Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Witam wszystkich . W "Encyklopedii Wyrobów Domowych" wyczytałam , że łatwo jest wykonać domowy jogurt . Doświadczonych proszę o potwierdzenie i z góry dziękuję . 1 litr mleka zagotować ( czy może być z kartonu ze sklepu? ) i odstawić do ostudzenia.Gdy będzie letnie dodać 15dag jogurtu naturalnego , wymieszać i odstawić na 12 godz.w chłodne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Z kartonu może byc ale najlepsze prosto od krowy, jogurt dodajesz gdy temp spadnie do 40 *C i w temp 30-40*C trzymasz 6-10h Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ale mleko zagotować czy to z kartonu czy od mućki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Z kartonu nie musisz gotowac tylko podgrzac do 40* tylko nie wiem czy UHT się nadaje. Ja w zyciu nic nie robiłem z mleka ze sklepu Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 no to szukać mućki pozostaje , pojemnik do zapakowania mam 22litrowy , więc nie ma co walać durnia z kartonami tylko dorwać cycki dzięki Bazyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 nie kazde sklepowe to UHT Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ale i tak muszę rozejrzeć się za swojskim , bo chciałabym jakis najprostszy ser podpuszczkowy zrobić . Mój Mąż robił żółty ser z twarogu i był smaczny a co dopiero od poczatku do końca ze swiezego krowiego zrobic - musi łeb urywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Ulalka,kup mleko w butelce,lub w woreczku plastikowym,przegotuj ,wystudż do40 stopni i zaszczep jogurtem a potem trzymaj w temp. ok. 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Ulalka, kup sobie mleko z Piątnicy. Mleko to jest doskonałe zarówno smakowo jak i gatunkowo, to najlepsze mleko dostępne na ogólnym rynku. http://alma24.pl/produkt/15445747/piatnica-mleko-wiejskie-swieze-3-2-1l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Ulalka ja robie a'la korycinski z mleka sklepowego i nawetudaje mi sie ricotta,sadze ze jak zrobis z takiego butelkowego czy z woreczka tez Ci sie uda ,Ja w PL nie moge pic zadnego mleka UHTnawet jako dodatek do kawy bo mam niesamowite bolesci zoladkowe jedynie tylko swieze mleko.To mleko co podal Sverige2 jest dobre bo wlasnie to pijam Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 nie kazde sklepowe to UHT To wiem, tylko pisałem że nie wiem czy UHT się nadaje na jogurt, ale pewnie tak bo kultury bakterii mamy z jogurtu. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ja te wszystkie UHT obchodze szerokim lukiem, jakos mi nie sluza ,ja lubie kefir maslanke i to sobie pijam jak jestem w PL. W Wawie nawet wody z kranu nie pijam ...kranowki najbardziej brakuje mi na urlopie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Kupię na próbę to z piatnicy , które poleca Sverige2 . Sverige czy z tegoż wyhodowanego przezemnie jogurtu będę mogła robić ten serek Camelkowy ? Ja kranowy nie tykam , boję się problemów i lamblii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Ulalka, nie musisz wypróbowywać bo już wielu kolegów to mleko wypróbowało, między innymi Akmis też o tym pisał, ja tylko z niego robię wszelkie wyroby mleczne. Jedyne odstępstwo to jeżdżąc latem na Mazury mam tam zaprzyjaźnionych rolników i od nich biorę mleko bezpośrednio po udoju, jeszcze ciepłe. Mleko wiejskie z Piątnicy jest doskonałe jakościowo, a w smaku smakuje prawdziwym wiejskim mlekiem gwarantowanej jakości. Wszelkie wyroby, łącznie z oscypkami, wychodzą naprawdę super. Z całym spokojem możesz robić z niego jogurt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 sverige2 ale mam zagotowac i ostudzic czy podgrzac do 40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jak nie z kartona to zagotowac Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Oki , dzięki Dobrzy Ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Ja używam tylko mleko UHT. Mleko UHT jest pozbawione wszystkiego przez podgrzanie do ok 150°C. Wysoka temperatura zabija wszystko co sprzyja psuciu żywności. Dodawanie kultur jogurtowych do tego mleka jest dużo bezpieczniejsze. A sama obróbka termiczna nie ma zbyt dużego znaczenia na jakość i wartości odżywcze mleka UHT. A nieumiejętna pasteryzacja mleka z "butelki" da posmak mleka gotowanego ale to już jak kto woli. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) No właśnie, to jałowe mleko UHT jest tak wstrętne w smaku, że nie przypomina zupełnie swym smakiem normalnego mleka. Jasne że ma być z tego "mleka" jogurt, który smakuje swoim własnym smakiem, ale osobiście zawsze wolę produkt który jest normalnym mlekiem i tym mlekiem smakuje, niż czymś totalnie wyjałowionym, to fakt, ale z naturalnym smakiem mleka nie ma nic, a nic wspólnego . Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 ano kupiłam literek taki jaki żeście mi doradzili - dzięki - zaszczepiłam go 15 dag ( 5 łyżej stołowych) jogurtem i siedzi garnczek w kocu na 35stopniach , jutro napiszę Wam co z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 jutro napiszę Wam co z tego wyszło Jogurt Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 kurna a miała być niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 1 litr mleka zagotować ( czy może być z kartonu ze sklepu? ) i odstawić do ostudzenia.Gdy będzie letnie dodać 15dag jogurtu naturalnego , wymieszać i odstawić na 12 godz.w chłodne miejsce Mleko wystarczy spasteryzować, czyli podgrzać do temperatury 68 st.C.Z mlekiem pasteryzowanym, mikrifiltrowanym sklepowym nic bym nie robiła, o ile jest świeże.Mleko schłodzić/podgrzać do 45 st.C i dodać zakwasu termofilnego, czyli jogurtu z żywymi bakteriami. Mleko przez ten dodatek i mieszanie jeszcze nieco ostygnie; tak do 43-42 st.C. I jest to idealna temperatura do rozwoju bakterii jogutrowych, które należą do termofilnych. Na takich temperaturach pracują jogurtownice.Po ok. 4h powinien już być skrzep. Wtedy należy naczynie z mlekiem przenieść do chłodniejszego miejsca, ale jeszcze nie do lodówki.W nieco niższych temperaturach też się jogurt zrobi ale w dłuższym czasie i nie będzie tak sprężysty jak ten z temperatur optymalnych. W tych niższych temperaturach będą się rozwijać równolegle bakterie mezofilne, które dają słabszy skrzep i podwyższają kwasowość mleka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 EAnno zrobiłam jogurt i rzeczywiście pojawił się skrzep ale po jakiś 6 godzinach i wtedy zrobiłam ruch pozbawiony sensu przeniosłam ten otulony jogurt na półkę (gorącą ) na kominek czyli dogrzałam go ,tylko teraz dopiero nie wiem po co i na co podsumowując : jogurt jest smaczny ale ma konsystencję gęstej śmietany , skrzepu brak EAanno czytając Twój wpis wiem jak to poprawić , dzięki Z całym spokojem możesz robić z niego jogurt. - czy uważasz że z tego jogurtu mojego mogę zrobić ten serek obciekajacy+solanka ( pisałeś o tym u Camelków) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 czy uważasz że z tego jogurtu mojego mogę zrobić ten serek obciekajacy+solanka ( Ja nie Sverige ale odpowiem labneh spokojnie możesz robic Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.