Skocz do zawartości

Magdaleny kucharzenie


Gość magdajack

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ulepilam kilka pierogów z farszem z kaszanki i cebuli karmelizowanej na miodzie. Pycha

 

O żesz Ty:D Jak to brzmi smakowicie. Będę musiała jak nic spróbować :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474623
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 480
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

w PL chyba malo kto mrozi chleb

Jak piekę po dwa chlebki w foremkach, to zawsze jeden mrożę po wystygnięciu, po rozmrożeniu nic nie tracą na smaku :D

 

 

 

Madziu rób więcej i do zamrażarki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474628
Udostępnij na innych stronach

@Zbój Madej, bo te nasze domowe to sa pyszne i przed i po ..taki sklepowy to po 5 h od zakupu juz do niczego sie nie nadaje, a nie mowiac juz o mrozeniu :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474630
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

w PL chyba malo kto mrozi chleb

Jak piekę po dwa chlebki w foremkach, to zawsze jeden mrożę po wystygnięciu, po rozmrożeniu nic nie tracą na smaku :D

 

 

 

Madziu rób więcej i do zamrażarki :D

 

 

Trzeba najpierw mieć miejsce w zamrażalniku, u mnie z tym kiepsko na razie :P

 

Magda , ja pieke 2 bochenki ,z tym ze jak wystygnie to dziele i chowam do zamrazalki i zawsze jak potrzeba to wyjmuje i jest za jakas godzinke prawie jak swiezo  upieczony, w PL chyba malo kto mrozi chleb , u nas to jest normalne,nikt nie biega do sklepu po 2 kajzeki i cwiartke chleba jak to kiedys pamietam co rano babcia robila :D

 

Powiem Ci, że nie jest to bardzo popularne ale coraz więcej osób mrozi chleb. Nawet moja babcia się jakiś czas temu przekonała. A u mnie to już stała praktyka.

 

Będę musiała kupić drugą foremkę i piec 2 na raz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474632
Udostępnij na innych stronach

Ładne chlebki :thumbsup:  ,ja piekę na zakwasie,tylko mnie to czekanie denerwuje ale warto :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474651
Udostępnij na innych stronach

warto warto :D ja od pewnego czasu dodaje ziarna chia oprocz pozostalych dodatkow , musze jeszcze sobie dopracowac taki czysto bialy chlebek z koszyka bo pelnoziarnisty nie pasuje mi do wszystkiego :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474677
Udostępnij na innych stronach

Bazyl  :thumbsup: Ja ten chleb co teraz pieke to nawet zapomniany na jakies 2 miesiace odmrozilam i smakowal wcale nie gorzej..

teraz jestem na etapie dopracowania przepisu na chleb bezforemkowy..

Jutro mam zamowienie od gorszej polowki na zeszwedzone Teacake :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474830
Udostępnij na innych stronach

kurcze na piwie ...powiadasz moze zrobie mojemu niespodzianke i tez upieke ..widzialam ze kupil jakiegos zywca wczoraj na sprobowanie czy smakuje lepiej po nie piciu ok 8 miesiecy polskiego piwa( zywca nie pija wogole) ma jedna flaszke ,myslisz ze bedzi zly jak przemienie piwo w chleb :D  :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474899
Udostępnij na innych stronach

Posluchalam... :D ale mam na uwadze taki chlebek..obiecuje dac piwo ale takie %free-znaczy sklepowe 3,5%

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-474906
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Gość magdajack

Keczup zrobiony latem skończył się niespodziewanie szybko. Postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków z pomidorów z puszki. Praktycznie nie różni się smakiem od tego ze świeżych letnich pomidorów a wątpię by tak samo dobrze smakował taki zrobiony z bezsmakowych pomidorów dostępnych teraz.

 

post-62306-0-58820500-1458151740_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485150
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

podasz przepis? :tongue:

 

Oczywiście :)

 

500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem)

1 posiekana cebula

1 posiekany ząbek czosnku

1 szczypta słodkiej papryki

100 ml octu winnego

100 g cukru pudru

1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (zależy jak bardzo ostry keczup chcemy)

sól

 

Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz (czyli wszystkie składniki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Przez 1,5 godziny mieszamy od czasu do czasu, potem keczup powinien zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup odpowiednio gęsty to zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem. 

 

Ja od razu robię z 2,5kg pomidorów. Wychodzi z tego 8 słoiczków. W lodówce przechowuję kilka miesięcy bez pasteryzacji. 

Edytowane przez magdajack
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485164
Udostępnij na innych stronach

 

 

100 g cukru pudru

A po co ten cukier/

Pomidory zawierają własną fruktozę, która po zagęszczeniu się uwydatnia.

W każdym słoiczku masz 12,5g sacharozy!!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485183
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

100 g cukru pudru

A po co ten cukier/

Pomidory zawierają własną fruktozę, która po zagęszczeniu się uwydatnia.

W każdym słoiczku masz 12,5g sacharozy!!!

 

Jakby nie było cukru to nie byłby keczup tylko przecier pomidorowy. Taki mi smakuje i taki robię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485186
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taki mi smakuje i taki robię.

Jasne :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485189
Udostępnij na innych stronach

 

 

przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść

No tak. Ty o gustach a ja o zdrowiu. Stad to nieporozumienie :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485192
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść

No tak. Ty o gustach a ja o zdrowiu. Stad to nieporozumienie :)  

 

 

W sumie jak ktoś chce zdrowiej to może użyć ksylitolu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485194
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak ktoś chce zdrowiej to może użyć ksylitolu?

Nie. Ale może dodać słodki owoc (banana) lub słodkiej marchewki gotowanej.

Cukry w takiej postaci nie są rafinowane.

Można też dodać trochę miodu.

Pomidory z południa Europy też są słodsze od naszych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485196
Udostępnij na innych stronach

Niestety, jada się o wiele za dużo cukrów. Nawet w ostrej z definicji przyprawie. 

Potem ludzie zaczynają się katować jak waga nadmiernie wzrośnie i zaczynają szwankować podroby lub zacznie się cukrzyca.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485198
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

Niestety, jada się o wiele za dużo cukrów. Nawet w ostrej z definicji przyprawie. 

Potem ludzie zaczynają się katować jak waga nadmiernie wzrośnie i zaczynają szwankować podroby lub zacznie się cukrzyca.

Ja na szczęście nie słodzę ani kawy ani herbaty. Ciasta też od święta jem. Więc raz na jakiś czas pozwalam sobie na łyżeczkę swojskiego keczupu do swojskiej paróweczki  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485199
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mozna zrezygnowac ze szklaneczki coli kosztem takiego kechupu ..bede musiala zrobic kiedy taki domowy bo ja ogolnie to malo kechupowa jestem wole musztarde niestety tez slodka :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485317
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

Zawsze mozna zrezygnowac ze szklaneczki coli kosztem takiego kechupu ..bede musiala zrobic kiedy taki domowy bo ja ogolnie to malo kechupowa jestem wole musztarde niestety tez slodka :D

To zrób taką na miodzie:

 

Musztarda miodowa a'la francuska
 
200 g ziaren gorczycy (białej i czarnej)
150 ml wody
150 ml octu jabłkowego
100 g miodu
25 g soli
 
Gorczycę wkładamy na godzinę do zamrażarki. Zagotowujemy wodę z octem. Połowę ziaren mielimy na gładką
masę w blenderze z wodą z octem, dodajemy miód i sól. Po zmiksowaniu łączymy z odłożonymi wcześniej ziarnami
w całości i przekładamy do słoiczka. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni, aby smaki się przegryzły. Po
tym czasie przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy.
Jeżeli okaże się, że musztarda jest za gęsta to przegotowujemy ją raz jeszcze z odrobina wody, octu i soli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/18/#findComment-485323
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.