ANNAM Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 28 Października 2015 electra, ja jeszcze kisze kapuste z burakami. Wspaniala jako dodatek do obiadu Polecam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 28 Października 2015 A ja wczoraj zakisiłem dwie beczki, jak co roku jedna z duża ilością kminku a druga z marchewką. Święto kiszenia kapusty u mnie już zakończone. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 28 Października 2015 A ja wczoraj zakisiłem dwie beczki, jak co roku jedna z duża ilością kminku a druga z marchewką. I gitara ... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 28 Października 2015 Annam dzieki musze sprobowac przy kolejnym kiszeniu ,a buraki tez scierasz tak jak marchewke? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 28 Października 2015 Kol. stówa napisał,że nie dodaje się marchwi do kiszonej kapusty.Może chodzi o to, że marchew zawiera karoten ,który jest niszczony w kwaśnym środowisku,kapusta kiszona ma natomiast witaminę C. Witamina A zawarta w marchwi może się łączyc z witaminą D a nie z wit. C.To są tylko moje przypuszczenia,może ktoś lepiej potrafi to wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 28 Października 2015 Annam dzieki musze sprobowac przy kolejnym kiszeniu ,a buraki tez scierasz tak jak marchewke? Kroje w cieniutkie plasterki Electra, ale chyba jak zetrzesz tez bedzie dobre. Ja pozniej same plasterki buraka mam do kanapek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 28 Października 2015 Tak, marchewki nie dodajemy, kminku nie dodajemy, kapustę szatkujemy tylko na szatkownicy z 18 wieku, kisimy w dębowej beczce, obowiązkowo kapustę udeptuje młoda dziewica i to przed menstruacją, później nie zapomnijmy utopić beczki w jeziorze na głębokości min. 3 metry.... jak to wszystko spełnimy to kapusta będzie jak talala Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 29 Października 2015 No to my pojedli tej kapusty. Dziewica......w tych czasach. Wolne żarty. Chyba w przedszkolu. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 29 Października 2015 Kminku nie dodałem, ale koper zawsze.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 29 Października 2015 Czasami też robię kapustę surówkową, gdzie stosuje proporcje pół na pół, czyli 50% poszatkowanej kapusty i 50% wagowo warzyw bez pora,tylko marchew, seler, pietruszka, oraz papryka zielona i czerwona, jak też jabłko. Warzywa i jabłka na grubej tarce jarzynowej, a papryka w paseczki. Soli tak samo jak do samej kapusty i cały cykl kwaszenia również identyczny. Mam pytanie czy najpierw solisz i mieszasz te warzywa i dopiero ubijasz w naczyniu , czy układasz warstwami poszczególne rodzaje i solisz warstwy ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Tak Chudziak, tak jak piszesz. odmierzam odpowiednią ilość soli, mieszam wszystko razem kapustę i warzywa przesypując to solą w misce, i ubijam mocno w słoju, lub takim trzylitrowym kamiennym emaliowanym garnku, w zależności które z naczyń mam wolne. Ubijam na tyle mocno dokładając kolejne porcje jedna po drugiej aż mieszanka puści sok i wtedy dokładam następną, na końcu wszystko przyciskam litrowym słoikiem wypełnionym wodą, zamiast kamienia, tak aby w ciągu tych czterech dni ukwaszania sok cały czas przykrywał mieszankę, po trzech dniach parokrotnie przebijam i odpowietrzam, a czwartego, najpóźniej piątego dnia przekładam do słoiczków i ubijam tak ściśle aby w tych słoiczkach soku już nie pozostawiać, tak jak podałem wcześniej, bo jeżeli pozostawimy w słoiczkach sok, to po paru dniach, nawet w lodówce, mieszanka będzie coraz bardziej kwaśna, natomiast całkowite usunięcie soku ze słoików i zakręcając na ścisło zakrętką, powoduje że nawet po paru miesiącach mieszanka przechowywana w lodówce jest świeżutka, chrupiąca nie zbyt kwaśna, taka pyszna, typowo surówkowa, tak jak by dopiero co została przygotowana. Smacznego życzę . Edytowane 29 Października 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 10 Listopada 2015 Tak oto wygląda nowa porcja mieszanki kapustno warzywnej która to opisywałem nieco wcześniej, w ilości 3kg. netto łącznie; Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-455675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 10 Listopada 2015 Nie pisałam ale zrobiłam też taką mieszankę w ilości ok2,2 kg i dołożyłam buraka i ze 3 ostre papryczki . Zaszczepiłam wszystko odrobiną soku z kiszenie samej kapusty - ukisiło się wszystko dość szybko . Przełożyłam do słoików i teraz stoi w spiżarni czekając na degustację choć próba smakowa podczas pakowania do słoików wypadła pozytywnie - w kolorze za sprawą buraków przypomina kiszoną czerwoną kapustę Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-455685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Można dodawać dowolne warzywa oczywiście, ale jednak burak ćwikłowy psuje cały ten wizualny efekt właśnie przez to że zabarwia wszystko na ciemno czerwony kolor. Nie mniej każdy robi tak jak mu najbardziej odpowiada. Nie ma natomiast żadnej racjonalnej potrzeba zaszczepiania jakimikolwiek dodatkami. Mieszanka kapustno - warzywna sama z siebie się pięknie zakwasza i po czterech, max. pięciu dniach, jest gotowa do spożyci i do przekładania w słoiki . Edytowane 11 Listopada 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-455700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 13 Listopada 2015 A to już gotowa, ukwaszona, piękna kolorowa, i przepyszna w smaku, chrupiąca kapusta cukrowa kwaszona, jarzynowo - warzywna. Tyle właśnie wyszło z trzech kilogramów surowca netto. Trzy słoiczki, kapusta ubita w słoiczkach na ścisło, i 7 dl. odciśniętego soku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 13 Listopada 2015 Rozumiem ze pol literka soczku juz wypiles No ladna salatka , ja chce zakisic tylko czerwona i polaczyc pozniej z biala ,zeby jedna od drugiej nie zlapala koloru. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Electro, to jest cały sok jaki został wyciśnięty z kapusty podczas ubijania w słoiczkach. Masz jednak rację że połowę z tego już wypiłem, pychoooota, resztka stoi w lodówce ale pewnie do wieczora też zniknie . Właśnie nie mogłem się oprzeć pokusie i przed chwilą skonsumowałem 1/2 słoiczka bez niczego, jako surówkę-jarzynkę . Masz fajny pomysł z tym osobnym kwaszeniem białej i czerwonej a następnie ich mieszaniem. Na pewno będzie ciekawy efekt smakowo kolorystyczny. Ja do kwaszenia czerwonej dodaję suszoną żurawinę, może tez być borówka, jak kto woli. Edytowane 13 Listopada 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 13 Listopada 2015 Przerabialem oddzielne kiszenie biała i tak złapie kolor od czerwonej Możesz mieszać bezposrednio przed podaniem i to jedyna opcja efektowna kolorystycznie Na taką wielowarzywną to się skuszę bo apetycznie to wygląda a dwie kamionki w piwnicy stoją puste Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 13 Listopada 2015 uuu no to zostaje tylko polaczyc przed podaniem.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 14 Listopada 2015 to jest cały sok jaki został wyciśnięty z kapusty podczas ubijania w słoiczkach. Masz jednak rację że połowę z tego już wypiłem, pychoooota, resztka stoi w lodówce ale pewnie do wieczora też zniknie Jabłuszka kiszone też smakują wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 17 Listopada 2015 Szlak ciepło jest.... Dzisiaj zakisiłem 20kg kapusty, mam zamiar potrzymać ja ze 3 dni w domu w ciepłym, 24st, i przenieść do zimnego do piwniczki Pokemona,,,, a tam cholerka ciepło... 11 stopni... czy ona mi sie nie popsuje ??? Od poniedziałku temp mają spaść do zera co prawda to i może w piwniczce spadnie do 9.... moze 8... ech... czy to nie za ciepło będzie ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-457054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Dziś przygotowana nowa porcja 4 kg. wagi łącznej, 50 x 50% kapusty, jabłek i warzyw z papryką . Edytowane 11 Grudnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-461999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Samo zdrowie, napisz jak długo będziesz kisił, opisz cały proces jak widzę dałeś paprykę ja papryki nie kisiłem tylko robiłem w zalewie octowej, w smaku ta sałatka warzywna jest dobra, u mnie od dwóch dni kisi się kapusta z marchewką i kminkiem dodałem też dwa ząbki czosnku. Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-462038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 11 Grudnia 2015 tez chetnie bym zakisil takie cos mam takie same sloje.przepis by sie przydal...... dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-462040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 11 Grudnia 2015 tez chetnie bym zakisil takie cos mam takie same sloje.przepis by sie przydal...... dziekiJest na poprzedniej stronie też tu często zaglądam, bo bardzo kusi mnie zrobienie tej mieszanki warzywnej z przepisu Kolegi sverige2 Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-462113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.