Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Witam wszystkich . W "Encyklopedii Wyrobów Domowych" wyczytałam , że łatwo jest wykonać domowy jogurt . Doświadczonych proszę o potwierdzenie i z góry dziękuję . 1 litr mleka zagotować ( czy może być z kartonu ze sklepu? ) i odstawić do ostudzenia.Gdy będzie letnie dodać 15dag jogurtu naturalnego , wymieszać i odstawić na 12 godz.w chłodne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ale mleko zagotować czy to z kartonu czy od mućki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 no to szukać mućki pozostaje , pojemnik do zapakowania mam 22litrowy , więc nie ma co walać durnia z kartonami tylko dorwać cycki dzięki Bazyl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 nie kazde sklepowe to UHT Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ale i tak muszę rozejrzeć się za swojskim , bo chciałabym jakis najprostszy ser podpuszczkowy zrobić . Mój Mąż robił żółty ser z twarogu i był smaczny a co dopiero od poczatku do końca ze swiezego krowiego zrobic - musi łeb urywać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Ulalka,kup mleko w butelce,lub w woreczku plastikowym,przegotuj ,wystudż do40 stopni i zaszczep jogurtem a potem trzymaj w temp. ok. 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Ulalka, kup sobie mleko z Piątnicy. Mleko to jest doskonałe zarówno smakowo jak i gatunkowo, to najlepsze mleko dostępne na ogólnym rynku. http://alma24.pl/produkt/15445747/piatnica-mleko-wiejskie-swieze-3-2-1l Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Ulalka ja robie a'la korycinski z mleka sklepowego i nawetudaje mi sie ricotta,sadze ze jak zrobis z takiego butelkowego czy z woreczka tez Ci sie uda ,Ja w PL nie moge pic zadnego mleka UHTnawet jako dodatek do kawy bo mam niesamowite bolesci zoladkowe jedynie tylko swieze mleko.To mleko co podal Sverige2 jest dobre bo wlasnie to pijam Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ja te wszystkie UHT obchodze szerokim lukiem, jakos mi nie sluza ,ja lubie kefir maslanke i to sobie pijam jak jestem w PL. W Wawie nawet wody z kranu nie pijam ...kranowki najbardziej brakuje mi na urlopie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Kupię na próbę to z piatnicy , które poleca Sverige2 . Sverige czy z tegoż wyhodowanego przezemnie jogurtu będę mogła robić ten serek Camelkowy ? Ja kranowy nie tykam , boję się problemów i lamblii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Ulalka, nie musisz wypróbowywać bo już wielu kolegów to mleko wypróbowało, między innymi Akmis też o tym pisał, ja tylko z niego robię wszelkie wyroby mleczne. Jedyne odstępstwo to jeżdżąc latem na Mazury mam tam zaprzyjaźnionych rolników i od nich biorę mleko bezpośrednio po udoju, jeszcze ciepłe. Mleko wiejskie z Piątnicy jest doskonałe jakościowo, a w smaku smakuje prawdziwym wiejskim mlekiem gwarantowanej jakości. Wszelkie wyroby, łącznie z oscypkami, wychodzą naprawdę super. Z całym spokojem możesz robić z niego jogurt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 sverige2 ale mam zagotowac i ostudzic czy podgrzac do 40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Oki , dzięki Dobrzy Ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Ja używam tylko mleko UHT. Mleko UHT jest pozbawione wszystkiego przez podgrzanie do ok 150°C. Wysoka temperatura zabija wszystko co sprzyja psuciu żywności. Dodawanie kultur jogurtowych do tego mleka jest dużo bezpieczniejsze. A sama obróbka termiczna nie ma zbyt dużego znaczenia na jakość i wartości odżywcze mleka UHT. A nieumiejętna pasteryzacja mleka z "butelki" da posmak mleka gotowanego ale to już jak kto woli. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) No właśnie, to jałowe mleko UHT jest tak wstrętne w smaku, że nie przypomina zupełnie swym smakiem normalnego mleka. Jasne że ma być z tego "mleka" jogurt, który smakuje swoim własnym smakiem, ale osobiście zawsze wolę produkt który jest normalnym mlekiem i tym mlekiem smakuje, niż czymś totalnie wyjałowionym, to fakt, ale z naturalnym smakiem mleka nie ma nic, a nic wspólnego . Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 ano kupiłam literek taki jaki żeście mi doradzili - dzięki - zaszczepiłam go 15 dag ( 5 łyżej stołowych) jogurtem i siedzi garnczek w kocu na 35stopniach , jutro napiszę Wam co z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 kurna a miała być niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 1 litr mleka zagotować ( czy może być z kartonu ze sklepu? ) i odstawić do ostudzenia.Gdy będzie letnie dodać 15dag jogurtu naturalnego , wymieszać i odstawić na 12 godz.w chłodne miejsce Mleko wystarczy spasteryzować, czyli podgrzać do temperatury 68 st.C.Z mlekiem pasteryzowanym, mikrifiltrowanym sklepowym nic bym nie robiła, o ile jest świeże.Mleko schłodzić/podgrzać do 45 st.C i dodać zakwasu termofilnego, czyli jogurtu z żywymi bakteriami. Mleko przez ten dodatek i mieszanie jeszcze nieco ostygnie; tak do 43-42 st.C. I jest to idealna temperatura do rozwoju bakterii jogutrowych, które należą do termofilnych. Na takich temperaturach pracują jogurtownice.Po ok. 4h powinien już być skrzep. Wtedy należy naczynie z mlekiem przenieść do chłodniejszego miejsca, ale jeszcze nie do lodówki.W nieco niższych temperaturach też się jogurt zrobi ale w dłuższym czasie i nie będzie tak sprężysty jak ten z temperatur optymalnych. W tych niższych temperaturach będą się rozwijać równolegle bakterie mezofilne, które dają słabszy skrzep i podwyższają kwasowość mleka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 EAnno zrobiłam jogurt i rzeczywiście pojawił się skrzep ale po jakiś 6 godzinach i wtedy zrobiłam ruch pozbawiony sensu przeniosłam ten otulony jogurt na półkę (gorącą ) na kominek czyli dogrzałam go ,tylko teraz dopiero nie wiem po co i na co podsumowując : jogurt jest smaczny ale ma konsystencję gęstej śmietany , skrzepu brak EAanno czytając Twój wpis wiem jak to poprawić , dzięki Z całym spokojem możesz robić z niego jogurt. - czy uważasz że z tego jogurtu mojego mogę zrobić ten serek obciekajacy+solanka ( pisałeś o tym u Camelków) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Bazyl dzięki Ci i miłej niedzielki ( u mnie leje co chwilę albo świeci słońce he kwiecień plecień ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Bazyl Ci już odpowiedział, a ja zapytam jak smakowo było samo mleko, no i smak gotowego jogurtu, jak go odbierasz, bo to jest istota sprawy, musi smakować . Jogurt normalnie jest płynny, aby był gęsty dodaje się dodatki jak np. mleko w proszku.Tu znajdziesz trochę różnych porad z których możesz skorzystać. http://www.greenmorning.pl/jak-zrobic-jogurt/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Samo mleko pyszne, smak gotowego jogurtu bardzo dobry W konsystencji ma delikatne drobinki tak jakby twarogowe (w ustach tego nie czuć). Za link dzięki, przejrzę sobieCzy z tego mojego jogurtu (uważam, że nie jest do końca udany) odłożyć 5 łyżek na kolejny? Ja myślę, że nie a co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 No właśnie Ulalka, mleko "Wiejskie z Piątnicy" ma smak prawdziwego mleka wiejskiego, takiego jakie kupuje się od gospodarza, i ustępuje mu tylko mniejszą zawartością tłuszczu. Jestem fanem mleka w każdej postaci, ale do codziennej konsumpcji i picia go jako normalnego napoju, uznaję tylko mleko surowe, i tylko prosto z lodówki. Nawet np. śledzia z ziemniakami, którego jadłem przed chwilą, popijam mlekiem. W Szwecji to normalka. Dzieci już w przedszkolu dostają tylko surowe mleko do posiłków, i do normalnego picia jako napój. Dopóki w Polsce nie było tego mleka z Piątnicy, to nie pijałem po przyjeździe mleka najzwyczajniej, tylko ew. na Mazurach, będąc z tego powodu ogromnie nieszczęśliwy. Wydzwaniałem do wszystkich wiodących mleczarni jak "Łowicz" etc. z pytaniem, dla czego u was niema normalnego, nisko pasteryzowanego, smakującego mlekiem mleka, i wszędzie opowiadali mi bzdurne historyjki że nie ma zapotrzebowania, itp. pierdoły. Ważny był tylko tzw. "Biznes po polsku", jak to w kraju bywa. Okazało się że jednak można przygotowywać pyszne konsumpcyjne mleko, aby Polacy nie zapomnieli jak prawdziwe mleko smakuje, bo dzieci już w wielu przypadkach po zapytaniu ich skąd bierze się mleko, odpowiadają że ze sklepu, i to wcale nie jest żart. Brawo więc Piątnicy za przetarcie szlaków i mleczko które mleczkiem smakuje . Brawo też dla rolników, którzy sprzedają swoje mleko w mlekomatach . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ciężko się Ciebie czyta "szwedzie"Piłeś mleko z Głubczyc?, Raciborza czy z Prudnika? Mleko z Pątnicy w życiu już nie kupię, tak mi obrzydziłeś.Ja też piję mleko do wszystkiego i co z tego? A żona nie - ma uczulenie, a o gustach to się nie dyskutuje! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Papcio, czy Ty rozumiesz sam co i o czym czym piszesz ??? Bo ja przynajmniej nie , widocznie oporny jakiś jestem, a dla mnie osobiście to możesz pijać co Ci się żywnie podoba, nawet UHT, co pija twoja małżonka, to też jej prywatna sprawa, nic mi do tego ..Ps. A mleka z Pątnicy, to ja też nigdy nie kupię . Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/#findComment-419568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.