EAnna Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 14 Maja 2018 Śmietana albo kefir. Jogurt nie:) A najlepiej kwaśne mleko z żywymi kulturami bakterii. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 15 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 15 Maja 2018 Dzięki, wbiłem sobie do głowy że dam jogurt. Więc kwaśne mleko lub kefir, wystarczy 0,5 l na 10 l mleka? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 15 Maja 2018 200 ml styknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 18 Maja 2018 Można albo wylać albo dać świnkom albo zostawić na 24h, podgrzać do 93C i uzyskać bazę na wypasionego MIĘTUSKA. Sernik z ricotty powstałej po ostatniej produkcji serów. Fajny uzysk bo z 35 litrów serwatki 1300 g serka. Spód na herbatnikach maślanych. Góra czekolada gorzka (idealnie pasuje do lekkiego posmaku mięty). Miętowy posmak naturalny po zastosowaniu wywaru z mięty. Pieczony 1,5h w kąpieli wodnej 150C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 18 Maja 2018 Bardzo dobry pomysł z ricottą. Deser I liga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 18 Maja 2018 na wypasionego MIĘTUSKA. Serniki nie są moją mocną stroną. Dlatego bardzo proszę o podanie dokładnego przepisu.Twój wyszedł rewelacyjny!W ogóle ie opadł, co jest rzadkością. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) Kąpiel wodna. Nie wyrósł w niej ale też nie opadł. Inna konsystencja. Żona zrobili z jakiegoś przepisu który jej z netu podałem. Znając ją to coś zmodyfikowała. Poproszę o przepis. Edytowane 18 Maja 2018 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 20 Maja 2018 Dziś rekord Kiełczowa. 70 litrów białego złota. Wojciech Błaszków i Ja Było niezmiernie miło. To fajna robota. Moje dwa sery - 3,8 kg i 4,2 kg przed soleniem (piękna wydajność). Chyba szczęśliwe krówki. Wojtka z 20 litrów ponad 3 kg. Inne zdjęcia to : naleśniki z ricottą zielonkawą oraz sery sprzed tygodnia które łapią skórkę, parówki wypasione wg Sebastian Pustelnik który zaginął w akcji.Sery niedługo pójdą do próżni na 3 miesięczne dojrzewanie. I tak miło się spędziło sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 20 Maja 2018 Super. Zresztą jak zwykle. Moja gospodyni wczoraj zapomniała o mnie i nie zostawiła mi mleka, dostawa była dzisiaj. W przerwie produkcji mojego pierwszego korycina podziwiam Wasze wyroby i czytam rady aby nie zrobić na którymś etapie babola. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 20 Maja 2018 Dasz radę czekam na wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 20 Maja 2018 Wojs40 jak tam? Dawaj relacje Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 20 Maja 2018 Szlag mnie trafiał przy produkcji 2 serów na raz. Jeden się prasował porządnie na prasie a z drugim zawsze były problemy.....no to machnąłem z Wojciech Błaszków drugą prasę. A dodatkowo wymyśliłem żeby ją zrobić na tyle wysoką żeby można było dwa sery w sztaplu prasować. Prasa resztkowa - co znaleźliśmy to wykorzystaliśmy. Jutro testy ale moim zdaniem będzie przełożenie 1-3 [Dodano: 20 maj 2018 - 21:48]A przez przypadek mi się wrzuciły zdjęcia z obiadku na szybko. Czyli polędwiczka wieprzowa grillowana po 2 min z każdej strony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 21 Maja 2018 Dasz radę czekam na wyniki Relacji z produkcji nie robiłem, do Twojego opisu już chyba nie można nic dodać. Fotki wrzucę po pracy, po soleniu. Osobiście jestem zadowolony z pierwszego wykonu. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 21 Maja 2018 Perszing, jeszcze pytanie co do solanki. Ma być 20%, bardzo mocna ponieważ moczymy ok 3 godzin? Serki które wędziłem moczyłem w zalewie 8% przez 12 godzin. Czy czas jest powodem takiej różnicy w stężeniu? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 21 Maja 2018 Stężenie solanki przy serach ma jeszcze inne znaczenie. Ma być nasycony roztwór soli. I zasada taka przy serach twardych : 20% i temp. 13 C - 10h na każdy kg sera. Korycina można dłużej.Ale ja solę zwykle na sucho: 2,5% w stosunku do wagi sera dzielone na dwie dawki. Ok. 12 h każda strona - generalnie jak się wchłonie to obracasz na drugą.Sery twarde na sucho to 1,5%. Solić na sucho można w wyższej temp. Tak do 20-21 C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 21 Maja 2018 Nie mam doświadczenia, wrzucę do solanki. Jestem zaskoczony czasem, 10 godz. W przepisie na pierwszej stronie przeczytałem 3-4 godzin. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 21 Maja 2018 Czas solenia w solance zależy od temp. Tak samo jak przy wędlinach. Jeżeli solisz z łapy to nie ma to praktycznie znaczenia.A jeżeli chcesz mieć powtarzalność z solanki to taka jest zasada. Czym wyższa temp. tym krótszy czas solenia. Ale potem może być albo za słono albo za mało słono.Ja większość serów solę z łapy - polecam. Drobna sól niejodowana i heja Moje dziś się skończyły zasalać. Wojtek marudził że ten jego jeszcze nie wchłonął całej soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 21 Maja 2018 Moczą się w solance, foto z przed solenia wrzuciłem do:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page-7 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 21 Maja 2018 Super. Kolejny wkrecony w sery Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 21 Maja 2018 U mnie już po soleniu Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 22 Maja 2018 No sprzętu przybywa , to znaczy że "firma" się rozwija Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 22 Maja 2018 Żebym mógł tu filmy wrzucać to byś zobaczył jaki upgrade dojrzewalni hehe byś miał polewke... Fajnie chodzi ale kosmicznie wygląda Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-598621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Jest pytanie bo zgłupiałem. Nie jestem pewien czy w natłoku pracy dałem bakterie termofilne do mleka po pasteryzacji przed produkcją sera wysoko dogrzewanego.I teraz co się może wydarzyć ?Naturalne bakterie pewnie ubite w procesie pasteryzacji. Brak bakterii termofilnych.I ????- pachnie ładnie- dojrzewać ?- uwędzić i zjeść ?- zapakować do słoiczków z oliwą ?EANNA - podpowiedz coś bo w sumie nie wiem co w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-599988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Najbezpieczniej skorzystać z poz. 3 i/lub 4.W tej chwili masz na pewno parakazeinian wapnia, czyli czysty bunz.Ponieważ obecność zakwasu jest problematyczna, pozostawienie sera do dojrzewania może się skończyć jego zgniciem.Ser wysól i uwędź lub zakonserwuj w oliwie z ziołami.Możesz do części dodać suszonych pomidorów i bazylii, część zrobić np z czosnkiem.Do zalewy olejowej dolej octu winnego.Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale nie było u nas prądu od rana do 14:00. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-600003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Dziś się kończy solić więc nie ma jeszcze ciśnienia. Ale dokładnie tak sobie pomyślałem. A za chiny nie pamiętam czy poszły bakterie czy nie. Szkoda 25 litrów mleka i tak aromatycznego fajnego sera. Pachnie orzechami pięknie. Serwatka po nim też - będzie sernik orzechowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/43/#findComment-600004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.