Skocz do zawartości

Pawła wyroby z praski, osłonek barierowych. Konserwy.


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 147
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

O co Tobie biega?

 

O parzenie Zbóju mi biega.

 

Można parzyć zanurzając cały szynkowar w wodzie, ale pod warunkiem że wsad jest w osłonce lub folii celulozowej.

Woda która wlewa się do szynkowaru wypłukuje z wsadu substancje z których przy zastyganiu powstaje galaretka. 

Jeśli chodzi o temperatury to piszesz poprawnie.

Dlatego więc żeby uniknąć przeparzenia wsadu powinno się parzyć w wodzie o temperaturze około 75 C.

Będziemy parzyć trochę dłużej, ale bezpieczniej dla wyrobu.

 

Jeśli faktycznie masz problem z ochładzaniem się góry szynkowaru, przykryj folią aluminiową szynkowar lub nawet górę garnka.

 

 

post-39755-0-20215000-1415729142_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli faktycznie masz problem z ochładzaniem się góry szynkowaru

Ja problemu nie mam, zanurzam całą praskę w wodzie, parzę i jest oki.

 

 

pod warunkiem że wsad jest w osłonce lub folii celulozowej.

Inaczej nie parzę jak tylko tak.

 

 

75 C.

W takiej temp. parzę jak nadziewam samą osłonkę i w samej osłonce parzę, ale jak już ta osłonka idzie pod prasę to parzę w około 80st.C, i tej temp. nie przekraczam.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przykryj folią aluminiową szynkowar lub nawet górę garnka.

 

zdecydowanie polecam to drugie - przykryć cały garnek

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja problemu nie mam, zanurzam całą praskę w wodzie, parzę i jest oki.

 

 

Bez osłonki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już w 16-tce, w dziale wyrobów prasowanych można poczytać jak się powinno robić.

Nie mogę znaleźć.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....że tak wtrącę swoje 12 groszy

 

Testując w końcu ową praskę , nalałem wody prawie do krawędzi

i dalej według receptury DZIADKA ze strony głównej,

gdzie podał czasy i temperatury właśnie dla TYCH wymiarów praski.

Więc wtykanie termometru uważałem za zbędne.

Woda się nie przelała , galaretka pozostała na miejscu.

Ponieważ praska wystawała ponad wysokość garnka przykryłem go drugim

i tyle....

Parzyłem w osłonce

 

Szyneczka była ok

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro, czytaj dokładnie co Tobie wyżej napisałem. Post 28.

Tam nic nie piszesz o osłonkach. :cool:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pod warunkiem że wsad jest w osłonce lub folii celulozowej.

 

 

Inaczej nie parzę jak tylko tak.

 

Robię tak jak napisałeś, czyli do praski wkładam farsz nadziany w osłonkę poliamid lub zawinięty w folię celulozową.

Czy teraz wsio jasne?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbóju pisze,  miro, pisze - i na swoich wyrobach z praski też....8|

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbóju sorki, teraz się doczytałem.

Parzysz dobrze i tak trzymaj. :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem sorry ! 

Źle odczytałem cytowanie...... przepraszam jeszcze raz !!!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko że w dzisiejszych czasach tendencje ,bardziej wymogi , są takie, by wyrób blokowy  produkowany był   w osłonkach , woreczkach ,a chociażby  by przedłużyć okres przydatności do spożycia , nie licząc innych . Dodam jeszcze że w tej chwili nowe technologie zalecają niższe temperatury temperatury parzenia. W tym wątku w warunkach domowych bez dodatków, jesteśmy skazani na jakość mięsa i gdy jest ono z wadami to żadne temperatury parzenia nic nie pomogą ,co ma wypłynąć to wypłynie . Dodam jeszcze że niższe temperatury parzenia to skutek zmiany upodobań klientów , a z czym to związane jest w strukturze gotowego wyroby to nie jest tajemnicą.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podeprę swoimi wyrobami parzonymi. Robiłem już różne parzonki. Na dnie gara są większe temp. wody niż na górze. Więc górna część prasowanki będzie się parzyć w mniejszej temp. wody. Jeżeli będziesz chciał mieć dobrze sparzone u góry to jest duże prawdopodobieństwo, że na dole będzie przeparzone. Jak zalejesz wodą całą praskę to te różnice temp będa mniejsze i całość lepiej i równiej będzie sparzona.

Zbóju Mistrzu Madeju,

nie do końca, mówiąc dyplomatycznie, mogę się zgodzić z Twoja tezą, że "Na dnie gara są większe temp. wody niż na górze." Ciecz, podobnie jak gazy, podgrzewana, ma tendęcję wędrówki ku górze. Górne warstwy rozchodzą się na boki, bo przez cały czas jest dostarczana do niej energia cieplna. Schłodzenie wody nastepuje tylko w rejonach ścianek podgrzewanego pojemnika, gdyż nie są one bezpośrednio podgrzewane.

Problem widzę w tym, że niektóre szynkowary nie mają tzw. nóżek i ich powierzchnia dolna styka sie bezpośrednio z powierzchnią ogrzewaną. NIe mają odpowiedniego chłodzenia, jakkolwiek to brzmi.

Powierzchnia górna szynkowaru zaś jest poddawana temperaturze pary, która jest w zasadzie równa temperaturze wody i wystarczy przykrywka, czyli tzw. dekiel, aby rozkład temperatur w naczyniu był w miarę równomierny. Poza tym sama pokrywa  szynkowara działa jak grzejnik, bo para oddaje jej swoją energię cieplną.

Można więc przyjąć, że moczenie szynkowaru po szyję nie jest konieczne. Soki wyrobu nie wydostaną sie do kąpieli wodnej.

ps. Niemożliwym jest, jak próbują pisać coniektórzy, że "woda która wlewa się do szynkowaru wypłukuje z wsadu substancjesoki z wyrobu", z prostej przyczyny. Różnica ciśnień.

Takich moich pare dygresji dla zachowania soków w wyrobie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i dalej według receptury DZIADKA ze strony głównej,

gdzie podał czasy i temperatury właśnie dla TYCH wymiarów praski.

Więc wtykanie termometru uważałem za zbędne.

Masz rację i zwracałeś mi na to uwagę, natomiast jeśli mówimy o tym linku  http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1269-pierwsza-produkcja-dziadka-w-nowych-szynkowarach  to tam jest też boczek i golonka, gotowanie początkowe wskazane. Robiąc z łopatki, wyrób wyszedł trochę twardy ale na razie nie wiem czy przez wstępne gotowanie, później 2 godzinne parzenie czy nie zalanie całej praski wodą. Stąd też termometr przy kolejnym parzeniu.

Przy drugim wyrobie praska była cała w wodzie jak pokazałem powyżej, bez gotowania, woda 75 st. C i do osiągnięcia w środku 70 st. potrzeba było 1 godziny i 45 minut. Wyrób na pewno jest mniej twardy.

 

post-55133-0-33717800-1415740779_thumb.jpgpost-55133-0-35990700-1415740780_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowa konserwa - boczek ze skórą. Oryginał znajduje się u DZIADKA:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-słojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/?p=372494

 

post-55133-0-00721600-1415803662_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takiego boczku jeszcze nie jadłem, smak wyśmienity. Całość smaku załatwia mielony biały pieprz i mielony listek bobkowy.

 

post-55133-0-82187100-1416388456_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pieprz to mielony grubo czy tak na mial?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pieprz to mielony grubo czy tak na mial?

Na miał, w młynku elektrycznym razem z listkami. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki ,musze wyprobowac bo zawsze sypie czarny do boczku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Paweł

chciałbym zmierzyć się z boczkiem ze skórą ale mam kilka pytań jeśli pozwolisz.

Do wykonania wyrobu oprócz boczku surowego trzeba jeszcze dokupić skórki wieprzowe? Jeśli tak to ile?

Zmielone skórki dodaje się do boczku i razem pekluje?

Dlaczego tak długie czasy pasteryzacji - no to już chyba tyndalizacji?

czy do słoików dodajesz wody lub żelatyny?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Paweł

chciałbym zmierzyć się z boczkiem ze skórą ale mam kilka pytań jeśli pozwolisz.

Do wykonania wyrobu oprócz boczku surowego trzeba jeszcze dokupić skórki wieprzowe? Jeśli tak to ile?

Zmielone skórki dodaje się do boczku i razem pekluje?

Dlaczego tak długie czasy pasteryzacji - no to już chyba tyndalizacji?

czy do słoików dodajesz wody lub żelatyny?

Witaj Michale, skórki 7 %, cały przepis jest w linku nad zdjęciem, czasy też DZIADKA. Jak parzysz wędzony boczek to też jest długo. Najdłużej z wędzonek chyba. Do słoików niczego już nie dodałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ty błyskawica jesteś :)

No ok. Czyli skórki parzę, mielę i wkładam do peklującego sie boczku. Po peklowaniu wkładam do słoików i pasteryzuje dwa razy: 150 min i 120 min?

 

Boczku wedzonego nie parze. Podpiekam. :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.