Skocz do zawartości

Magdaleny kucharzenie


Gość magdajack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 494
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ciasto: kostka masła roślinnego

 

 

Krem: ... kostka margaryny
 

 

 

 

Po co się trujesz margaryną ? 

Może od jednej kostki nie umrę

 

Masło roślinne to też margaryna.

Poczytaj sobie o procesie utwardzania tłuszczów roslinnych i o ich ododornianiu.

O szkodliwości tłuszczów trans zapewne słyszałaś.

Te trucizny nie działają natychmiastowo. One się kumulują w organiźmie i dają o sobie znać około "50". Ale często nie ma już odwrotu. Poobserwuj ludzi 60-letnich, jak wielu z nich ciężko się porusza.

Twoje ciasto jest pyszne a nawet pyszniejsze - wykonane na maśle.

Często spotykam się z zapytaniem: ale jak upiec ciasto bez K-si?

Młode i średnie pokolenie padło ofiarą książek kucharskich, w których o maśle zapomniano.

W książkach przedwojennych, słowo "margaryna" nie istnieje. 

A przecież kuchnia dworska do najwykwintniejszych należy :D

Nawet Ćwierciakiewiczowa w menu dla tzw. "Trzeciego stołu" nie proponuje margaryny.

Jadałam margarynę w młodości i w studenckiej stołówce. Ale to z biedy powojennej. Nienawidziłam jej serdecznie i tak pozostło.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-388698
Udostępnij na innych stronach

Ja podchodze do takich przepisow gdzie jest margaryna,ze zawsze zastepuje maslem.

 Tak jak w niektorych przepisach napisane ze olej ma byc kujawski  czy cukier krolewski jakby o innej nazwie juz ciasto nie wyszlo.

Margaryna w moim domu nie gosci  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-388702
Udostępnij na innych stronach

Hmm..nie mam wiedzy na ten temat ...Może ktoś kto pisał sam usunął swoje treści,bo w Koszu nie ma takowych.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-389116
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Gość magdajack

No dobra dzieciaki, pierwszy mój wyrób w osłonce wiec szału niema ale za to..... jest bardzo pyszna :) Nawet mój mąż zachwalał :)

 

 

 

Mielonka wieprzowo- indycza w osłonce barierowej

 

0,5kg schabu wieprzowego (mogą być okrawki)

1,5kg łopatki wieprzowej

1 kg mięsa z podudzi indyczych

 

4g pieprzu

2g gałki muszkatołowej

5g cukru

2g czosnku granulowanego

8 łyżeczek żelatyny

55g peklosoli

osłonka barierowa termokurczliwa śr 55mm, ok. 2mb

 

 

Wcześniej z podudzi indyczych zdjęłam skórę i je wytrybowałam. Pokroiłam w kostkę razem z wieprzowiną i peklowałam w lodówce przez 3 dni. Po 3 dniach zmieliłam wszystko w maszynce na sitku 5mm. Przyprawy rozmieszałam w 150ml wody i wymieszałam z mięsem. Dodałam suchą żelatynę, wymieszałam i napełniłam osłonki barierowe formując batony o długości ok 25cm. Parzyłam ok 1h 45min w temp. 70-75'C.

 

UWAGI:

 

Następnym razem mięso zmielimy na sitku 6mm.

Następnym razem użyjemy osłonek o większej średnicy.

post-62306-0-70125600-1423596184_thumb.jpg

post-62306-0-05247100-1423596186_thumb.jpg

post-62306-0-25007200-1423596525_thumb.jpg

Edytowane przez marderm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-404048
Udostępnij na innych stronach

 

 

na sitku 5mm.

 

 

Parzyłam ok 1h 45min w temp. 70-75'C

Za długi czas parzenia w stosunku do rozdrobnienia i do średnicy osłonki, temp. parzenia oki.

Czas parzenia 55 min. maks. godzinka, studzenie pod bieżącą zimną wodą 10-15 min. i powieś do całkowitego wystudzenia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-404068
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

na sitku 5mm.

 

 

Parzyłam ok 1h 45min w temp. 70-75'C

Za długi czas parzenia w stosunku do rozdrobnienia i do średnicy osłonki, temp. parzenia oki.

Czas parzenia 55 min. maks. godzinka, studzenie pod bieżącą zimną wodą 10-15 min. i powieś do całkowitego wystudzenia :D

 

A czy mamy gdzies na forum spisane takie ogólne zasady ile czasu i w jakiej temp parzyć przy danym rozdrobnieniu i średnicy osłonki? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-404072
Udostępnij na innych stronach

Magda Dziadka się podpytaj - nie gryzie, na pewno pomoże, bo on w parzeniu wyrobów jest dobry (ma to w jednym palcu) ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-404077
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy mamy gdzies na forum spisane takie ogólne zasady ile czasu i w jakiej temp parzyć przy danym rozdrobnieniu i średnicy osłonki?

Gdzieś napewno jest. marderm, liczy się 10min. parzenia na cm średnicy osłonki, 55 cm to 55 min. parzenia, ja z reguły przedłużam o kilka minut, ale nie zawsze :D

 

 

się dowiedzialam jest bardzo smaczna

I to jest najważniejsze  :clap:  :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-404088
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

A czy mamy gdzies na forum spisane takie ogólne zasady ile czasu i w jakiej temp parzyć przy danym rozdrobnieniu i średnicy osłonki?

Gdzieś napewno jest. marderm, liczy się 10min. parzenia na cm średnicy osłonki, 55 cm to 55 min. parzenia, ja z reguły przedłużam o kilka minut, ale nie zawsze :D

 

Własnie o taki przelicznik mi chodziło ! Dziękuje za informację Zbóju :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-404121
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

wow :thumbsup:  bardzo lubie i tez zamierzam upiec ,ale jak na razie w kolejce sa inne koncepcje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-407095
Udostępnij na innych stronach

Magda kto Ci pozwolil czytac w moich myslach!!! :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/11/#findComment-407102
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.