andrzej k Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 19 Października 2012 Dodając troszkę innych ziół do mojej kapusty zachowałam ostrożność.. Halinko wszystko rozumiem , tylko wysłowić się nie potrafię . :grin: Ja kiszoną mam już sprawdzoną i tak pozostanie . Natomiast do gotowanej lub surówki , dokładam to , na co w danej chwili mam ochotę . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-244394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 19 Października 2012 A ja wam przedstawie mój przepis na kiszona kapustĘ-na 10 kg szatkowanej kapusty daje 250 g soli startą marchew ziele angielskie i liśc laurowy.Poszatkowaną kapustę przyprawiam w/w przyprawami i wkładam do słoików, odstawia w ciepłe miejsce w misce tak aby się kisiły.po około 2 tygodniach odnoszę do piwnicy.Po około 2 miesiącach cieszę sie znakomita ( nie śmierdzącą) kiszona kapustką.PYCHOTAAAAAAA........... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-244402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 19 Października 2012 Halinko wszystko rozumiem , tylko wysłowić się nie potrafię . :grin: Ja kiszoną mam już sprawdzoną i tak pozostanie . Natomiast do gotowanej lub surówki , dokładam to , na co w danej chwili mam ochotę .Andrzejku i ja Ciebie rozumiem.. każdy sposób jest dobry.. a kapusta zawsze będzie smaczna bo ''swoja'' :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-244407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 19 Października 2012 Witam,a czy ktoś z Was kisił całe (małe) główki kapusty?Pamiętam, że mój dziadek na dno beczko dębowej ukladał małe główki kapusty, a potem "szły" warstwy kapusty szatkowanej. Ale nie wiem do czego ją wykorzystywał.Miałem okazję jeść gołąbki z takiej kapusty kiszonej (w Chorwacji) i były bardzo smaczne. Była ona dostępna w handlu.Chciałym kilka małych główek zakisić - proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-244415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 19 Października 2012 Miałem okazję jeść gołąbki z takiej kapusty kiszonej (w Chorwacji) i były bardzo smaczne. Właśnie ja to też zrobiłem . Były smaczne . Chciałym kilka małych główek zakisić - proszę o porady. Na dno beczki włożyłem pierwszą warstwę poszatkowanej kapusty a na nią kilka całych małych główek . Ja akurat nie nakłuwałem główek bo nie wiedziałem , jednak zaleca się parę nakłuć dla łatwiejszego odgazowania podczas kiszenia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-244424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 19 Października 2012 Witam, a czy ktoś z Was kisił całe (małe) główki kapusty? Pamiętam, że mój dziadek na dno beczko dębowej ukladał małe główki kapusty, a potem "szły" warstwy kapusty szatkowanej. Ale nie wiem do czego ją wykorzystywał. Miałem okazję jeść gołąbki z takiej kapusty kiszonej (w Chorwacji) i były bardzo smaczne. Była ona dostępna w handlu. Chciałym kilka małych główek zakisić - proszę o porady.Ostatnio znajomi serbowie zaprosili mnie na kiszenie kapusty( calych glowek), czesc kapusty kisili normalnie, czyli po naszemu, pokrojona i zasolona, pozniej ugnietli mocno, na wierzch dali przygotowane cale glowki. Oczyszcone wiadomo z zewnetrznych lisci, wyciety trzon, ale tak aby liscie nie bily od srodkauszkodzone. Do tej dziury, ktora powstala po trzonie wsypali ( do kazdej glowki) garsc soli, dali to do sloja w ktorej juz jako podloze byla pocieta i zasolona kapusta( glowne po glowce, tylko trzeba pamietac, aby tak je ulozyc ,zeby nie plywaly)na koniec wszystko to zostalo ZALANE woda Tak,dobrze czytacie, woda. Byla troche zaskoczona, kiedy to zobaczylam. Wyjasnili mi, ze inaczej byloby zaslone, a kapusta musi byc przykryta plynem. Oni tez ten ply uzywaja do czegos. Golabki z tej ich kapusty jadlam i na prawde jest bardzo dobra. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-244438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 24 Października 2012 Mam takie pytanko, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Ile kapusty wejdzie do 30 litrowej beczki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-245401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 24 Października 2012 Mam takie pytanko, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Ile kapusty wejdzie do 30 litrowej beczki?Tak na oko 43kg :grin: PS Szatkowana kapucha posiada gęstość 1440kg/m³ Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-245411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 24 Października 2012 Mam takie pytanko, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Ile kapusty wejdzie do 30 litrowej beczki?Na 20 l beczkę kupiłam 20 kg kapusty a mogło być więcej.. :wink: Tak że spokojnie możesz kupić 35-40 kg kapusty. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-245459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 24 Października 2012 Moja kapucha już ukiszona, siedzi w słoikach w spiżarce, jutro kapuśniak :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-245524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 24 Października 2012 a mogło być więcej..Witaj Halusiu, to znaczy że Ty deptałaś, tak? :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-245539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 24 Października 2012 @halusia@ napisał/a: a mogło być więcej.. Witaj Halusiu, to znaczy że Ty deptałaś, tak? :grin:Witaj Darku... bez tego się nie obyło.. :grin: ale moja noga by tam nie weszła.. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-245545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 27 Października 2012 Dziś nareszcie "się ukisiłem" Dwie beczki o poj. 30 L - weszło ok. 65 kg kapusty, ściśle ubitej !Zostawiłem lekki zapas miejsca w beczkach na wypadek poniesionego poziomu solanki.Teraz stoi w domu, gdzieś po ok. 2 tyg. (może wcześniej) powędruje do chłodu. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 27 Października 2012 U mnie już 70kg kapuchy stoi w kuchni --do beczki 60L weszło, ale część soku trzeba było odlać do wiaderka--teraz nie wiem co z nim zrobić --jak by był już ukiszony- był by dobry na kwaśnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 27 Października 2012 Poczekaj, może trzeba będzie dolać Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 27 Października 2012 Dwie beczki o poj. 30 L - weszło ok. 65 kg kapustyTo jest bardzo nie prawdopodobne. :rolleyes: Musi kupiłeś po warszawsku. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 28 Października 2012 U mnie już 70kg kapuchy stoi w kuchni --do beczki 60L weszło, ale część soku trzeba było odlać do wiaderka--teraz nie wiem co z nim zrobić --jak by był już ukiszony- był by dobry na kwaśnicę. Ja też musiałem sporo odlać, ale napewno zostanie użyta później, czyli dolana do kiszonki. Nie będzie trzeba robić żadnej dodatkowej solanki. Dobre ubijanie - córka ubijała Mówię tu o masie poszatkowanej kapusty (tak ok 65 kg). Sam szatkowałem. Beczki są plastikowe i lekko elastyczne. Już od paru lat ich używam. Pewne znaczenie (chociaż chyba niewielkie) ma sposób poszatkowania kapusty - drobne - grube. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 28 Października 2012 Dwie beczki o poj. 30 L - weszło ok. 65 kg kapustyTo jest bardzo nie prawdopodobne. :rolleyes: Musi kupiłeś po warszawsku. :grin:Do mojego 30 l wchodzi 20-25 kg kapusty, oczywiscie poszatkowanej i niedopelna :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 28 Października 2012 mi sie marzy ukisc całe głowy tak ze 3 sztuki ale nie mam gdzie trzymać tego Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 28 Października 2012 Ukisiłem 15 kg kapusty do tego 22,5 dkg soli i chwatit.Za dwa, trzy dni do słoików i do następnych zbiorów wystarczy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 28 Października 2012 Ukisiłem 15 kg kapusty do tego 22,5 dkg soli i chwatit.Za dwa, trzy dni do słoików i do następnych zbiorów wystarczy.Arkadiusz przecierz Ty małosłonolubny (fajne słowo)zalecane jest 5% soli :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 28 Października 2012 Arkadiusz przecierz Ty małosłonolubny Przekorniś :tongue: Zawsze daję 15dkg na 10 kg.Kiedeś dałem 30 i była nie do zjedzenia.Teraz jest w sam raz. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 28 Października 2012 Zawsze daję 15dkg na 10 kg.Kiedeś dałem 30 i była nie do zjedzenia.Teraz jest w sam raz.Jak pasi to okidoki :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krykiet66 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 28 Października 2012 UffPrzeczytałem w końcu cały temat .Po drodze " sokopiowałem " kilka rzeczy które uważam za najistotniejsze. Nie wiem czy tak można (niech moderatorzy to zweryfikują ) ale może komuś się przyda.KISZONA KAPUCHA FAKTY I MITY "Tradycja nakazuje wszelkie kwaszenia wykonywać w czasie przybywania Księżyca między nowiem i pełnią. Im bliżej pełni, kapusta będzie dłużej smaczna. Kiszenie po pełni powoduje że kapusta jest miękka" !!! To samo dotyczy kiszenia ogórków.Według księżyca są poukładane święta , księżyc ma wpływ również na przypływy i odpływy oceanów itd. Księżyc jest " mocny " nie ma się z czego śmiać .Fazy księżyca są bardzo ważne nie tylko do kiszenia kapusty, ale i przykładowo w wędkarstwie, myślistwie, ogrodnictwie, rolnictwie itd. więc powaga, to nie do śmiechu.nadmienię że fazy księżyca mają wpływ na solankę podczas peklowania.W moich stronach jest przesąd, że aby udała się kapusta należy ją kisić od pierwszego poniedziałku po Jadwidze (imieniny 15 X) do 1 listopada. Może to i przesąd ale kapusta zawsze się udaje.to nie jest do końca przesąd, zwróć uwagę że dawniej nie było warunków jakie są teraz, czas o jakim piszesz odpowiadał temperaturowo aby kapusia wyszła taka jak trzeba, w listopadzie następowało znaczne ochłodzenie co uniemożliwiało właściwy start kiszenia, dlatego mawiało się że listopadowa kapusta "śmierdziała trupem"kosmos kosmosem, ale czystość to podstawa. Moje gary gliniane używam tylko do kiszenia, myje, wyparzam przelewając wrzątek, a po kiszeniu i przełożeniu kapusty do słoi, znowu myję i zawiązuję górę szczelnie, przykrywając mocnym płótnem. Wtedy nic mi tam się nie dostanie przez parę miesięcy. Niestety dobra kapusta = wiele zachodu, ale warto gorzka kapusta wychodzi wtedy gdy jest za wcześnie przeniesiona do chłodnego pomieszczenia lub kiszona jest w chłodnym pomieszczeniu.Ja tego nie zauważam chociaż kiszę w chłodnym wręcz zimnym no gdzieś około 10* pomieszczeniu ale po dwóch trzech dniach już cienkim kijem nakłuwam kapustę w beczce celem szybszego ujścia gazów które powstają podczas kiszenia , nigdy gorzkiej nie miałemNa pojemnik 30l spokojnie możesz kupić, jeśli sam będziesz szatkował nawet 35kg. Jeśli już poszatkowaną to jakieś 25-28kg.Oznaką fermentacji jest pojawienie się mniejszej lub większej pianki na wodzie . Po dwóch tygodniach powinna być prawie ukiszona GARNEK Przed użyciem umyj go dobrze, nalej troche wody i w pozycji leżącej wypraż w piekarniku. Pokrywkę też. Do gara wkładasz kapustę (najlepiej wymieszać ją z solą i dodatkami w jakimś dużym naczyniu aż do puszczenia soków), ubijasz i przykrywasz pokrywką z wodą w rowku. W drugim dniu zaczynasz sprawdzać proces kiszenia i zaczynasz przekłuwać do dna aby kapusta nie uciekła . Jeżeli rowek lub woda zabrudzą się, należy ją wybrać czystą ściereczką i nalać świeżej, przegotowanej. Ja wlewam wrzącą z czajnika. Kapusta nie musi byc zalana sokiem a nie zepsuje się. Jeden warunek: wszystkie szpikulce, widelce, łyżki, którymi dotykamy kapusty w garnku muszą być sparzone wrzątkiem.żadnego metaluCAŁE MAŁE GŁÓWKII jeszcze pytanie w związku z ''głąbem'' usuwać czy w calości ?Ja wycinam i na dno beczki, z wyciętym głąbem do góry.ile taka cała kapustka musi leżeć w beczce, by również środkowe liście się ukisiły?Ja w ubiegłym sezonie miałem od listopada pewnie do kwietnia , główki były ukiszone .kiedy nakładamy przykrywkę Natychmiast, po włożeniu zawartości zakłada się pokrywę i wlewa wodę do rowka. Woda musi być systematycznie uzupełniana tak, aby nie doszło do wysuszenia rowka. W czasie fermentacji wydziela się dwutlenek węgla, który - jako cięższy od powietrza wypycha je. W czasie burzliwej fermentacji tworzy się w garnku nadciśnienie a gazy wydobywają się poprzez kołnierz wodny(słychać bulgotanie).A z ogórkami postępujesz analogicznie ? Pytam się już na przyszłość Jak najbardziej. Wynika to z idei konstrukcji garnka. Zasady kiszenia są constans niezależnie od wsadu.Mam takie pytanko, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Ile kapusty wejdzie do 30 litrowej beczki? Tak na oko 43kg PS Szatkowana kapucha posiada gęstość 1440kg/m³ Na 20 l beczkę kupiłam 20 kg kapusty a mogło być więcej.. Tak że spokojnie możesz kupić 35-40 kg kapusty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 29 Października 2012 krykiet66... Dobra robota.. :clap: :clap: :clap: Dziękuję.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/20/#findComment-246625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.