EAnna Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 13 Maja 2015 Zaczynając od precla uformowanego najwcześniej wrzucamy je pojedynczo, delikatnie do gotującej się wody i gotujemy na lekkim ogniu przez 30 sekund. Wyciągamy łyżką cedzakową z powrotem na blaszkę. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i smarujemy precle roztrzepanym jajkiem. Podałeś doskonały przepis na obwarzanki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 13 Maja 2015 Obwarzanki robię inaczej. Do ciasta kapke spirytusu aby nie łapało tłuszczu i potem na rozgrzany mocno smalec. Tak u mnie się prawdziwe obwarzanki robiło. Mają zupełnie inną konsystencję niż precle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 13 Maja 2015 Ja mam jeszcze pytanie-rozumiem,ze tak trzeba zgrać piekarnik z gotowaniem ,ze bezpośrednio po sparzeniu tych precelków musimy mieć już rozgrzany piekarnik i odrazu robimy "siup" do piekarnika? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 13 Maja 2015 Od razu może nie ale prawie. Ja już podczas parzenia ciasta mialem rozgrzany. 4 precle x 30 s to ok. 3 min z wyjmowaniem. Więc lepiej wcześniej nagrzac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 13 Maja 2015 Ok.-dzięki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 13 Maja 2015 Precle wg Perszinga :-) u mnie w wersji obrączkowej słonej z makiem . Rodzinka chwali wyrób , odkrawaja po kawałku , masełko do tego , piwa jednak nie ma , bo nie chce się o ! Za przepis serdeczne dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 13 Maja 2015 No i pierwsze koty za płoty. Dzięki za zdjęcia. Też z makiem machne w sobotę i na słodko. A wracając do serów. Gorgonzola to mój faworyt. Wymiata. Jak połowa zostanie to machne fotki. Genialny ser do białego wina i winogron. Jutro znowu coś zmajstruje. Ale chyba korycin z tą różnicą że tym razem minimum dojrzewania 2_3 miechy. Chleb mi się skończył buuuuu wyciągnąłem zakwas i będę odżywiać gada o 23. A jutro piekę chlebek bo był rewelacyjny i bardzo pożywny. Trochę bez ładu i składu piszę bo z tabletu brrrr nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 13 Maja 2015 Obwarzanki robię inaczej. Do ciasta kapke spirytusu aby nie łapało tłuszczu i potem na rozgrzany mocno smalec. To w którym momencie je "obwarzasz"?Sama nazwa wskazuje, że przed pieczeniem ciasto powinno być "obwarzone" (od słowa "war", "warzyć") czyli "obgotowane.To, o czym napisałeś powyżej, to przepis na precle - właśnie.Te dwa wyroby są często mylone tym bardziej, że młodzi ludzie nie rozumieją słowa "warzyć". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 13 Maja 2015 Nie zgodzę się z Tobą. Może to podobne sposoby ale efekt zupełnie inny. Na Śląsku skąd pochodzę obwarzanki oraz pączki sie smaży a nie gotuje a potem piecze. I jak już pisałem zupełnie inny efekt końcowy. Młody nie młody ale na wielu rzeczach się zna a kluski śląskie umie robić? Z dziurką czy bez? A młody człowiek kilka dni temu zupę szczawiową zrobił ze świetnym rezultatem (opinia postronnych). Czyli nie taki młody skoro to pamięta i jeszcze potrafi odtworzyć )) a kto w dzisiejszych czasach pamięta o tej genialnej zupie... M Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 13 Maja 2015 Na Śląsku skąd pochodzę obwarzanki oraz pączki sie smaży a nie gotuje a potem piecze. I jak już pisałem zupełnie inny efekt końcowy. Młody nie młody ale na wielu rzeczach się zna a kluski śląskie umie robić? Z dziurką czy bez? Hm.... To ja z jakiegoś innego Śląska pochodzę.Ale skoro twierdzisz, że OBWARZANKI nie są obwarzane a precle owszem, to nie będę się z Tobą spierać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 13 Maja 2015 Ale skoro twierdzisz, że OBWARZANKI nie są obwarzane a precle owszem, to nie będę się z Tobą spierać W samo sedno. Ale i tak chyba nie dotrze... :laugh: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 14 Maja 2015 Nie dotrze tusiaczku. Skoro wy macie inne doświadczenia to nie znaczy, że ja muszę mieć te same. Moja rodzina pochodzi z okolic Kędzierzyna-Koźla oraz Głubczyc. Wypieki drożdżowe jeszcze na piecu opalanym drzewem to był majstersztyk w wykonaniu moich ciotek i matki. Podobnie jak pączki.Warzyć - było gotować (w moich okolicach - a nie smażyć). A obwarzanki oraz pączki się smażyło na smalcu. To chyba jest różnica między smażeniem a gotowaniem (czy raczej sparzeniem).I nigdy w tych okolicach nikt nie słyszał o parzeniu ciasta drożdżowego na wrzątku z dodatkiem sody. Wyjątkiem były buchty - czyli tzw. parowce które się robiło na parze.Ale także mają zupełnie inną konsystencję i smak niż precle, obwarzanki czy pączki.Tak więc może ja pochodzę z innego Śląska niż WY. Każdy region swoimi prawami się rządzi oraz pewnymi naleciałościami kulturowymi. I nie znaczy, że mojsze jest najmojsze i vice versa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 14 Maja 2015 Jednak geneza słowa "Obwarzanek" pochodzi od "obwarzania" tego ciasta w gotującej wodzie, czyli w "warze", i dla tego właśnie nazywa się obwarzankiem. Jeżeli zaś ktoś takie ciasta przygotowuje bez owego wstępnego "obwarzania" w gotującej wodzie, to niestety ten wyrób nie jest już obwarzankiem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Obwarzanek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 14 Maja 2015 Jest obwarzankiem od prawie 80 lat (a może i więcej - niestety babcia nie żyje i nie mogę zapytać) w rejonach jak powyżej. I zupełnie inaczej wygląda. I zakończmy tą dyskusję, która do niczego nie prowadzi. Tak było w mojej rodzinie (i nie tylko) i tak pozostanie. A wikipedia może sobie opisywać to w ten sposób a ja historycznie pozostanę przy swojej wersji.Dziękuję za uwagę. Jak zrobię swoje obwarzanki to nie omieszkam zamieścić zdjęć obok precelków.Ostatni mój wpis w sprawie obwarzanek-oponek. Pierwsze zdjęcie : obwarzanki z moich rejonów Drugie zdjęcie : obwarzanki z rejonów nie moich (u nas nigdy nie robione) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 14 Maja 2015 Wiesz, z tym dotarciem to nawet mi nie chodziło o doświadczenie itp. Bardziej o to że nie przyjmujesz pewnych rzeczy do wiadomości. Absolutnie. To że u was coś się tak robi nie znaczy że to jest (w tym przypadku!) obwarzankiem. Równie dobrze Twoi dziadkowie, rodzice czy inni antenaci mogliby robić od stu lat szynkę i nazwać ją parmeńską a jednak to co od owych setek lat robili szynką parmeńską na pewno nie będzie. Mimo że cała Twoja rodzina i okolice tak na Wasz wyrób będą mówili. Ot taka małe ale jakże znacząca różnica. Nic nikomu oczywiście nie ujmując. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 14 Maja 2015 Dyskusje zakończyć można oczywiście, ale nie można zmienić genezy nazwy "Obwarzanka" który to tylko i wyłącznie powstaje z ciasta "obwarzanego" w gotującej wodzie , czyli w warze, i dla tego tak się właśnie ten smakołyk nazywa. Wszystkie pozostałe wypieki, jeżeli nie zostały we swej wstępnej fazie poddane procesowi obwarzania, niestety obwarzankami nie są bo być najzwyczajniej nie mogą ze względu na brak właśnie owego obwarzania w procesie produkcji. Jak kto chce sobie je nazywać, to jego prywatna sprawa. Może je nawet nazywać faworkiem, lub babką drożdżową, jeżeli taka jego wola .http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Obwarzanek-krakowskiPs. Gdyby te precelki były nazywane a,la obwarzanek, to wtedy zmienia to zupełnie postać rzeczy i nazewnictwo takie jest w pełni dopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 14 Maja 2015 A dlaczego mam przyjmować ????Poczytaj sobie w WUJKU GOOGLU że to nie tylko w mojej rodzinie i w moich okolicach. Obwarzanki te WASZE są słynne w okolicach KRAKOWA.A w różnych regionach Polski się robi je tylko na tłuszczu bez gotowania. I jak niby wg Ciebie się nazywać mają ????? I jak od kilku pokoleń je nazywają ludzie ????Może mnie oświecisz ??? I zmienię jednak zdanie .Szynka parmeńska to jednak nieco zły przykład jest bo nie nasz - tylko z okolic Parmy.A wyroby o których rozgorzała dysputa są nasze polskie - w różnych regionach różnie nazywane.I zgadzam się - warzyć - znaczy gotować oraz przygotowywać piwo (żeby było śmiesznie).OOOOOO może być - to będę je teraz nazywał A'la obwarzanki. Tusiaczku - już dziękuję za wymyślenie nowego nazewnictwa A kiedyś będę ob-warzył piwo. Ale to jeszcze nie teraz. Doby brakuje.aaaaa jeszcze możemy znaleźć takie określenie :"precle - rodzaj obwarzanka o charakterystycznym kształcie zbliżonym do ósemki""Precle powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi), stąd charakterystyczny wygląd precli. Stworzone przez mnicha precle były miękkie. Historia tzw. precli twardych jest o wiele młodsza. Istnieje historia mówiąca, że podczas pieczenia precli miękkich, pewien piekarz przysnął i kiedy się obudził wstawił precle ponownie do pieca i upiekł je drugi raz. Gdy odkrył pomyłkę, zdenerwował się, ale po spróbowaniu zrozumiał, że stworzył nowy rodzaj pieczywa." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 14 Maja 2015 Jak napisałem wcześniej, Twoja rodzina i Ty możecie nazywać sobie co i jak wam tylko do głowy przyjdzie, faworek, babka, mazurek, czy rogal świętomarciński, co nie zmienia postaci rzeczy że nie ma to nic a nic wspólnego ze stanem faktycznym i rzeczywistością . Nhttp://pl.wiktionary.org/wiki/obwarzanek Nie mniej masz prawo nazywać jak Ci się żywnie podoba, bo np. na samochód też niektórzy mówią "fura", choć z tym pojazdem żadnych powiązań nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 14 Maja 2015 heheheh dobrze - ja mam fury, furmanki, fureczki ale ryby solankuję a mięso pekluję tutaj jestem poprawny politycznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 14 Maja 2015 No właśnie, i masz do tego wszystkiego pełne prawo . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 14 Maja 2015 A z innej beczki. Ktoś robił sery z orzechami włoskimi ???Bo się zastanawiam czy orzechy sparzyć i obrać ze skórki czy olać i robić ze skórką która daje lekką goryczkę.Spece od obwarzanków - co z tymi orzechami ? Dawać mi tu jakąś odpowiedź bo może się wam tylko wydaje, że wszystkie rozumy pozjadałem. To dam też oficjalne oświadczenie bo ludzie mnie często źle odbierają : nie pozjadałem wszystkich rozumów i nie znam się na wszystkim. Ale jestem dociekliwy i uparty jak osioł/baran. Co widać na załączonych "obrazkach" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 14 Maja 2015 Perszing jesteś WIELKI nowa wojenka super Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 14 Maja 2015 Dzień bez Wojenki to dzień stracony. W końcu mój dziadek był kawalerzystą i śmigał z szabelką konno.Ja śmigałem konno ale już bez szabelki. Więc teraz zostały mi małe wojenki forowe. :devil: :devil: :devil: Ale obiecuje, że już dzisiaj będę grzeczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) forowe. Edytowane 14 Maja 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 14 Maja 2015 EAnna : jak z tymi orzechami ? bawić się w obieranie czy nie ? parzyć wcześniej czy nie ? Podpowiedz coś proszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.