Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Śmietana albo kefir. Jogurt nie:)

A najlepiej kwaśne mleko  z żywymi kulturami bakterii. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598026
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Można albo wylać albo dać świnkom albo zostawić na 24h, podgrzać do 93C i uzyskać bazę na wypasionego MIĘTUSKA. Sernik z ricotty powstałej po ostatniej produkcji serów. Fajny uzysk bo z 35 litrów serwatki 1300 g serka. Spód na herbatnikach maślanych. Góra czekolada gorzka (idealnie pasuje do lekkiego posmaku mięty). Miętowy posmak naturalny po zastosowaniu wywaru z mięty. Pieczony 1,5h w kąpieli wodnej 150C.

 

post-67697-0-78815400-1526623922_thumb.jpgpost-67697-0-45923000-1526623923_thumb.jpgpost-67697-0-50160100-1526623924_thumb.jpgpost-67697-0-23345100-1526623925_thumb.jpgpost-67697-0-79062200-1526623925_thumb.jpgpost-67697-0-34805300-1526623926_thumb.jpgpost-67697-0-88184300-1526623926_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598270
Udostępnij na innych stronach

 

 

na wypasionego MIĘTUSKA.

Serniki nie są moją mocną stroną. Dlatego bardzo proszę o podanie dokładnego przepisu.

Twój wyszedł rewelacyjny!

W ogóle ie opadł, co jest rzadkością. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598290
Udostępnij na innych stronach

Kąpiel wodna. Nie wyrósł w niej ale też nie opadł. Inna konsystencja. Żona zrobili z jakiegoś przepisu który jej z netu podałem. Znając ją to coś zmodyfikowała. Poproszę o przepis.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598291
Udostępnij na innych stronach

Dziś rekord Kiełczowa. 70 litrów białego złota. Wojciech Błaszków i Ja 1f642.png:) Było niezmiernie miło. To fajna robota. Moje dwa sery - 3,8 kg i 4,2 kg przed soleniem (piękna wydajność). Chyba szczęśliwe krówki. Wojtka z 20 litrów ponad 3 kg. Inne zdjęcia to : naleśniki z ricottą zielonkawą oraz sery sprzed tygodnia które łapią skórkę, parówki wypasione wg Sebastian Pustelnik który zaginął w akcji.Sery niedługo pójdą do próżni na 3 miesięczne dojrzewanie. I tak miło się spędziło sobotę.

 

post-67697-0-80899000-1526802461_thumb.jpgpost-67697-0-55514600-1526802471_thumb.jpgpost-67697-0-45619100-1526802482_thumb.jpgpost-67697-0-40443100-1526802491_thumb.jpgpost-67697-0-81055500-1526802503_thumb.jpgpost-67697-0-06147400-1526802514_thumb.jpgpost-67697-0-39744100-1526802525_thumb.jpgpost-67697-0-98163300-1526802535_thumb.jpgpost-67697-0-50909800-1526802543_thumb.jpgpost-67697-0-17566200-1526802550_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598396
Udostępnij na innych stronach

 Super. :clap: Zresztą jak zwykle. 

Moja gospodyni wczoraj zapomniała o mnie i nie zostawiła mi mleka, dostawa była dzisiaj. W przerwie produkcji mojego pierwszego korycina podziwiam Wasze wyroby i czytam rady aby nie zrobić na którymś etapie babola.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598397
Udostępnij na innych stronach

Szlag mnie trafiał przy produkcji 2 serów na raz. Jeden się prasował porządnie na prasie a z drugim zawsze były problemy.....no to machnąłem z Wojciech Błaszków drugą prasę. A dodatkowo wymyśliłem żeby ją zrobić na tyle wysoką żeby można było dwa sery w sztaplu prasować. Prasa resztkowa - co znaleźliśmy to wykorzystaliśmy. Jutro testy ale moim zdaniem będzie przełożenie 1-3 :)

 

post-67697-0-95692400-1526843996_thumb.jpgpost-67697-0-97783500-1526844004_thumb.jpgpost-67697-0-48849700-1526844009_thumb.jpgpost-67697-0-53486400-1526844014_thumb.jpgpost-67697-0-10181900-1526844019_thumb.jpg


[Dodano: 20 maj 2018 - 21:48]

A przez przypadek mi się wrzuciły zdjęcia z obiadku na szybko. Czyli polędwiczka wieprzowa grillowana po 2 min z każdej strony :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598452
Udostępnij na innych stronach

Dasz radę :) czekam na wyniki :)

Relacji z produkcji nie robiłem, do Twojego opisu już chyba nie można nic dodać. Fotki wrzucę po pracy, po soleniu. Osobiście jestem zadowolony z pierwszego wykonu.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598480
Udostępnij na innych stronach

Perszing, jeszcze pytanie co do solanki. Ma być 20%, bardzo mocna ponieważ moczymy ok 3 godzin? Serki które wędziłem moczyłem w zalewie 8% przez 12 godzin. Czy czas jest powodem takiej różnicy w stężeniu?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598516
Udostępnij na innych stronach

Stężenie solanki przy serach ma jeszcze inne znaczenie. Ma być nasycony roztwór soli. I zasada taka przy serach twardych : 20% i temp. 13 C - 10h na każdy kg sera. Korycina można dłużej.

Ale ja solę zwykle na sucho: 2,5% w stosunku do wagi sera dzielone na dwie dawki. Ok. 12 h każda strona - generalnie jak się wchłonie to obracasz na drugą.

Sery twarde na sucho to 1,5%. Solić na sucho można w wyższej temp. Tak do 20-21 C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598519
Udostępnij na innych stronach

Nie mam doświadczenia, wrzucę do solanki. Jestem zaskoczony czasem, 10 godz. W przepisie na pierwszej stronie przeczytałem 3-4 godzin.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598522
Udostępnij na innych stronach

Czas solenia w solance zależy od temp. Tak samo jak przy wędlinach. Jeżeli solisz z łapy to nie ma to praktycznie znaczenia.

A jeżeli chcesz mieć powtarzalność z solanki to taka jest zasada. Czym wyższa temp. tym krótszy czas solenia. Ale potem może być albo za słono albo za mało słono.

Ja większość serów solę z łapy - polecam. Drobna sól niejodowana i heja :) Moje dziś się skończyły zasalać. Wojtek marudził że ten jego jeszcze nie wchłonął całej soli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598523
Udostępnij na innych stronach

Moczą się w solance, foto z przed solenia wrzuciłem do:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page-7

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598541
Udostępnij na innych stronach

Żebym mógł tu filmy wrzucać to byś zobaczył jaki upgrade dojrzewalni hehe byś miał polewke... Fajnie chodzi ale kosmicznie wygląda

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598621
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jest pytanie bo zgłupiałem. Nie jestem pewien czy w natłoku pracy dałem bakterie termofilne do mleka po pasteryzacji przed produkcją sera wysoko dogrzewanego.

I teraz co się może wydarzyć ?

Naturalne bakterie pewnie ubite w procesie pasteryzacji. Brak bakterii termofilnych.

I ????

- pachnie ładnie

- dojrzewać ?

- uwędzić i zjeść ?

- zapakować do słoiczków z oliwą ?

EANNA - podpowiedz coś bo w sumie nie wiem co w takiej sytuacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-599988
Udostępnij na innych stronach

Najbezpieczniej skorzystać z poz. 3 i/lub 4.

W tej chwili masz na pewno parakazeinian wapnia, czyli czysty bunz.

Ponieważ obecność zakwasu jest problematyczna, pozostawienie sera do dojrzewania może się skończyć jego zgniciem.

Ser wysól i uwędź lub zakonserwuj w oliwie z ziołami.

Możesz do części dodać suszonych pomidorów i bazylii, część zrobić np z czosnkiem.

Do zalewy olejowej dolej octu winnego.

Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale nie było u nas prądu od rana do 14:00.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-600003
Udostępnij na innych stronach

Dziś się kończy solić więc nie ma jeszcze ciśnienia. Ale dokładnie tak sobie pomyślałem. A za chiny nie pamiętam czy poszły bakterie czy nie. Szkoda 25 litrów mleka i tak aromatycznego fajnego sera. Pachnie orzechami pięknie. Serwatka po nim też - będzie sernik orzechowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-600004
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.