TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Marca 2008 Lepiej by było gdyby jeszcze ciepłe wsadził do wędzarni, teraz jak już są zimne i do tego zimne wędzenie da mizerny efekt - czytaj - zmieni kolor osłonki i warstewki pod osłonką prawie nie wpływając na smak zawartości głębiej.Następnym razem upiecz pasztet w wędzarni, a zobaczysz jaka jest różnica. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Marca 2008 Może to się przyda: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=182 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Marca 2008 czyli wg. linka co podał Maxell zrobiłem dobrze :lol: :lol: :lol: jak uwędzę opiszę jak wyszło i jakie jest w smaku Wędzi się zawsze PRZED obróbką termiczną Tu się z Tobą nie zgadzam najlepszy baleron jaki jadłem to wg.Fentela gdzie jest proces odwrócony tak samo kurczaki , wpierw parzysz a potem wędzisz i Większość na tym forum Poza JZP twierdzi że taki kurczak jest thebest Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Marca 2008 Jasiu co Ty chcesz zrobić pasztet wędzony czy pasztetową podwędzaną .bo się pogubiłem o co chodzi. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Marca 2008 no z początku mi chchodziło o pasztetową smarowną a co wyjdzie dam znać za kilka godzin bo się jeszcze wędzi ,dołożyłem do wędzarni jeszcze ser żółty edamski zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie temp w komorze 18-22stopniechciałem zrobić jakieś próby :tongue: może coś nowego zjadliwego będzie z tego :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Marca 2008 Przy pasztetowych smarownych nie parzy się wątroby i trochę więcej dodaje wody. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Marca 2008 TOSHIBA napisał/a: Wędzi się zawsze PRZED obróbką termiczną Tu się z Tobą nie zgadzam I nie musisz, pytałeś się o wędzenie, więc odpowiedziałem, a z tego co piszesz chcesz podwędzić - a to nie to samo. PS Kurczak Dziadka należy właśnie do produktów podwędzanych, a nie wędzonych, a co do tego co lepiej smakuje nie bede dyskutował - na temat gustów - smaków i polityki się nie dyskutuje :tongue: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Marca 2008 a co powiesz o baleronie ??podwędzany ? czy wędzony? mnie interesuje smak ale mamy na ten temat ten sampogląd o smakach się nie dyskutuje :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Marca 2008 Tak na chłopski rozum to mówi się lekko podwędzona kiełbasa lub słabo uwędzona i chyba to pierwsze określenie jest bardziej trafne bo sugeruje że tak miało być ,bo to drugie sugeruje że źle uwędzono .Przy pasztetowej użyłem- podwędzenie bo to nie jest takie uwędzenie jak przy kiełbasach.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Marca 2008 Dziadku dla mnie to jest wędzony :grin: A to najmłodszy zadymiacz :grin: Uwazam że eksperyment udał się w 100 % i będę ponawiał ten produkt w mojej kuchni Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Marca 2008 Jasiu,wyrób przecudnej urody.Robiłeś to w oslonce i w efekcie otrzymałeś doskonałej jakości pasztetową smarowną podwędzaną :grin: :grin: Pozdrawiam świątecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Marca 2008 A ja to na własne oczy widziałem! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Marca 2008 Jasiu, wyrób przecudnej urody,Ale nóżki ma po tatusiu :grin: :lol: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Marca 2008 Tomuś,oba wyroby są przedniej roboty,ale Ty piszesz o tym robionym bez osłonki :grin: :lol: :grin: pozdrawiam świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-31681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam. W weekend popełniłem pasztet BonAir'a. Efekt, niebo w gębie, smakowo jak dla mnie dostaje 10/10, gorzej za tzw. wrażenia artystyczne :wink: tu degustanci daja 8/10 ze względu na zmianę koloru już gotowego wyrobu. Mam więc pytanie natury technologicznej lub fizykochemicznej, co takiego sie utlenia, że pasztet, w słoiku cały różowiutki, poza wierzchnimi 2-3 mm które są szare, przechodzi podobna metamorfozę w ciągu kilkudziesięciu sekund od momentu rozsmarowania na chlebku, zanim zostanie przeniesiony do ust? Nie sądzę by dało się temu jakoś zaradzić, tylko mnie to ciekawi. Paprykarz Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-101198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Lutego 2010 Mam więc pytanie natury technologicznej lub fizykochemicznej, co takiego sie utlenia, że pasztet, w słoiku cały różowiutki, poza wierzchnimi 2-3 mm które są szare, Odpowiedzialny jest barwnik o nazwie hemoglobina, która przybiera różne "formy barwne", więcej http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1014&page=1 przeczytaj punkt o "barwie". Rozsmarowując pasztet, gdzie hemoglobina ma barwę różową (wprost ze słoika), stykając się z tlenem z powietrza powstaje methemoglobina (szara barwa). Zaradzić można przez dodatek przeciw utleniaczy(reduktorów) albo dokładnie parzyć wątrobę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-101505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Maja 2010 Przy pasztetowych smarownych nie parzy się wątroby i trochę więcej dodaje wody. Pozdrawiam Nie parzymy wątroby , czyli co - gotujemy ? Bo nie bardzo rozumiem :blush: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Maja 2010 Nie parzymy wątroby , czyli co - gotujemy ? Bo nie bardzo rozumiem :blush: Na pewno nie gotujemy. Przypuszczam że dajemy surową. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Maja 2010 Dobrze wymoczoną , ociekniętą, surową mielimy , kutrujemy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Maja 2010 Czyli mielimy surową i podczas pasteryzacji sama " dochodzi do siebie " Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Maja 2010 DZIADEK trzyma rękę na pulsie. :wink: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Maja 2010 A gdzie mogę kupić takie wypaśne słoiki?Szukam, szukam i znajduję tylko ze zwężeniem w okolicy wieczka, a tutaj Bonair wkleił takie idealne do tego typu wyrobów.Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj stopazwrotu.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Maja 2010 A gdzie mogę kupić takie wypaśne słoiki? http://chomikgdow.home.pl/Sloj_hermetyczny_500_ml_DZK_z_uszczelkaszklana_pokrywa-290.html Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Maja 2010 A gdzie mogę kupić takie wypaśne słoiki? http://chomikgdow.home.pl/Sloj_hermetyczny_500_ml_DZK_z_uszczelkaszklana_pokrywa-290.html Ciekawe na ile wystarczy taka uszczelka? Wiem, ze są dostępne białe i czerwone, która lepsza? :grin: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Maja 2010 Ciekawe na ile wystarczy taka uszczelka? Wiem, ze są dostępne białe i czerwone, która lepsza? :grin:Tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=30124#30124 coś znajdziesz o uszczelkach, a jak mało to do szukajki wpisz słoiki i czytaj :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1051-pasztet-s%C5%82oikowy-bonaira/page/2/#findComment-112693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.