Ela K. Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ulepilam kilka pierogów z farszem z kaszanki i cebuli karmelizowanej na miodzie. Pycha O żesz Ty:D Jak to brzmi smakowicie. Będę musiała jak nic spróbować Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 10 Lutego 2016 w PL chyba malo kto mrozi chleb Jak piekę po dwa chlebki w foremkach, to zawsze jeden mrożę po wystygnięciu, po rozmrożeniu nic nie tracą na smaku Madziu rób więcej i do zamrażarki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 10 Lutego 2016 @Zbój Madej, bo te nasze domowe to sa pyszne i przed i po ..taki sklepowy to po 5 h od zakupu juz do niczego sie nie nadaje, a nie mowiac juz o mrozeniu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 10 Lutego 2016 w PL chyba malo kto mrozi chlebJak piekę po dwa chlebki w foremkach, to zawsze jeden mrożę po wystygnięciu, po rozmrożeniu nic nie tracą na smaku Madziu rób więcej i do zamrażarki Trzeba najpierw mieć miejsce w zamrażalniku, u mnie z tym kiepsko na razie :P Magda , ja pieke 2 bochenki ,z tym ze jak wystygnie to dziele i chowam do zamrazalki i zawsze jak potrzeba to wyjmuje i jest za jakas godzinke prawie jak swiezo upieczony, w PL chyba malo kto mrozi chleb , u nas to jest normalne,nikt nie biega do sklepu po 2 kajzeki i cwiartke chleba jak to kiedys pamietam co rano babcia robila Powiem Ci, że nie jest to bardzo popularne ale coraz więcej osób mrozi chleb. Nawet moja babcia się jakiś czas temu przekonała. A u mnie to już stała praktyka. Będę musiała kupić drugą foremkę i piec 2 na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ładne chlebki ,ja piekę na zakwasie,tylko mnie to czekanie denerwuje ale warto Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 10 Lutego 2016 warto warto ja od pewnego czasu dodaje ziarna chia oprocz pozostalych dodatkow , musze jeszcze sobie dopracowac taki czysto bialy chlebek z koszyka bo pelnoziarnisty nie pasuje mi do wszystkiego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ja musze dopracowac jeszcze razowy z zarkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 10 Lutego 2016 Bazyl Ja ten chleb co teraz pieke to nawet zapomniany na jakies 2 miesiace odmrozilam i smakowal wcale nie gorzej..teraz jestem na etapie dopracowania przepisu na chleb bezforemkowy..Jutro mam zamowienie od gorszej polowki na zeszwedzone Teacake Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 11 Lutego 2016 kurcze na piwie ...powiadasz moze zrobie mojemu niespodzianke i tez upieke ..widzialam ze kupil jakiegos zywca wczoraj na sprobowanie czy smakuje lepiej po nie piciu ok 8 miesiecy polskiego piwa( zywca nie pija wogole) ma jedna flaszke ,myslisz ze bedzi zly jak przemienie piwo w chleb Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 11 Lutego 2016 Posluchalam... ale mam na uwadze taki chlebek..obiecuje dac piwo ale takie %free-znaczy sklepowe 3,5% Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 16 Marca 2016 Keczup zrobiony latem skończył się niespodziewanie szybko. Postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków z pomidorów z puszki. Praktycznie nie różni się smakiem od tego ze świeżych letnich pomidorów a wątpię by tak samo dobrze smakował taki zrobiony z bezsmakowych pomidorów dostępnych teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 16 Marca 2016 podasz przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) podasz przepis? Oczywiście 500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem)1 posiekana cebula1 posiekany ząbek czosnku1 szczypta słodkiej papryki100 ml octu winnego100 g cukru pudru1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (zależy jak bardzo ostry keczup chcemy)sól Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz (czyli wszystkie składniki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Przez 1,5 godziny mieszamy od czasu do czasu, potem keczup powinien zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup odpowiednio gęsty to zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem. Ja od razu robię z 2,5kg pomidorów. Wychodzi z tego 8 słoiczków. W lodówce przechowuję kilka miesięcy bez pasteryzacji. Edytowane 16 Marca 2016 przez magdajack Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 16 Marca 2016 100 g cukru pudru A po co ten cukier/Pomidory zawierają własną fruktozę, która po zagęszczeniu się uwydatnia.W każdym słoiczku masz 12,5g sacharozy!!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 16 Marca 2016 100 g cukru pudruA po co ten cukier/Pomidory zawierają własną fruktozę, która po zagęszczeniu się uwydatnia.W każdym słoiczku masz 12,5g sacharozy!!! Jakby nie było cukru to nie byłby keczup tylko przecier pomidorowy. Taki mi smakuje i taki robię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 16 Marca 2016 Taki mi smakuje i taki robię. Jasne Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 16 Marca 2016 Taki mi smakuje i taki robię.Jasne No bo przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 16 Marca 2016 przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść No tak. Ty o gustach a ja o zdrowiu. Stad to nieporozumienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 16 Marca 2016 przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeśćNo tak. Ty o gustach a ja o zdrowiu. Stad to nieporozumienie W sumie jak ktoś chce zdrowiej to może użyć ksylitolu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 16 Marca 2016 jak ktoś chce zdrowiej to może użyć ksylitolu? Nie. Ale może dodać słodki owoc (banana) lub słodkiej marchewki gotowanej.Cukry w takiej postaci nie są rafinowane.Można też dodać trochę miodu.Pomidory z południa Europy też są słodsze od naszych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 16 Marca 2016 Można też dodać trochę miodu. Dzięki EAnna, następnym razem tak spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 16 Marca 2016 Niestety, jada się o wiele za dużo cukrów. Nawet w ostrej z definicji przyprawie. Potem ludzie zaczynają się katować jak waga nadmiernie wzrośnie i zaczynają szwankować podroby lub zacznie się cukrzyca. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 16 Marca 2016 Niestety, jada się o wiele za dużo cukrów. Nawet w ostrej z definicji przyprawie. Potem ludzie zaczynają się katować jak waga nadmiernie wzrośnie i zaczynają szwankować podroby lub zacznie się cukrzyca.Ja na szczęście nie słodzę ani kawy ani herbaty. Ciasta też od święta jem. Więc raz na jakiś czas pozwalam sobie na łyżeczkę swojskiego keczupu do swojskiej paróweczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 17 Marca 2016 Zawsze mozna zrezygnowac ze szklaneczki coli kosztem takiego kechupu ..bede musiala zrobic kiedy taki domowy bo ja ogolnie to malo kechupowa jestem wole musztarde niestety tez slodka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 17 Marca 2016 Zawsze mozna zrezygnowac ze szklaneczki coli kosztem takiego kechupu ..bede musiala zrobic kiedy taki domowy bo ja ogolnie to malo kechupowa jestem wole musztarde niestety tez slodka To zrób taką na miodzie: Musztarda miodowa a'la francuska 200 g ziaren gorczycy (białej i czarnej)150 ml wody150 ml octu jabłkowego100 g miodu25 g soli Gorczycę wkładamy na godzinę do zamrażarki. Zagotowujemy wodę z octem. Połowę ziaren mielimy na gładkąmasę w blenderze z wodą z octem, dodajemy miód i sól. Po zmiksowaniu łączymy z odłożonymi wcześniej ziarnamiw całości i przekładamy do słoiczka. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni, aby smaki się przegryzły. Potym czasie przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy.Jeżeli okaże się, że musztarda jest za gęsta to przegotowujemy ją raz jeszcze z odrobina wody, octu i soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.