Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za każdym, gdy czytam takie zdanie i to co po nim, zastanawiam się czy to prawda. :rolleyes:

Chyba można czytać barrrdzo dłuuugo, i nic nie wyczytać :rolleyes:

Inna sprawa, że ciężko się czyta bez rejestracji, tylko po 10 stron na dzień :yawn:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383426
Udostępnij na innych stronach

Tak powołuje się na tabele peklowania mokrego Mieso na kiełbase peklowałem też na mokro. A czemu na kiełbase powinno peklowac się na sucho??

 

Bo czarna krowa daje białe mleko.

Temu !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383429
Udostępnij na innych stronach

Może więcej przyjazności dla "swieżaków" niektóre powyższe wypowiedzi to powiem tak, są na poziomie kaprala z wojska (ludowego dla jasności), jeszcze mu każecie pompki robić, albo biegać wokół wędzarni  Nie chcąc obrażać nikogo, co wydaje się misją wręcz nie możliwą. Nie każdy początkujący ma jakąkolwiek wiedzę doświadczenie z zakresu "technologii żywienia" co w mojej ocenie powoduje, że początkowo może mieć problem z przyswojeniem wiedzy dostępnej na tym forum . A co do wiedzy. Zadam pytanie skąd początkujący ma wiedzieć co należy czytać i kogo .Patrząc po ilości postów ? ilość postów np. kol. Dziadka, Bagno,  nie jest imponująca versus inni. Akademia Dziadka kawał doskonałej roboty- poziom wiedzy szkoła średnia ? (po pierwsze jak na nią trafić, po drugie jak ją sobie przyswoić i wprowadzić w życie jak się jest laikiem).

A co do meritum peklujemy na sucho bo :

-peklujemy małe kawałki wiec penetrowanie mięsa przez mieszankę peklująca jest ułatwione

-nie nawadniamy mięsa na kiełbasy (jeżeli stosujemy wodę przy produkcji wędlin to wynika to z procesu technologicznego - jest dodawana w określonej kontrolowanej ilości na odpowiednim etapie produkcji )  

-peklowanie na sucho pozwala na bardzo precyzyjne dodanie mieszanki peklującej (tyle ile dodałeś znajdzie się w wyrobie) 


oczywiście "Mu" z dużej litery

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383452
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za każdym, gdy czytam takie zdanie i to co po nim, zastanawiam się czy to prawda. 

Zapewne tak, tylko kolega ma po prostu pyta. Nam jest to wiadome, że nie i już bo taka jest technologia a mówiąc na wprost tak się kiełbasę robi, zapewne któryś z naszych kolegów w sposób ściśle naukowy by to udowodnił, tylko po co?.

Kolego @Grzegorz K., wiesz już zapewne wszystko, jeżeli masz dalej pytajne to pytaj a najlepiej to zrób kiełbasę peklując dwoma sposobami i porównaj, to powinno Cię przekonać.

 

 

Bo czarna krowa daje białe mleko. Temu !
:facepalm: Mirku kolega po prostu zapytał, a idąc dalej odnośnie koloru to czemu biała kura niesie brązowe jajka :rolleyes: itp

No i już kolega Maciek opisał co i jak i wszystko jasne. :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383453
Udostępnij na innych stronach

Nie dajcie się wkręcić. Ten wątek to nie merytoryczne pytania, tylko niezły wkręt.

Taki żarcik jak moja krowa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383454
Udostępnij na innych stronach

W teraźniejszych  nowoczesnych technologiach część mięs drobnych pekluje się również na mokro. I dlatego w części kiełbas mięso ma (ja nazywam to) szklisty kolor. Nie będę tego opisywał. bo związane to jest z dodatkami funkcjonalnymi . A jak dodatki to wiadomo chodzi o wydajność.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383468
Udostępnij na innych stronach

 

Chyba można czytać barrrdzo dłuuugo, i nic nie wyczytać  :rolleyes:

Inna sprawa, że ciężko się czyta bez rejestracji, tylko po 10 stron na dzień  :yawn:

Wystarczy wejść na Stronę Główną i bez przeszukiwania tysięcy postów znaleźć interesujący temat:

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny

 

 

Nie każdy początkujący ma jakąkolwiek wiedzę doświadczenie z zakresu "technologii żywienia" 

ja też nie i jw. zaczynałem od Strony Głównej, nie od forum.

 

 

 Zadam pytanie skąd początkujący ma wiedzieć co należy czytać i kogo .

Idąc dalej tropem Strony Głównej można znaleźć o peklowaniu, można też o konserwach, ale ja gdybym miał coś zapeklować to jednak poszukałbym o peklowaniu i jw. 

 

Później o konkretnych rodzajach:

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche

itd.

 

 

Zapewne tak, tylko kolega ma po prostu pyta. 

Na pewno nie zaryzykowałbym kilkanaście kilogramów dowolnego mięsa a zwłaszcza dziczyzny i zapytałbym przed robotą.  :)

 

Miłego wieczoru wszystkim.

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383517
Udostępnij na innych stronach

Witam

Sorki że się wtrące lecz mam mały problem.

pekluje 2 szynki takie po 1 kg robie je osobno ponieważ jedną pekluję w samej peklosoli a drugą z dodatkiem przypraw bo chce zobaczyć ktora lepiej bedzie mi smakowac.

i tu pojawia sie maly problem , a mianowicie w obu naczyniach szynka nie jest cala zalana. Co mam zrobic z tym fantem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383524
Udostępnij na innych stronach

zamiast butelki worek foljowy z woda

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383533
Udostępnij na innych stronach

Zależy ile solanki użyłes  i kiedy oraz  ile chcesz dolać .Trzeba się liczyc z tym ,że spowoduje to zwiększenie słoności wyrobu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383536
Udostępnij na innych stronach

Zależy ile solanki użyłes  i kiedy oraz  ile chcesz dolać .Trzeba się liczyc z tym ,że spowoduje to zwiększenie słoności wyrobu.

solanka wg kalkulatora dziadka o mniejszym zasoleniu zrobilem dzisiaj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383547
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.