Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jakieś przesądy mówią , że kapustę kisi się do 1 listopada , czy co potem już sie nie ukisi wiecie coś o tym :question: bo to co mam a w smaku jest ok bym przełozyła do słoików i rzeczywiście bym następną porcję ukisiła :grin:

:wink: jak nie "wypali" to dlatego :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130020
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie zakisiłem w piątek 60kg. Na razie beczka stoi w ciepłym miejscu, a za kilka dni wyniosę w chłodne miejsce. Nie ma jak to swoja kapustka.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130030
Udostępnij na innych stronach

Dawniej mówiono, że około Wszystkich Świętych nie powinno się już kisić kapusty, bo pachnie trupem :devil: .

 

Dlatego powinno się kisić do 1 listopada :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130036
Udostępnij na innych stronach

Dawniej mówiono, że około Wszystkich Świętych nie powinno się już kisić kapusty, bo pachnie trupem :devil: .

Dlatego powinno się kisić do 1 listopada :grin:

 

 

... no to zdążyłem choć lekko nie było ;)

Mazurzak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130048
Udostępnij na innych stronach

ja kupuje raz na tydzień dużą głowe i ją szatkuje

do tego marchew albo i nie, układam warstwami we wiaderku albo misce, delikatnie sole i ubijam

na końcu przykrywam talerzykiem, na to kamień i odrobina słabej solanki, żeby zakryć pod wodą, w kuchni na stole stoi, już na drugi dzień nadaje się do jedzenia

ważne, zeby codziennie przez trzy odgazować, wbijając widelec albo nóż

a po trzech dniach do słoika albo na bigosik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130061
Udostępnij na innych stronach

W okresie zimowym maleje ilość bakterii kwasu mlekowego. Ale jak kapustę postawimy w ciepłym miejscu, koło kaloryfera, to i tak się ukisi. Można potrzymać ją w warunkach kuchennych trochę dłużej aby doprowadzić do burzliwej fermentacji i dopiero potem przenieść do chłodu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130092
Udostępnij na innych stronach

Moja Babcia zawsze mówiła że, kapustę powinno się zakisić przed 1 listopada bo " Wszyscy Święci ją spaprają " :grin: to są Jej słowa ile w tym prawdy a ile zabobonu ciężko wyczuć. Ja kapustę kiszę w słoikach wekach, szatkuję 12 głowek kapusty do garnka 50 l. każda warstwę przesypuję solą i ubijam ostatnią warstwę tak aby pokazała się jak największa ilośc soku, przykrywam i stoi do następnego dnia. Drugiego dnia wkładam do słoików, mocno uciskając zakładam gumki, sprężyny i słoiki stoją sobie w domu ok 2 tygodni, po tym czasie wynoszę je do piwniczki. Jeszcze mam 7 słoików z ubiegłego roku są super ukiszone bez dodatków można je wykorzystać do surówki, bigosu czy kapuśniaku.

Pozdrawiam,

Róża

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130142
Udostępnij na innych stronach

...kapustę powinno się zakisić przed 1 listopada bo " Wszyscy Święci ją spaprają " :grin: to są Jej słowa ile w tym prawdy a ile zabobonu ciężko wyczuć.

a wystarczyło przeczytać posty w tym temacie.... - było to już poruszane na samym początku
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130143
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj wyjazd po zakup kapusty , cena 0,70 zł /kg . Jutro kiszenie . Czyli " Święto kiszenia kapusty " :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130538
Udostępnij na innych stronach

Moja stała pięć dni w domu a teraz poszła wraz z beczką do pomieszczenia gospodarczego gdzie będzie zimować od czasu do czasu zmniejszając swoją ilość.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130539
Udostępnij na innych stronach

Ja co roku kiszę ok 70 kg kapusty w beczce plastikowej 80l. W tym roku jeszcze się nie zabrałem, choć pamiętam wiejskie porzekadła, aby kapuste kisić w ostatnim tygodniu października. Kupuję już poszadkowaną , w tym roku jest po 1,5zł/kg. Kiedyś dodawałem do kiszenia listki laurowe (kapausta wojskowa), ale rodzince nie zabardzo smakowała.

W sobotę na targ i do roboty..:)

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130540
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kapusta już w domciu

 

 

 

 

Zapewne muszę zorganizować pomoc , będzie prędzej . :grin:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130548
Udostępnij na innych stronach

Zapewne muszę zorganizować pomoc , będzie prędzej . :grin:

No to musi panie przy takiej pomocy kapusta to będzie sam miód :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130549
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Część oficjalna zakończona .

 

 

Balecik wieczorkiem :grin: :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130635
Udostępnij na innych stronach

Część oficjalna zakończona .

Balecik wieczorkiem :grin: :lol:

No tak ... Po takim aerobiku wczoraj i dzisiaj , trzeba odreagować :wink: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130640
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 

Zapewne muszę zorganizować pomoc , będzie prędzej . :grin:

 

 

 

 

Pozdrawiam

Oj to mi się przypomina wojsko i deptanie kapusty w OP1 i opowieści starszyzny jak się komuś sikać zachciało w trakcie deptania. Kapusty w wojsku nie jadłem już później :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130655
Udostępnij na innych stronach

Dziś wpadłam na rynek po kapustę .Kupuję szatkowaną ale tegoroczne ceny mnie zdziwiły - cena od 1,8 do 2 zł/kg :shock: . Wzięłam 30 kg i dostałam 4 zł rabatu :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130677
Udostępnij na innych stronach

Dziś wpadłam na rynek po kapustę .Kupuję szatkowaną ale tegoroczne ceny mnie zdziwiły - cena od 1,8 do 2 zł/kg :shock: . Wzięłam 30 kg i dostałam 4 zł rabatu :lol:

W Mińsku Mazowieckim, bez łaski 1,50 PLN, dziś kupiłem 20kg.

Żebym jeździł w stronę Częstochowy to bym Ci podwiózł.

 

Pozdrawiam

WaRo58

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130685
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jeden dzień po zakiszeniu i kapusta pięknie zaczyna "pracować " :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130875
Udostępnij na innych stronach

 

Wczoraj dorobiliśmy jeszcze 30 kg. Cena poszatkowanej 1.20 i nie zmieniła się . Mieliśmy zrobić z marchewką i jabłkiem , ale w końcu stanęło na tym , że i tym razem bez dodatków.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-130903
Udostępnij na innych stronach

To i ja dołączam do grona kapuśniaków, 40kg. Ze 4 czy 6 lat nie robiłem i zapewne jakbym do Was nie trafił to dalej bym kupował gotowca w woreczkach. Mam nadzieję, że się uda bo wyszedłem z wprawy :cool:

 

 

 

:rolleyes: trochę się dziś nadreptałem... ale warto :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-131604
Udostępnij na innych stronach

dzięki za rady

ja robię kapustę z słoikach od razu

wystarczy jeden dwa dni w cieple i potem do piwnicy

tam jest tak średnio ani za ciepło ani za zimno

powoli tam zawsze dochodzi...... zawsze tak robię i nigdy jeszcze nie wyrzuciłem.....nie raz poszły dwa słoje ale to wina nakrętek bo nie zauważyłem że były uszkodzone

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/14/#findComment-131715
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.