Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył? ×

Kiełbasa z sarniny autorstwa Kolegi Kwiatka


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mam pytanie co do przepisu kolegi Bagno a konkretnie chodzi mi o dodatek pieprzu czy napewo 50 g .? Wychodzi że na 1 kg mięsa 5 g

Przepis nie jest mojego autorstwa.

Zastosuj dawkę pieprzu, którą używasz do innych kiełbas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-694842
Udostępnij na innych stronach

Ok . Ja daję 2-2.5g . Dzięki za odp . A tak przy okazji jestem mega zadowolony że mogę korzystać z Waszych porad i przepisów . Jak będę miał coś dobrego i ciekawego - chodzi mi o porady lub przepis to napewo napiszę. Pozdrawiam całą Wedzarnicza Brać ????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-694846
Udostępnij na innych stronach

Duże znaczenia ma moc pieprzu - niestety czasem bywa zwietrzały  :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-694859
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Koledzy czy macie może gdzieś opis krok po kroku jak ją zrobić począwszy od peklowania przez wędzenie po parzenie? Czy można też dodać majeranek? Będę wdzięczny, dziękuję.

Edytowane przez Pavel81
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052924
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Pavel81 napisał(a):

Koledzy czy macie może gdzieś opis krok po kroku jak ją zrobić począwszy od peklowania przez wędzenie po parzenie? Czy można też dodać majeranek? Będę wdzięczny, dziękuję.

Czy robiłeś kiedyś kiełbasę, czy dopiero zaczynasz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052944
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś dawno temu robiłem. Głownie wędzę szynki i boczki. Z tego co pamiętam porcjowałem mięso klasowo i peklowałem na sucho 2 dni przed wędzeniem ale nie pamiętam ile peklosoli czy też soli dać na kg mięsa? Jedni piszą żeby dać przyprawy razem z peklowaniem inni że przy wyrabianiu mięsa i w głowie mam już mętlik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052945
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Pavel81 napisał(a):

nie pamiętam ile peklosoli czy też soli dać na kg mięsa

Ja daję 16 gr/kg peklosoli i trzymam w lodówce 48h

 

13 minut temu, Pavel81 napisał(a):

Jedni piszą żeby dać przyprawy razem z peklowaniem inni że przy wyrabianiu mięsa i w głowie mam już mętlik.

Przyprawy daję podczas mieszania farszu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052950
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za przypomnienie jesteś wielki. A jak zrobić żeby nie była za bardzo sucha w środku? Parzyć po wędzeniu czy podnieść temperaturę na koniec w wędzarce?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052951
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Pavel81 napisał(a):

A jak zrobić żeby nie była za bardzo sucha w środku?

Najlepiej trzymaj się tego przepisu z pierwszego postu.

Sarnina jest bardzo chudym mięsem i bez dodatku tłustej wieprzowiny wyjdzie suchy wiór.

 

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1053036
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.