Skocz do zawartości

Pasztet "słoikowy" BonAir`a


Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej by było gdyby jeszcze ciepłe wsadził do wędzarni, teraz jak już są zimne i do tego zimne wędzenie da mizerny efekt - czytaj - zmieni kolor osłonki i warstewki pod osłonką prawie nie wpływając na smak zawartości głębiej.

Następnym razem upiecz pasztet w wędzarni, a zobaczysz jaka jest różnica.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31617
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31618
Udostępnij na innych stronach

czyli wg. linka co podał Maxell zrobiłem dobrze :lol: :lol: :lol: jak uwędzę

opiszę jak wyszło i jakie jest w smaku

Wędzi się zawsze PRZED obróbką termiczną

Tu się z Tobą nie zgadzam najlepszy baleron jaki jadłem to wg.Fentela

gdzie jest proces odwrócony tak samo kurczaki , wpierw parzysz a potem wędzisz

i Większość na tym forum Poza JZP twierdzi że taki kurczak jest thebest

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31622
Udostępnij na innych stronach

Jasiu co Ty chcesz zrobić pasztet wędzony czy pasztetową podwędzaną .bo się pogubiłem o co chodzi. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31634
Udostępnij na innych stronach

no z początku mi chchodziło o pasztetową smarowną a co wyjdzie dam znać za kilka godzin bo się jeszcze wędzi ,dołożyłem do wędzarni jeszcze ser żółty edamski

zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie temp w komorze 18-22stopnie

chciałem zrobić jakieś próby :tongue:

może coś nowego zjadliwego będzie z tego :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31635
Udostępnij na innych stronach

Przy pasztetowych smarownych nie parzy się wątroby i trochę więcej dodaje wody. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31637
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA napisał/a:

Wędzi się zawsze PRZED obróbką termiczną

 

 

Tu się z Tobą nie zgadzam

I nie musisz, pytałeś się o wędzenie, więc odpowiedziałem, a z tego co piszesz chcesz podwędzić - a to nie to samo.

 

PS

Kurczak Dziadka należy właśnie do produktów podwędzanych, a nie wędzonych, a co do tego co lepiej smakuje nie bede dyskutował - na temat gustów - smaków i polityki się nie dyskutuje :tongue:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31642
Udostępnij na innych stronach

a co powiesz o baleronie ??

podwędzany ? czy wędzony? mnie interesuje smak

ale mamy na ten temat ten sampogląd o smakach się nie dyskutuje :grin: :grin: :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31644
Udostępnij na innych stronach

Tak na chłopski rozum to mówi się lekko podwędzona kiełbasa lub słabo uwędzona i chyba to pierwsze określenie jest bardziej trafne bo sugeruje że tak miało być ,bo to drugie sugeruje że źle uwędzono .Przy pasztetowej użyłem- podwędzenie bo to nie jest takie uwędzenie jak przy kiełbasach.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31649
Udostępnij na innych stronach

Dziadku dla mnie to jest wędzony :grin:

A to najmłodszy zadymiacz :grin:

 

Uwazam że eksperyment udał się w 100 %

i będę ponawiał ten produkt w mojej kuchni

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31655
Udostępnij na innych stronach

Jasiu,

wyrób przecudnej urody.Robiłeś to w oslonce i w efekcie otrzymałeś doskonałej jakości pasztetową smarowną podwędzaną :grin: :grin:

 

Pozdrawiam świątecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31656
Udostępnij na innych stronach

A ja to na własne oczy widziałem!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31664
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam.

 

W weekend popełniłem pasztet BonAir'a. Efekt, niebo w gębie, smakowo jak dla mnie dostaje 10/10, gorzej za tzw. wrażenia artystyczne :wink: tu degustanci daja 8/10 ze względu na zmianę koloru już gotowego wyrobu.

Mam więc pytanie natury technologicznej lub fizykochemicznej, co takiego sie utlenia, że pasztet, w słoiku cały różowiutki, poza wierzchnimi 2-3 mm które są szare, przechodzi podobna metamorfozę w ciągu kilkudziesięciu sekund od momentu rozsmarowania na chlebku, zanim zostanie przeniesiony do ust? Nie sądzę by dało się temu jakoś zaradzić, tylko mnie to ciekawi.

 

Paprykarz

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-101198
Udostępnij na innych stronach

Mam więc pytanie natury technologicznej lub fizykochemicznej, co takiego sie utlenia, że pasztet, w słoiku cały różowiutki, poza wierzchnimi 2-3 mm które są szare,

Odpowiedzialny jest barwnik o nazwie hemoglobina, która przybiera różne "formy barwne", więcej http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1014&page=1 przeczytaj punkt o "barwie".

Rozsmarowując pasztet, gdzie hemoglobina ma barwę różową (wprost ze słoika), stykając się z tlenem z powietrza powstaje methemoglobina (szara barwa).

Zaradzić można przez dodatek przeciw utleniaczy(reduktorów) albo dokładnie parzyć wątrobę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-101505
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Przy pasztetowych smarownych nie parzy się wątroby i trochę więcej dodaje wody. Pozdrawiam

Nie parzymy wątroby , czyli co - gotujemy ? Bo nie bardzo rozumiem :blush:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112576
Udostępnij na innych stronach

Dobrze wymoczoną , ociekniętą, surową mielimy , kutrujemy . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112580
Udostępnij na innych stronach

Czyli mielimy surową i podczas pasteryzacji sama " dochodzi do siebie "

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112581
Udostępnij na innych stronach

A gdzie mogę kupić takie wypaśne słoiki?

Szukam, szukam i znajduję tylko ze zwężeniem w okolicy wieczka, a tutaj Bonair wkleił takie idealne do tego typu wyrobów.

Będę wdzięczny za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112660
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112689
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe na ile wystarczy taka uszczelka?

 

Wiem, ze są dostępne białe i czerwone,

która lepsza? :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112692
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe na ile wystarczy taka uszczelka?

 

Wiem, ze są dostępne białe i czerwone,

która lepsza? :grin:

Tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=30124#30124 coś znajdziesz o uszczelkach, a jak mało to do szukajki wpisz słoiki i czytaj :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112693
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.