Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ ostatnio jak wędziłem w ten sposób 4 dni bez przerwy czyli 12 godzin w wędzarni 12 godzin przerwy to zostawiłem wszystko w wędzarni

 

Przed kolejnymi wędzeniami opróżniałeś wędzarnie by ją nagrzać?

 

Ps. fajowy, długi wątek o długości wędzenia się wydłuża niczym flaczek kabanosa :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-548599
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 280
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wędzenie było na zimno więc nie trzeba było nic próżność ani nic wykrzesać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-548601
Udostępnij na innych stronach

wszystko tez zalezy od umiejscowienia wedzarni, moja np jest w piwnicy i nawet latem nie martwie sie o skoki temperatury, i tez wedze w trybie kilkodniowym 12h wedzenia, 12h przerwy pozostawiajac wyroby w wedzarni.
 

porównując wyroby wedzone po 4-5h w cieplym dymie i pozniej parzone, to wyroby z zimnego wedzenia moim zdaniem są bardziej nasączone dymem, po przekrojeniu wyrobu aż się "świeci'' w kazdym mozliwym, nawet najgłębszym miejscu.

 

 

co do wedzenia np. 14dniowego to mam kilka takich przepisów ale tak jak zauwazyli to przedmówcy wędzarnie odpala sie tylko na maksymalnie kilka godzin, w nie ktorych przepisach tylko na 2h i wtedy wedzarnie sie wygasza

Edytowane przez karuzo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-548715
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Białko zaczyna ścinać się przy temperaturze 60 stopni.

Wewnątrz batonu w przypadku kiełbas musisz mieć temperaturę 69 stopni, natomiast w wędzonkach tzw grubych 72 stopnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561535
Udostępnij na innych stronach

Wewnątrz batonu w przypadku kiełbas musisz mieć temperaturę 69 stopni,

 

A parówki? :tongue:   

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561569
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że mamy nowego, samozwańczego technologa na forum. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561572
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widzę, że mamy nowego, samozwańczego technologa na forum.

Kuźwa...nie wiem czy się śmiać czy płakać.... :D  :D  :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561592
Udostępnij na innych stronach

Skąd ty się chłopie urwałeś....?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561596
Udostępnij na innych stronach

Już Kolega odleciał w przestrzeń internetu. Odwykłem od takich raptusów. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-561600
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

przeczytałem sporo tematów ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. W przepisie na kiełbasę jest napisane, że wędzimy zimnym dymem 2-3 dni po 10h dziennie. Zastanawiam się czy mając automatyczną wędzarnie mogę wędzić bez przerwy również w nocy cały potrzebny czas. Następnie jeśli zrobię przerwę czy przed każdym kolejnym wędzeniem należy osuszać w podniesionej temperaturze, czy startować od początku z dymem.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566260
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz taką możliwość, to wędź bez przerwy 20-30 godzin.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566265
Udostępnij na innych stronach

Możesz wędzić bez przerwy.Jeśli będziesz wędził z przerwami nie ma konieczności osuszania.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566271
Udostępnij na innych stronach

stało się niestety tak, że po 10h zrobiłem przerwę temperatura spadła do 17C, temperatura po włączeniu dymu 24C. PO 2 h generator się wyłączył przez niesfornego domownika. Po otwarciu wędzarni zauważyłem ze kiełbasy są wilgotne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566274
Udostępnij na innych stronach

Zimnym dymem wędzimy w temperaturze do max.+ 22°C. Przerwy podczas wędzenia są ważne dla osiagnięcia odpowiedniej jakości produktu.

Edytowane przez EAnna
lit.
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566276
Udostępnij na innych stronach

Olek poczytaj i zwróć uwagę na zimne wędzenie kilku produktow.O żadnych przerwach nie ma mowy.

https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/wedzenie-porady/95-czasokresy-i-przedzialy-temperatur-wedzenia-roznych-produktow

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566279
Udostępnij na innych stronach

Przerwy podczas wedzenia sa wazne do osiagnieca odpowiedniej jakosci produktu.

Co da przerwa?

Przepisy są tak napisane, bo raczej mało prawdopodobne aby ktoś przy tradycyjnej wędzarni siedział tyle czasu. 

Edytowane przez EAnna
lit.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566282
Udostępnij na innych stronach

Szkoda tylko ,że technolodzy nie wiedzą i lecą bez przerwy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566300
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kto wedzi na zimno (zimnym dymem ), to wie po co sa przerwy podczas zimnego wedzenia .

To jak wiesz to pisz, a nie fanzol że ktoś coś wie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566320
Udostępnij na innych stronach

Przerwa zależy od kilku warunków, szybkości poruszania się, odległości od sklepu, czasu otwarcia sklepu i przeszkod naturalnych czyli tesciowa spotkana po drodze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-566354
Udostępnij na innych stronach

Czytajac ostatnie posty naszych VIP w tym temacie coraz bardziej odchodzi chec pisania na tym Forum.Moim zdaniem z(robi)lo sie Forum VIP-f i adoratorow.Brak rzeczowych i konstruktywnych dyskusji i wzajemnego respektu,w zamian coraz wiecej przepychanek i udowadnianie swoich racji."Nowi" formulowicze jak przychodza to jeszcze szybciej odchodza co osobiscie mnie nie dziwi, a starsi sa coraz mniej aktywni,z jakiego powodu?  ....... Jakis musi byc. :(

 

 

 

 

 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-567076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brak rzeczowych i konstruktywnych dyskusji i wzajemnego respektu,w zamian coraz wiecej przepychanek i udowadnianie swoich racji

 

Przyganiał kocioł garnkowi.Masz pretensje a sam co robisz.Uzasadnij to co napisałeś a nie skupiaj się na tym co piszą inni.Jeśli Twoje argumenty będą merytoryczne to na pewno i dyskusja taka będzie.Pisanie że "ci co wędzą na zimno będą wiedzieli" do żadnej dyskusji nie prowadzi.Podaj argumenty za przerwą w czasie takiego wędzenia.Napisz np.przerwy są konieczne bo to i to i wtedy możemy dyskutować a tak to nie ma o czym bo nie podałeś argumentów za takim sposobem wędzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/5/#findComment-567077
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.