Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A co z nią było nie tak ?

 

Była kwaśno-gorzka i mazista.

 

 

 

Gouda też się nadaje do dojrzewania w próżni

 

Taki mi dałeś przepis.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596638
Udostępnij na innych stronach

Czyli miałeś to samo co ja. I wg mnie - a o tym już pisałem - sery nisko dogrzewane mogą się zrymbać w próżni.

Mają za dużo wilgoci. Wiele goud mi wyszło ale tez ze dwie właśnie nie. I to te największe które pewnie za szybko zapakowałem.

A może takich dużych w ogóle nie można pakować a dojrzewać naturalnie. Wolę nie testować bo szkoda pracy i mleka.

A może można zapakować jak już porządna sucha skórka się wytworzy ale wypakowywać raz w miesiącu celem oddania nadmiaru wilgoci.

Nie wiem bo nie testowałem. Wolę ser AKSAMITNY bo on zawsze w próżni pięknie wychodzi a dojrzewanie bezstresowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596639
Udostępnij na innych stronach

Następny będę dojrzewał bez próżni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596640
Udostępnij na innych stronach

Perszingu, a jakie mogą być efekty zapakowania próżniowo "Korycina" z ziołami, po kilkudniowym dojrzewaniu w lodówce :D ? Jak to widzisz swym mistrzowskim okiem :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596919
Udostępnij na innych stronach

Kilka dni nic nie zrobi. Ale dłużej nie trzymaj. Ten ser ma dużo wilgoci. Praktycznie nie ma osuszania skrzepu. Może się zrobić gorzki, mega wilgotny i mazisty. Nie do zjedzenia potem. Lepiej lodówka i taki pojemnik na tort.

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596920
Udostępnij na innych stronach

Tak też właśnie robię, mam takie plastikowe okrągłe pudełka po kruchych ciastkach, które sobie ponawiercałem wiertełkiem fi 6mm.goteborgs-kex-2-pack-hjartepepparkaka-bu  i w tym przechowują się idealnie, ale tak z ciekawości podpytuję, gdyż zbieram się na letni "popas" do kraju, i tak sobie dumałem co by to było gdybym tak zapakował kilka sztuk w próżnię :D ? Nie mniej dzięki serdeczne za info :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596923
Udostępnij na innych stronach

A na ile smigasz? Jeżeli ładna skórka będzie to myślę że 3 tyg mu nic nie zrobi. Ale nie może być świeży. Szkoda sera :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596924
Udostępnij na innych stronach

Hoooo, noo, na całe lato, przeważnie ok. 5 miesięcy :D . Nie mniej w czasie pobytu w domciu w Ciechocinku, to "niema problema", ale lipiec i sierpień spędzam z reguły z przyczepą, z łajbą i żaglem nad jeziorami, a w przyczepie, choć jest niby spora i  wszelkie "wygody" ma, ale to już jednak nie to, więc tylko głównie "rybki" i te rzeczy :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596927
Udostępnij na innych stronach

Wesołe jest życie staruszka, ha, ha, jak to śpiewał niezapomniany mistrz Michnikowski :D .

 

 

Więc jakoś tam daję radę :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596933
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Twojemu linkowi trafiłem chyba na klasykę..... Poniekąd w naszej "branży" - las, deski, sęki.... Genialne

https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=P-K7I0zOEac

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596958
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Twojemu linkowi trafiłem chyba na klasykę..... Poniekąd w naszej "branży" - las, deski, sęki.... Genialne

 

 

:D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-596985
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiałem się co mnie tak śmierdzi w witrynce w garażu. Dziś przeszukałem ją. I co znalazłem ? CAMEMBERT z 17.02.2018. Ależ mocny aromat. A smak także niczego sobie - ostry i borowikowy. Pięknie płynie.....kawałek poszedł do mięsa mielonego które jutro w pracy spałaszuję z makaronem......posmak piękny nadaje....do samodzielnego jedzenia już za ostry:)

 

post-67697-0-46653700-1525636999_thumb.jpgpost-67697-0-26730900-1525637000_thumb.jpgpost-67697-0-97103300-1525637000_thumb.jpgpost-67697-0-68390500-1525637001_thumb.jpgpost-67697-0-58534900-1525637003_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597494
Udostępnij na innych stronach

 

 

A smak także niczego sobie - ostry i borowikowy. Pięknie płynie.....

O takie wyroby chodzi w tej zabawie  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597499
Udostępnij na innych stronach

 

A smak także niczego sobie - ostry i borowikowy. Pięknie płynie.....

O takie wyroby chodzi w tej zabawie  :clap:  

 

Czyli władować do lodówki i zapomnieć ......a potem taka fajna niespodziewajka :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597503
Udostępnij na innych stronach

Jestem sobie serek z 17.02.2018. Jestem sobie wysoko dogrzewany. Elastyczny, pięknie pachnący - że o smaku nie wspomnę.....Wpadnę chyba w samouwielbienie heheheh Ale pysznie wyszedł. Robiony wspólnie z Wojciech Błaszków. Drugi z tej serii jak będzie taki sam to SUPER :)

 

post-67697-0-09582200-1526131734_thumb.jpgpost-67697-0-93868800-1526131734_thumb.jpgpost-67697-0-63666600-1526131735_thumb.jpgpost-67697-0-29465700-1526131736_thumb.jpgpost-67697-0-09502200-1526131737_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597874
Udostępnij na innych stronach

To nie koniec serów 1f642.png :) Dziś o 8 się doiliśmy a o 15 już były kształtne sery. Obecnie się solą 1f642.png :) Jeden ZIELEPUSZEK ver. 2 (bo 1wsza się zjebiła podczas dojrzewania) oraz drugi chilli.....Razem z Wojciech Błaszków i jego papryczkami chilli 1f642.png :) prawie 6 kg sera - z 50 litrów białego złota......

 

post-67697-0-20924500-1526159393_thumb.jpgpost-67697-0-06043400-1526159394_thumb.jpgpost-67697-0-79361500-1526159394_thumb.jpgpost-67697-0-58390100-1526159395_thumb.jpgpost-67697-0-42106700-1526159396_thumb.jpgpost-67697-0-28338600-1526159397_thumb.jpgpost-67697-0-26781600-1526159398_thumb.jpgpost-67697-0-16366200-1526159399_thumb.jpgpost-67697-0-94850200-1526159399_thumb.jpgpost-67697-0-65718700-1526159400_thumb.jpg


[Dodano: 12 maj 2018 - 23:11]

post-67697-0-84233600-1526159478_thumb.jpgpost-67697-0-60767800-1526159479_thumb.jpgpost-67697-0-39640000-1526159480_thumb.jpgpost-67697-0-19129500-1526159481_thumb.jpgpost-67697-0-93765000-1526159481_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597886
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeden ZIELEPUSZEK ver. 2 (bo 1wsza się zjebiła podczas dojrzewania)

 

O właśnie, pamiętam. Czekam na przekrój tego zielonego  :) 

Ten wyżej powala z nóg  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597901
Udostępnij na innych stronach

Perszing, super wyroby :clap:. Przy okazji, na sobotę zamówiłem mleko prosto od krasuli, planuję zrobić pierwszy "korycin". Mleko podgrzewamy do 33C, powiedz proszę jaka jest tolerancja temperatury? Pytam ponieważ wskazania moich termometrów trochę się różnią,jest to ok 2C.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-597956
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie, otóż kupiłem ok pól roku temu podpuszczkę Beaugel 50 oraz kultury Alpha 3. Dzisiaj doczytałem,że powinny być przechowywane w lodówce, u mnie niestety w temp. pokojowej.  :facepalm:  Czy są jeszcze do wykorzystania? Jak ewentualnie sprawdzić czy się nadadzą? Jeżeli nawet zamówię nową dostawę to w transporcie przez dwa dni temp. też nie będzie zachowana.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598000
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.