Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,zaczynam się uczyć wędzić, wędzarnie miałem na ogródku po poprzednim właścicielu2015 053.jpg] .Wyczyściłem i przerobiłem ja po swojemu,myśle że bedzie ok.zdjecia niżej.A teraz czas na wedzenie ,tylko że nie wiem jak sie uczyć wedzic ? Jedni mówią wędzić i parzyć a drudzy mówią wędzić i podpiekaćw wędzarni bez parzenia bo po parzeniu tracą wedliny smak!!!Dlatego zrejestrowałem się na tej stronie aby coś się nauczyć i posłuchać fachowców.Proszę o pomoc jak to wszystko zacząć i ogarnąć.post-71491-0-35516700-1426520124_thumb.jpg

post-71491-0-18221900-1426520202_thumb.jpg

post-71491-0-74791400-1426520251_thumb.jpg

post-71491-0-83967800-1426520303_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 280
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jeśli ta siatka na dnie wędzarni jest z perforowanej blachy ocynkowanej to ją natychmiast usuń

forum to tylko dyskusje z których można się wiele nauczyć ale poczytaj stronę główną akademia dziadka, dla początkujących i inne artykuły tam jest wszystko ale zacznij od tego  http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

http://www.wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1141-wedzenie-wedzonek-kilka-praktycznych-porad-dla-nie-wtajemniczonych

Edytowane przez gosman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-413079
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zamontowałem do wędzarni rurę ocynk łączącą palenisko z komorą o średnicy 20 cm. Jest zamurowana. Teraz już musztarda po obiedzie. Ale może jest jakaś rada na to. Wiem, że jedno z wyjść to rozwalenie części wędzarni i wymiana na stalową. Już kilka razy wędziłem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415810
Udostępnij na innych stronach

No to kredki czyli musztarda po obiedzie, :hmm:  lepiej gdyby jej nie było a teraz to pozostało solidnie napalić i ocynk jaki jeszcze pozostał wypalić :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415830
Udostępnij na innych stronach

Piotr co za problem spróbować tych dwóch rodzajów ? Połowę wsadu podpiecz a drugą połowę sparz. Zobaczysz co będzie lepsze.

 

Na pewno boisz się dymienia. Spróbuj na "sucho" z termometrem. Odpowiednia temperatura i odpowiednia ilość dymu.

Dojdziesz do wprawy.

 

Powodzenia

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415845
Udostępnij na innych stronach

solidne napalenie pewnie nie wiele pomoże tu trzeba grzać miejscowo jedyne co mi przychodzi do głowy to palnik taki do papy lub do spawania ale ustawiony tak żeby nie pociąć blachy o ile jest dostęp wsadzić tam dysze

lub okrągła szczotka druciana taka na wiertarkę z dospawanym prętem i jedziesz aż zedrzesz cały ocynk 

Edytowane przez gosman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415846
Udostępnij na innych stronach

Skoro jest tak jak piszesz to myślę, że sam podałeś już rozwiązanie problemu  

 

jedno z wyjść to rozwalenie części wędzarni i wymiana na stalową.
  . Nie ma co ryzykować zdrowiem. Ocynk jest szkodliwy, szczególnie w wyższych temperaturach. Niestety człowiek uczy się na błędach. Szkoda, że na swoich a nie innych. Poczytaj forum zanim zaczniesz robić przeróbki by nie popełnić więcej błędów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-415861
Udostępnij na innych stronach

Bez fotek będzie ciężko, być może jest możliwość wsunąć rurę stalową w tę ocynkowaną :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416016
Udostępnij na innych stronach

Mówimy 45-55.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416167
Udostępnij na innych stronach

55 a 65 stopni a dokładniej 60 będzie dobrze czy ta dolna miarą 55 stopni będzie lepsza

Proponuje 55 a ogólnie jest tak, że większa temperatura większy ubytek i krótszy czas wędzenia oczywiście przy odpowiedniej dawce dymu  :D Kiedy krajan wędzisz? możesz też obniżyć czyli ogólnie tak jak napisał kolega

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416168
Udostępnij na innych stronach

gwoli uściślenia przy pomiarze  temperatury jest ważne miejsce pomiaru w wędzarni generalnie termometr. sonda powinna być "przy wędzonkach" np w połowie ich wysokości w środku pola wędzenia  wędzonek i mówimy o temp. w tym miejscu . Różnice temperatur w obrębie wędzarni dochodzą do kilkudziesięciu stopni ( w zależności od konstrukcji i miejsca pomiaru )  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416170
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zaczynam tylko pogoda taka sobie ,właśnie wyciągam z solanki i będę wieszal aby obciekly myślę że 1.30 lub dwie wystarczy co wy na to.Czy dłużej podsuszac w wedzarni?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416181
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

trochę mało, taka technologia na skróty (niektórzy przyspieszają proces wiatraczki, przewiewne miejsce , dłużej osuszają w wędzarni  itp ) zwłaszcza że dzisiaj jest "mokry " dzień (przynajmniej u mnie)  , zasada jest taka ze wędzonka do wędzenia (puszczenia dymu)  ma być sucha (pojęcie względne musisz wyczuć )  i w temperaturze dymu (dlatego ociekanie, następnie osuszanie i  ogrzewanie w wędzarni bez dymu i po tych zabiegach wędzenie w dymie ). Jeżeli spełnisz  te warunki to każdy czas jest dobry

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416187
Udostępnij na innych stronach

właśnie wyciągam z solanki i będę wieszal aby obciekly myślę że 1.30 lub dwie wystarczy co wy na to.

Powinieneś wyciągnąć wczoraj wieczorem, żeby ociekały 10-12 godzin.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416237
Udostępnij na innych stronach

Ja tez zawsze staram się osuszać przez noc a rano wędzić  .Dodatkowo każdy kawałek mięsa osuszam papierowymi ręcznikami  lub lnianymi ścierkami.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416292
Udostępnij na innych stronach

Ja tez zawsze staram się osuszać przez noc a rano wędzić  .Dodatkowo każdy kawałek mięsa osuszam papierowymi ręcznikami  lub lnianymi ścierkami.

No wlasnie- gwoli scislosci- czy ociekanie jest rownoznaczne osuszaniu? Myslalem,ze ociekanie tak jak wyzej pisze kolega paweljack(pozdrawiam)-to wyjecie z solanki i trzymanie w pojemniku w lodowce -na malym oczywiscie podwyzszeniu a rano powiazanie i zawieszenie w temp.pokojowej zanim zagrzejemy wedzok(u mnie nawet z 2 godz. bo mam z cegly)

Chociaz chyba powiazac by tez mozna juz przed obciekaniem?...bo mi na to schodzi kupe czasu...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416336
Udostępnij na innych stronach

ja pakuje w siatki zaraz po wyjęciu z solanki czyli przed ociekaniem uważam że ze ściśniętego mięsa wycieka sporo solanki po nastrzykiwaniu więc lepiej to zrobić przed ociekaniem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416415
Udostępnij na innych stronach

gwoli scislosci- czy ociekanie jest rownoznaczne osuszaniu?

Oczywiście tak tylko w Twoim przypadku mniej  "lodówka" a w przypadku gdybyś jak kolega @paweljack,  pisze mógł wywiesić na 10-12 godz na powietrzu to masz dwa w jednym. Mięsko podczas obcieku oddaje nadmiar solanki więc siłą rzeczy obsycha też, w Twoim przypadku dodając to Twoje obciekanie w trakcie wygrzewania będzie dobrze a reszta w wędzoku  :D

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/#findComment-416452
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.