grzech25 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Ponieważ ostatnio jak wędziłem w ten sposób 4 dni bez przerwy czyli 12 godzin w wędzarni 12 godzin przerwy to zostawiłem wszystko w wędzarni Przed kolejnymi wędzeniami opróżniałeś wędzarnie by ją nagrzać? Ps. fajowy, długi wątek o długości wędzenia się wydłuża niczym flaczek kabanosa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-548599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Wędzenie było na zimno więc nie trzeba było nic próżność ani nic wykrzesać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-548601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) wszystko tez zalezy od umiejscowienia wedzarni, moja np jest w piwnicy i nawet latem nie martwie sie o skoki temperatury, i tez wedze w trybie kilkodniowym 12h wedzenia, 12h przerwy pozostawiajac wyroby w wedzarni. porównując wyroby wedzone po 4-5h w cieplym dymie i pozniej parzone, to wyroby z zimnego wedzenia moim zdaniem są bardziej nasączone dymem, po przekrojeniu wyrobu aż się "świeci'' w kazdym mozliwym, nawet najgłębszym miejscu. co do wedzenia np. 14dniowego to mam kilka takich przepisów ale tak jak zauwazyli to przedmówcy wędzarnie odpala sie tylko na maksymalnie kilka godzin, w nie ktorych przepisach tylko na 2h i wtedy wedzarnie sie wygasza Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez karuzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-548715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Białko zaczyna ścinać się przy temperaturze 60 stopni.Wewnątrz batonu w przypadku kiełbas musisz mieć temperaturę 69 stopni, natomiast w wędzonkach tzw grubych 72 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Wewnątrz batonu w przypadku kiełbas musisz mieć temperaturę 69 stopni, A parówki? Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Widzę, że mamy nowego, samozwańczego technologa na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Potem ściemniejeIm lepiej (''czyściej") uwędzone tym mniej ciemnieje po parzeniu Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Widzę, że mamy nowego, samozwańczego technologa na forum. Kuźwa...nie wiem czy się śmiać czy płakać.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Producent Wędzarni Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Skąd ty się chłopie urwałeś....? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Już Kolega odleciał w przestrzeń internetu. Odwykłem od takich raptusów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berklej Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 10 Września 2017 Witam,przeczytałem sporo tematów ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. W przepisie na kiełbasę jest napisane, że wędzimy zimnym dymem 2-3 dni po 10h dziennie. Zastanawiam się czy mając automatyczną wędzarnie mogę wędzić bez przerwy również w nocy cały potrzebny czas. Następnie jeśli zrobię przerwę czy przed każdym kolejnym wędzeniem należy osuszać w podniesionej temperaturze, czy startować od początku z dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 10 Września 2017 Jeśli masz taką możliwość, to wędź bez przerwy 20-30 godzin. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) Możesz wędzić bez przerwy.Jeśli będziesz wędził z przerwami nie ma konieczności osuszania. Edytowane 10 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berklej Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 10 Września 2017 stało się niestety tak, że po 10h zrobiłem przerwę temperatura spadła do 17C, temperatura po włączeniu dymu 24C. PO 2 h generator się wyłączył przez niesfornego domownika. Po otwarciu wędzarni zauważyłem ze kiełbasy są wilgotne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) Zimnym dymem wędzimy w temperaturze do max.+ 22°C. Przerwy podczas wędzenia są ważne dla osiagnięcia odpowiedniej jakości produktu. Edytowane 10 Września 2017 przez EAnna lit. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 10 Września 2017 Olek poczytaj i zwróć uwagę na zimne wędzenie kilku produktow.O żadnych przerwach nie ma mowy.https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/wedzenie-porady/95-czasokresy-i-przedzialy-temperatur-wedzenia-roznych-produktow Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) Przerwy podczas wedzenia sa wazne do osiagnieca odpowiedniej jakosci produktu.Co da przerwa?Przepisy są tak napisane, bo raczej mało prawdopodobne aby ktoś przy tradycyjnej wędzarni siedział tyle czasu. Edytowane 10 Września 2017 przez EAnna lit. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 10 Września 2017 Kto wedzi na zimno (zimnym dymem ), to wie po co sa przerwy podczas zimnego wedzenia . Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 10 Września 2017 Szkoda tylko ,że technolodzy nie wiedzą i lecą bez przerwy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Września 2017 Przerwa po to , żeby palacz się przespał . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Września 2017 Kto wedzi na zimno (zimnym dymem ), to wie po co sa przerwy podczas zimnego wedzenia . To jak wiesz to pisz, a nie fanzol że ktoś coś wie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 11 Września 2017 Przerwa zależy od kilku warunków, szybkości poruszania się, odległości od sklepu, czasu otwarcia sklepu i przeszkod naturalnych czyli tesciowa spotkana po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 15 Września 2017 Czytajac ostatnie posty naszych VIP w tym temacie coraz bardziej odchodzi chec pisania na tym Forum.Moim zdaniem z(robi)lo sie Forum VIP-f i adoratorow.Brak rzeczowych i konstruktywnych dyskusji i wzajemnego respektu,w zamian coraz wiecej przepychanek i udowadnianie swoich racji."Nowi" formulowicze jak przychodza to jeszcze szybciej odchodza co osobiscie mnie nie dziwi, a starsi sa coraz mniej aktywni,z jakiego powodu? ....... Jakis musi byc. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-567076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 15 Września 2017 Brak rzeczowych i konstruktywnych dyskusji i wzajemnego respektu,w zamian coraz wiecej przepychanek i udowadnianie swoich racji Przyganiał kocioł garnkowi.Masz pretensje a sam co robisz.Uzasadnij to co napisałeś a nie skupiaj się na tym co piszą inni.Jeśli Twoje argumenty będą merytoryczne to na pewno i dyskusja taka będzie.Pisanie że "ci co wędzą na zimno będą wiedzieli" do żadnej dyskusji nie prowadzi.Podaj argumenty za przerwą w czasie takiego wędzenia.Napisz np.przerwy są konieczne bo to i to i wtedy możemy dyskutować a tak to nie ma o czym bo nie podałeś argumentów za takim sposobem wędzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-567077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.