Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Kiełbasa z sarniny autorstwa Kolegi Kwiatka


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mam pytanie co do przepisu kolegi Bagno a konkretnie chodzi mi o dodatek pieprzu czy napewo 50 g .? Wychodzi że na 1 kg mięsa 5 g

Przepis nie jest mojego autorstwa.

Zastosuj dawkę pieprzu, którą używasz do innych kiełbas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-694842
Udostępnij na innych stronach

Ok . Ja daję 2-2.5g . Dzięki za odp . A tak przy okazji jestem mega zadowolony że mogę korzystać z Waszych porad i przepisów . Jak będę miał coś dobrego i ciekawego - chodzi mi o porady lub przepis to napewo napiszę. Pozdrawiam całą Wedzarnicza Brać ????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-694846
Udostępnij na innych stronach

Duże znaczenia ma moc pieprzu - niestety czasem bywa zwietrzały  :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-694859
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Koledzy czy macie może gdzieś opis krok po kroku jak ją zrobić począwszy od peklowania przez wędzenie po parzenie? Czy można też dodać majeranek? Będę wdzięczny, dziękuję.

Edytowane przez Pavel81
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052924
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Pavel81 napisał(a):

Koledzy czy macie może gdzieś opis krok po kroku jak ją zrobić począwszy od peklowania przez wędzenie po parzenie? Czy można też dodać majeranek? Będę wdzięczny, dziękuję.

Czy robiłeś kiedyś kiełbasę, czy dopiero zaczynasz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052944
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś dawno temu robiłem. Głownie wędzę szynki i boczki. Z tego co pamiętam porcjowałem mięso klasowo i peklowałem na sucho 2 dni przed wędzeniem ale nie pamiętam ile peklosoli czy też soli dać na kg mięsa? Jedni piszą żeby dać przyprawy razem z peklowaniem inni że przy wyrabianiu mięsa i w głowie mam już mętlik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052945
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Pavel81 napisał(a):

nie pamiętam ile peklosoli czy też soli dać na kg mięsa

Ja daję 16 gr/kg peklosoli i trzymam w lodówce 48h

 

13 minut temu, Pavel81 napisał(a):

Jedni piszą żeby dać przyprawy razem z peklowaniem inni że przy wyrabianiu mięsa i w głowie mam już mętlik.

Przyprawy daję podczas mieszania farszu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052950
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za przypomnienie jesteś wielki. A jak zrobić żeby nie była za bardzo sucha w środku? Parzyć po wędzeniu czy podnieść temperaturę na koniec w wędzarce?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1052951
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Pavel81 napisał(a):

A jak zrobić żeby nie była za bardzo sucha w środku?

Najlepiej trzymaj się tego przepisu z pierwszego postu.

Sarnina jest bardzo chudym mięsem i bez dodatku tłustej wieprzowiny wyjdzie suchy wiór.

 

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1053036
Udostępnij na innych stronach

Tak zamierzam zrobić, trzymać się przepisu. Ale małe pytanie: Czy można dodać majeranku? Nie zepsuje to smaku kiełbasy? Czosnek świeży zetrzeć na tarce i dodać do zmielonego mięsa? Czy dobrze rozumiem peklowanie mięsa:

 

1. Dzielę mięso klasowo (chude tłuste osobno)

2. Kroję na kawałki takie które zmieszczą się w maszynce

3. Kawałki mięsa zasypuję peklosolą (16gr/kg)

4. Pozostawiam na 48h

5. Mięso mielę maszynką przy użyciu sitek tak jak w przepisie

6. Dodaję przyprawy - wyrabiam mięso

7. Nadziewam w jelita 28/30

8. Wieszam do osuszenia

9. Wędzenie temperatura 55 stopni

10. Parzenie (właśnie jaki czas parzenia?)

 

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Edytowane przez Pavel81
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1054230
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Pavel81 napisał(a):

Czy można dodać majeranku? Nie zepsuje to smaku kiełbasy?

Zmniejsz ilość kolendry o połowę  i dodaj 1,6 g/kg Majeranku  - przyprawy wymieszaj ze zmielonym na makówce ścięgnistym klII/masz tego w sarnie sporo/ do tego dodaj ok  5% całości wkładu lodowatej ! wody , powstanie taka papka  i to wymieszaj z pozostałym mięsem. Peklowanie OK 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1054249
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedź. W pierwszym poście mamy podane przyprawy:

 

Przyprawy

1. Pieprz 50g
2. Kolendra 20g
3. Czosnek św. 50g
4. Jałowiec 15g
5.Gałka muszkatołowa. 15g

 

Są to ilości na 10kg surowca, dobrze rozumuję? Czyli na 5kg surowca daję 25g pieprzu, 10g kolendry, czosnek świeży 25g itd? Czy to są wartości podane na kg surowca? Czosnek świeży w jakiej postaci? Może być starty na tarce? Pozostałe jałowiec gałka pieprz oczywiście mielone. Czy do przy wybieraniu dać zimnej wody? Ile?

Edytowane przez Pavel81
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1054687
Udostępnij na innych stronach

To są ilości na 10kg, podziel sobie przez 10 i będziesz miał na kilogram. Ja czosnek wrzucam do kielicha i blenduje razem z odmierzoną woda jeśli jest w przepisie albo z minimalną żeby tylko blender miał co zmielić. 

Zastanawia mnie tylko ilość kolendry na kilogram, dla mnie zdecydowanie za dużo ja daje max 0.6g ale nie mój przepis więc nie będę podważał. 

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/page/2/#findComment-1054701
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.