Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

tego nie wiem ,mozesz poexperymentowac , w tym chlebie skorka ma nie byc chrupka. tylko to juz nie bedzie taki chleb jak ja dalam przepis :D  ja przy nastepnym skroce  czas wyrastania z 60 min do 30.

• Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

U mnie nie wyrastała długo tylko tak jak pisałam -generalnie było za rzadkie-nadawało się tylko do blaszki .

Muszę tak jak piszesz poeksperymentować

Chyba dopiero wieczorem go rozkroję

Edytowane przez beatag
beata

Najlepiej ,przykryj sciereczka i daj mu odpoczac to wazne dla smaku.

Wszyscy chyba pieką w ten weekend, to ja też się pochwalę moim dzisiejszym wypiekiem:

post-48118-0-32088500-1508082995_thumb.jpg

Z tyłu dwa nieco razowe, na górze prawie zjedzona wariacja na temat bułki wrocławskiej.

Z przodu od prawej chleb lubelski i dwie pomyłki w Excelu (miał być à la baltonowski 50/50, ale jeszce nie wiem co wyszło)

• 2 tygodnie później...

Chleb z garnka ..kolejna odslona 

500 g maka zytnia 250 maka pszenna 400 ml maslanki i 100 ml wody  ok 50 ml pestek z dyni  reszta jak w przepisie .

post-58387-0-35337800-1509364477_thumb.jpg

przekroj bedzie pozniej bo jeszcze goracy 

Nie wyrosl tak samo wysoko bo maka zytnia 

Chleb z garnka ..kolejna odslona

Ładny, zazdraszczam. W jakim garze to robisz? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Chlebuś książkowy, pokazowy Electro, a spękana skórka to poezja chlebowa, smacznego :D .

a spękana skórka to poezja chlebowa

Chyba w szwedzkim sklepie kupiony. ;)  :D  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Szwedzki to bylby slodki i miekki sklepowy , skorka chrupiutka ...trzymam sie z daleka bo zaraz bym poobryzala

A to moj wygniotek:

post-65450-0-70533500-1509370111_thumb.jpg

jakies trzy dni temu chyba.dzis znowu pieke!

robione telefonem :rolleyes:

Edytowane przez paszeko

no calkiem ladny! , ja swoje foty tez z telefonu  ..jak bym miala z aparatem latac to zadnego zdjecia by nigdy nie bylo  :)

[Dodano: 30 paź 2017 - 14:43]

@paweljack, garnek mam zeliwny ze szklana pokrywa 

https://www.kitchenlab.se/produkt/rund-gjutjarnsgryta-3l-glaslock-skeppshult/

myslalam ze to 4 l a jest 3 l bo teraz zmierzylam  :)

@paweljack, garnek mam zeliwny ze szklana pokrywa 

Dzięki, fajny. 

Miłego dnia. 

Daja 25 lat gwarancji ..tylko strasznie ciezki , ja z chlebem i pokrywka mam problem zeby wyjac z pieca 

do mojego sadze ze wejdzie z 1 kg  ten z 750 g tylko ze to z zytnia maka jest to tak wysoko nie wyrosl , 

garnek ma wysoka pokrywke wiec ma dodatkowa mozliwosc rosniecia

Edytowane przez electra

Muszę spróbować ten z Twojego przepisu z żytniej mąki . Dziś upiekłam z moich proporcji ,  [450 g mąki pszennej i 150 g maki żytniej] ale miałam tylko 5g drożdzy więc dodałam 100 g zakwasu .Chlebek nie wyrósł tak dobrze jak na drożdżach ,ale na razie stygnie...

beata

Rodzaj mąki czy to żytnia czy pszenna nie ma nic wspólnego z rośnieciem chleba. Trzeba szukać mąki żytniej wysokobialkowej. Pzdr chlebomaniaków.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.

Rodzaj mąki czy to żytnia czy pszenna nie ma nic wspólnego z rośnieciem chleba. Trzeba szukać mąki żytniej wysokobialkowej. Pzdr chlebomaniaków.
a konkretnie ile ma zawierac tego bialka? 

Czym więcej tym lepiej. Chodzi o to, że z 2ch rodzajów białka powstaje gluten. Tworzy on sieć w której uwięziony jest CO2 i woda. Kwestia też jest zmielenia mąki. Bo czym drobniej tym więcej będą mogły drożdże przefermentować i wytworzyć więcej gazów. Kurcze mąka to ciekawy temat. To o czym mówię przeczytałem ostatnio w Domowy Wyrób Chleba. Poniżej zdjęcie strony mam nadzieję że cokolwiek widać.

002156e485094aa1698425330cb0795d.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.

Ale tu sa maki pszenne a ja mam na mysli make zytnia 

[Dodano: 30 paź 2017 - 21:55]

No i przekroj dzisiejszego zytnio /pszennego garnkowca

post-58387-0-01021300-1509396934_thumb.jpg

A jak smak???

Smaczniejszy niż z pszennej????

Ja powoli zbieram się do kolacji z udziałem mojego chleba [pieczonego na zakwasie]

Po degustacji podzielę się opinią :)

beata

Ja powoli zbieram się do kolacji z udziałem mojego chleba [pieczonego na zakwasie]

A pisałaś ,że drożdże dodałaś  ? 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Pisałam wcześniej ,ze zawsze dodaję drożdże -niezależnie ,czy piekę na zakwasie ,czy bez niego. [na zakwasie naturalnie dużo mniej]A jeżeli chodzi o sam smak tego chleba-chyba lepszy niż na drożdżach ,ale musiałbym jakoś dopracować ten przepis -[chodzi o ilość dodawanego zakwasu]

beata

Dopytuję bo dla mnie chleb na zakwasie to taki gdzie mąka fermentuje dzięki zawartym w nim bakteriom kwasu mlekowego  . Jeśli damy drożdże to ciasto rośnie dzięki ich działaniu dlatego według mnie taki chleb to nie jest chleb na zakwasie tylko z dodatkiem ( smakowym) w postaci zakwasu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.