Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

no i nie zostawiłam swojskiego jogurtu na następny raz , tylko wszystko do pieluchy i labneh robię - tym razem 24 godz. w temperaturze pokojowej będzie obciekało

post-70754-0-09057600-1428850351_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419576
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A ja już zajadam kulki jogurtowe-najlepiej pasują mi opanierowane w oregano tymianku, rozmarynie ,czosnku i ziołach prowansalskich.

Jutro przetestuje je do a"la sałatki greckiej zamiast fety.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419596
Udostępnij na innych stronach

Jadam prawie codziennie kanapeczki z twarożkiem Labneh, posypane właśnie tą przyprawą od Camelków, ( zatar), wykonaną wg. wersji nr. 1, z tym że również ziarna sezamu po zrumienieniu, zmełłem razem z majerankiem i dopiero pomieszałem z resztą przypraw i solą. Smakuje doskonale.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419731
Udostępnij na innych stronach

 

Ja używam tylko mleko UHT. Mleko UHT jest pozbawione wszystkiego :D przez podgrzanie do ok 150°C. Wysoka temperatura zabija wszystko co sprzyja psuciu żywności. Dodawanie kultur jogurtowych do tego mleka jest dużo bezpieczniejsze. A sama obróbka termiczna nie ma zbyt dużego znaczenia na jakość i wartości odżywcze mleka UHT. A nieumiejętna pasteryzacja mleka z "butelki" da posmak mleka gotowanego ale to już jak kto woli.

 

Kolego Piksiaku: Nie opowiadaj bajek. :) Mleko UHT to najgorszy możliwy wybór. Jest ono pozbawione wszystkiego, w tym wartości odżywczych. Bakterie są naszymi przyjaciółmi, nie wrogami. Wiesz, że w Tobie jest ich ok. 2 kg? Pomyśl, czy w naturze znalazłbyś mleko ogrzane do 150 stopni?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-420693
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Twaróg 

 

Kupiłam 5 literków mleka prosto od mućki , zgodnie z zaleceniami i dobrymi radami ElGregora zaaplikowałam do całości opakowanie zsiadłego mleka z Biedrony (mleka nie pogrzewałam bo miało 29st ) i po dwóch dniach zebrałam śmietanę w ilości dwóch słoików po 360gram . Jeden słoik wymieszałam ręcznie trzęsawką a śmietanę z drugiego wymieszałam mikserem z czego otrzymałam 2xmasełko (2x68g) - miało jakiś taki białawy kolor , no napewno nie żółty . Po zebraniu śmietany skrzep nacięłam i pozostawiłam na 2 godz , później pogrzałam do 38st w kąpieli wodnej , ostudziłam i do pieluchy do obciekania na cała noc . Twaróg w ilości 720gram wyszedł bardzo smaczny , ricotta potwarogowa niestety nie wyszła (pogrzane do 95st i nie wytrąciło się kompletnie nic ) :-( serwatki w ilości 2litrów też już nie ma , bo  została posolona i wypita :-) 

 

Dziękuję wszystkim za dzielenie sie doświadczeniami w wyrobie tych smaczności , sklepowe twarogi to jakaś porażka . Swój własny to jest to i tak naprawdę to wykonanie go w warunkach domowych to pryszcz  :thumbsup:

 

 

 

post-70754-0-37409000-1431494944_thumb.jpg

post-70754-0-13819500-1431495142_thumb.jpg

post-70754-0-49057900-1431495333_thumb.jpg

post-70754-0-52124300-1431495466_thumb.jpg

post-70754-0-17673500-1431495553_thumb.jpg

post-70754-0-14722100-1431495659_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424812
Udostępnij na innych stronach

niestety nic z tych rzeczy - jestem w zerówce hehe

tylko jogurt jak na razie mi wychodzi , kulki jogurtowe Camelków , twaróg 

na podpuszczkowe sery porwe się niedługo , na razie wertuję wpisy doświadczonych serowarów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424879
Udostępnij na innych stronach

Była mowa w tym wątku o mlekach różnej maści. Więc i ja słówko wtrącę. Testowałem różne i takie jest moje zdanie :

 

1. Najlepsze mleko to prosto od krowy bez pasteryzacji

2. Potem jakościowo nieco słabsze - z mlekomatów

3. Potem Piątnica 3,2% - ale tutaj już trzeba dodawać chlorku wapnia żeby polepszyć jakość skrzepu (coś się da z niej wykręcić)

4. Testowałem jeszcze kilka świeżych z krótką datą przydatności (nie pamiętam nazw - ale kiepskie - koło mleka to może przez chwilę leżały).

 

I teraz moje zdanie co to tezy, że mleko z Piątnicy to takie samo jak od gospodarza. BZDURA !!!!!!!! Jest duża różnica. Polecam wypróbować i takie i takie przy produkcji sera i wyrobów tego typu i potem pisać takie herezje.

PODSUMOWUJĄC: od początku roku biorę tylko od gospodarza. I NIE ZMIENIĘ tego za CHINY LUDOWE !!!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424892
Udostępnij na innych stronach

ja też tylko od gospodarza , jeszcze ciepłe , pyszne po 1,80 za literek 

ja zauważam jakość mleka po ilości miseczek do płatków śniadaniowych , starszy syn potrafił robić dolewkę ze sklepowego a teraz jedna miseczka i wypasiony się czuje

twaróg wyszedł przepyszny 

ja też już nie chcę innego mleka niż od mućki o :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424894
Udostępnij na innych stronach

1,8 za litra. Piękna cena. U nas 2-2,5 zł za litr w zależności jaki gospodarz ma humor hehehhehe

Ale że mu wędzę w sobotę pstrągi to w barterze czy jak się to pisze wymianę zrobię - 4 pstrągi za mleko i jaja. Bo też ma dobre - znaczy nie gospodarz hehehe tylko jego kurki. A ma ich ze 40ści sztuków :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424896
Udostępnij na innych stronach

A ja bym tak juz wolala od gospodarskiej krowy ,niz od niego :tongue:  :D

ja nie mam dostepu do krowy dajacej mleko pozostaje tylko z kanisterka sklepowego swieze , z tym ze u nas napewno jakosciowo lepsze mam porownanie bo w lato jestem w PL i tego co jest w kartonach pic sie nie da :hmm:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424897
Udostępnij na innych stronach

Zauważyłem jeszcze, że w zimie na innej paszy (brak świeżej trawy) mleko było bardziej tłuste. Moim zdaniem 4,5% jak nic - może nawet 5%.

Teraz jak krówka zaczyna zdrowiej jeść zawartość tłuszczu spadła i mleko jest lżejsze do innych zastosowań - np. do płatków z mlekiem albo budyniów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424898
Udostępnij na innych stronach

ja z mlecznych potraw juz wyroslam ,mleko tylko pijam do kawy, a moje kubki smakowe w budyniu nie wyczuwaja jakosci smakowych mleka :) .Kupuje tylko jeden rodzaj mleka ,tu na szczescie nie ma setek mleczarni to nie ma problemu z wyborem  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424900
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj Bazylku wcześniejsze wpisy jak było porównanie najlepszego mleka do Piątnicy. Stąd moj mały komentarz. I nie Amerykę Ale najlepszejsze mleko do serów hehehe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424922
Udostępnij na innych stronach

Panowie Panowie 

 

jesli nie ma sie krówki w pobliżu lub mlekomatu to z Piątnicy jest ok - ustalam to na tym moim wątku  :D

 

bardziej zależy mi na odkrywaniu sposobów zrobienia swojskich wyrobów z mleka - prosić będę pewnie niejednokrotnie o pomoc i licze , że ją otrzymam 

 

pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424924
Udostępnij na innych stronach

Hehe zartujemy. A mlekomaty to chyba tylko w dużych miastach niestety. Ja miałem to szczęście ze blisko i w Nowym roku obniżkę zrobili z 3,5 do 3 zl. Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424928
Udostępnij na innych stronach

KorycinA proponuję. Łatwy i mega dobry jak sobie podejrzewa. Zaletą jest że bardzo szybko go można konsumowac i zwykle nie ma już czego dojrzewać :) Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424933
Udostępnij na innych stronach

Śmiem twierdzić że dobrze zakwaszona i uplastyczniona golka jest dużo trudniejsza w wykonaniu. Bo szybka podróbka bez odpowiedniego parzenia i wyciskania A potem wędzenia jest rzeczywiście prosta. A różnice potem i w smaku i w skrzypiacej konsystencji są mocno zauważalne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424937
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.