Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

Od dosc dawna chcialam zrobic domowy pumpernickel

Bardzo ładnie wyszedł Ci ten chlebek Donatko, ale dla mnie zbyt ciężki.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

• Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mi sie tam podoba Electra. :thumbsup:  Znajde czas to tez moze sie polakomie na zrobienie go.

Jesli juz ta chces miec zwarty to chyba powinnas zaopatrzec sie w Pullman pan.https://www.google.com.au/search?q=pullman+pan&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi94rPIwNLWAhULyrwKHQr6DJkQ_AUICigB&biw=1440&bih=769Sa to blaszki do pieczenia chleb z pokrywkami.

Wtedy jesli chleb bedzie rosl,  to bedziesz miec kontrolowane ,chleb nie wyrosnie za bardzo , a zrobi sie ciezki i zwarty. No i bedzie mial idealny kwadratowy ksztalt kromki.

Ja tam chyba wolalabym Twoj  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Napewno w takiej formie by tak bylo , ale to i tak chleb co nie piecze sie za czesto , mam gdzies kawalki granitu to moze je wykorzystam zeby lepiej zapakowac folja ,, najwazniejsze ze smakuje jak pumpernickel :D

Halinko ja tez za bardzo takiego nie moge ale od czasu do czasu lubie z kawalkiem dobrego sera czy z maselkiem albo podsmazony na masle a do tego troszke tatara :-)

Edytowane przez electra

Electra ja dopiero przeczytalam Twoj przepis. Spotkalam sie ,ze ten chleb piecze sie w kapieli wodnej. Wszystko cos jak piszesz ,ale forme wstawia sie do pojemnika z woda. To podejrzewam robi ,ze cheb jest bardziej wilgotny i ciezszy, no i zwarty. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Anno tez widzialam takie przepisy i pieczony w sloikach.

sam w sobie to on jest wilgotny , työlp nie taki twaedy jak kupny-

Edytowane przez electra

Ja do swojego daję mniej drożdzy i łyżkę zakwasu .Wychodzi super smaczny.Nie potrzeba nawet żadnych ziarenek, chociaż zastanawiałam się co by tu jeszcze przykombinować,bo przestałam piec inne chleby [z dodatkiem różnych ziaren i otrąb]

beata

Ja sie zastanawiam zeby wogole robic tylko na zakwasie ,tez daje mniej drozdzy , marchewka znalazla sie w chlebie nie zamierzona ,

robilam lasagne i wyjelam zamrozona tarta marchewke ,stwierdzilam ze jednak za duzo jej mam ,wiec reszta wpadla do chleba.

Ja pieke tradycyjnie moj chleb na zakwasie z roznymi dodatkami ,a ten jest szybki i troche dla odmiany ,bo nie do wszystkiego pasuje taki gruboziarnisty . Dodaje srute z 4 zboz.

Za troche bede piekla chleb ktory bardzo lubimy i dosc czesto jest kupowany ..mam nadzieje ze domowy bedzie lepszy :-)

Edytowane przez electra

Z jakiego przepisu będziesz piekła ten ulubiony chlebek?  bo ja ostatnio piekę tylko ten z garnka -moim domownikom niezwykle smakuję  ,mnie też ,choć ja wolę takie trochę bardziej razowe z ziarnami i otrębami.

beata

Chleb jest ze szwedzkiego przepisu( lekko slodki )  , jak upieke  to dam przepis .. potrzebny bedzie dzem z 

borówki brusznicy ..lub swieza czy mrozona , sruta zbozowa, zakwas i maka zytnia . reszta to juz jest w kazdej kuchni :D

Edytowane przez electra

Mam na ogródku kilka krzewinek tej borówki ,ale owoców to na palcach by policzył :(

Na targu o tej porze już powinna się pojawić wraz z żurawiną ,więc jak chlebek pyszny to z borówką nie ma problemu :)

Czekamy na przepis.

beata

U nas w lesie w tym roku tez jakos niewiele ..ale mam sporo dzemow w zapasie. 

Chleb jest smaczny gdy lubi sie taki lekko slodkawy smak , ja najbardzjej go lubie z serami o wyrazistym smaku ,

Chociaz moje gusta sa troche spaczone tymi slodkimi tutejszymi potrawami .  :facepalm:

Jesli sie lubi chleby z dodatkiem slodkich owocow jak sliwka czy morela suszona to sadze ze posmakuje rowniez i ten .

Przepraszam Electro że samowolnie w Twej rubryce podaję :D , ale czy to nie o tym chlebku mowa ?

http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/lingongrova-recept-pa-gott-lingonbrod/

Bo też go lubię :D

@Pacan Wojciech, Jak tylko zrobie ten chleb to dam tez przepis , musze tylko wyprobowac i sprawdzic , nigdy nie pieklam tylko jadlam kupny ,wiec przepis bedzie zaraz po upieczeniu .Przepis sie tlumaczy jutro powinno byc pieczenie  :)

Przetlumaczylam :D  , zakwas juz tez dozywiony ,jutro bedzie pieczenie , nawet jak nie wyjdzie to przepis wstawie bo wiem ze chleb jest smaczny i warto od czasu do czasu sobie taki zrobic , Dobrze smakuje z serami zoltymi ,twarozkiem czy serem bialym, ja go rowniez lubie z wedlina czy pasztetem.Podsmazony na maselku z dodatkiem smazonych kurek  :thumbsup:

Chlebek upieczony ,wczoraj nie zdazylam wiec dzis zrobilam i no coz 13 w piatek  piec nie  nalezy ...troche mi przerosl bo jak zwykle tysiac rzeczy bylo do zrobienia . 

Pachnie pieknie ,smaku trzeba bedzie poczekac jeszcze i przekroj bedzie jutro .

Przepis podaje juz .

Lingongrova-chleb gruboziarnisty z borowka

2 dl sruty zbozowej +2 dl wody
4 dl zimnej wody
150 g zakwasu zytniego
25 g drozdzy
0,5 dl syropu cukrowego*
1 dl borowki / moze byc mrozona / *
 * zamiast  uzylam 1.5 dl dzemu borowkowego
8 dl maki pszennej 
3 dl maki zytniej 
0.5 dl otrab pszennych
2 lyzeczki soli 
+2 lyzki oleju

Przygotowanie:
1. Srute zbozowa zagotuwujemy z 2 dl wody-ma powstac cos w rodzaja owsianki , studzimy.

2.. drozdze rozdrabniamy w misie i mieszamy z zimna woda.

3. dodajemy pozostale skladniki oprocz oleju. Mieszamy w maszynie ok 10 min

4. Do czystej miski lejemy olej i wkladamy nasze ciasto, ciasto obtaczamy cale olejem Mise nakrywamy szczelnie folja i odstawiamy do wyrosniecia na 1-2h az podwoi swoja obietosc.

5. Ciasto wykladamy na wysypany maka blat i dzielimy na 2 czesci. Formujemy 2 bochenki tak aby ciasto jak najmniej wyrabiac.
Uformowane bochenki przeklada
my na blache wylozona papierem do pieczenia i obsypujemy maka.

6. Bochenki nakrywamy sciereczka i pozwalamy im wyrosnac przez 60 min. Uwaga! proponuje skrocic czas do 30 min.i obserwowac jak ciasto rosnie 

7. Piec nastawiamy na 225 st C/ moze byc z termoobiegiem jesli taki posiadamy.

8. Chleb pieczemy w dolnej czesci pieca ok 25 min. Chleb powinien miec w srodku 98st C

9. Chleb studzimy calkowicie przykryty sciereczka na kratce
Nie kroimy za wczesnie bo wymaga swojego czasu zeby dobrze smakowal.

Chleb po wyrosnieciu w misie 
post-58387-0-26474300-1507899266_thumb.jpg
uformowane bochenki
post-58387-0-35656400-1507899285_thumb.jpg
i po upieczeniu ...jak pisalam troche sie rozjechaly , nastepnym razem zmniejsze czas rosniecia do 30 min.

post-58387-0-75279100-1507899300_thumb.jpg

Edytowane przez electra

Myślę że niepotrzebna ta samokrytyka Electro, chlebusie wyglądają :thumbsup::clap: czekamy na przekrój  :D .

Sa, sa rozjechane , poprostu zajelam sie czyms innym i nie patrzylam jak rosna ,bo tak to bym wczesniej do pieca wstawila , nastepne bede pilnowac  bardziej  :)

To kładź je Electro podczas wyrastania do wyrastania na odpowiednio dociętym papierze do pieczenia i w koszyczku, a następnie po wyrośnięciu wyjmujesz chlebusie z koszyczka, czy też innej "foremki" razem z papierem, i tak je kładziesz na blachę piekarnika. Ja tak przynajmniej robię i nie mam problemu z "rozjeżdżaniem się" :D.

Edytowane przez sverige2

Pierwszy raz pieklam ten i zrobilam jak bylo w przepisie , nastepne beda modyfikacje pod swoj piekarnik ,bo moj tez sobie roznie piecze, 

Dzis mam wyjatkowo cieplo w domu to tez moglo spowodowac ze szybciej roslo niz zwykle :)

Tak, Electro, ale niezależne od rodzaju piekarnika, czy też sposobu samego pieczenia, koszyczek czy foremka powoduje że ciasto w trakcie wyrastania nie rozjeżdża się na boki lecz rośnie w górę, do tego przecież służą koszyczki, a papier na których leży zaczyn ułatwia tylko przekładanie wyrośniętego ciasta na blachę :D .

Edytowane przez sverige2

Zgadzam sie i mam koszyki do wyrastania , jak napisalam postepowalam zgodnie z receptura , zeby uscislic co i jak na kolejne pieczenie,  w ten sposob moze ktos kto  bedzie robil z tego przepisu uniknie wpadki .