Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miała  być "świąteczna" (1-2-3 Majowa) kiełbasa a wyszła awantura szkoda

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423057
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie byłoby tej awantury, gdyby wczoraj moderacja ugasiła ogień w zarodku usuwając zaczepny post Arkadiusza. Zaraz potem post Krzyśka powinien być uzupełniony czerwoną adnotacją o takiej mniej więcej treści:

 

"Proszę jeszcze raz napisać tę recepturę, uwzględniając zasady poprawnego nazewnictwa elementów półtuszy i czytelnie opisując poszczególne procesy technologiczne. W razie problemów proszę o kontakt na PW."

 

To dałoby natychmiastowy sygnał wszystkim czytającym, że z tą recepturą w opinii moderatora jest coś nie tak. A autorowi dałoby czas na poprawienie receptury.

Zamiast tego rozpoczął się niepotrzebny i żenujący spektakl wymiany komplementów.

Czy ktoś się od tego lepiej poczuł?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423064
Udostępnij na innych stronach

-piszcie receptury, podawajcie modyfikacje składu i etapów produkcji swoich wyrobów

-na zakończenie proście o korektę napisanej receptury.

...jedźcie na kurs, nauczcie się klasyfikacji, dzięki temu będziecie robić smaczne, różnorodne kiełbasy, boczek z żebrami czy bez zostawcie na wędzonki, używajcie wp. I kl., wp II kl, wp. III kl., tłuszczu drobnego, wołowiny II kl,  nie będziecie zadawać "głupich pytań" w stylu czy boczek zastąpić podgardlem, poznacie forumowych kolegów Bagno i DZIADKA (który mam nadzieję żartował z tą emeryturą).

Jak nie chcecie lub nie możecie jechać na kurs pofatygujcie się chociaż do makro, selgrosa czy do tego lub innego sklepu przy ZM po wp II kl. a lub b., tam znają te określenia, warto spróbować.

 

 

No- jak jest temat otwarty to dlaczego ktoś co wypróbował coś smacznego miałby się nie podzielić z nami kolejnym przepisem?

Sorry,  to nie jest mniammniam.pl

 

 

Po prostu zmieńcie trochę nastawienie

 

Pisałeś różne pochlebne rzeczy na mój temat, to miło. :blush:

Ale wszystko zawdzięczam jak to nazwałeś "betonowi" choć w tym przypadku zapewne to bardzo uwłaczające.

 

Zerknij na moje pierwsze wpisy, na temat schabu ( albo może lepiej nie  :facepalm:), niektóre udało się "zmoderować"  mam nadzieje, że nie jesteś "Baldinim" choć masz podobne teksty. 

Arkadiusz do tej pory mnie "ściga" za salceson i kaszankę. ale trzeba jakoś umykać.  :D  Myślę, że najlepiej dobrze sklasyfikowanym mięsem lub dobrze wykrojonym dyszkiem oraz dobrą recepturą na fajną, grillową kiełbasę kolegi pis67.  :D  

 

Napsioczyłeś na DZIADKA, kiedyś za to reprymendy udzielał Maxell, przepraszam ale teraz ja to zrobię  :mad: http://emotikona.pl/emotikony/pic/dzikus.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/2pistolety.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif

 

Nie obrażajmy się nawzajem, starajmy się wychwycić niuanse zawarte w wypowiedziach najważniejszych dla naszego forum osób. Będzie to z pożytkiem dla nas wszystkich. Bo to -  

  

Byłem ale już nie jestem .

- jest bardzo niepokojące.  :cry:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423104
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek- Jestem ostatnim, który chciałby kogoś obrazić i jeżeli się takim czujesz, to Cię publicznie przepraszam! Być może przeczytałeś mego posta bez właściwego zrozumienia.Powtarzam jeszcze raz" każdy ma prawo do swojego zdania, ale...." teraz rozumiesz? Zmienię styl. Gdybyś napisał, że " nie zgadzam się "bo to czy tamto" ok, ale Ty zaatakowałeś, i to bardzo agresywnie, kogoś, komu na tym forum, w szczególności, należy się szacunek .

Ps. Tyle w tym temacie i nie biorę już udziału w dyskusji na ten temat. Jeszcze raz przepraszam ale swoje zdanie mam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423111
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sorry, to nie jest mniammniam.pl

Jeżeli zmierzasz  do  ilości przepisów zawartych na tym forum to chyba wygląda to podobnie.

Założyłam ten temat ,by każdy kto zrobił jakąś dobrą kiełbasę na grila i ma ochotę podzielić się z nią swoim przepisem to może w tym miejscu to zrobić.[chociażby dlatego ,że będzie łatwo go znależć] Ja lubię -jak mam wybór .,chyba ,że sugerujesz ,zeby ten przepis wstawiał na mniammniam...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423129
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zmierzasz  do  ilości przepisów 

Raczej do jakości pisanych przepisów.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423136
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli zmierzasz  do  ilości przepisów zawartych na tym forum to chyba wygląda to podobnie. Założyłam ten temat ,by każdy kto zrobił jakąś dobrą kiełbasę na grila i ma ochotę podzielić się z nią swoim przepisem
 

 

Tu widzę jeden zasadniczy problem myślę, że przepis podajemy po to żeby można było "to coś" wiernie odtworzyć. Tak najprościej jak można zaręczam Ci, że jak napiszę :

2kg szynki

1kg boczku

to te proporcje będą właściwe dla zawartości tłuszczu w tym "farszu" 20% tak samo jak dla 70%  w zależności od tego jakiej klasy to będzie surowiec :( 

Czy Twoim zdaniem i w jednym i w drugim przypadku wyroby wyjdą porównywalne ?

Padło tu zdanie dotyczące popularności Chłopskiej Szczepana - a i owszem to najpopularniejszy przepis na forum na tzw "pierwszą kiełbasę" dla kogoś kto tego w życiu nie robił i nie ma pojęcia jak zrobić nawet podstawową klasyfikację mięsa. Ta kiełbasa przeważnie wychodzi dobra ale nigdy nie jest taka sama i przy kolejnym podejściu zadajemy sobie pytanie dlaczego ano własnie dlatego, że za każdym razem robimy "inna kiełbasę" mimo takiego samego przepisu ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423137
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie widzę w nich żadnej sprzeczności z klasyfikacją mięsa a jedynie uogólnienie. Mięso "z szynek lub schabów" to nie to samo co szynka lub schab. To jedynie wskazówka z jakich elementów zasadniczych pozyskać mieso wymagane do danego wyrobu. 

 

Masz rację EAnno.Na szybko (jak to ja  :facepalm: ) zasugerowałem się zdaniem:

"Użycie schabu znacznie podnosi koszt produkcji ale i smak kiełbasy"

 

A to już chyba można interpretować dwojako  :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie byłoby tej awantury, gdyby wczoraj moderacja ugasiła ogień w zarodku usuwając zaczepny post Arkadiusza

Nie było by tej awantury gdybyś miał coś mądrego do napisania zgodnie z tematem.Zajmij się lepiej swoimi postami i swoją osobą i nie pouczaj mnie jak mam pisać posty bo do aniołków nie należysz.Chcesz podyskutować o recepturach, technologi przetwórstwa mięsnego bardzo proszę, ale od mnie personalnie Tobie wara.Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, co pisze Dziadek i EAnna.Raczyłeś zauważyć mój post a o tamtych nawet nie wspomniałeś.To że staram się dbać o wysoki poziom forum też Ci nie pasuje.W swoim poście napisałem "jeśli" i wystarczyło odpowiedzieć, że "nie" a nie ciągnąć dyskusję.Mylić się jest rzeczą ludzką, ale trwanie w błędzie nazywa się głupotą.EOT

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423261
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu, obiecałem sobie solennie, że nie będę wdawał się w dyskusje z dwiema osobami na forum i to jest właśnie ... taka sytuacja.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423291
Udostępnij na innych stronach

Widze ze co niektorzy fachury maja problem z rozroznieniem forum od strony gl ,wiec wypadalo by sie zaznajomic z ta roznica,bo forum jest zlepkiem anonimowych nickow I roznych przemyslen a nie strona technologiczna podpisana imionami I nazwiskami,no I nikt nie musi zgadzac sie z jakims nickiem NP Arkadiusz bo kto wife kto to taki, moze to jasiu z 3 b albo kasia z 2a co miala sen ze jest poskramiaczem podgardla

 

Ja nie mam klopotow bo kupilem ksiazke z przepisami na ktorej pod tutulem pisze Miroslaw Gebarowski wraz z opisem tej osoby wiec jakby co ktos za to odpowiada z imienia I nazwiska co czyni ja wiarygodna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423313
Udostępnij na innych stronach

NP Arkadiusz bo kto wife kto to taki, moze to jasiu z 3 b albo kasia z 2a co miala sen ze jest poskramiaczem podgardla

Na pewno :D :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7022-grodziska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-mi%C5%9B/

 

 

kupilem ksiazke z przepisami na ktorej pod tutulem pisze Miroslaw Gebarowski wraz z opisem tej osoby wiec jakby co ktos za to odpowiada z imienia I nazwiska co czyni ja wiarygodna

Niby tak ale też nie wiadomo co to za gość i skąd czerpał wiedzę.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423322
Udostępnij na innych stronach

Jeśli książka jest wykładnikiem wiedzy i można jej w pełni zaufać bo podpisana z imienia i nazwiska to po cholerę tu się pocić, lepiej wsadzić nos w książkę.

 

Czy możecie choć spróbować skończyć tą przepychankę i wrócić do TEMATU? Bo się sezon grillowy skończy! Nie trawisz jeden drugiego, to ustąp i powstrzymaj się od dalszych przepychanek. Wyraziłeś opinie, drugi też miał prawo. Jeśli ktoś lub coś wprowadza w błąd czytającego to osoby funkcyjne  niech zrobią adnotacje i jedziemy dalej.

Załóżcie jakiś temat hejterski. Tam dacie sobie upust a nie niszczycie KOLEJNY ciekawy temat!

Przepraszam że i ja wziąłem udział w tym OT :facepalm:  Może moderacja posprząta...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423340
Udostępnij na innych stronach

nie musi zgadzac sie z jakims nickiem NP Arkadiusz bo kto wife kto to taki, moze to jasiu z 3 b albo kasia z 2a co miala sen ze jest poskramiaczem podgardla

 

O odezwał się nawiedzony z 1a co to kiełbasę na soli uważa za beeeeeeeeeeeee.Ja chociaż do drugiej zdałem :tongue:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423492
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś w końcu napisze nam jakiś ciekawy przepis na kiełbasę na grila , bo jak na razie na pięciu stronach tematu mamy jeden -[pozostałe są be] polecany przez paweljack [przepis pis 67] ?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423507
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423509
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś w końcu napisze nam jakiś ciekawy przepis na kiełbasę na grila

 

Proszę bardzo.Tak na szybko co mi wpadło do głowy.Prosty przepis

 

.Na 10 kg surowca

 

Wersja chuda

 

1.II wp z obróbki szynek 80/20 - 8kg 

2.Podgardle wp. b/s i gruczołów. - 2kg 

 

Peklowanie lub solenie

1. Peklosól - 18g/kg przez 48- 72 h w temp. 4-6ºC 

 2.Opcjonalnie solenie dawką 18g/kg

 

Przyprawy

1.Czosnek - 2 g/kg

2.Pieprz - 1 g/kg

3.Majeranek 2 g/kg

 

Opcjonalnie o ile kiełbasa nie będzie wędzona

4.Papryka wędzona - 15 g/kg

 

Postać surowca po obróbce

Wszystko zmielone na sitku nr 8

 

Postać gotowego produktu

Kiełbasa odkręcana w odcinki  12 - 14 cm.

 

Wędzenie 

Dymem gorącym do uzyskania odpowiedniego kolor

 

Parzenie

W temperaturze 72-75ºC przez 20-25 min do uzyskania w środku 68ºC

 

Studzenie

Po parzeniu studzi się w zimnej wodzie przez 5 min a następnie rozwiesza się i studzi do 12ºC

 

 

Wersja tłusta

1.II wp z obróbki szynek - 8 kg

2.Podgardle b/s i bez gruczołów - 1 kg

3.Tłuszcz drobny- 1 kg 

 

Reszta jak wyżej

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423512
Udostępnij na innych stronach

:)  Jak widać... Do wyboru...do koloru :thumbsup:  Nic tylko robić i próbować ( sezon się dopiero zaczyna ;)  ) ... A może i Ty Beato ''natrafisz'' na jakiś ciekawy smak modyfikując przepisy i utworzysz ''swój'' , którym się z nami podzielisz ? :)  Pozdrawiam :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423518
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wersja chuda   1.II wp z obróbki szynek 80/20 - 8kg  2.Podgardle wp. b/s i gruczołów. - 2kg 

 

 

 

Wersja tłusta 1.II wp z obróbki szynek - 8 kg 2.Podgardle b/s i bez gruczołów - 1 kg 3.Tłuszcz drobny- 1 kg 

Czy te proporcje są prawidłowe? Wiem że podgardle jest trudniej topliwe od innych tłuszczy ale czy jest mniej tłustsze? Czy tylko przez przerosty mięśni w podgardlu będzie to chudsza kiełbasa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423538
Udostępnij na innych stronach

Wiem że podgardle jest trudniej topliwe od innych tłuszczy ale czy jest mniej tłustsze?

 

 

Możesz  sam porównać i wyciągnąć wnioski.

Podgardle

post-40273-0-34520100-1430854898_thumb.jpg

słonina

post-40273-0-14626600-1430854911_thumb.jpg

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423557
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś w końcu napisze nam jakiś ciekawy przepis na kiełbasę na grila , bo jak na razie na pięciu stronach tematu mamy jeden -[pozostałe są be] polecany przez paweljack [przepis pis 67] ?

Ty tak na serio?:) W życiu już tak jest, jak chcesz się czegoś nauczyć to zaczynasz od podstaw. Na forach również - szukajka to podstawa :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423567
Udostępnij na innych stronach

polecany przez paweljack [przepis pis 67] ?

Bo swoich mi nie wypadało ale skoro już stworzyłaś temat z przepisami, to można było wkleić moje przepisy również.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349166

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349182

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=357520

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=423615

 

 

 

 

W życiu już tak jest, jak chcesz się czegoś nauczyć to zaczynasz od podstaw.

I tu jest problem, ponieważ "wszyscy" chcieliby przepisy z karkówki z boczku. KLASYFIKACJA to podstawa!

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423617
Udostępnij na innych stronach

Paweljack- no i o to chodziło! Super linki. Chcesz zrobić  kiełbasę grilową- klikasz na temat i masz- nawet do kompletu z sałatkami.Wszystko w jednym miejscu.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11520-kie%C5%82basa-na-grila/page/4/#findComment-423626
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.