Skocz do zawartości

clipol

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 191
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Strong bread flour - mąką pszenna o zawartości glutenu około 13g oraz wholemeal rye flour I light rye flour (50:50) czyli mąki żytnie. Pieczenie na kamieniu plus kilka kostek lodu na spód piekarnika w celu wytworzenia pary. Polecam obejrzeć jakiś filmik instruktażowy nt formowania i wypieku bochenków

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teorię nieco znam, gorzej z praktyką :mad:

Parę też robię - na dnie piekarnika mam położoną okrągłą blachę - wlewam do niej 100ml wody.

Kamienia niestety nie mam.

 

Moja mąka pszenna  typ 750 ma białka 12g - czyli nieźle, a żytnia typ 750 (czyli light rye flour).

A tobie jeszcze tak ładnie rośnie z dodatkiem żytniej razowej. :clap:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako że zostało mi trochę ciemnego pieczywa postanowiłem uwarzyć trochę kwasu chlebowego https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161025/9f5ea4c4876cf3b3d1d0430c5f2842d6.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczorajszy nocny wypiek @ Pumpernikielhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161120/a4d13db616a063fd0e58eada9cbffab7.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Dziś degustacja. Na pierwszy raz ok. Może trochę za bardzo wysechł. Tymczasem zawinięty w folię czeka w lodówce - dojrzewa

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wow ..moze jakis przepis ..bo ja sie szykuje i szykuje do tego chleba  az w koncu musze zrobic ..bardzo lubie do wszelkich sledzi w roznych smakach...a swieta juz tuz tuz...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@szaja, tyko zaden z linku nie jest pumperniklem...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze wędzenie

Lisiecka wg Kostka (tym razem zgodnie z recepturą ????)ta na dole oraz smaczna i prosta w wykonaniu wiejska kiełbaska autorstwa Darxxxx - u góry zdjęcia https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161120/d10781d70941f3d13b795a737e351170.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161120/3bfaa73394f4e38565495b07cf0d4b7e.jpg

i wiejska https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?/topic/13583-Czy-taka-kiełbaska-jest-"prawidłowa"?#entry524972https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161120/1c72bd6dd8a5d3bd7f178148f2ee0996.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

bardzo landnie i smacznie wyglada :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś kolejne wędzenie. Tym razem wybór padł na kiełbasę rzeszowską. Moja lepsza połowa jest bardzo zadowolona ????https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161217/06572c29137ae7320eccb0bdfe957c1b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161217/5705bb1d2e9e847489eaf0f4b110aac8.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś wędziłem kiełbasę z przepisu na kiełbasę głogowską. Ilość oraz skład mięsa trochę zmieniony. Kiełbasa bdb z wody "na ciepło" ????https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161219/4556ccb9382a58a70fbc11b6eb9143e7.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161219/7250a0e0ca239bf394fd7e501bbd1c68.jpg

Batony na górze to 26-28mm a te na dole 32-34mm nieodkręcane do spożycia na zimno.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na Nowy Rok przygotowałem coś dla koneserów zimnego wędzenia - kiełbasę wegierską Gyulai. Jest to wyrób o bardzo wyrazistym smaku. Przyprawy dodane to min: czosnek, pieprz, kminek, papryka. W oryginale jest mięso solone. Ja użyłem mieszanki peklo/soli 50:50.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170102/ece102764f5ea69937e29463bd4060de.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170102/ae9a44b99384c7b4258e220cc4ad7f61.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

[Dodano: 02 sty 2017 - 20:02]

Dodam że kiełbasę można jeść po sparzeniu lub na surowo po kilkudniowym podsuszeniu.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nacięcia na boczku "sklepowe". Ogólnie jest problem z dostaniem całego płata boczku. Jeśli już to jest zrolowany i jw nacięty. PS. "Wędzarynka" ma już ponad 3 lata. Za to jest po tuningu - izolacja komory i deski od wewnątrz ☺

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny wypiek. Tym razem chleb San Francisco na zakwasie https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170104/e6efe77b5a1cb46a5409714e773fff45.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

[Dodano: 04 sty 2017 - 20:35]

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170104/b86774c4c8efac18a9d51d34521f975b.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.