miro Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 3 Września 2018 Motasz się....nic więcej do dodania.Wychodzi brak wiedzy i odwagi, żeby napisać... pomyliłem się.Tyle, albo aż tyle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Twoja racja jest Twojsza gdyż masz więcej wiedzy i odwagi niż ja . Dobrze więc by było ,żebyś wyjaśnił Wszystkim te "brednie" o których pisałem. Sam przeczytam z ciekawością. Jak na razie to Ty odwróciłeś kota ogonem wkładając mi w usta słowa , których nie mówiłem. Kończę. Niech każdy sam wnioski wyciągnie. Edytowane 4 Września 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 4 Września 2018 Gdyby było wilgotne to by Ci szybciej łapał kolor. Stwierdziłeś, że wilgotne powietrze polepsza koloryzowanie wędlin, a jest wręcz odwrotnie.Dlatego tak długo wędzimy w wędzarniach tradycyjnych, ponieważ dym sam w sobie zawiera około 60-70 % wody i ona właśnie utrudnia koloryzowanie wędlin. Jako ciekawostkę dodam, że w przemysłowych atmosach sam proces wędzenia właściwego trwa zaledwie około 20 minut.Uzyskuje się to dzięki bardzo dobremu osuszeniu wędliny.Wkładanie miski z wodą jest praktykowane, ale dopiero podczas końcowego procesu wędzenia, kiedy kolor jest już osiągnięty. Dzięki wytworzonej parze, ciepło jest szybciej przekazywane do mięsa, szybciej osiągnie żądaną temperaturę w batonie, a przy okazji mamy namiastkę parzenia. Przyczynę słabego koloryzowania masz we wpisie Arka. Przeładowałeś wędzarnię.Utrudniony przepływ dymu i masz efekt. Przeładowana komora, przy tej samej ilości dymu nie jest w stanie odprowadzić wilgoci, która oddawana jest przez mięso i wędlina nie łapie koloru.Kiedy Wojs40 podniósł temperaturę, tym samym wzrosła ilość odprowadzanej na zewnątrz wilgoci i wyroby zaczęły się koloryzować.W takim przypadku można się poratować wentylatorem, który wymusi szybszy wyrzut wilgoci z komory, albo należy uchylić drzwi wędzarni, co również zwiększy pozbywanie się wilgoci z komory wędzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 4 Września 2018 (edytowane) Ok. Rozumiem . Dlaczego więc wędząc dymogeneratorem w słoneczny suchy dzień trudniej mi osiągnąć kolor niż w pogodę deszczową? (mniej odczuwam to zjawisko wędząc tradycyjnie) Prócz tego , gdy zbyt bardzo osuszałem wcześniej kiełbasy przed dymieniem też mi słabiej brały kolor. Edytowane 4 Września 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 4 Września 2018 Binio.Żeby dowiedzieć się dlaczego tak się dzieje, trzeba by porównać czy robisz coś inaczej przy różnych pogodach, czy zawsze postępujesz tak samo.Jeśli tak samo, to zmienną jest tylko temperatura i wilgotność. Przy DG ważne jest przechowywanie zrębek.Jeśli będą za mokre, będą dawać gorzki żółtawy dym, a za suche szybciej się spalają dając mało dymu. Skoro piszesz, że wędząc tradycyjnie zjawisko jest mniej odczuwalne, to może tu tkwi problem.Zrębki szybciej nabierają i szybciej tracą wilgotność niż kawałki drewna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 4 Września 2018 Dymiąc prądem na DG mam dużą powtarzalność procesu wędzenia (zrębki te same bardzo suche, te same moce grzałek ,tak samo ustawiona pompka , dokładne sterowanie temp. i ten sam ustawiony przepływ powietrza) Dlatego też zaobserwowałem co napisałem - w pogody deszczowe wyroby szybciej łapią kolor. Dymiąc tradycyjnie proces nie jest już tak powtarzalny żeby postawić taką tezę - nie zwracałem na to tak dużej uwagi. (grubsze lub cieńsze kawałki drewna i różna jego wilgotność , różny przepływ powietrza ) . Pisałeś jeszcze , że w dymieniu przemysłowym wyroby są bardzo osuszone przed dymem. Czemu więc zbyt długo osuszana kiełbasa słabo się maluje? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 4 Września 2018 Zrębki bardzo suche...to niedobrze i chyba sam sobie znalazłeś przyczynę.Przy wilgotnym powietrzu, spalanie bardzo suchych zrębek uzupełniane jest wilgocią z powietrza i dym lepiej koloryzuje. Co do kiełbasy,to jest to specyficzny produkt, przesuszenie powoduje że jelito robi się jak pergamin i koloru nie złapie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 5 Września 2018 Przy wilgotnym powietrzu, spalanie bardzo suchych zrębek uzupełniane jest wilgocią z powietrza i dym lepiej koloryzujeNo i wróciliśmy do punktu wyjścia. Więc jednak wilgoć jest potrzebna. Gdybym spalał zrębki bardziej wilgotne to i w suche dni by szybciej łapało? Miro a o ileż podniesie się wilgotność w komorze dzięki garstce zrębków? Komora ma ponad 500l. Taka "garstka" nie jest w stanie zmienić wilgotności o ileś % w komorze (raczej jakieś ułamki %) Za całą wilgotność w komorze odpowiada raczej wilgotność powietrza atmosferycznego. (w tym przypadku pominę świadomie wilgoć z wyrobów - bo tą wartość umownie można przyjąć za stałą - jeżeli zawsze wędzimy tyle samo) Nadal będę twierdził , że szybciej się maluje wyroby jak jest wilgotno.Każdy ma prawo mieć swoje zdanie - ja swoje wypracowałem na zasadzie obserwacji i porównań. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 5 Września 2018 Miro a o ileż podniesie się wilgotność w komorze dzięki garstce zrębków? Nie rozumiemy się, więc może inaczej wytłumaczę.Suchym pędzlem i suchą farbą nie pomalujesz, z kolei przy mokrym pędzlu i zbyt rozcieńczonej wodą farbie nie łapie koloru i nie trzyma się podłoża.Suchy dym źle, za mokry też źle, czyli nie można przesadzać ani w jedną, ani w drugą stronę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 5 Września 2018 czyli nie można przesadzać ani w jedną, ani w drugą stronęTu akurat się zgadzamy - zawsze z umiarem. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 5 Września 2018 Masz rację Binio, podczas deszczu wędzenie trwa dwa razy krócej. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 3 Listopada 2018 Kilka kg chłopskiej: Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 5 Listopada 2018 A"la korycin: Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 5 Listopada 2018 A"la korycin A dlaczego "a'la" ? Chyba jakąś fermentację przewidujesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 5 Listopada 2018 Słuszna uwaga Aniu, ser koryciński. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Listopada 2018 Kilka kg chłopskiej Widzę, że też lubisz całą gorczycę w kiełbasie Bardzo ładna ta chłopska Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 5 Listopada 2018 Kilka kg chłopskiejWidzę, że też lubisz całą gorczycę w kiełbasie Bardzo ładna ta chłopska Oj tak, niemal zawsze dodaję do kiełbasy gorczycę, chyba takie śląskie zboczenie. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 5 Listopada 2018 takie śląskie zboczenie Powiem, że niekoniecznie śląskie zboczenie, ale w większości dodają gorczyce całą do kiełbas na Śląsku, są też wyjątki, które osobiście znam Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 10 Listopada 2018 Moje pierwsze kabanosy. po dwunastogodzinnym osadzaniu:po wędzeniu: Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 10 Listopada 2018 Ładne toś się trochę narobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 10 Listopada 2018 A po pieczeniu to gdzie.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Listopada 2018 Ładne toś się trochę narobił.Oj tak, obawiałem się nadziewania, ale nie było tak źle. A po pieczeniu to gdzie.? Powiszą kilka dni w mojej pseudo chłodni, temp ok 12C i wilgotności 80%. Czy będzie to błąd? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 11 Listopada 2018 Będzie ok. Tylko wartownika wystaw , bo nie zdążą podeschnąć. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) Powiszą kilka dni w mojej pseudo chłodni, temp ok 12C i wilgotności 80%. Czy będzie to błąd?Technologia przewiduje wędzenie i bezpośrednio po pieczenie a następnie suszenie, aż kontrolne osiągnął 55 % wydajności.Jak pokryją się pleśnią to zetrzyj ściereczką.Kabanoski ładne. Edytowane 11 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 11 Listopada 2018 Dzięki wielkie. p.s.Muszę się jeszcze przyznać, że kupiłem jelita tubowane, nie wyobrażam sobie pracę z tradycyjnymi, niski pokłon dla tych którzy potrafią założyć te jelita na lejek. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.