pwbabilon Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Proponuje stworzenie jednego tematu na szybkie pytania. Czasami, my nowicjusze, chcemy zadać tuzom tego forum szybkie i krótkie pytanie lecz nie bardzo jest gdzie. Szkoda zaśmiecać forum zakładając nowe tematy żeby rozwiać wątpliwości jednej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liza Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Popieram , ponieważ nie wszystkie tematy mnie interesują i złości mnie ,że nie którzy Wielcy tego Forum jak by zapomnieli ,że zaczynali od raczkowania .Panie i Panowie więcej pokory proszę.Nowicjusz w tej dziedzinie wszystkiego nie rozumie co nie znaczy,że jest ciemniakiem i będzie tak długo drążył w temacie aż załapie . Nie odpowiadam na zaczepki, nie prowadzę pyskówekPozdrawiam liza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-388208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Proponuje stworzenie jednego tematu na szybkie pytania. Pwbabilon, juz dawno powstal taki temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5604-g%C5%82upie-pytania/ Do Liza: więcej pokory proszę To sie tez do ' mlodziezy tyczy " CZasem, zanim sie rzuci kamieniem w strone Wielcy tego Forum warto odrobinke popatrzec do dzialu "Dla poczatkujacych". JA pamietam bardzo dobrze kiedy zaczynalam i pamietam tez bardzo dobrze , ze dostalam bardzo duzo pomocy od tych Wielkich i do dnia dzisiejszego ja dostaje, bo nadal se ucze, bo bardzo malo jeszcze wiem, a czesto rodza sioe nowe pytania w czasie pracy. Odpisalam na zaczepke, ale ze nie jestem Wielka tego Forum to moglam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-388228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Kiedyś narodził mi się pomysł z pisaniem dla przysłowiowych "Zosi", ale pomysł ten został na tym forum zmiażdżony i Zośkowe przepisy ...umarły. Zośka niby umarła, ale dalej całkiem dobrze sobie radzi ! I żyje mimo tego, że wielu życzyło jej ..... Edytowane 5 Grudnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-388238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) ...miro - temat Zosi po prostu przestał być pisany po ogólnej polemice (chyba jakoś tam demokratycznej) , ale istnieje dalej.. . Może raczej warto pochylić się nad lizą , i jej jakże błyskotliwą i popartą niezbitymi argumentami oceną bohaterów tego forum ,pośród których i ona dziś błyskiem zajaśniała , dla niej , a jakże , wysoce chwalebnym i szczytnym... ANNAM , szacunek dla Twego zrozumienia malkontentki o ogromnym stażu , ale podejrzewam , że nie zostanie ów zrozumiany należycie... Edytowane 5 Grudnia 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-388256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Kiedyś narodził mi się pomysł z pisaniem dla przysłowiowych "Zosi", ale pomysł ten został na tym forum zmiażdżony i Zośkowe przepisy ...umarły. Zośka niby umarła, ale dalej całkiem dobrze sobie radzi ! I żyje mimo tego, że wielu życzyło jej ..... Miro bo twoja Zosia to jak Hanka Mostowiak nie żyje a żyje :D Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-388265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liza Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2014 miro, właśnie byłam na Twoim blogu SUPER sprawa! luzacki sposób pisania zrozumiały dla laików, brak głupich odpowiedzi, można zadać pytanie nie narażając sie na śmiech I co najważniejsze nie ma polemiki w którą stronę zwrócona stoi krowa do demokracji tyłem czy przodem? Gratulacje!! liza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-389119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Nie bardzo rozumiem, jaki sens ma ta wypowiedź (czy chęć obrażenia nas, czy pokłon w stronę działalności Miro). Wyjaśniam: przed każdym dojeniem, krowę musimy ustawić tak samo. Różnica może polegać wyłącznie w technice samego dojarza lub dojarki.Nasze przepisy muszą być BEZPIECZE!!! O to starannie dbamy. Miro nie wnosi nic nowego, gdyż opracowanej już technologii produkcji wędlin nie można zmienić. Można jedynie poeksperymentować z rodzajami mięsa i składami przypraw, w związku z czym bazuje i tak na naszych recepturach.Co do rezygnacji z umieszczenia kącika Zosi na naszym forum, nie przypominam sobie byśmy kiedykolwiek zabronili tutaj jej działania, mimo oporów bardzo dużej grupy użytkowników. Prosiliśmy jedynie o większe dostosowanie zamieszczanych receptur do naszych wymagań. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-389127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Grudnia 2014 ....myślę Maxellu , że pojmowanie realiów tego forum znacznie przekracza możliwości co niektórych .... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-389132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2015 Według Zarysu technologii poszczególnych faz produkcji wędlin :Mieszanie. Ma ono na celu równomierne rozmieszczenie wszystkich składników w masie i uzyskanie odpowiedniego ich związania. Proces mieszania trwa przeciętnie 10 - 20 minut. Tu nasunęło mi się pytanie: w jakim zakresie temperatur należy przeprowadzać to mieszanie? Drugie, to może ktoś wie jakie jest pochodzenie nazw "serdelki/serdelowa", "parówki/parówkowa" i "mortadela"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-401960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferdek1312 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2015 ....myślę Maxellu , że pojmowanie realiów tego forum znacznie przekracza możliwości co niektórych ....Czy w takim razie jest sens o coś pytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-401968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lutego 2015 HEKTOR - Twój adwersarz się znalazł - zaraz się zapyta o to co co tydzień Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-401979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Lutego 2015 No i zagadali moje pytania Może ktoś zna na nie odpowiedź? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/?do=findComment&comment=401960 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Lutego 2015 http://pl.wikipedia.org/wiki/Mortadela Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Lutego 2015 HEKTOR - Twój adwersarz się znalazł - zaraz się zapyta o to co co tydzień Może nie będzie tak źle ja wierzę w ludzi, czasem http://pl.wikipedia.org/wiki/MortadelaTo jak nazwać to coś co było i jest w sklepach? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Lutego 2015 W latach 60-tych produkowano dwie mortadele bez kostek słoniny -nazwa mortadela i ze kostkami sloniny - mortadela włoska. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Lutego 2015 Hmmm, ja jestem za młody żeby to pamiętać, od zawsze mortadela kojarzyła mi się z baaaaaardzo gruba parówką Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Lutego 2015 Dla mnie zawsze zostanie jako.... panierowany kotlet z patelni ach te wspomnienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Lutego 2015 panierowany kotlet z patelni Oj ile bym dał żeby zjeść takiego kotleta ale o smaku z lat 70-80 nie wiem co w tym było w tych czasach ale było zaj@#iste.Albo gruby plaster(2-3cm) mortadeli razem z osłonką wrzucony do wrzątku, tworzyła się taka muszelka którą mama napełniała pastą jajeczną . Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Lutego 2015 Albo gruby plaster(2-3cm) mortadeli razem z osłonką wrzucony do wrzątku, tworzyła się taka muszelka którą mama napełniała pastą jajeczną . język mi do D... ucieka...... http://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Lutego 2015 Andy, serdelki od parówek, technologicznie różnią się recepturą, a serdelki od serdelowej i parówki od parówkowej, długością. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Lutego 2015 Mortadela włoska zarówno z dużą ilością słoninki, jak też bez, albo np. z papryką, oliwkami itd. i ona jest ciągle sprzedawana w Szwecji. W każdym markecie który posiada dział tzw. "delikatesowy" jest do nabycia, gdyż jest ona tak pyszna, że to prawdziwy delikates, i kroi się ją w normalne cienkie plastry do kanapek. Do smażenia na patelni to by było "świętokradztwo" . Do tego celu używa się tu specjalnie na tą okoliczność, grubej kiełbasy tego typu, i nazywa się ona "Falukorv", i jest to, można powiedzieć, Szwedzkie danie narodowe. Nazwa pochodzi od miasta Falun, gdzie owa kiełbasa została wynaleziona.http://sv.wikipedia.org/wiki/Falukorvhttps://www.google.se/search?q=falukorv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4unRVPKZCIbgav-dgqAP&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1024&bih=616https://www.google.se/search?q=italiensk+mortadella&biw=1024&bih=616&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=r-rRVPvJPJGLaIWrgNgB&ved=0CAYQ_AUoAQ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Lutego 2015 od zawsze mortadela kojarzyła mi się z baaaaaardzo gruba parówką Dla mnie zawsze zostanie jako.... panierowany kotlet z patelni ach te wspomnienia Oj ile bym dał żeby zjeść takiego kotleta ale o smaku z lat 70-80 nie wiem co w tym było w tych czasach ale było zaj@#iste. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby spróbować : http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/45-mortadela-parzona Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Lutego 2015 Przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby spróbować : http://wedlinydomowe...rtadela-parzonaWidziałem ten przepis, jeszcze chwilę potrwa zanim go zrealizuję. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-402511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Lutego 2015 jak to powiedział Makłowicz najlepszą przyprawą jest głód, kiedyś szynkę jadło sie na święta kotlet schabowy w niedziele (nie w każdą) więc mortadela była rarytasem obok pasztetowej i salcesonu (z niegolonych skórek). Dzisiaj kupuje sie 5 plasterków szynki i wydziwia że przechodzi żyłka tłuszczu jednym słowem w d....nam sie poprzewracało od tego dobrobytu i tęskni sie do dawnych rarytasów ale pewnie gdybyś teraz cofnął sie w czasie to byś stwierdził że jednak ta mortadela to było dziadostwo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10693-szybkie-pytanie/#findComment-403862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.