Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie w workach do pieczenia.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 aikon36

aikon36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 16 lis 2014 - 11:16

Tak się zastanawiam.
wędząc na zimno lub na ciepło szynkę czy inne mięso musimy poddać je obróbce termicznej jeszcze przez parzenie. Co za tym idzie cały aromat wędzenia ulatnia nam się wraz z parzeniem w wodzie.
Lecz gdybyśmy włożyli taki produkt do worków przeznaczonych do pieczenia , aromat ten powinien być utrzymany. Musimy spełnić tylko jeden warunek by nie przekroczyć 90 stopni wody , ponieważ może dojść do napompowania worka powietrzem i nastąpi nam nie kontrolowany wyciek wody lub :) wystrzał.
Proszę o opinie.

#2 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 16 lis 2014 - 11:22

Lepiej zapakować próżniowo i sparzyć.



#3 aikon36

aikon36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 16 lis 2014 - 11:35

Jasne że masz racje lecz nie każdy ma maszynke do takiego pakowania.
lecz nadal nie wiem czy pomysł dobry lub do bani. Czy są w tym pomyśle jakieś wady ?

Użytkownik aikon36 edytował ten post 16 lis 2014 - 11:37


#4 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 16 lis 2014 - 12:40

Wyrobów wędzonych na zimno się nie parzy, a zamiast parzyć, możesz podpiec.

#5 aikon36

aikon36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 16 lis 2014 - 12:51

Wyrobów wędzonych na zimno się nie parzy, a zamiast parzyć, możesz podpiec.


Rozumiem że na zimno wędzone się nie parzy (błąd w zapytaniu ;) ) lecz gdy podpiekę szynka chyba nie będzie soczysta.

#6 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 16 lis 2014 - 12:57

Sous vide. Rzućcie to hasło w wyszukiwarkę. Nie tylko na naszym forum. Tusiaczek coś już kombinował. Ogólnie uważam to za ciekawy temat. Można parzyć nawet kilka godzin w temperaturze docelowej mięsa np 70C.



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13983 postów

Napisano 16 lis 2014 - 12:59

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował i sam ocenił który sposób przenia Ci odpowiada.

Tylko nie parz w 90 C, bo i woreczek Ci nie pomoże.



#8 aikon36

aikon36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 16 lis 2014 - 13:32

Koledzy jako nowicjusz ten eksperyment będę testował za około 7 dni . Wczoraj zapeklowałem dwie szynki na próbę takie po 1 kg . Miro nie ukrywam że jedna wg. Twojego przepisu druga tylko w peklosoli. Po wędzeniu dam im ostygnąć a potem do worków i do garnka wode planuje utrzymać w okolo 80 stopni a w szynce będzie drugi termometr by wiedzieć kiedy gotowa :)

#9 Henry_

Henry_

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 17 lis 2014 - 09:31

Sous vide. Rzućcie to hasło w wyszukiwarkę. Nie tylko na naszym forum. Tusiaczek coś już kombinował. Ogólnie uważam to za ciekawy temat. Można parzyć nawet kilka godzin w temperaturze docelowej mięsa np 70C.

 

Jak tak parzyłem - fajne bo nie trzeba pilnować. W 65 stopniach przez 7 godzin - wyszło jak trzeba.



#10 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2255 postów

Napisano 17 lis 2014 - 09:57

To jest b. fajny lot z tym systemem :)

https://wedlinydomow...cco-sie-stanie/

 

Można parzyć nawet kilka godzin w temperaturze docelowej mięsa np 70C.

Super jest :)

2 ostatnie razy boczki wędzone odparzałem w workach. Temp 70/72*C wyłączony gaz i przykryty kocami/szmatami garnek. Tak siedziało do rana... rewelka :)



#11 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 17 lis 2014 - 16:19

Ja już kilkakrotnie parzyłem w podobny sposób, zawijałem wędzonki tak ok 1-1,5 kg w kilka warst w folię spożywczą podwijając za każdym razem boki folii, temp 70-75 przez 3-4 godz. Zawsze wychodziły soczyste i aromatyczne.



#12 aikon36

aikon36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 23 lis 2014 - 18:00

Panowie i panie właśnie zakończyłem . Szynka wędziła się niecałe 4 h zaraz po wędzeniu wylądowały do worków przeznaczonych do pieczenia. W jednej szynce wbity termometr . Z worków pozbyłem się powietrza zawiązałem i poszły do wody w temperaturze około 85 stopni. Po jakiś 50 minutach szynka miała 68 stopni. Lubie przepis Mira z jego strony. Dlatego też po osiągnięciu wymienionej wcześniej temp. Powędrowały w workach do garnka z 40stą stopniową wodą na 30 minut. Potem powieszenie i ostudzenie spokojne w tem. Pokojowej.
REWELACJA - SMAK SOCZYSTOŚĆ ORAZ ZAPACH. POLECAM.

#13 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2255 postów

Napisano 23 lis 2014 - 18:04

No i git :thumbsup:

Następnym razem spróbuj max 75*C.... będziesz miał porównanie :)



#14 aikon36

aikon36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 23 lis 2014 - 18:23

No i git :thumbsup:
Następnym razem spróbuj max 75*C.... będziesz miał porównanie :)

pewnie że zobaczę :)

#15 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 23 lis 2014 - 20:19

A jak ze słonością?.Wędliny parzone tradycyjnie w wodzie oddają trochę tej soli do wody.



#16 aikon36

aikon36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 27 lis 2014 - 19:51

A jak ze słonością?.Wędliny parzone tradycyjnie w wodzie oddają trochę tej soli do wody.

Odpowiem Ci tak: co do solności dla mnie były w sam raz. Wszystko zależy jaką solankę zrobisz. Każdy ma swój smak. Już na drugi dzień był pusty talerz. A robiłem dwie szynki po kilogramie więc mogę na tej podstawie stwierdzić że rodzince smakowały jak cholera :).
Sorki że dopiero odpowiadam, lecz byłem troszkę zajęty.


Użytkownik chudziak edytował ten post 27 lis 2014 - 22:24


#17 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 05 gru 2014 - 08:00

A jak ze słonością?.Wędliny parzone tradycyjnie w wodzie oddają trochę tej soli do wody

 

Ja po raz pierwszy robiłem rolady boczkowe peklowane próżniowo i próżniowo również parzone.... na 1 kg boczku przeciętego wzdłuż poszło 30g peklosoli i po wędzeniu stwierdzam że w zupełności słone a obawiałem się że będą za słone, podejrzewam nawet jeżeli bym je parzył tradycyjnie to mogły by być nawet za mało słone.

 

Z Dymnym pozdrowieniem....  



#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 05 gru 2014 - 08:42

peklowane próżniowo i próżniowo również parzone.... na 1 kg boczku przeciętego wzdłuż poszło 30g peklosoli

 

Oj coś mi sie nie chce wierzyć ... :( chyba że były peklowane próżniowo ale na sucho wtedy ujdzie ;)



#19 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 05 gru 2014 - 09:01

Oczywiście że na sucho:-)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2014 - 11:03

Ja wlasnie pierwszy raz zrobilam boczek peklowany na mokro, pakowany prozniowo i parzony ( nie byl wedzony)

na razie czeka na lepsze czasy ale napisze po konsupcji o slonosci bo tez mnie ciekawi,wczesniej jak spazylam taki w wodzie byl "bezplciowy" :facepalm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)