Henio Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 31 Października 2010 Ale jakieś przesądy mówią , że kapustę kisi się do 1 listopada , czy co potem już sie nie ukisi wiecie coś o tym :question: bo to co mam a w smaku jest ok bym przełozyła do słoików i rzeczywiście bym następną porcję ukisiła :grin: :wink: jak nie "wypali" to dlatego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 31 Października 2010 Ja właśnie zakisiłem w piątek 60kg. Na razie beczka stoi w ciepłym miejscu, a za kilka dni wyniosę w chłodne miejsce. Nie ma jak to swoja kapustka. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 31 Października 2010 Dawniej mówiono, że około Wszystkich Świętych nie powinno się już kisić kapusty, bo pachnie trupem :devil: . Dlatego powinno się kisić do 1 listopada :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurzak Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 31 Października 2010 Dawniej mówiono, że około Wszystkich Świętych nie powinno się już kisić kapusty, bo pachnie trupem :devil: . Dlatego powinno się kisić do 1 listopada :grin: ... no to zdążyłem choć lekko nie było Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 31 Października 2010 ale super produkcja :clap: moja zrobiona w połowie października i już z 5 kg zniknęło, jak tak dalej pójdzie ledwie do świąt wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 31 Października 2010 ja kupuje raz na tydzień dużą głowe i ją szatkujedo tego marchew albo i nie, układam warstwami we wiaderku albo misce, delikatnie sole i ubijamna końcu przykrywam talerzykiem, na to kamień i odrobina słabej solanki, żeby zakryć pod wodą, w kuchni na stole stoi, już na drugi dzień nadaje się do jedzeniaważne, zeby codziennie przez trzy odgazować, wbijając widelec albo nóża po trzech dniach do słoika albo na bigosik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 31 Października 2010 W okresie zimowym maleje ilość bakterii kwasu mlekowego. Ale jak kapustę postawimy w ciepłym miejscu, koło kaloryfera, to i tak się ukisi. Można potrzymać ją w warunkach kuchennych trochę dłużej aby doprowadzić do burzliwej fermentacji i dopiero potem przenieść do chłodu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
image Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 1 Listopada 2010 Moja Babcia zawsze mówiła że, kapustę powinno się zakisić przed 1 listopada bo " Wszyscy Święci ją spaprają " :grin: to są Jej słowa ile w tym prawdy a ile zabobonu ciężko wyczuć. Ja kapustę kiszę w słoikach wekach, szatkuję 12 głowek kapusty do garnka 50 l. każda warstwę przesypuję solą i ubijam ostatnią warstwę tak aby pokazała się jak największa ilośc soku, przykrywam i stoi do następnego dnia. Drugiego dnia wkładam do słoików, mocno uciskając zakładam gumki, sprężyny i słoiki stoją sobie w domu ok 2 tygodni, po tym czasie wynoszę je do piwniczki. Jeszcze mam 7 słoików z ubiegłego roku są super ukiszone bez dodatków można je wykorzystać do surówki, bigosu czy kapuśniaku. Cytuj Pozdrawiam,Róża Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 1 Listopada 2010 ...kapustę powinno się zakisić przed 1 listopada bo " Wszyscy Święci ją spaprają " :grin: to są Jej słowa ile w tym prawdy a ile zabobonu ciężko wyczuć.a wystarczyło przeczytać posty w tym temacie.... - było to już poruszane na samym początku Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 4 Listopada 2010 Witam Dzisiaj wyjazd po zakup kapusty , cena 0,70 zł /kg . Jutro kiszenie . Czyli " Święto kiszenia kapusty " :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 4 Listopada 2010 Moja stała pięć dni w domu a teraz poszła wraz z beczką do pomieszczenia gospodarczego gdzie będzie zimować od czasu do czasu zmniejszając swoją ilość. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 4 Listopada 2010 Ja co roku kiszę ok 70 kg kapusty w beczce plastikowej 80l. W tym roku jeszcze się nie zabrałem, choć pamiętam wiejskie porzekadła, aby kapuste kisić w ostatnim tygodniu października. Kupuję już poszadkowaną , w tym roku jest po 1,5zł/kg. Kiedyś dodawałem do kiszenia listki laurowe (kapausta wojskowa), ale rodzince nie zabardzo smakowała.W sobotę na targ i do roboty.. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 4 Listopada 2010 Witam Kapusta już w domciu Zapewne muszę zorganizować pomoc , będzie prędzej . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zapewne muszę zorganizować pomoc , będzie prędzej . :grin:No to musi panie przy takiej pomocy kapusta to będzie sam miód :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 5 Listopada 2010 Witam Część oficjalna zakończona . Balecik wieczorkiem :grin: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 5 Listopada 2010 Część oficjalna zakończona .Balecik wieczorkiem :grin: :lol: No tak ... Po takim aerobiku wczoraj i dzisiaj , trzeba odreagować :wink: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 5 Listopada 2010 Witam Zapewne muszę zorganizować pomoc , będzie prędzej . :grin: Pozdrawiam Oj to mi się przypomina wojsko i deptanie kapusty w OP1 i opowieści starszyzny jak się komuś sikać zachciało w trakcie deptania. Kapusty w wojsku nie jadłem już później :grin: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 5 Listopada 2010 Dziś wpadłam na rynek po kapustę .Kupuję szatkowaną ale tegoroczne ceny mnie zdziwiły - cena od 1,8 do 2 zł/kg :shock: . Wzięłam 30 kg i dostałam 4 zł rabatu :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 5 Listopada 2010 Dziś wpadłam na rynek po kapustę .Kupuję szatkowaną ale tegoroczne ceny mnie zdziwiły - cena od 1,8 do 2 zł/kg :shock: . Wzięłam 30 kg i dostałam 4 zł rabatu :lol: W Mińsku Mazowieckim, bez łaski 1,50 PLN, dziś kupiłem 20kg. Żebym jeździł w stronę Częstochowy to bym Ci podwiózł. Pozdrawiam WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 6 Listopada 2010 Witam Jeden dzień po zakiszeniu i kapusta pięknie zaczyna "pracować " :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 6 Listopada 2010 Wczoraj dorobiliśmy jeszcze 30 kg. Cena poszatkowanej 1.20 i nie zmieniła się . Mieliśmy zrobić z marchewką i jabłkiem , ale w końcu stanęło na tym , że i tym razem bez dodatków. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 11 Listopada 2010 To i ja dołączam do grona kapuśniaków, 40kg. Ze 4 czy 6 lat nie robiłem i zapewne jakbym do Was nie trafił to dalej bym kupował gotowca w woreczkach. Mam nadzieję, że się uda bo wyszedłem z wprawy :rolleyes: trochę się dziś nadreptałem... ale warto Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-131604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 12 Listopada 2010 witajcie ja kisiłem wczoraj i stoi w łazience bo tam mam najcieplejjutro pójdzie do piwnicy Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-131692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 12 Listopada 2010 Wiejas jeśli w piwnicy masz zimno to trochę za szybko na przeniesienie. Kapusta musi się ukisić. Pamiętaj o odgazowywaniu i przekładaniu.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-131710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 12 Listopada 2010 dzięki za radyja robię kapustę z słoikach od razuwystarczy jeden dwa dni w cieple i potem do piwnicytam jest tak średnio ani za ciepło ani za zimnopowoli tam zawsze dochodzi...... zawsze tak robię i nigdy jeszcze nie wyrzuciłem.....nie raz poszły dwa słoje ale to wina nakrętek bo nie zauważyłem że były uszkodzone Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-131715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.