aikon36 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Tak się zastanawiam.wędząc na zimno lub na ciepło szynkę czy inne mięso musimy poddać je obróbce termicznej jeszcze przez parzenie. Co za tym idzie cały aromat wędzenia ulatnia nam się wraz z parzeniem w wodzie.Lecz gdybyśmy włożyli taki produkt do worków przeznaczonych do pieczenia , aromat ten powinien być utrzymany. Musimy spełnić tylko jeden warunek by nie przekroczyć 90 stopni wody , ponieważ może dojść do napompowania worka powietrzem i nastąpi nam nie kontrolowany wyciek wody lub wystrzał.Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2014 Lepiej zapakować próżniowo i sparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Jasne że masz racje lecz nie każdy ma maszynke do takiego pakowania.lecz nadal nie wiem czy pomysł dobry lub do bani. Czy są w tym pomyśle jakieś wady ? Edytowane 16 Listopada 2014 przez aikon36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2014 Wyrobów wędzonych na zimno się nie parzy, a zamiast parzyć, możesz podpiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2014 Wyrobów wędzonych na zimno się nie parzy, a zamiast parzyć, możesz podpiec. Rozumiem że na zimno wędzone się nie parzy (błąd w zapytaniu ) lecz gdy podpiekę szynka chyba nie będzie soczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2014 Sous vide. Rzućcie to hasło w wyszukiwarkę. Nie tylko na naszym forum. Tusiaczek coś już kombinował. Ogólnie uważam to za ciekawy temat. Można parzyć nawet kilka godzin w temperaturze docelowej mięsa np 70C. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Listopada 2014 Nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował i sam ocenił który sposób przenia Ci odpowiada.Tylko nie parz w 90 C, bo i woreczek Ci nie pomoże. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2014 Koledzy jako nowicjusz ten eksperyment będę testował za około 7 dni . Wczoraj zapeklowałem dwie szynki na próbę takie po 1 kg . Miro nie ukrywam że jedna wg. Twojego przepisu druga tylko w peklosoli. Po wędzeniu dam im ostygnąć a potem do worków i do garnka wode planuje utrzymać w okolo 80 stopni a w szynce będzie drugi termometr by wiedzieć kiedy gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2014 Sous vide. Rzućcie to hasło w wyszukiwarkę. Nie tylko na naszym forum. Tusiaczek coś już kombinował. Ogólnie uważam to za ciekawy temat. Można parzyć nawet kilka godzin w temperaturze docelowej mięsa np 70C. Jak tak parzyłem - fajne bo nie trzeba pilnować. W 65 stopniach przez 7 godzin - wyszło jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2014 To jest b. fajny lot z tym systemem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/ Można parzyć nawet kilka godzin w temperaturze docelowej mięsa np 70C. Super jest 2 ostatnie razy boczki wędzone odparzałem w workach. Temp 70/72*C wyłączony gaz i przykryty kocami/szmatami garnek. Tak siedziało do rana... rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2014 Ja już kilkakrotnie parzyłem w podobny sposób, zawijałem wędzonki tak ok 1-1,5 kg w kilka warst w folię spożywczą podwijając za każdym razem boki folii, temp 70-75 przez 3-4 godz. Zawsze wychodziły soczyste i aromatyczne. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2014 Panowie i panie właśnie zakończyłem . Szynka wędziła się niecałe 4 h zaraz po wędzeniu wylądowały do worków przeznaczonych do pieczenia. W jednej szynce wbity termometr . Z worków pozbyłem się powietrza zawiązałem i poszły do wody w temperaturze około 85 stopni. Po jakiś 50 minutach szynka miała 68 stopni. Lubie przepis Mira z jego strony. Dlatego też po osiągnięciu wymienionej wcześniej temp. Powędrowały w workach do garnka z 40stą stopniową wodą na 30 minut. Potem powieszenie i ostudzenie spokojne w tem. Pokojowej. REWELACJA - SMAK SOCZYSTOŚĆ ORAZ ZAPACH. POLECAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2014 No i git Następnym razem spróbuj max 75*C.... będziesz miał porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Listopada 2014 No i git Następnym razem spróbuj max 75*C.... będziesz miał porównanie pewnie że zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Listopada 2014 A jak ze słonością?.Wędliny parzone tradycyjnie w wodzie oddają trochę tej soli do wody. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikon36 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) A jak ze słonością?.Wędliny parzone tradycyjnie w wodzie oddają trochę tej soli do wody.Odpowiem Ci tak: co do solności dla mnie były w sam raz. Wszystko zależy jaką solankę zrobisz. Każdy ma swój smak. Już na drugi dzień był pusty talerz. A robiłem dwie szynki po kilogramie więc mogę na tej podstawie stwierdzić że rodzince smakowały jak cholera .Sorki że dopiero odpowiadam, lecz byłem troszkę zajęty. Edytowane 27 Listopada 2014 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Grudnia 2014 A jak ze słonością?.Wędliny parzone tradycyjnie w wodzie oddają trochę tej soli do wody Ja po raz pierwszy robiłem rolady boczkowe peklowane próżniowo i próżniowo również parzone.... na 1 kg boczku przeciętego wzdłuż poszło 30g peklosoli i po wędzeniu stwierdzam że w zupełności słone a obawiałem się że będą za słone, podejrzewam nawet jeżeli bym je parzył tradycyjnie to mogły by być nawet za mało słone. Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Grudnia 2014 peklowane próżniowo i próżniowo również parzone.... na 1 kg boczku przeciętego wzdłuż poszło 30g peklosoli Oj coś mi sie nie chce wierzyć ... chyba że były peklowane próżniowo ale na sucho wtedy ujdzie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Oczywiście że na sucho:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Ja wlasnie pierwszy raz zrobilam boczek peklowany na mokro, pakowany prozniowo i parzony ( nie byl wedzony)na razie czeka na lepsze czasy ale napisze po konsupcji o slonosci bo tez mnie ciekawi,wczesniej jak spazylam taki w wodzie byl "bezplciowy" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Chciałbym zrobić schab w osłonce termokurczliwej (wzgledy zdrowotne). Czy ma ktoś doswiadczenia w tym temacie, ewntualnie jakiś przepis na to "cudo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Kotunia ja robię z tego przepisu i jest bardzo dobra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5371-poledwica-peklowana-w-oslonce-barierowej/?hl=pol%C4%99dwica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Dzięki Ci "Jojo" za linka, jakoś mo on przeszedł "bokiem. Jutro przystępuje do próby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Elektra ,ładny terierek i jaki przyjazny Edytowane 6 Grudnia 2014 przez jagra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Jagra dziekuje..moj 4 miesieczniak biega po pokoju Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.