Gen Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Listopada 2014 Za każdym, gdy czytam takie zdanie i to co po nim, zastanawiam się czy to prawda. Chyba można czytać barrrdzo dłuuugo, i nic nie wyczytać Inna sprawa, że ciężko się czyta bez rejestracji, tylko po 10 stron na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Listopada 2014 Tak powołuje się na tabele peklowania mokrego Mieso na kiełbase peklowałem też na mokro. A czemu na kiełbase powinno peklowac się na sucho?? Bo czarna krowa daje białe mleko.Temu ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Listopada 2014 Może więcej przyjazności dla "swieżaków" niektóre powyższe wypowiedzi to powiem tak, są na poziomie kaprala z wojska (ludowego dla jasności), jeszcze mu każecie pompki robić, albo biegać wokół wędzarni Nie chcąc obrażać nikogo, co wydaje się misją wręcz nie możliwą. Nie każdy początkujący ma jakąkolwiek wiedzę doświadczenie z zakresu "technologii żywienia" co w mojej ocenie powoduje, że początkowo może mieć problem z przyswojeniem wiedzy dostępnej na tym forum . A co do wiedzy. Zadam pytanie skąd początkujący ma wiedzieć co należy czytać i kogo .Patrząc po ilości postów ? ilość postów np. kol. Dziadka, Bagno, nie jest imponująca versus inni. Akademia Dziadka kawał doskonałej roboty- poziom wiedzy szkoła średnia ? (po pierwsze jak na nią trafić, po drugie jak ją sobie przyswoić i wprowadzić w życie jak się jest laikiem).A co do meritum peklujemy na sucho bo :-peklujemy małe kawałki wiec penetrowanie mięsa przez mieszankę peklująca jest ułatwione-nie nawadniamy mięsa na kiełbasy (jeżeli stosujemy wodę przy produkcji wędlin to wynika to z procesu technologicznego - jest dodawana w określonej kontrolowanej ilości na odpowiednim etapie produkcji ) -peklowanie na sucho pozwala na bardzo precyzyjne dodanie mieszanki peklującej (tyle ile dodałeś znajdzie się w wyrobie) oczywiście "Mu" z dużej litery Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Listopada 2014 Za każdym, gdy czytam takie zdanie i to co po nim, zastanawiam się czy to prawda. Zapewne tak, tylko kolega ma po prostu pyta. Nam jest to wiadome, że nie i już bo taka jest technologia a mówiąc na wprost tak się kiełbasę robi, zapewne któryś z naszych kolegów w sposób ściśle naukowy by to udowodnił, tylko po co?.Kolego @Grzegorz K., wiesz już zapewne wszystko, jeżeli masz dalej pytajne to pytaj a najlepiej to zrób kiełbasę peklując dwoma sposobami i porównaj, to powinno Cię przekonać. Bo czarna krowa daje białe mleko. Temu ! Mirku kolega po prostu zapytał, a idąc dalej odnośnie koloru to czemu biała kura niesie brązowe jajka itpNo i już kolega Maciek opisał co i jak i wszystko jasne. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Listopada 2014 Nie dajcie się wkręcić. Ten wątek to nie merytoryczne pytania, tylko niezły wkręt.Taki żarcik jak moja krowa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) W teraźniejszych nowoczesnych technologiach część mięs drobnych pekluje się również na mokro. I dlatego w części kiełbas mięso ma (ja nazywam to) szklisty kolor. Nie będę tego opisywał. bo związane to jest z dodatkami funkcjonalnymi . A jak dodatki to wiadomo chodzi o wydajność. Edytowane 15 Listopada 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Listopada 2014 Chyba można czytać barrrdzo dłuuugo, i nic nie wyczytać Inna sprawa, że ciężko się czyta bez rejestracji, tylko po 10 stron na dzień Wystarczy wejść na Stronę Główną i bez przeszukiwania tysięcy postów znaleźć interesujący temat: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny Nie każdy początkujący ma jakąkolwiek wiedzę doświadczenie z zakresu "technologii żywienia" ja też nie i jw. zaczynałem od Strony Głównej, nie od forum. Zadam pytanie skąd początkujący ma wiedzieć co należy czytać i kogo .Idąc dalej tropem Strony Głównej można znaleźć o peklowaniu, można też o konserwach, ale ja gdybym miał coś zapeklować to jednak poszukałbym o peklowaniu i jw. Później o konkretnych rodzajach:http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/sucheitd. Zapewne tak, tylko kolega ma po prostu pyta. Na pewno nie zaryzykowałbym kilkanaście kilogramów dowolnego mięsa a zwłaszcza dziczyzny i zapytałbym przed robotą. Miłego wieczoru wszystkim. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Listopada 2014 WitamSorki że się wtrące lecz mam mały problem.pekluje 2 szynki takie po 1 kg robie je osobno ponieważ jedną pekluję w samej peklosoli a drugą z dodatkiem przypraw bo chce zobaczyć ktora lepiej bedzie mi smakowac.i tu pojawia sie maly problem , a mianowicie w obu naczyniach szynka nie jest cala zalana. Co mam zrobic z tym fantem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zmniejszyć naczynia, albo włożyć wypełniacz (np butelkę z wodą), tak aby podniósł się poziom zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Listopada 2014 Naczynia są małe pojemność 2 litry wiec butelkę nie zmiescze a nie można dorobić solanki i dolać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Listopada 2014 zamiast butelki worek foljowy z woda Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Listopada 2014 Weteran jesteś wielki nie pomyślałem o tym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zależy ile solanki użyłes i kiedy oraz ile chcesz dolać .Trzeba się liczyc z tym ,że spowoduje to zwiększenie słoności wyrobu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zależy ile solanki użyłes i kiedy oraz ile chcesz dolać .Trzeba się liczyc z tym ,że spowoduje to zwiększenie słoności wyrobu.solanka wg kalkulatora dziadka o mniejszym zasoleniu zrobilem dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10601-peklowanie/page/2/#findComment-383547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.