka chudziutka, delikatna - bardzo smaczna :yes:

Dla Każdego, bo tak prosta, że każdy może ją zrobić :frantics:  

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670311
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko,  nie zaskoczyłaś mnie nazwą tej kiełbasy  SUPER -  trafione w punkt Dla Każdego, bo każdy ja polubi -jest taka chudziutka, delikatna - bardzo smaczna Dla Każdego, bo tak prosta, że każdy może ją zrobić
 

 

:clap:  :hug:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670313
Udostępnij na innych stronach

@halisiu@ przymierzam się do Twojej wiejskiej i mam w związku z tym dwa pytania. Kiełbasę osadzamy i osuszamy około 3 h w temperaturze pokojowej, a potem od razu 120-130 stopni z dymem? I jaki jest orientacyjny czas pierwszego etapu? Jeżeli takowy da się określić? Bo nie chce spaprać wyrobu  :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670320
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halisiu@ przymierzam się do Twojej wiejskiej i mam w związku z tym dwa pytania. Kiełbasę osadzamy i osuszamy około 3 h w temperaturze pokojowej, a potem od razu 120-130 stopni z dymem? I jaki jest orientacyjny czas pierwszego etapu? Jeżeli takowy da się określić? Bo nie chce spaprać wyrobu    
 

 

Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. 

Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę  do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować.

Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym. 

Powodzenia życzę  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670340
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak zwykle poziom level expert. Bardzo fajnie wygląda kiełbasa z kaczki.
 

 

Dziękuję :)

Ta z kaczki to sama jestem nią zaskoczona. 

Nadal jest w próżni  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670397
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z kaczki ,to problem zdrowotny.Kaczki są nosicielami chorób ,dlatego nadają się do spożycia po pieczeniu lub gotowaniu.To samo dotyczy kaczych jajek..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670446
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa z kaczki ,to problem zdrowotny.Kaczki są nosicielami chorób ,dlatego nadają się do spożycia po pieczeniu lub gotowaniu.To samo dotyczy kaczych jajek..
 

 

Mimo poddania obróbce termicznej ?  ;)  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670482
Udostępnij na innych stronach

Tu chodzi o wysoką temperaturę,ponad 100 stopni ,wtedy mięso jest bezpieczne.

Dlatego w handlu nie spotykamy kiełbas z kaczki.Pieczenie i gotowanie to też obróbka termiczna.

Edytowane przez nestor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670484
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu chodzi o wysoką temperaturę,ponad 100 stopni ,wtedy mięso jest bezpieczne.
 

 

Dziękuję, wezmę sobie to pod uwagę. 

A jak  to się ma do piersi z kaczki , która podawana jest na pół surową. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670486
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak  to się ma do piersi z kaczki , która podawana jest na pół surową. 
  no dokladnie tez mnie to interesuje , piersi z kaczki zawszepodaje rozowe w srodku i takie tez jadlam w restauracji , wypieczona jest sucha i niesmaczna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-670489
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze wędzenie w duecie z Renią    :)

 

post-43626-0-50742200-1594309799_thumb.jpgpost-43626-0-49156000-1594309895_thumb.jpg

 

 

post-43626-0-09172400-1594309920_thumb.jpgpost-43626-0-79357800-1594309964_thumb.jpg

 

post-43626-0-36801200-1594310009_thumb.jpg

 

post-43626-0-90556500-1594310115_thumb.jpgpost-43626-0-98565100-1594310096_thumb.jpg

 

 

post-43626-0-13274800-1594310142_thumb.jpgpost-43626-0-38701200-1594310158_thumb.jpgpost-43626-0-44224600-1594310175_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-671056
Udostępnij na innych stronach

Pobiegał by po takiej łące  :D 

:clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-671057
Udostępnij na innych stronach

Qrcze już myślałem że to prawie grudzień..... A to serki wiszą .:D

 

Superowo !!!!

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-671058
Udostępnij na innych stronach

 

 

Qrcze już myślałem że to prawie grudzień..... A to serki wiszą . :D

Moje pierwsze skojarzenie to... kolby kukurydzy :facepalm::D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-671097
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pobiegał by po takiej łące   
 

 

Nie ma to jak na łonie natury  :rolleyes:

 

 

 

Qrcze już myślałem że to prawie grudzień..... A to serki wiszą .
 

 

W grudniu zawiśnie coś innego..... chyba  :D

 

 

 

Pięknie! Aromatyczne wyroby z lawendą? Francuski przepis?
 

 

Ojczysty  :D

 

 

Moje pierwsze skojarzenie to... kolby kukurydzy
 

 

Każdy ma inne skojarzenia... ktoś na grupie pisał że ananas  :D  :facepalm:

 

 

 

Piękne szyszki 
 

 

Dzięki  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-671115
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma to jak na łonie
  :thumbsup:  :clap:  I Facetom od razu sie buźki uśmiechają  :blush:   :D

/Pani do Jasia wymień części ciała proszę....... reka, noga , głowa,  mymłon, szyja......... Jasiu a co to mymłon? ja prose pani nie wiem ale mama mówi wieczorem do taty - połóż rękę na mymłonie ;)  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/30/#findComment-671118
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.