Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wg mnie wygląda tak jak napisałem ;)

Po nocy w lodówce tłuszcz widoczny na drugim przekroju nie byłby błyszczący i prawie ciekły chyba że ... no właśnie wróciliśmy do pytania ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-413586
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Potrzebuję Waszej pomocy ( znowu :-) ) : parzę dwa batony z kurczaka luzowanego zwijanego w roladę i ciągle mi wypływają ponad wodę (woda temp.72-75st) , obciążyć je czymś czy obracać ? a może tak ma być ? z góry dziękuję za każde słowo porady i pozdrawiam Wszystkich 

Edytowane przez Ulalka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-416128
Udostępnij na innych stronach

Rolada z kurczaka bez nadzienia 

 

Kurczaczka wyluzowałam zgodnie z http://wedlinydomowe.pl/mieso/drob/823-trybowanie-tuszki-kurczaka-czyli-jak-wyjac-kosci-by-tuszka-pozostala-w-calosci, obsypałam z ręki na oko zwykłą solą , mieszanką pikantną pieprzową , czosnkiem granulowanym, zrolowałam  i zawinęłam w folię spożywczą oraz obwiązałam sznurkiem . Parzyłam 90 minut w temp.72-75 st.  Wyszło pyszne - efekt produkcji przedstawiam na fotach . Kiedyś grube pieniądze płaciłam za taki wyrób a tu patrzecie pierwszy raz i udało się ? co myślicie ?

post-70754-0-22769100-1427561861_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-416586
Udostępnij na innych stronach

post-52420-0-17015900-1427572185_thumb.jpg

tak wygląda baton z mięska z udek kurzęcych

szczegółowo opisany

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11399-szynkowa-z-udek-kurzecych-w-os%C5%82once-barierowej/

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-416627
Udostępnij na innych stronach

nie robiłam w osłonce bo to cały kurczak zrolowany był , tylko folia+ sznurek , coś takiego ze zdjęcia robiłam troszkę wyżej zobacz ale , że to moje pierwsze kroki to na razie perfekcji brak :) ale będę do niej dążyła

Edytowane przez Ulalka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-416662
Udostępnij na innych stronach

 

 

co myślicie ?

Ulalka skoro jesteś zadowolona ze smaku to najważniejsze :D  a tego na podstawie zdjęcia ocenić się nie da. ,Mnie się tylko wydaje ,że przy krojeniu w plasterki mogą się one rozpadać  a poza tym :clap: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-416998
Udostępnij na innych stronach

Chudzianko powaliłam tłuczkiem w tego kuraka ale rzeczywiście rozwarstwia się , jak temu zapobiec ? jak zrobić zwięzłą roladę z wyluzowanego kuraka ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-417033
Udostępnij na innych stronach

Ja,  jak w calosci to zrobilabym troche masy wiazacej z udek i zawinela do srodka.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-417036
Udostępnij na innych stronach

ja miele 2 razy na najmniejszym to chyba tak cos..kolo 3mm :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-417044
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

powaliłam tłuczkiem w tego kuraka ale rzeczywiście rozwarstwia się , jak temu zapobiec ?

Starannie obrac z błon i błonek, ponacinać delikatnie powierzchnie stykowe i potraktować drewnianą pałką :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-419461
Udostępnij na innych stronach

 

 

niedługo planuję "kurakową robotę"

 

Kurczaka bardzo ciężko skleić bo mięso nie jest kleiste.Do sklejenia użyłbym udźca indyka a nie kurczaka. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-419522
Udostępnij na innych stronach

Raz na 3-4 mm

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-419528
Udostępnij na innych stronach

ja uzywam udka z kurczaka i nic mi sie nie rozwala

 

Pokaż. Mięso z indyka ma lepsze właściwości klejące od mięsa z kurczaka.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-419532
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz,  piersi kurczaka, z udek masa wiazaca.

 

@elektra.Mnie się wydawało, że rozmawiamy o roladzie z całego wyluzowanego z kości  kurczaku bez użycia szynkowaru czy filii termokurczliwej a jedynie zawiniętego w folię i osznurowanego.To bardzo duża różnica między tym co prezentujesz a tym czego dotyczyła moja porada.Ulalka niczym tego kurczaka nie prasuje, nie dociska w czasie parzenia dla lepszego wiązania i dlatego podtrzymuje swoją poradę, że do tego konkretnego wyrobu na masę klejącą będą lepsze udźce indyka a nie udka kurczaka ponieważ maja lepsze właściwości klejące.I tak po parzeniu radziłbym docisnąć czymś tego kurczaka dla lepszego związania.Trochę długi wywód, ale mam nadzieje, że moje argumenty przekonały Ciebie a jeśli nie to każdy z nas zostanie przy swoim zdaniu.Ulalka i tak zrobi jak uważa. :)

 

P.S

Bardzo ładna rolada. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-419595
Udostępnij na innych stronach

:) w tym cały pic , że ja się uczę i chcialabym robić kroki do przodu i bardzo Wam wszystkim dziękuję za porady , kolejne wyroby przedstawię :) wraz z opisem wykonu i fotą
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11196-mielonki-oraz-rolady-z-indyka-kurczaka-i-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-419610
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.