piotr118 Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2015 Witam,zaczynam się uczyć wędzić, wędzarnie miałem na ogródku po poprzednim właścicielu2015 053.jpg] .Wyczyściłem i przerobiłem ja po swojemu,myśle że bedzie ok.zdjecia niżej.A teraz czas na wedzenie ,tylko że nie wiem jak sie uczyć wedzic ? Jedni mówią wędzić i parzyć a drudzy mówią wędzić i podpiekaćw wędzarni bez parzenia bo po parzeniu tracą wedliny smak!!!Dlatego zrejestrowałem się na tej stronie aby coś się nauczyć i posłuchać fachowców.Proszę o pomoc jak to wszystko zacząć i ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) jeśli ta siatka na dnie wędzarni jest z perforowanej blachy ocynkowanej to ją natychmiast usuńforum to tylko dyskusje z których można się wiele nauczyć ale poczytaj stronę główną akademia dziadka, dla początkujących i inne artykuły tam jest wszystko ale zacznij od tego http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowaniehttp://www.wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1141-wedzenie-wedzonek-kilka-praktycznych-porad-dla-nie-wtajemniczonych Edytowane 16 Marca 2015 przez gosman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-413079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr118 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2015 Nie to nie jest ocynkowana blacha, tak perforowane ale czarna , nie dałbym ocynkowanej .Dzięki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-413156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2015 Najlepiej wszystko sobie dokładnie zapisuj. Potem masz najlepszą lekturę do porównania z opiniami z forum. Ja tak robię i wyciągam wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-413963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2015 WitamZamontowałem do wędzarni rurę ocynk łączącą palenisko z komorą o średnicy 20 cm. Jest zamurowana. Teraz już musztarda po obiedzie. Ale może jest jakaś rada na to. Wiem, że jedno z wyjść to rozwalenie części wędzarni i wymiana na stalową. Już kilka razy wędziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2015 No to kredki czyli musztarda po obiedzie, lepiej gdyby jej nie było a teraz to pozostało solidnie napalić i ocynk jaki jeszcze pozostał wypalić Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2015 Piotr co za problem spróbować tych dwóch rodzajów ? Połowę wsadu podpiecz a drugą połowę sparz. Zobaczysz co będzie lepsze. Na pewno boisz się dymienia. Spróbuj na "sucho" z termometrem. Odpowiednia temperatura i odpowiednia ilość dymu.Dojdziesz do wprawy. Powodzenia Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) solidne napalenie pewnie nie wiele pomoże tu trzeba grzać miejscowo jedyne co mi przychodzi do głowy to palnik taki do papy lub do spawania ale ustawiony tak żeby nie pociąć blachy o ile jest dostęp wsadzić tam dyszelub okrągła szczotka druciana taka na wiertarkę z dospawanym prętem i jedziesz aż zedrzesz cały ocynk Edytowane 25 Marca 2015 przez gosman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukon Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2015 Jedna i druga metoda nie bardzo zda egzamin dlatego, że dostęp do rury zarówno od strony paleniska jak i od strony komory jest dość mocno ograniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2015 Jedna i druga metoda nie bardzo zda egzamin A to pech no cóż albo jechać dalej albo..resztę znasz Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2015 Skoro jest tak jak piszesz to myślę, że sam podałeś już rozwiązanie problemu jedno z wyjść to rozwalenie części wędzarni i wymiana na stalową. . Nie ma co ryzykować zdrowiem. Ocynk jest szkodliwy, szczególnie w wyższych temperaturach. Niestety człowiek uczy się na błędach. Szkoda, że na swoich a nie innych. Poczytaj forum zanim zaczniesz robić przeróbki by nie popełnić więcej błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Marca 2015 Witam.Tu nie ma co się zastanawiać i kombinować jak koń pod górę. Rurę trzeba wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Marca 2015 kukon, pokaż nam swoją wędzarnię, bo może zamiast bawić się z tą rurą, łatwiej i lepiej da radę zrobić palenisko bezpośrednie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2015 Bez fotek będzie ciężko, być może jest możliwość wsunąć rurę stalową w tę ocynkowaną Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr118 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Marca 2015 Witam,mówicie wedzic temperatura między 55 a 65 stopni a dokładniej 60 będzie dobrze czy ta dolna miarą 55 stopni będzie lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Marca 2015 Mówimy 45-55. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) 55 a 65 stopni a dokładniej 60 będzie dobrze czy ta dolna miarą 55 stopni będzie lepszaProponuje 55 a ogólnie jest tak, że większa temperatura większy ubytek i krótszy czas wędzenia oczywiście przy odpowiedniej dawce dymu Kiedy krajan wędzisz? możesz też obniżyć czyli ogólnie tak jak napisał kolega Edytowane 27 Marca 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) gwoli uściślenia przy pomiarze temperatury jest ważne miejsce pomiaru w wędzarni generalnie termometr. sonda powinna być "przy wędzonkach" np w połowie ich wysokości w środku pola wędzenia wędzonek i mówimy o temp. w tym miejscu . Różnice temperatur w obrębie wędzarni dochodzą do kilkudziesięciu stopni ( w zależności od konstrukcji i miejsca pomiaru ) Edytowane 27 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr118 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Marca 2015 Dzisiaj zaczynam tylko pogoda taka sobie ,właśnie wyciągam z solanki i będę wieszal aby obciekly myślę że 1.30 lub dwie wystarczy co wy na to.Czy dłużej podsuszac w wedzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanietrochę mało, taka technologia na skróty (niektórzy przyspieszają proces wiatraczki, przewiewne miejsce , dłużej osuszają w wędzarni itp ) zwłaszcza że dzisiaj jest "mokry " dzień (przynajmniej u mnie) , zasada jest taka ze wędzonka do wędzenia (puszczenia dymu) ma być sucha (pojęcie względne musisz wyczuć ) i w temperaturze dymu (dlatego ociekanie, następnie osuszanie i ogrzewanie w wędzarni bez dymu i po tych zabiegach wędzenie w dymie ). Jeżeli spełnisz te warunki to każdy czas jest dobry Edytowane 27 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Marca 2015 właśnie wyciągam z solanki i będę wieszal aby obciekly myślę że 1.30 lub dwie wystarczy co wy na to.Powinieneś wyciągnąć wczoraj wieczorem, żeby ociekały 10-12 godzin. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Marca 2015 Ja tez zawsze staram się osuszać przez noc a rano wędzić .Dodatkowo każdy kawałek mięsa osuszam papierowymi ręcznikami lub lnianymi ścierkami. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Marca 2015 Ja tez zawsze staram się osuszać przez noc a rano wędzić .Dodatkowo każdy kawałek mięsa osuszam papierowymi ręcznikami lub lnianymi ścierkami.No wlasnie- gwoli scislosci- czy ociekanie jest rownoznaczne osuszaniu? Myslalem,ze ociekanie tak jak wyzej pisze kolega paweljack(pozdrawiam)-to wyjecie z solanki i trzymanie w pojemniku w lodowce -na malym oczywiscie podwyzszeniu a rano powiazanie i zawieszenie w temp.pokojowej zanim zagrzejemy wedzok(u mnie nawet z 2 godz. bo mam z cegly)Chociaz chyba powiazac by tez mozna juz przed obciekaniem?...bo mi na to schodzi kupe czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Marca 2015 ja pakuje w siatki zaraz po wyjęciu z solanki czyli przed ociekaniem uważam że ze ściśniętego mięsa wycieka sporo solanki po nastrzykiwaniu więc lepiej to zrobić przed ociekaniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) gwoli scislosci- czy ociekanie jest rownoznaczne osuszaniu?Oczywiście tak tylko w Twoim przypadku mniej "lodówka" a w przypadku gdybyś jak kolega @paweljack, pisze mógł wywiesić na 10-12 godz na powietrzu to masz dwa w jednym. Mięsko podczas obcieku oddaje nadmiar solanki więc siłą rzeczy obsycha też, w Twoim przypadku dodając to Twoje obciekanie w trakcie wygrzewania będzie dobrze a reszta w wędzoku Edytowane 28 Marca 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.