Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

wiejska (wersja eksportowa

Przekrój to bardziej na Lisiecką niż taką "wiejską na-winie" wygląda ;)

Do produkcji oprócz szynki i łopatki użyłem też schabu

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-543953
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na święta ukręciłem trochę Rzeszowskiej autorskiej Ligawy

5408c92fc834bada400b30c3ea3af39f.jpgc525e17de9eaa0561e56aa7f7e791e9b.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

[Dodano: 14 kwi 2017 - 18:33]

Do tego kilka szynek

ad21904f0b57ba98544b2739a4bd3003.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-547964
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Panie i Panowie przedstawiam wam kwas chlebowy

 

Do sporządzenia tego napitku będziemy potrzebowali:

 

•400g chleba ciemnego (najlepiej pełnożytniego na zakwasie)

•3 litry gorącej wody

•130 g cukru

•4 łyżki miodu

•płaska łyżka zakwasu żytniego lub 5 g drożdży instant

•kilka rodzynek

 

Chleb kroimy na kromki i mocno zarumieniamy w piekarniku. Następnie zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wywar należy przecedzić przez gazę i po podgrzaniu do 37°C dodajemy cukier, miód, rodzynki i zakwas (ewentualnie drożdże). Dorzucamy kilka rodzynek i przykryty odstawiamy do przefermentowania w ciepłe miejsce na dzień lub dwa . Po tym czasie zalewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.

Po schłodzeniu rozlewamy do szklaneczek i cieszymy się naturalnym napitkiem znanym naszym przodkom od pokoleń ????

2c0b5be87cbe6e9543fc23066c5e7125.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-577186
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś na kolację metka z przepisu paweljack

 

Robiłem pierwszy raz i przyznam się że byłem sceptycznie nastawiony do nowego wyrobu a tu miłe zaskoczenie

9f0dcd52d9338b19f72d74d39587c258.jpg72e462a6d1551c19be30e5a37de90f7c.jpg3298d1d739b212e6ebcb7cf474cc61cc.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-578493
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Witam wszystkich mięsożerców

Oj dawno mnie tu już nie było. No cóż, życie pisze własne scenariusze…Ale mam nadzieję że już wróciłem tutaj na dobre. A więc wrzucę tu swoje ostatnie (pierwsze po dluuuuugiej przerwie) wędzenie.

Trochę Węgierskiej a’la Clipol

85b124089d62e5ebe7fe649ff7fa7b68.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-970054
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście trochę polskiej wędliny również, no bo jak to…

382a543a2cb651c864dafda5de002c70.jpg
Tu na zdjęciu Kiełbasa Rzeszowska z okolic Głogowa z przepisu Ligawy jeśli dobrze pamiętam


Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-970055
Udostępnij na innych stronach

Do przepisu na węgierską odsyłam Was na 2 stronę tego tematu

Kiełbaska im starsza tym smaczniejsza.

Po dwóch tygodniach leżakowania w papierze w lodówce dostała szlachetnego nalotu

5032fb2d4f4e5c4c273fae77aeea7d23.jpg
2d4af309bb2e00d2e889fd5af53f5801.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-970089
Udostępnij na innych stronach

Zrobione. Boczek wędzony na zimno oraz kiełbasa a’la polska (mojego wykonania). Wszystko wędzone 4 dni do uzyskania zamierzonego efektu. Kiełbasa straciła ok %30 wagi początkowej.
Znakomita do jedzenia na zimno Boczek również…
3186b738ff6527f95267af6ba51414f9.jpg
3abc39532eafc991c847d45aba6a9032.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-971961
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, clipol napisał(a):

Zrobione. Boczek wędzony na zimno oraz kiełbasa a’la polska (mojego wykonania). Wszystko wędzone 4 dni do uzyskania zamierzonego efektu. Kiełbasa straciła ok %30 wagi początkowej.
Znakomita do jedzenia na zimno emoji39.png Boczek również

A czy okoliczni Angole już poznali, jakim jesteś specem? Bo wygląd (i zapewne smak) Twoich wyrobów przedni :tongue:

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/8/#findComment-972105
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.