Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

Przy nastepnej okazji zrobie ,bo powinnam w tym tygodniu piec biszkopt :)

• Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 2 miesiące temu...

ciasto z porzeczka pod delikatna beza...zrownowazona slodycz bezy i kwaskowatosc porzeczki doskonaly duet :)

post-58387-0-36321700-1437237487_thumb.jpg

zrownowazona slodycz bezy i kwaskowatosc porzeczki doskonaly duet

To jest to co bardzo lubię :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Anus moge zdecydowanie polecic to ciasto ,moje co prawda robione jest z zamrozonych porzeczek bo u nas jeszcze nie dojrzaly ,a ja czyszcze zamrazalnik co by przygotowac miejsce na nowe owoce :)

Electra .. czerwone i białe porzeczki nie bardzo są u mnie w domu uwielbiane oprócz mnie, dlatego też obrane z kilkoma łyżkami wody lądują do garnka, kilka minut gotowane na wolnym ogniu, a następnie przetarte przez sito i dodane do czarnej porzeczki z której robię dżem. Stanowią one naturalny zagęszczacz i przy okazji są spożytkowane. Nic się nie może zmarnować. :) Zostało mi trochę soku z czerwonej porzeczki jak robiłam z niej chutney .. ten sok dołożyłam do malin, i będzie piękny kolor dżemu malinowego. Lubię robić takie połączenia. :) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

To ciasto w oryginale jest z agrestem ,niestety o agrescie to ja tu moge tylko pomarzyc.

Porzeczki lubimy i ja tez robie taka galaretke ,lubie wszystkie kwasne owoce ..ostatnio robilam lody porzeczkowe. :)

Edytowane przez electra

Ciasta drozdzowe z owocami to moje ulubione, jako ze porzeczki i agrestu nie mam to chociaz z rabarbaraem sobie czasem robie. Mniam Electra takie  ciacho  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ciasta drozdzowe z owocami to moje ulubione, jako ze porzeczki i agrestu nie mam to chociaz z rabarbaraem sobie czasem robie. Mniam Electra takie  ciacho  :clap:  :clap:

Oooo a to jest drożdżowe ciasto z bezą?

Jakiś przepisik może :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim

Ciasto nie jest drozdzowe ,na proszku ale jest troche takie inne ,bo spod mozna powiedziec ze ucierany.

przepis pochodzi ze strony Moje wypieki( http://www.mojewypieki.com/ )

Skladniki na ciasto:

5 zóltek
50 ml wody
1 lyzeczka pasty z wanilii lub 1 lyzka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
150 g drobnego cukru do wypieków
100 ml mleka
280 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
50 g masla, roztopionego
600 g agrestu, odszypulkowanego
Skladniki na pianke bezowa:

5 bialek, pozostalych z ciasta
220 g drobnego cukru do wypieków
pól lyzeczki kwasnego winianu potasu (cream of tartar) lub 1 lyzeczka soku z cytryny
Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Make przesiac z proszkiem do pieczenia, odlozyc.

Forme o wymiarach 23 x 32 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

W misie miksera umiescic zóltka, cukier, wode. Ubijac do otrzymania jasnej, puszystej masy która przynajmniej trzykrotnie zwiekszy swoja objetosc. Dodac wanilie, dalej ubijajac. Do pianki dodac przesiana make z proszkiem, mleko, bardzo (bardzo!) delikatnie wymieszac. Na koniec dodac maslo, równie delikatnie wymieszac. Ciasto przelozyc do formy, wyrównac szpatulka. Podpiec w temperaturze 160ºC przez okolo 15  - 18 minut. 

W miedzyczasie, gdy do konca podpiekania ciasta pozostalo 5 minut zaczac ubijac bialka. 

Bialka umiescic w misie miksera razem z winianem potasu i rozpoczac ubijanie do otrzymania sztywnej piany (jesli nie posiadacie winianu potasu w zamian dodajecie sok z cytryny po zakonczeniu ubijania). Dodawac cukier, lyzka po lyzce, powoli i stopniowo, caly czas ubijajac. Powinna powstac gesta i blyszczaca piana bezowa. Dodac sok z cytryny (jesli nie dodaliscie wczesniej winianu potasu) i zmiksowac.

Podpieczone ciasto wyjac z piekarnika. Na ciasto wysypac równomiernie agrest. Na agrest wylozyc piane bezowa. Wstawic do piekarnika, zmniejszyc temperature do 140ºC i piec przez okolo 30 minut (bez termoobiegu). Nastepnie obnizyc temperature do 120ºC i piec kolejne 20 minut lub krócej, jesli piana bezowa wczesniej bedzie chrupka z wierzchu. Wystudzic w lekko uchylonym i wylaczonym piekarniku.

Wyjac, kroic na kwadraty i podawac.

Dzięki :)  tak mi się wydawało, że to kruche, ale zmylił mnie post Anny  :cool:

Podobne ciasto u nas jest z rabarbarem (też z bezą), tylko spód trochę inny.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim

Sadze ze to z rabarbarem tez bedzie OK ,musza byc owoce kwasne bo i naczej calosc bedzie za slodka,

Anna jak ma dostep do limonek to moze przetestowac bo na moj gust to by tez bylo niezle :)

• 3 tygodnie później...

Testuje nowa blache do bagietek ..i o takie skromne pszenne mini bagietki zrobilam 

sezamowe sa z prazona cebulka w srodku .

post-58387-0-77767000-1438769310_thumb.jpg

post-58387-0-21809700-1438769333_thumb.jpg

Całkiem pomyślne testy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Tez mam taką formę i jestem z niej zadowolona

A Twoich bagietek nie jadłem.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Magda a masz jakis sprawdzony przepis na baguette? bo ja robilam z takiego co robie rozne bulki pszenne ,i moze on akurat nie jest zbyt trafny na baguett.

Gość magdajack

Magda a masz jakis sprawdzony przepis na baguette? bo ja robilam z takiego co robie rozne bulki pszenne ,i moze on akurat nie jest zbyt trafny na baguett.

Mi smakują te:

http://www.chleby.info/2014/04/bagietki-orkiszowe.html

i te:

http://www.chleby.info/2014/03/bagietki-z-sezamem.html

dzieki  :) te orkiszowe bede musiala zrobic bo mam nadmiar tej maki :)

Zrób se z mąki chlebowej.   :rolleyes:

Miłego dnia.