Ulalka Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 no i nie zostawiłam swojskiego jogurtu na następny raz , tylko wszystko do pieluchy i labneh robię - tym razem 24 godz. w temperaturze pokojowej będzie obciekało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 A ja już zajadam kulki jogurtowe-najlepiej pasują mi opanierowane w oregano tymianku, rozmarynie ,czosnku i ziołach prowansalskich.Jutro przetestuje je do a"la sałatki greckiej zamiast fety. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 A ja mam plan na serek z rzodkiewka a reszta to kulki że skórka cytrynowa i zalewa z oleju z bazylia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Spróbuj z tą przyprawą zatar [polecały ją Camelki]. Generalnie jest w niej smak cytrynowy. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 jak skompletuję przyprawy to spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Jadam prawie codziennie kanapeczki z twarożkiem Labneh, posypane właśnie tą przyprawą od Camelków, ( zatar), wykonaną wg. wersji nr. 1, z tym że również ziarna sezamu po zrumienieniu, zmełłem razem z majerankiem i dopiero pomieszałem z resztą przypraw i solą. Smakuje doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-419731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Ja używam tylko mleko UHT. Mleko UHT jest pozbawione wszystkiego przez podgrzanie do ok 150°C. Wysoka temperatura zabija wszystko co sprzyja psuciu żywności. Dodawanie kultur jogurtowych do tego mleka jest dużo bezpieczniejsze. A sama obróbka termiczna nie ma zbyt dużego znaczenia na jakość i wartości odżywcze mleka UHT. A nieumiejętna pasteryzacja mleka z "butelki" da posmak mleka gotowanego ale to już jak kto woli. Kolego Piksiaku: Nie opowiadaj bajek. Mleko UHT to najgorszy możliwy wybór. Jest ono pozbawione wszystkiego, w tym wartości odżywczych. Bakterie są naszymi przyjaciółmi, nie wrogami. Wiesz, że w Tobie jest ich ok. 2 kg? Pomyśl, czy w naturze znalazłbyś mleko ogrzane do 150 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-420693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Maja 2015 Twaróg Kupiłam 5 literków mleka prosto od mućki , zgodnie z zaleceniami i dobrymi radami ElGregora zaaplikowałam do całości opakowanie zsiadłego mleka z Biedrony (mleka nie pogrzewałam bo miało 29st ) i po dwóch dniach zebrałam śmietanę w ilości dwóch słoików po 360gram . Jeden słoik wymieszałam ręcznie trzęsawką a śmietanę z drugiego wymieszałam mikserem z czego otrzymałam 2xmasełko (2x68g) - miało jakiś taki białawy kolor , no napewno nie żółty . Po zebraniu śmietany skrzep nacięłam i pozostawiłam na 2 godz , później pogrzałam do 38st w kąpieli wodnej , ostudziłam i do pieluchy do obciekania na cała noc . Twaróg w ilości 720gram wyszedł bardzo smaczny , ricotta potwarogowa niestety nie wyszła (pogrzane do 95st i nie wytrąciło się kompletnie nic ) :-( serwatki w ilości 2litrów też już nie ma , bo została posolona i wypita :-) Dziękuję wszystkim za dzielenie sie doświadczeniami w wyrobie tych smaczności , sklepowe twarogi to jakaś porażka . Swój własny to jest to i tak naprawdę to wykonanie go w warunkach domowych to pryszcz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Maja 2015 dzisiaj nastawiam kolejne literki mleka i bedę produkować pyszności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Maja 2015 Co to za pyszności tym razem?Robiłaś juz moze bundz?-ja robię często zamiennie z a"la korycinem.-tylko nie solę - bo jemy na bieząco. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Maja 2015 niestety nic z tych rzeczy - jestem w zerówce hehetylko jogurt jak na razie mi wychodzi , kulki jogurtowe Camelków , twaróg na podpuszczkowe sery porwe się niedługo , na razie wertuję wpisy doświadczonych serowarów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Maja 2015 dlatego wychodzi no ;-) cieszę się , że mi wychodzi to co i tak wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Maja 2015 Była mowa w tym wątku o mlekach różnej maści. Więc i ja słówko wtrącę. Testowałem różne i takie jest moje zdanie : 1. Najlepsze mleko to prosto od krowy bez pasteryzacji2. Potem jakościowo nieco słabsze - z mlekomatów3. Potem Piątnica 3,2% - ale tutaj już trzeba dodawać chlorku wapnia żeby polepszyć jakość skrzepu (coś się da z niej wykręcić)4. Testowałem jeszcze kilka świeżych z krótką datą przydatności (nie pamiętam nazw - ale kiepskie - koło mleka to może przez chwilę leżały). I teraz moje zdanie co to tezy, że mleko z Piątnicy to takie samo jak od gospodarza. BZDURA !!!!!!!! Jest duża różnica. Polecam wypróbować i takie i takie przy produkcji sera i wyrobów tego typu i potem pisać takie herezje.PODSUMOWUJĄC: od początku roku biorę tylko od gospodarza. I NIE ZMIENIĘ tego za CHINY LUDOWE !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Maja 2015 ja też tylko od gospodarza , jeszcze ciepłe , pyszne po 1,80 za literek ja zauważam jakość mleka po ilości miseczek do płatków śniadaniowych , starszy syn potrafił robić dolewkę ze sklepowego a teraz jedna miseczka i wypasiony się czujetwaróg wyszedł przepyszny ja też już nie chcę innego mleka niż od mućki o :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Maja 2015 1,8 za litra. Piękna cena. U nas 2-2,5 zł za litr w zależności jaki gospodarz ma humor hehehheheAle że mu wędzę w sobotę pstrągi to w barterze czy jak się to pisze wymianę zrobię - 4 pstrągi za mleko i jaja. Bo też ma dobre - znaczy nie gospodarz hehehe tylko jego kurki. A ma ich ze 40ści sztuków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) A ja bym tak juz wolala od gospodarskiej krowy ,niz od niego ja nie mam dostepu do krowy dajacej mleko pozostaje tylko z kanisterka sklepowego swieze , z tym ze u nas napewno jakosciowo lepsze mam porownanie bo w lato jestem w PL i tego co jest w kartonach pic sie nie da Edytowane 13 Maja 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Maja 2015 Zauważyłem jeszcze, że w zimie na innej paszy (brak świeżej trawy) mleko było bardziej tłuste. Moim zdaniem 4,5% jak nic - może nawet 5%.Teraz jak krówka zaczyna zdrowiej jeść zawartość tłuszczu spadła i mleko jest lżejsze do innych zastosowań - np. do płatków z mlekiem albo budyniów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Maja 2015 ja z mlecznych potraw juz wyroslam ,mleko tylko pijam do kawy, a moje kubki smakowe w budyniu nie wyczuwaja jakosci smakowych mleka .Kupuje tylko jeden rodzaj mleka ,tu na szczescie nie ma setek mleczarni to nie ma problemu z wyborem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Maja 2015 dobry humor jest mile widziany :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Maja 2015 Poczytaj Bazylku wcześniejsze wpisy jak było porównanie najlepszego mleka do Piątnicy. Stąd moj mały komentarz. I nie Amerykę Ale najlepszejsze mleko do serów hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Maja 2015 Panowie Panowie jesli nie ma sie krówki w pobliżu lub mlekomatu to z Piątnicy jest ok - ustalam to na tym moim wątku bardziej zależy mi na odkrywaniu sposobów zrobienia swojskich wyrobów z mleka - prosić będę pewnie niejednokrotnie o pomoc i licze , że ją otrzymam pozdrawiam Wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Hehe zartujemy. A mlekomaty to chyba tylko w dużych miastach niestety. Ja miałem to szczęście ze blisko i w Nowym roku obniżkę zrobili z 3,5 do 3 zl. Edytowane 13 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Maja 2015 twaróg potrafię zrobić a teraz będe chciała poczynić najprostszy podpuszczkowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) KorycinA proponuję. Łatwy i mega dobry jak sobie podejrzewa. Zaletą jest że bardzo szybko go można konsumowac i zwykle nie ma już czego dojrzewać Edytowane 13 Maja 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Maja 2015 Śmiem twierdzić że dobrze zakwaszona i uplastyczniona golka jest dużo trudniejsza w wykonaniu. Bo szybka podróbka bez odpowiedniego parzenia i wyciskania A potem wędzenia jest rzeczywiście prosta. A różnice potem i w smaku i w skrzypiacej konsystencji są mocno zauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/2/#findComment-424937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.