Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

electra, ja jeszcze kisze kapuste z burakami. Wspaniala jako dodatek do obiadu :)  Polecam

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452856
Udostępnij na innych stronach

A ja wczoraj zakisiłem dwie beczki, jak co roku jedna z duża ilością kminku a druga z marchewką. Święto kiszenia kapusty u mnie już zakończone.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452857
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja wczoraj zakisiłem dwie beczki, jak co roku jedna z duża ilością kminku a druga z marchewką.

 

I gitara  ...  :D:thumbsup::clap:

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452859
Udostępnij na innych stronach

Annam dzieki :thumbsup:  musze sprobowac przy kolejnym kiszeniu ,a buraki tez  scierasz  tak jak marchewke?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452910
Udostępnij na innych stronach

Kol. stówa napisał,że nie dodaje się marchwi do kiszonej kapusty.Może chodzi o to, że marchew zawiera karoten ,który jest niszczony w kwaśnym środowisku,kapusta kiszona ma natomiast witaminę C. Witamina A zawarta w marchwi może się łączyc z witaminą D a nie z wit. C.To są tylko moje przypuszczenia,może ktoś lepiej potrafi to wyjaśnić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-452913
Udostępnij na innych stronach

 

 

Annam dzieki   musze sprobowac przy kolejnym kiszeniu ,a buraki tez  scierasz  tak jak marchewke?
 

 

Kroje w cieniutkie plasterki Electra, ale chyba jak zetrzesz tez bedzie dobre. Ja pozniej same plasterki buraka mam do kanapek.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453000
Udostępnij na innych stronach

Tak, marchewki nie dodajemy, kminku nie dodajemy, kapustę szatkujemy tylko na szatkownicy z 18 wieku, kisimy w dębowej beczce, obowiązkowo kapustę udeptuje młoda dziewica i to przed menstruacją, później nie zapomnijmy utopić beczki w jeziorze na głębokości min. 3 metry.... jak to wszystko spełnimy to kapusta będzie jak talala :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453007
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czasami też robię kapustę surówkową, gdzie stosuje proporcje pół na pół, czyli 50% poszatkowanej kapusty i 50% wagowo warzyw bez pora,tylko marchew, seler, pietruszka, oraz papryka zielona i czerwona, jak też jabłko. Warzywa i jabłka na grubej tarce jarzynowej, a papryka w paseczki. Soli tak samo jak do samej kapusty i cały cykl kwaszenia również identyczny.

 

 

Mam pytanie czy najpierw solisz i mieszasz te warzywa  i dopiero ubijasz w naczyniu , czy układasz warstwami  poszczególne rodzaje i solisz warstwy ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453079
Udostępnij na innych stronach

Tak Chudziak, tak jak piszesz. odmierzam odpowiednią ilość soli, mieszam wszystko razem kapustę i warzywa przesypując to solą w misce, i ubijam mocno w słoju, lub takim trzylitrowym kamiennym emaliowanym garnku, w zależności które z naczyń mam wolne. Ubijam na tyle mocno dokładając kolejne porcje jedna po drugiej aż mieszanka puści sok i wtedy dokładam następną, na końcu wszystko przyciskam litrowym słoikiem wypełnionym wodą, zamiast kamienia, tak aby w ciągu tych czterech dni ukwaszania sok cały czas przykrywał mieszankę, po trzech dniach parokrotnie przebijam i odpowietrzam, a czwartego, najpóźniej piątego dnia przekładam do słoiczków i ubijam tak ściśle aby w tych słoiczkach soku już nie pozostawiać, tak jak podałem wcześniej, bo jeżeli pozostawimy w słoiczkach sok, to po paru dniach, nawet w lodówce, mieszanka będzie coraz bardziej kwaśna, natomiast całkowite usunięcie soku ze słoików i zakręcając na ścisło zakrętką, powoduje że nawet po paru miesiącach mieszanka przechowywana w lodówce jest świeżutka, chrupiąca nie zbyt kwaśna, taka pyszna, typowo surówkowa, tak jak by dopiero co została przygotowana. Smacznego życzę :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-453110
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tak oto wygląda nowa porcja mieszanki kapustno warzywnej która to opisywałem nieco wcześniej, w ilości 3kg. netto łącznie;

post-49725-0-69287200-1447165308_thumb.jpg

post-49725-0-52640900-1447165339_thumb.jpg

post-49725-0-14279800-1447165362_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-455675
Udostępnij na innych stronach

Nie pisałam ale zrobiłam też taką mieszankę w ilości ok2,2 kg  i dołożyłam buraka i ze 3 ostre papryczki  . Zaszczepiłam wszystko odrobiną soku z kiszenie samej kapusty -  ukisiło się wszystko dość szybko . Przełożyłam do słoików  i teraz stoi w spiżarni czekając na degustację choć próba smakowa podczas pakowania do słoików wypadła pozytywnie  - w kolorze za sprawą buraków przypomina kiszoną czerwoną kapustę :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-455685
Udostępnij na innych stronach

Można dodawać dowolne warzywa oczywiście, ale jednak burak ćwikłowy psuje cały ten wizualny efekt właśnie przez to że zabarwia wszystko na ciemno czerwony kolor. Nie mniej każdy robi tak jak mu najbardziej odpowiada. Nie ma natomiast żadnej racjonalnej potrzeba zaszczepiania jakimikolwiek dodatkami. Mieszanka kapustno - warzywna sama z siebie się pięknie zakwasza i po czterech, max. pięciu dniach, jest gotowa do spożyci i do przekładania w słoiki :D.

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-455700
Udostępnij na innych stronach

A to już gotowa, ukwaszona, piękna kolorowa, i przepyszna w smaku, chrupiąca kapusta cukrowa kwaszona,  jarzynowo - warzywna. Tyle właśnie wyszło z trzech kilogramów surowca netto. Trzy słoiczki, kapusta ubita  w słoiczkach na ścisło, i 7 dl. odciśniętego soku.

post-49725-0-21521300-1447412512_thumb.jpg

post-49725-0-25494700-1447412628_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456200
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem ze pol literka soczku juz wypiles :) No ladna salatka , ja chce zakisic tylko czerwona i polaczyc pozniej z biala ,zeby jedna od drugiej nie zlapala koloru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456206
Udostępnij na innych stronach

Electro, to jest cały sok jaki został wyciśnięty z kapusty podczas ubijania w słoiczkach. Masz jednak rację że połowę z tego już  wypiłem, pychoooota, resztka stoi w lodówce ale pewnie do wieczora też zniknie :D. Właśnie nie mogłem się oprzeć pokusie i przed chwilą skonsumowałem 1/2 słoiczka bez niczego, jako surówkę-jarzynkę :D. Masz fajny pomysł z tym osobnym kwaszeniem białej i czerwonej a następnie ich mieszaniem. Na pewno będzie ciekawy efekt smakowo kolorystyczny. Ja do kwaszenia czerwonej dodaję suszoną żurawinę, może tez być borówka, jak kto woli.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456208
Udostępnij na innych stronach

Przerabialem oddzielne kiszenie biała i tak złapie kolor od czerwonej :(

Możesz mieszać bezposrednio przed podaniem i to jedyna opcja efektowna kolorystycznie ;)

Na taką wielowarzywną to się skuszę bo apetycznie to wygląda a dwie kamionki w piwnicy stoją puste ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456215
Udostępnij na innych stronach

uuu no to zostaje tylko polaczyc przed podaniem..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456216
Udostępnij na innych stronach

to jest cały sok jaki został wyciśnięty z kapusty podczas ubijania w słoiczkach. Masz jednak rację że połowę z tego już  wypiłem, pychoooota, resztka stoi w lodówce ale pewnie do wieczora też zniknie

 

 

Jabłuszka kiszone też smakują wyśmienicie  :)

post-63315-0-54022000-1447523569_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-456374
Udostępnij na innych stronach

Szlak ciepło jest.... Dzisiaj zakisiłem 20kg kapusty, mam zamiar potrzymać ja ze 3 dni w domu w ciepłym, 24st, i przenieść do zimnego do piwniczki Pokemona,,,, a tam cholerka ciepło... 11 stopni... czy ona mi sie nie popsuje ??? Od poniedziałku  temp mają spaść do zera co prawda to i może w piwniczce spadnie do 9.... moze 8... ech... czy to nie za ciepło będzie ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-457054
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dziś przygotowana nowa porcja 4 kg. wagi łącznej, 50 x 50% kapusty, jabłek i warzyw z papryką :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-461999
Udostępnij na innych stronach

Samo zdrowie, napisz jak długo będziesz kisił, opisz cały proces jak widzę dałeś paprykę ja papryki nie kisiłem tylko robiłem w zalewie octowej, w smaku ta sałatka warzywna jest dobra, u mnie od dwóch dni kisi się kapusta z marchewką i kminkiem dodałem też dwa ząbki czosnku.  :D

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-462038
Udostępnij na innych stronach

tez chetnie bym zakisil takie cos :) mam takie same sloje.przepis by sie przydal...... dzieki

Jest na poprzedniej stronie ;) też tu często zaglądam, bo bardzo kusi mnie zrobienie tej mieszanki warzywnej z przepisu Kolegi sverige2 :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/34/#findComment-462113
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.