BonAir Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 12 Listopada 2010 to wina nakrętek bo nie zauważyłem że były uszkodzoneA co wspólnego z zepsuciem kapusty kiszonej mają nakrętki ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 12 Listopada 2010 po prostu zardzewiałe były Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 13 Listopada 2010 Witam Po tygodniu kiszenia , kapusta została przeniesiona w chłodne miejsce . Dla tych co kiszą to smak swojskiej kapusty jest znany . Natomiast Ci co jeszcze nie próbowali samemu zakisić ,gorąco polecam . Na początek , dla próby w małej ilości . :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 13 Listopada 2010 Na początek , dla próby w małej ilościMoże jakieś warsztaty w Pobiedziskach :rolleyes: Andrzeju masz 100% racje swojsko kapusta to jest to :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 13 Listopada 2010 Postawiłam dwa tygodnie temu 40kg kapusty, teraz stoi na zimnym balkonie (robię tak co roku i jest najlepsza) ale mam pytanie, znajoma ukisiła podobną ilość i jej kapusta ma lekko gorzkawy posmak, u mnie się to nie zdarza, może ktoś wie skąd taki defekt?Kapusta przygotowana tradycyjnie (deptana) z tartą marchewką, bez dodatkowych przypraw, tylko sól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 13 Listopada 2010 Witam Może jakieś warsztaty w Pobiedziskach :rolleyes: Nigdy nie mówię nigdy :smile: znajoma ukisiła podobną ilość i jej kapusta ma lekko gorzkawy posmak, Może to być wina kapusty , względnie za mało odgazowywana w pierwszych dniach kiszenia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 13 Listopada 2010 Dla tych co kiszą to smak swojskiej kapusty jest znanyNo pewnooooo :grin: A jaki bigos "trzydniówka" na wędzonej golonce i nóżkach :rolleyes: Po małej kilkuletniej przerwie :blush: znowu zaznam tego smaku :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 13 Listopada 2010 A jaki bigos "trzydniówka" A kapuśniak z kiszonej , a do golonki gotowanej , paluchy lizać :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 13 Listopada 2010 Może jakieś warsztaty w Pobiedziskach :rolleyes: To bardzo dobry pomysł :grin: Andrzejek ma duże zapasy nie tylko kapusty :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 13 Listopada 2010 Dużo się nie zmieniły : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1554&highlight=zapasy++zim%EA Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 13 Listopada 2010 Na początek , dla próby w małej ilości . :thumbsup: Namawiał, namawiał i... Z tą małą ilością to Ci sie chyba u mnie nie udało :grin: Na początek tylko 50kg. Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 13 Listopada 2010 Na początek tylko 50kg. :clap: :clap: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 13 Listopada 2010 Ja już zapomniałem jak prawdziwy kapuśniak smakuje :sad: Zbóju , prawdziwy kapuśniak smakuje super :thumbsup: :grin: musi być na " konkretach " nagotowany . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 13 Listopada 2010 Wczoraj zakupiłem 70 kg kapusty poszadkowanej "kamienne głowy", 2 kg marchwi, 1kg soli kamiennej nie jodowanej i 40 g kminku. Dzieciaki aż się "paliły" do ugniatania" A tak wygląda po 12 godzinach... postoi z tydzień czasu w mieszkaniu i do garażu gdzie jest ok 8-12 st. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 13 Listopada 2010 ...i będzie kwaśnica na żeberkach :thumbsup:jedno co mnie wkurza to to że u mnie kapusta szatkowana po 2/kg,ale kiszona w sklepie po 4.5 - 5/kg Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 13 Listopada 2010 Ja kupuję gotowe worki szatkowanej kapusty po 18zł/10kg (kiedyś były znacznie tańsze, ale co poradzę, ktoś wyniuchał interes), chyba by mnie przekręciło gdybym miała szatkować 30-40kg :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 13 Listopada 2010 nieeeeeeeeeeee szatkować nie, ale w Polsce to po 1.2/kg kupują, a na Śląsku zawsze drożej Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 13 Listopada 2010 chyba by mnie przekręciło gdybym miała szatkować 30-40kga to niby dlaczego??? jakoś ludziska leniwe się zrobili :rolleyes: - przynajmniej widać co się szatkuje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 13 Listopada 2010 wiesz abratek nawet szatkownicy nie mam, a żona toby mnie z tym wywaliła na strzaskaną kapustę z trzeciego piętra przez oknoto nie lenistwo ale tak jest praktyczniej Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 13 Listopada 2010 Szatkownica to nie problem :wink: natomiast można na całość spojrzeć z nieco innej strony... - samodzielne wykonanie od A do Z oczywiście jeśli ktos tak lubi .... a już na poważnie..... kapusta "gotowa" jest jakaś taka .... "inna" niż szatkowana samodzielnie.... może to skutek długiego przechowywania już pociętego warzywa..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 13 Listopada 2010 Jako ze wkoncu znalazlem chwile czasu to udalo mi sie troszke kapustki przygotowac do kiszenia .Wlasnie skonczylem 26 kg netto. Czas 2 h ze sprzataniem . Ilosc osob 1.Ja :grin: Teraz pare dni w ciepelku a nastepnie piwnica. Pozdrawiam A jeszcze dodam ze 1 glowka to koszt 1 E waga 5 -8 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 14 Listopada 2010 marcus, A ten dekiel to masz szczelnie zamknięty :question: bo my jak kisimy to mamy przykryte tylko szmatką bawełnianą Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 14 Listopada 2010 Wczoraj zakupiłem 70 kg kapusty 1kg soli kamiennej nie jodowanej Jestem ciekaw jaka będzie ta kapusta po całkowitym ukiszeniu . Ja na 75kg kapusty dałem i zawsze tak daję 1,75kg soli Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 14 Listopada 2010 Ja na 75kg kapusty dałem i zawsze tak daję 1,75kg soliJa na 50 kg kapusty daję 1 kg soli kamiennej. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 14 Listopada 2010 marcus, A ten dekiel to masz szczelnie zamknięty :question: bo my jak kisimy to mamy przykryte tylko szmatką bawełnianą Bardzo szczelnie tak zeby powietrza niedostalo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/15/#findComment-131987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.