Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.

Rekomendowane odpowiedzi

Donatko, znowu prowokujesz do użycia piekarnika ;) Pięknie wygląda ta buła  :clap:

• Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzieki :)  , ja tez zostalam sprowokowana ..ale przez drozdze ktore wylecialy mi z lodowki jak wyjmowalam cos innego ..

W sumie i dobrze bo juz tylko kawalek chleba zostal , to trzeba cos i tak bylo upiec.

@nestor, w smaku nie przypomina chalki , jest bardzo delikatne , mozna powiedziec cos w stylu takich bulek co sie nazywalo Malgoski  czy parka -

chalke pieklam i ta zdecydowanie inaczej smakuje , a to tylko taki kszatalt 

Mąka pełnoziarnista wskazuje,ze to nie chałka :) ,ale jak Ty to zaplatałać ,ze ci takie ładne,  okrągłe wyszło?? :)

beata

Beato dasz rade , na obrazku gorzej wyglada niz w rzeczywistosci , koncowki ktorych juz nie idzie zaplesc podkladasz pod spod .

Beato dasz rade , na obrazku gorzej wyglada niz w rzeczywistosci , koncowki ktorych juz nie idzie zaplesc podkladasz pod spod .

Witam.Możesz dać przepis jakie sladniki do tej pleciony dajesz?Pozdrawiam

Wczoraj dzien wypiekow pieczywa  ...byl chleb z garnka wiec w miedzy czasie upieklam tez typowo szwedzkie "bulki" polarkakor

Polarkakor sa szczegolnie lubiane przez dzieci  smakuja z szynka , z serem zoltym czy ze smarownym pasztetem.  Mozna kupic ale gdy sie przekonlam ze mozna rownie smaczne zrobic samemu to wiec sobie pieke i zamrazam i mam jak mnie najdzie na taka kanapke :)

Przepis jak by komus sie chcialo zjesc czegos innego 

Polarkakor
Na okolo 10 szt.

25 g maslo
250 ml woda
25g drozdze 
1½  lyzki* syropu cukrowego / ewentualnie miodu
½ lyzeczki** soli
800 ml maki- ok 420 g maka przenna +maka zytnia (60/40)
** 5 ml
*15 ml

1. maslo rozpuscic ,dodac wode i podgrzac do temp ca 37 st C
2. drozdze rozdrbnic w misce dolac czesc wczesniej pogrzanej wody z maslem. pozastala czesc wymieszac z syropem i sola.dolac do drozdzy i wsypac make.
3.dodac make i wszystko wymieszac az ciasto zacznie odchodzic od scianek misy, Odstawiamy przykryte sciereczka na 30 min do wyrosniecia,
4.Piec nastawiamy na 275 st C
5.Ciasto dzielimy na 10 kawalkow formujemy kulki i walkujemy na placki ok 15 cm srednicy. Placki nakuwamy badz walkujemy takim specjalnym walkiem zeby nam nie wyrosly jak chleb pita :)
Ukladamy na blache wylozona pamierem do pieczenia i przykrywamy sciereczka na jakies 10 min.
6.pieczemy w srodku pieca przez 3-5 min. 

Upieczone bulki studzimy na kratce przykryta sciereczka zeby nie wyschly , dobrze jest wlozyc juz ostygniete do foljowego woreczka i zamrozic tego samego dnia.

Moje sa stosunkowo cienkie ale jak ktos chce grubsze to poprostu robimy kulki o wiekszej wadze ( moje mialy ok 70 g)

A tak robilam .
post-58387-0-28628800-1516275485_thumb.jpg
post-58387-0-02353900-1516275517_thumb.jpg
post-58387-0-33783900-1516275532_thumb.jpg
post-58387-0-52108500-1516275555_thumb.jpg
i upieczone
post-58387-0-91467300-1516275583_thumb.jpg

Takie sa w oryginale 

http://www.swedishfoodshop.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/o/polarkaka_525_g_b.jpg

robilam fotki telefonem to przeklamuje troche kolor a te moje maja make pszenna pelnoziarnista  dlatego sa bardziej drobiate , :)

Edytowane przez electra

Pieczywo ładne i smaczne, tylko ten drugi człon nazwy... ;):D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

• 2 tygodnie później...

Karnawal! faworki mniam mniam :)

Faworki to zawsze w domu byla domena mojego taty i mama smazenie ..

w Tym roku przejelam paleczke ..

wyszly mega kruche i smaczne , Tata stwierdzil ze uczen przerosl mistra :tongue:

post-58387-0-88716100-1517217176_thumb.jpgpost-58387-0-18657700-1517217213_thumb.jpg

• 5 tygodni później...

Halinka piekla rogale to ja tez zrobilam ..tylko proste bo przypomnialam sobie o formie do bagietek..nad zwijaniem musze popracowac ..bo "wyciaganie " rogali sztuka jest :D

post-58387-0-80852200-1519723258_thumb.jpg przed

i po pieczeniu

post-58387-0-12644100-1519723275_thumb.jpg

Electro :D , uważam że np. do robienia pysznych kanapeczek, tak forma jest nawet lepsza i wygodniejsza niż zakręcony rogalik, naprawdę fajniusie i wyglądają bardzo smakowicie :thumbsup: .

Dlatego zrobilam proste ..maz robi kanapki do pracy i zawijanie w proste latwiejsze  :)

Ale fajna forma - takiej to nie widziałem.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

No, w Lidlu są różne takie ciekawostki. Ostatnio piekłem drożdżówkę - taką bułe -    i rozlazła mi się. Wyglądała na bułę na którą  usiadłem. Mam bardzo wyrozumiałą żonę, nawet za mocno nie dokuczała :) Następną upiekłem w foremce.

M.Twain

Gdyby mi maz upiekl taka nawet rozlazla to bym byla uszczesliwiona! niestety talenty kulinarne ..nie wiem po kim ma , jedynie dobra robi paste z tunczykiem i avokado dip do nachos , 

Gotuje dobre parowki  bo mu chce sie wrzucac do wody pokrojona cebule listek i ziele angielskie .

NIe narzekam bo w weekendy zawsze robi sniadania :D

Też masz dobrze ze śniadaniami do łóżka :):thumbsup:

M.Twain

W sobote bylo odmrazanie zamrazalek ..wiec wszystkie ziola mrozone zostaly odkopane i postanowilam jakos zagospodarowac 

i upieklam 

Odrywane Buly z czosnkiem,ziolami i tartym oscypkiem -wytrawne i aromatyczne

Skladniki:

2 i 2/3 szklanki maki pszennej 
pól szklanki (125 ml) letniego mleka
pól szklanki (125 ml) letniej wody
50 g masla, roztopionego i przestudzonego
3/4 lyzeczki soli
pól lyzeczki cukru
 20 g drozdzy swiezych
1 lyzeczka ziól prowansalskich plus wszystkie ziola jakie mialam zamrozone ok 1 dl/ jak sie nie ma zamrozonych to 2 prowansalskich.
4 zabki czosnku, obrane i zmiazdzone
Ponadto:

2 lyzki masla, roztopionego
40 g startego oscypka
 Z drozdzy rorobimy rozczyn jak przy kazdym ciescie drozdzowym. Dodac reszte skladników i wyrobic, pod koniec dodajac roztopiony tluszcz. Wyrobic ciasto, by bylo miekkie i elastyczne. Uformowac  kule, wlozyc do oprószonej maka miski, odstawic w cieple miejsce, przykryte reczniczkiem kuchennym, do podwojenia objetosci ( okolo 1,5h).

Po tym czasie ciasto ponownie (bardzo krótko) wyrobic i podzielic  równe czesci,   Forme wylozyc papierem do pieczenia. Uformowac kuleczki z ciasta (buleczki) i odlozyc je do formy, w niewielkich odleglosciach od siebie - podczas wyrastania i pieczenia sie zetkna. Przykryc folia spozywcza (by nie wyschly) i pozostawic w cieple miejsce na 30 minut do podwojenia objetosci. Przed samym pieczeniem posmarowac roztopionym i przestudzonym maslem, posypac serem.

Piec w temperaturze 200ºC przez okolo 22 minuty. Wyjac, lekko przestudzic i mozna zajadac
post-58387-0-18041100-1519898353_thumb.jpgpost-58387-0-12454100-1519898380_thumb.jpgpost-58387-0-91644700-1519898398_thumb.jpg