Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Listopada 2014 Patrz Pan Panie, a my nie parzymy. O co Tobie biega? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Listopada 2014 O co Tobie biega? O parzenie Zbóju mi biega. Można parzyć zanurzając cały szynkowar w wodzie, ale pod warunkiem że wsad jest w osłonce lub folii celulozowej.Woda która wlewa się do szynkowaru wypłukuje z wsadu substancje z których przy zastyganiu powstaje galaretka. Jeśli chodzi o temperatury to piszesz poprawnie.Dlatego więc żeby uniknąć przeparzenia wsadu powinno się parzyć w wodzie o temperaturze około 75 C.Będziemy parzyć trochę dłużej, ale bezpieczniej dla wyrobu. Jeśli faktycznie masz problem z ochładzaniem się góry szynkowaru, przykryj folią aluminiową szynkowar lub nawet górę garnka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Listopada 2014 Jeśli faktycznie masz problem z ochładzaniem się góry szynkowaru Ja problemu nie mam, zanurzam całą praskę w wodzie, parzę i jest oki. pod warunkiem że wsad jest w osłonce lub folii celulozowej. Inaczej nie parzę jak tylko tak. 75 C. W takiej temp. parzę jak nadziewam samą osłonkę i w samej osłonce parzę, ale jak już ta osłonka idzie pod prasę to parzę w około 80st.C, i tej temp. nie przekraczam. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Listopada 2014 przykryj folią aluminiową szynkowar lub nawet górę garnka. zdecydowanie polecam to drugie - przykryć cały garnek Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja problemu nie mam, zanurzam całą praskę w wodzie, parzę i jest oki. Bez osłonki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Listopada 2014 Już w 16-tce, w dziale wyrobów prasowanych można poczytać jak się powinno robić.Nie mogę znaleźć. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) ....że tak wtrącę swoje 12 groszy Testując w końcu ową praskę , nalałem wody prawie do krawędzii dalej według receptury DZIADKA ze strony głównej,gdzie podał czasy i temperatury właśnie dla TYCH wymiarów praski.Więc wtykanie termometru uważałem za zbędne.Woda się nie przelała , galaretka pozostała na miejscu.Ponieważ praska wystawała ponad wysokość garnka przykryłem go drugimi tyle....Parzyłem w osłonce Szyneczka była ok Edytowane 11 Listopada 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Listopada 2014 Bez osłonki ? Miro, czytaj dokładnie co Tobie wyżej napisałem. Post 28. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Listopada 2014 Miro, czytaj dokładnie co Tobie wyżej napisałem. Post 28. Tam nic nie piszesz o osłonkach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Listopada 2014 pod warunkiem że wsad jest w osłonce lub folii celulozowej. Inaczej nie parzę jak tylko tak. Robię tak jak napisałeś, czyli do praski wkładam farsz nadziany w osłonkę poliamid lub zawinięty w folię celulozową.Czy teraz wsio jasne? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zbóju pisze, miro, pisze - i na swoich wyrobach z praski też....8| Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zbóju sorki, teraz się doczytałem.Parzysz dobrze i tak trzymaj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zbóju pisze, miro, pisze No cóż, nieraz Mirkowi ciężko coś wytłumaczyć Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Listopada 2014 Napisałem sorry ! Źle odczytałem cytowanie...... przepraszam jeszcze raz !!! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Dodam tylko że w dzisiejszych czasach tendencje ,bardziej wymogi , są takie, by wyrób blokowy produkowany był w osłonkach , woreczkach ,a chociażby by przedłużyć okres przydatności do spożycia , nie licząc innych . Dodam jeszcze że w tej chwili nowe technologie zalecają niższe temperatury temperatury parzenia. W tym wątku w warunkach domowych bez dodatków, jesteśmy skazani na jakość mięsa i gdy jest ono z wadami to żadne temperatury parzenia nic nie pomogą ,co ma wypłynąć to wypłynie . Dodam jeszcze że niższe temperatury parzenia to skutek zmiany upodobań klientów , a z czym to związane jest w strukturze gotowego wyroby to nie jest tajemnicą. Edytowane 11 Listopada 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Listopada 2014 Podeprę swoimi wyrobami parzonymi. Robiłem już różne parzonki. Na dnie gara są większe temp. wody niż na górze. Więc górna część prasowanki będzie się parzyć w mniejszej temp. wody. Jeżeli będziesz chciał mieć dobrze sparzone u góry to jest duże prawdopodobieństwo, że na dole będzie przeparzone. Jak zalejesz wodą całą praskę to te różnice temp będa mniejsze i całość lepiej i równiej będzie sparzona.Zbóju Mistrzu Madeju,nie do końca, mówiąc dyplomatycznie, mogę się zgodzić z Twoja tezą, że "Na dnie gara są większe temp. wody niż na górze." Ciecz, podobnie jak gazy, podgrzewana, ma tendęcję wędrówki ku górze. Górne warstwy rozchodzą się na boki, bo przez cały czas jest dostarczana do niej energia cieplna. Schłodzenie wody nastepuje tylko w rejonach ścianek podgrzewanego pojemnika, gdyż nie są one bezpośrednio podgrzewane.Problem widzę w tym, że niektóre szynkowary nie mają tzw. nóżek i ich powierzchnia dolna styka sie bezpośrednio z powierzchnią ogrzewaną. NIe mają odpowiedniego chłodzenia, jakkolwiek to brzmi.Powierzchnia górna szynkowaru zaś jest poddawana temperaturze pary, która jest w zasadzie równa temperaturze wody i wystarczy przykrywka, czyli tzw. dekiel, aby rozkład temperatur w naczyniu był w miarę równomierny. Poza tym sama pokrywa szynkowara działa jak grzejnik, bo para oddaje jej swoją energię cieplną.Można więc przyjąć, że moczenie szynkowaru po szyję nie jest konieczne. Soki wyrobu nie wydostaną sie do kąpieli wodnej.ps. Niemożliwym jest, jak próbują pisać coniektórzy, że "woda która wlewa się do szynkowaru wypłukuje z wsadu substancjesoki z wyrobu", z prostej przyczyny. Różnica ciśnień.Takich moich pare dygresji dla zachowania soków w wyrobie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) i dalej według receptury DZIADKA ze strony głównej,gdzie podał czasy i temperatury właśnie dla TYCH wymiarów praski.Więc wtykanie termometru uważałem za zbędne.Masz rację i zwracałeś mi na to uwagę, natomiast jeśli mówimy o tym linku http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1269-pierwsza-produkcja-dziadka-w-nowych-szynkowarach to tam jest też boczek i golonka, gotowanie początkowe wskazane. Robiąc z łopatki, wyrób wyszedł trochę twardy ale na razie nie wiem czy przez wstępne gotowanie, później 2 godzinne parzenie czy nie zalanie całej praski wodą. Stąd też termometr przy kolejnym parzeniu.Przy drugim wyrobie praska była cała w wodzie jak pokazałem powyżej, bez gotowania, woda 75 st. C i do osiągnięcia w środku 70 st. potrzeba było 1 godziny i 45 minut. Wyrób na pewno jest mniej twardy. Edytowane 12 Listopada 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Nowa konserwa - boczek ze skórą. Oryginał znajduje się u DZIADKA:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-słojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/?p=372494 Edytowane 12 Listopada 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Listopada 2014 Takiego boczku jeszcze nie jadłem, smak wyśmienity. Całość smaku załatwia mielony biały pieprz i mielony listek bobkowy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Listopada 2014 pieprz to mielony grubo czy tak na mial? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Listopada 2014 pieprz to mielony grubo czy tak na mial?Na miał, w młynku elektrycznym razem z listkami. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Listopada 2014 dzieki ,musze wyprobowac bo zawsze sypie czarny do boczku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Listopada 2014 Witaj Pawełchciałbym zmierzyć się z boczkiem ze skórą ale mam kilka pytań jeśli pozwolisz.Do wykonania wyrobu oprócz boczku surowego trzeba jeszcze dokupić skórki wieprzowe? Jeśli tak to ile?Zmielone skórki dodaje się do boczku i razem pekluje?Dlaczego tak długie czasy pasteryzacji - no to już chyba tyndalizacji?czy do słoików dodajesz wody lub żelatyny? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Listopada 2014 Witaj Pawełchciałbym zmierzyć się z boczkiem ze skórą ale mam kilka pytań jeśli pozwolisz.Do wykonania wyrobu oprócz boczku surowego trzeba jeszcze dokupić skórki wieprzowe? Jeśli tak to ile?Zmielone skórki dodaje się do boczku i razem pekluje?Dlaczego tak długie czasy pasteryzacji - no to już chyba tyndalizacji?czy do słoików dodajesz wody lub żelatyny?Witaj Michale, skórki 7 %, cały przepis jest w linku nad zdjęciem, czasy też DZIADKA. Jak parzysz wędzony boczek to też jest długo. Najdłużej z wędzonek chyba. Do słoików niczego już nie dodałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Listopada 2014 Ale ty błyskawica jesteś No ok. Czyli skórki parzę, mielę i wkładam do peklującego sie boczku. Po peklowaniu wkładam do słoików i pasteryzuje dwa razy: 150 min i 120 min? Boczku wedzonego nie parze. Podpiekam. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.