andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 14 Listopada 2010 Ja na 50 kg kapusty daję 1 kg soli kamiennej. Bo to taka norma . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-131988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 14 Listopada 2010 To Andrzeju na 75 kg kapusty musisz dać 1,5 kg soli. :grin:I przez pierwsze kilka dni nie zamykałbym szczelnie pojemnika, by kapusta mogła swobodnie odgazować, a proces może być burzliwy. Będziesz miał mniejsze prawdopodobieństwo jej zgoryczkowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-131989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 14 Listopada 2010 Jak andrzej k, dodał więcej soli to kapustę będzie miał mniej kwaśną. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-131993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 14 Listopada 2010 To Andrzeju na 75 kg kapusty musisz dać 1,5 kg soli. :grin: Właśnie daję troszkę więcej :smile: I przez pierwsze kilka dni nie zamykałbym szczelnie pojemnika, Dzięki . Ja już mam to poza sobą , czyli już ukiszona i jest w "przechowalni " :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-131994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 14 Listopada 2010 Ja już mam to poza sobą , czyli już ukiszona i jest w "przechowalni "Moja także. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-131996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 14 Listopada 2010 czyli już ukiszona i jest w "przechowalniWięc teraz może być zakryta Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-131999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam. Mam pytanko zakisiłem kapustę jakoś miesiąc czasu i stoi w chłodnym pomieszczeniu, dałem 70 kilo kapusty 1,7 kg soli, 2 kilo jabłek i marchew, Kapusta już prawie jest dobra do spożycia ale mam pytanko o biały osad wierzchu beczki Czy to normalne?? i czy jest to OK????????Co z tym robić?? Zbierać czy nie bo w sklepie nigdy czegoś takiego nie widziałem. Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-133133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam. Mam pytanko zakisiłem kapustę jakoś miesiąc czasu i stoi w chłodnym pomieszczeniu, dałem 70 kilo kapusty 1,7 kg soli, 2 kilo jabłek i marchew, Kapusta już prawie jest dobra do spożycia ale mam pytanko o biały osad wierzchu beczki Czy to normalne?? i czy jest to OK???????? Co z tym robić??Jak możesz to cyknij fotkę i napisz jakiej konsystencji jest sok. Płynny czy kisielowaty ? Podejrzewam, że jest to nalot który można zebrać i się nie przejmować ale jak podasz więcej danych to specjaliści Ci doradzą Zbierać czy nie bo w sklepie nigdy czegoś takiego nie widziałem.Sklepowe to mają mało co wspólnego z tradycyjnym kiszeniem. Mi po sklepowej "kiszonej" kapuście czka się octem [ Dodano: Pon 22 Lis, 2010 16:26 ] Dla lubiących eksperymenty polecam w takiej wersji Jest to lekko podgotowana kapusta, ugotowane buraki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek zalane wodą z solą. Mi najbardziej pasuje z pieczonym mięsem. Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-133210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 22 Listopada 2010 Kapusty ze sklepu mają tyle dodatków, że aż strach je jeść. :grin: Zobacz jakie sa bielutkie.Co do osadu - kapusta powinna być cały czas przykryta sokiem. W kontakcie z powietrzem robi się szara, gorzka i powstaje własnie taka pleśń. Zbierz górną warstwę kapusty (do dobrej), zalej (jesli brakuje) solanką (jak do ogórków kiszonych - 2 łyżki soli na litr wody) i po zalaniu połóż na wierzchu np. nową pieluchę. Dopiero na to talezryk i obciążenie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-133213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 22 Listopada 2010 W kontakcie z powietrzem robi się szara, gorzka i powstaje własnie taka pleśń. Pomimo że zawsze staram się kapustę mieć przykrytą wodą -sokiem , razem z deskami które ją dociskają to czasami pojawia się taka pleśń na wierzchu wody i na wewnętrznej powierzchni beczki . Właściwie zbieram tą pleśń i obmywam beczkę z deskami przy każdym braniu kapusty . Kapusty wybieram zawsze więcej , tak żeby starczyło na paręnaście dni . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-133219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofero Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Widzę, że temat od dawna nie ruszany, ale może znajdzie się ktoś pomocny:) Poczyniona została właśnie kiszona kapusta w 5 L kamionce (tej z gatunku hermetycznych). Mam kilka pytanek jeśli łaska: - kamionka póki co jest w kuchni - nie przykryta wieczkiem a jedynie szmatką (kapusta jest zanurzona w soku), czy należy ją "nakłuwać" już drugiego dnia? - wieczko można przyłożyć i zalać wodą dopiero gdy fermentacja ustanie? Cytuj http://niuspot.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 czy należy ją "nakłuwać" już drugiego dnia? Tak i należy to robić , chociaż w 5- litrowej nigdy nie robiłem . wieczko można przyłożyć i zalać wodą dopiero gdy fermentacja ustanie?Jaką wodą i po co? Po tygodniu kwaszenia przekładamy w słoiki i w chłodne miejsce ( piwnica ) itp . Poczytaj , bo ja nigdy nie robiłem 5 litrów kapusty na zimę , jedynie na bieżące potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 czy należy ją "nakłuwać" już drugiego dnia? ja nakłuwam po trzech dniach wieczko można przyłożyć i zalać wodą dopiero gdy fermentacja ustanie?wieczko możesz zaraz nałożyć i zalać wodą teraz gdy jest tak ciepło kapusta jest gotowa po 5-6 dniach Jaką wodą i po co?Henio o taki garnek chodzi :grin: http://www.ceramicboleslawiec.com.pl/uploads/obrazki/m_216A-MAX.jpg na górę wlewa się wodę w celu uszczelnienia i nie trzeba już niczym innym przykrywać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Acha :clap: Ja stary jestem i takie cuś to nowość . Ale jak kapusta ma powietrze pod tą osłoną to co ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Ale jak kapusta ma powietrze pod tą osłoną to co ?na pewno nie wpłynie to na jakość ukiszonej kapusty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Po tygodniu kwaszenia przekładamy w słoiki i w chłodne miejsce ( piwnica ) itp Ja ostatnio przełożyłem na drugi dzień za namową sąsiada i trzy dni temu zjadłem kapustę z ostatniego słoika.Z całej partii 10 kg kapusty zepsuły mi się dwa takie po majonezie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 juuuuuuuuuuuuuuuuuuuż kapusta kiszona :!: przecież nie listopad :!: Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofero Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 juuuuuuuuuuuuuuuuuuuż kapusta kiszona :!: przecież nie listopad :!: No cóż... a jest jakiś powód aby jej przed listopadem nie robić ? No właśnie nie wiedziałem czy zakrywać od razu to wieko więc pierwszą dobę miałem przykrytą ściereczką bo myślałem, że gazy muszą jakoś uchodzić. Po tygodniu kwaszenia przekładamy w słoiki i w chłodne miejsce ( piwnica ) itp Ale to chyba nie jest konieczne - przekładać do słoików? Można ją zostawić w tej kamionce? Cytuj http://niuspot.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Ja tak na szybko zrobiłem 2 główki - troche inaczej wyglądał proces kiszenia niż w listopadzie (przecież to "wczesna" kapusta a i temp. nie takie),ale część poszła na surówki a część później do gotowania - była naprawde smaczna W sumie jestem już przygotowany najważniejsze to ...SÓL NIEJODOWANA - jest i czeka !Na zakup kapusty i szatkownie przyjdzie czas... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofero Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 A właśnie - dlaczego znaczenie ma sól niejodowana? Cytuj http://niuspot.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofero Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 I jeszcze pytanie odnośnie trzymania kamionki w domu - obecna temperatura na zewnatrz około 30 stopni to nie za dużo dla kapuchy? Stoi 2 dzień - może lepiej ją przenieść do piwnicy? Cytuj http://niuspot.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 A właśnie - dlaczego znaczenie ma sól niejodowana?W zeszłym roku "pomyliłem się" poszła jodowana - to juz nie było jednak to samo ....Pierwszy objaw to wydzieliło się z kapustu poszatkowanej (przed włożeniem do beczki) bardzo dużo soku (wody ?). Smak tej kiszonki jednak był nieco inny - nie za bardzo mi odpowiadał, chociaż też zostałaspożyta ze smakiem (napewno lepsza niż kupna).Druga część została posolona już niejodowaną i to było już to... [ Dodano: Sob 27 Sie, 2011 15:35 ]I jeszcze pytanie odnośnie trzymania kamionki w domu - obecna temperatura na zewnatrz około 30 stopni to nie za dużo dla kapuchy? Stoi 2 dzień - może lepiej ją przenieść do piwnicy?Do chłodnego pomieszczenia przenieś jesli już pojawiły sie objawy kiszenia... (bąbelki, piana, zapach itp.)... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 krfistofero luzik, zakisz kaputskę na koniec października teraz to tylko experymenty alehar ma rację Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-172994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofero Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 dzieki chlopaki ! Cytuj http://niuspot.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-173338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 27 Września 2011 krfistofero luzik, zakisz kaputskę na koniec października teraz to tylko experymentyTyż tak myślołem, do dzisiej i do roboty 25kg pod koniec września :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/16/#findComment-177345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.