Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

Piękna, kusząca skórka @electro,

Zdolna z Ciebie dziewczyna  :clap:

Kiedyś okroiłam z chleba całą skórkę, pozostał sam miąższ, który potem oddałam dla zwierząt.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziekuje :) Eanno ja jak mieszkalam w Polsce to pamietam ze chodzilam do piekarni wracajac ze szkoly kupowalam cwiartke chleba zjadalam skorke a reszte dostawaly wrobelki .

U nas jak babcia piekła taki duży okrągły i wszystkie wnuczki chciały piętkę to zostawał  taki obciosany ze wszystkich możliwych stron-[ale tylko ten pierwszy świeży] :)

beata
  • 4 tygodnie później...

Paluchy drozdzowe z farszem pieczarkowo cebulowym 

Składniki (8 sztuk):
2 czubate szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1 zoltko
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
6 łyżek roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

nadzienie:
450 g cebuli
300 g pieczarek
3 lyzki masla 
sol i pieprz do smaku

pieczone w 180 st C 30 min 

post-58387-0-05014700-1486217344_thumb.jpg
Edytowane przez electra

Paluchy drozdzowe z farszem pieczarkowo cebulowym

Paluchy wyglądają smacznie :clap:

Dzięki za przepis Donatko, wypróbuję .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Halinko paluchy bardzo smaczne ,nie zdazyly wystygnac a juz 2 zostaly pozarte ,na zimno tez dobre , jak wystygna mozna podgrzac troche w mikrofali i sa praktycznie jak prosto z piecyka 

na wierzchu posypane czrnuszka :-)

ciasto nie pisalam jak robic bo to taki typowy drozdzowiec,

• 2 tygodnie później...

Troche slodkosci .Semla -tradycyjne ciastko na tutejszy tlusty wtorek ...

zrobilam na probe  :)

post-58387-0-49614000-1487444022_thumb.jpg

Semle
1 lyzka mielonego kardamonu '
300 ml mleka o temp ok 37 st C
50g drozdzy
150ml cukru
½ lyzeczki soli 
150 g masla
1 jajko
1,1-1,2 l maki 

drozdze rozkrusz do miski i dolej mleka rozmieszaj zeby sie rozpuscily, dodaj cukier, sol, jajko i maslo, kardamon ,( maslo ma byc miekkie ) wszystko wyrob i po trochu dodawaj make. ciasto nie moze byc za geste.
przykryj sciereczka i odstaw na ok godzine az podwoi swoja obietosc.
po tym czasie wyloz ciasto na stolnice i podzel na rowne kawalki z tego wyjdzie takich 20
z tych kawalkow podzielonych uformuj zgrabne kuleczki i uloz na blaszkach na papierze do pieczenia.wazne zeby te zwiniecie bylo do papieru a ladniejsza czesc do gory ,dosc spore odstepy miedzy bulkami bo urosna,przykryj sciereczka i niech wyrastaja 45-60 min
piec nastaw  na 200 st C
buleczki  do piekarnika na jakies 8-10 min zeby nie za dlugo bo beda suche.wystudz ,
pozniej wycinamy nozyczkami kapelusik na dolna czesc nakladamy mase migdalowa a pozniej szprycujemy ubita smietana na wierz kapelusik i cukier puder i mamy male cudenko :D
Edytowane przez electra

Electra ladnie wygladaja :D

Mowiac Tlusty wtirek,masz na mysli dzien przed sroda popielcowa?  Cos jak u nas Pancake Tuesday  https://en.wikipedia.org/wiki/Shrove_Tuesday

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Tak wtorek przed popielcem , to ciastko jakby jest rozpoczeciem wielkiego postu, wczesniej bylo tez tak jedzone ,dzis niestety weszlo komercja i sprzedawane praktycznie juz od nowego roku

U nas jest tłusty czwartek czyli prawie tydzień przed środą popielcową .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

My obchodzimy w domu i to i to ...zawsze wiecej okazji do jedzenia i wymowek ze mozna cos na slodko :)  :facepalm:

• 2 tygodnie później...

Dzis u nas jest tlusty wtorek ..

Na tlusty czwartek byla klasyczna semla a dzis wariacja na temat, polaczenie semli i bulki cynamonowej  :D

Kanelbullesemla 

post-58387-0-86338700-1488301604_thumb.jpg

Edytowane przez electra
  • 6 miesięcy temu...

Śliczny i smakowity. Oj żebym ja już był na emeryturce to bym sobie wszystkie te cudeńka z forum poczynił

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

@grehor1, ja mam jeszcze 18 lat do emerytury ..na dzien dzisiejszy a nigdy nie wiadomo czy wieku emerytalnego nie podwyzsza ..ten naprawde da sie upiec nawet jak sie pracuje :)

Moi Rodzice sa na emeryturze a maja mniej czasu niz jak pracowali ( wnukow nie maja :) )

Edytowane przez electra

Musialam ...bo inaczej znow mnie czeka kupny a takiego na drozdzach bialego nie pieklam juz dawno..bo czasochlonny a ja coraz leniwsza :tongue:  :facepalm:

no moze nie leniwsza a zajeta przetworami :)

Garnkowy chleb w przekroju 

post-58387-0-02334500-1506019391_thumb.jpg

Bardzo smaczny tylko troche malo soli , u nas sol jakas taka maloslona ..ale to sie dopracuje  :)

Elektra, a  na jakiej mące piekłaś? Jakie ogólnie masz dostępne u Siebie ?- wszystko jak u nas?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Elektra, ja mam pytanie do Semle, nie napisałaś ile mąki i jakiej. Fakt, że napisałaś dodawać mąki aby nie było za rzadkie, ale orientacyjnie ile?

Pozdrowienia

[Dodano: 22 wrz 2017 - 10:30]

Przepraszam, nie doczytałem , jest w przepisie 1,1 do 1,2 litra mąki.

Jeszcze raz przepraszam za moją nieuwagę.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

.@binio1111, U nas nie ma podzialu na maki tak jak w Pl kupuje normalna make pszenna  sadze ze wedlog polskich oznaczen mozesz uzyc 550, 650, 

[Dodano: 22 wrz 2017 - 11:14]

@witt, nie ma zaco .pamietaj tylko zeby nie ubijac maki w naczyniu jak bedziesz odmierzal .

U nas praktycznie wszystko przeliczaja na decylitry , musze kiedys powarzyc bo tak latwiej chyba szczegolnie jesli chodzi o make.

Dzięki Elektra za typ przy odmierzaniu mąki.  :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

@witt, Jak bedziesz robil semle to sie koniecznie sie  pochwal , moja kuzynka u corki w przedszkolu miala taki dzien o  Szwecji i upiekla dla dzieci ..bardzo wszystkim smakowaly  :)

• 2 tygodnie później...

Od dosc dawna chcialam zrobic domowy pumpernickel 

i tak moja pierwsza proba wyglada ..smak bardzo dobry przypomina ten kupny ,nie jest jedynie tak zwarty ale to nie przeszkadza  

post-58387-0-78217100-1506962626_thumb.jpg

i przepis na Moj pumpernickel

Pumpernickel
200 g sruty zytniej 
200 g sruty pszennej
750 ml gotujacej wody
50 ml miodu 
50 ml oleju
2 lyzeczki soli

425g maki graham

dzien 1 
Srute zalewamy wrzatkiem, dodajemy miod, olej i sol.
Zostawiamy na przynajmniej jedna dobe w cieple miejsce az zacznie rosnac, czasem potrzeba i 2 doby
dzien 2 
dodajemy make graham i mieszamy ciasto , ma miec dosc luzna konsystecje
2 formy smarujemy olejem napelniamy ciastem tak zeby nie bylo powietrza , odstawiamy do wyrosniecia na 4h Temp 25-30 st C
po tym czasie foremki zawijamy bardzo szczelnie w folje aluminiowa i pieczemy w temp 125 st C przez 12 -16 h
po pieczeniu goracy chleb zawijamy w sciereczki i okrywamy kocem zostawiamy na conajmniej 12 h
Edytowane przez electra