Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zaczynając od precla uformowanego najwcześniej wrzucamy je pojedynczo, delikatnie do gotującej się wody i gotujemy na lekkim ogniu przez 30 sekund. Wyciągamy łyżką cedzakową z powrotem na blaszkę. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i smarujemy precle roztrzepanym jajkiem.

Podałeś doskonały przepis na obwarzanki :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424961
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Obwarzanki robię inaczej. Do ciasta kapke spirytusu aby nie łapało tłuszczu i potem na rozgrzany mocno smalec. Tak u mnie się prawdziwe obwarzanki robiło. Mają zupełnie inną konsystencję niż precle :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424964
Udostępnij na innych stronach

Ja mam jeszcze pytanie-rozumiem,ze tak trzeba zgrać piekarnik z gotowaniem ,ze bezpośrednio po sparzeniu tych precelków musimy mieć już rozgrzany piekarnik i odrazu robimy "siup"  do piekarnika?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424965
Udostępnij na innych stronach

Od razu może nie ale prawie. Ja już podczas parzenia ciasta mialem rozgrzany. 4 precle x 30 s to ok. 3 min z wyjmowaniem. Więc lepiej wcześniej nagrzac.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424968
Udostępnij na innych stronach

Precle wg Perszinga :-) u mnie w wersji obrączkowej słonej z makiem . Rodzinka chwali wyrób , odkrawaja po kawałku , masełko do tego , piwa jednak nie ma , bo nie chce się o ! 

Za przepis serdeczne dzięki 

Pozdrawiam

post-70754-0-12703900-1431542524_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424974
Udostępnij na innych stronach

No i pierwsze koty za płoty. Dzięki za zdjęcia. Też z makiem machne w sobotę i na słodko. A wracając do serów. Gorgonzola to mój faworyt. Wymiata. Jak połowa zostanie to machne fotki. Genialny ser do białego wina i winogron. Jutro znowu coś zmajstruje. Ale chyba korycin z tą różnicą że tym razem minimum dojrzewania 2_3 miechy. Chleb mi się skończył buuuuu wyciągnąłem zakwas i będę odżywiać gada o 23. A jutro piekę chlebek bo był rewelacyjny i bardzo pożywny. Trochę bez ładu i składu piszę bo z tabletu brrrr nie lubię
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424976
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obwarzanki robię inaczej. Do ciasta kapke spirytusu aby nie łapało tłuszczu i potem na rozgrzany mocno smalec.

To w którym momencie je "obwarzasz"?

Sama nazwa wskazuje, że przed pieczeniem ciasto powinno być "obwarzone" (od słowa "war", "warzyć") czyli "obgotowane.

To, o czym napisałeś powyżej, to przepis na precle - właśnie.

Te dwa wyroby są często mylone tym bardziej, że młodzi ludzie nie rozumieją słowa "warzyć".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424981
Udostępnij na innych stronach

Nie zgodzę się z Tobą. Może to podobne sposoby ale efekt zupełnie inny. Na Śląsku skąd pochodzę obwarzanki oraz pączki sie smaży a nie gotuje a potem piecze. I jak już pisałem zupełnie inny efekt końcowy. Młody nie młody ale na wielu rzeczach się zna :) a kluski śląskie umie robić? Z dziurką czy bez?

A młody człowiek kilka dni temu zupę szczawiową zrobił ze świetnym rezultatem (opinia postronnych). Czyli nie taki młody skoro to pamięta i jeszcze potrafi odtworzyć :))) a kto w dzisiejszych czasach pamięta o tej genialnej zupie... M

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424982
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na Śląsku skąd pochodzę obwarzanki oraz pączki sie smaży a nie gotuje a potem piecze. I jak już pisałem zupełnie inny efekt końcowy. Młody nie młody ale na wielu rzeczach się zna a kluski śląskie umie robić? Z dziurką czy bez?

Hm.... To ja z jakiegoś innego Śląska pochodzę.

Ale skoro twierdzisz, że OBWARZANKI nie są obwarzane a precle owszem, to nie będę się z Tobą spierać :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424989
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale skoro twierdzisz, że OBWARZANKI nie są obwarzane a precle owszem, to nie będę się z Tobą spierać
W samo sedno. Ale i tak chyba nie dotrze...  :laugh: :laugh:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-424990
Udostępnij na innych stronach

Nie dotrze tusiaczku. Skoro wy macie inne doświadczenia to nie znaczy, że ja muszę mieć te  same. Moja rodzina pochodzi z okolic Kędzierzyna-Koźla oraz Głubczyc. Wypieki drożdżowe jeszcze na piecu opalanym drzewem to był majstersztyk w wykonaniu moich ciotek i matki. Podobnie jak pączki.

Warzyć - było gotować (w moich okolicach - a nie smażyć). A obwarzanki oraz pączki się smażyło na smalcu. To chyba jest różnica między smażeniem a gotowaniem (czy raczej sparzeniem).

I nigdy w tych okolicach nikt nie słyszał o parzeniu ciasta drożdżowego na wrzątku z dodatkiem sody. Wyjątkiem były buchty - czyli tzw. parowce które się robiło na parze.

Ale także mają zupełnie inną konsystencję i smak niż precle, obwarzanki czy pączki.

Tak więc może ja pochodzę z innego Śląska niż WY. Każdy region swoimi prawami się rządzi oraz pewnymi naleciałościami kulturowymi. I nie znaczy, że mojsze jest najmojsze i vice versa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425022
Udostępnij na innych stronach

Jednak geneza słowa "Obwarzanek" pochodzi od "obwarzania" tego ciasta w gotującej wodzie, czyli w "warze", i dla tego właśnie nazywa się obwarzankiem. Jeżeli zaś ktoś takie ciasta przygotowuje bez owego wstępnego "obwarzania" w gotującej wodzie, to niestety ten wyrób nie jest już obwarzankiem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Obwarzanek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425024
Udostępnij na innych stronach

Jest obwarzankiem od prawie 80 lat (a może i więcej - niestety babcia nie żyje i nie mogę zapytać) w rejonach jak powyżej. I zupełnie inaczej wygląda. I zakończmy tą  dyskusję, która do niczego nie prowadzi. Tak było w mojej rodzinie (i nie tylko) i tak pozostanie. A wikipedia może sobie opisywać to w ten sposób a ja historycznie pozostanę przy swojej wersji.

Dziękuję za uwagę. Jak zrobię swoje obwarzanki to nie omieszkam zamieścić zdjęć obok precelków.


Ostatni mój wpis w sprawie obwarzanek-oponek.

 

Pierwsze zdjęcie : obwarzanki z moich rejonów

post-67697-0-88088700-1431585844_thumb.jpg

 

Drugie zdjęcie : obwarzanki z rejonów nie moich (u nas nigdy nie robione)

post-67697-0-07425200-1431585864_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425025
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, z tym dotarciem to nawet mi nie chodziło o doświadczenie itp. Bardziej o to że nie przyjmujesz pewnych rzeczy do wiadomości. Absolutnie. To że u was coś się tak robi nie znaczy że to jest (w tym przypadku!) obwarzankiem. Równie dobrze Twoi dziadkowie, rodzice czy inni antenaci mogliby robić od stu lat szynkę i nazwać ją parmeńską a jednak to co od owych setek lat robili szynką parmeńską na pewno nie będzie. Mimo że cała Twoja rodzina i okolice tak na Wasz wyrób będą mówili. Ot taka małe ale jakże znacząca różnica. Nic nikomu oczywiście nie ujmując.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425030
Udostępnij na innych stronach

Dyskusje zakończyć można oczywiście, ale nie można zmienić genezy nazwy "Obwarzanka" który to tylko i wyłącznie powstaje z ciasta "obwarzanego" w gotującej wodzie , czyli w warze, i dla tego tak się właśnie ten smakołyk nazywa. Wszystkie pozostałe wypieki, jeżeli nie zostały we swej wstępnej fazie poddane procesowi obwarzania, niestety obwarzankami nie są bo być najzwyczajniej nie mogą ze względu na brak właśnie owego obwarzania w procesie produkcji. Jak kto chce sobie je nazywać, to jego prywatna sprawa. Może je nawet nazywać faworkiem, lub babką drożdżową, jeżeli taka jego wola :D.

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Obwarzanek-krakowski


Ps. Gdyby te precelki były nazywane a,la obwarzanek, to wtedy zmienia to zupełnie postać rzeczy i nazewnictwo takie jest w pełni dopuszczalne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425032
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego mam przyjmować ????

Poczytaj sobie w WUJKU GOOGLU że to nie tylko w mojej rodzinie i w moich okolicach. Obwarzanki te WASZE są słynne w okolicach KRAKOWA.

A w różnych regionach Polski się robi je tylko na tłuszczu bez gotowania. I jak niby wg Ciebie się nazywać mają ????? I jak od kilku pokoleń je nazywają ludzie ????

Może mnie oświecisz ??? I zmienię jednak zdanie :tongue: .

Szynka parmeńska to jednak nieco zły przykład jest bo nie nasz - tylko z okolic Parmy.

A wyroby o których rozgorzała dysputa są nasze polskie - w różnych regionach różnie nazywane.

I zgadzam się - warzyć - znaczy gotować oraz przygotowywać piwo (żeby było śmiesznie).


OOOOOO może być - to będę je teraz nazywał A'la obwarzanki. Tusiaczku - już dziękuję za wymyślenie nowego nazewnictwa :devil:

A kiedyś będę ob-warzył piwo. Ale to jeszcze nie teraz. Doby brakuje.


aaaaa jeszcze możemy znaleźć takie określenie :

"precle - rodzaj obwarzanka o charakterystycznym kształcie zbliżonym do ósemki"

"Precle powstały już w średniowieczu. Jak głosi legenda, pewien mnich w północnych Włoszech, bądź w południowej Francji piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi), stąd charakterystyczny wygląd precli. Stworzone przez mnicha precle były miękkie. Historia tzw. precli twardych jest o wiele młodsza. Istnieje historia mówiąca, że podczas pieczenia precli miękkich, pewien piekarz przysnął i kiedy się obudził wstawił precle ponownie do pieca i upiekł je drugi raz. Gdy odkrył pomyłkę, zdenerwował się, ale po spróbowaniu zrozumiał, że stworzył nowy rodzaj pieczywa."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425034
Udostępnij na innych stronach

Jak napisałem wcześniej, Twoja rodzina i Ty możecie nazywać sobie co i jak wam tylko do głowy przyjdzie, faworek, babka, mazurek, czy rogal świętomarciński, co nie zmienia postaci rzeczy że nie ma to nic a nic wspólnego ze stanem faktycznym i rzeczywistością :D. Nhttp://pl.wiktionary.org/wiki/obwarzanek    Nie mniej masz prawo nazywać jak Ci się żywnie podoba, bo np. na samochód też niektórzy mówią "fura", choć z tym pojazdem żadnych powiązań nie ma :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425035
Udostępnij na innych stronach

A z innej beczki. Ktoś robił sery z orzechami włoskimi ???

Bo się zastanawiam czy orzechy sparzyć i obrać ze skórki czy olać i robić ze skórką która daje lekką goryczkę.


Spece od obwarzanków - co z tymi orzechami ? :) Dawać mi tu jakąś odpowiedź bo może się wam tylko wydaje, że wszystkie rozumy pozjadałem.

 

To dam też oficjalne oświadczenie bo ludzie mnie często źle odbierają : nie pozjadałem wszystkich rozumów i nie znam się na wszystkim. Ale jestem dociekliwy i uparty jak osioł/baran. Co widać na załączonych "obrazkach" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425041
Udostępnij na innych stronach

Dzień bez Wojenki to dzień stracony. W końcu mój dziadek był kawalerzystą i śmigał z szabelką konno.

Ja śmigałem konno ale już bez szabelki. Więc teraz zostały mi małe wojenki forowe.

:devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:

Ale obiecuje, że już dzisiaj będę grzeczny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425050
Udostępnij na innych stronach

forowe.

 

:clap:  :clap:  :clap:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/12/#findComment-425052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.