Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po raz pierwszy chcę kupić całego świniaka. Nie wiem czy się z nim w porę uporam.(Brak wprawy)

Dysponuję niewielką zamrażarką i dosyć chłodną (12 st.C) piwnicą. Jak to jest z mrożeniem mięsa na wyroby? Jak Wy sobie radzicie z rozplanowaniem roboty w warunkach domowych. Proszę o podpowiedzi za które z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

strampek

 

zależy co chcesz robić z tego mięska /rozumiem, że cały świniak to dwie półtusze/

jeśli mogę doradzić to:

rozbiór przeprowadzić z wcześniejszym zaplanowaniem co na co

w takich warunkach więcej dał bym na wędzonki i kiełbaska też do obsuszania, troszkę podrobów, smalec, jakiś pasztet mięsny itp.

dasz radę, zagospodarujesz spokojnie, a i rodzinkę poczęstujesz :lol:

powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22281
Udostępnij na innych stronach

Strampek

 

naszykuj tez trochę słoików do nadwyżek kiełbasianych, i ew mięska które się nie zmieści w zamrażarce.

:grin: zyczę miłej pracy ja ostatnio sie męczyłam ze trzy dni półtuszą coby ja przerobić

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22283
Udostępnij na innych stronach

To co nie wejdzie do zamrażarki musisz jakoś przechować. Mam na myśli przechować w stanie przetworzonym. A takie przetwarzanie to może być przedewszystkim wędzenie oraz zaprawienie w słoje. Rozplanuj dokładnie ile i jakich mięs pozyskasz, które zamrozisz (mając na względzie pojemność Twojej zamrażarki), a które uwędzisz i które zapasteryzujesz w słojach. Podczas rozbioru od razu zapekluj mięsa na wędzonki i na kiełbasy. O te mięsa nie musisz się przez najbliższe dni martwić zyskując czas (2 dni) na zrobienie wyrobów podrobowych (pasztety, salcesony, trochę kaszanki), jakiś smalczyk. Dzień trzeci to dzień kiełbasy. Na spokojnie mielisz zapeklowane mięsko, doprawiasz, nabijasz w jelita i na noc do osadzania w chłodne miejsce. Dzień czwarty - wędzenie kiełbasy, wieczorem przygotowanie wędzonek i powieszenie na noc do ocieknięcia. Pisząc o wędzonkach mam na myśli nie tylko szynki, balerony, polędwice, czy boczki. Uwędzić można (nawet trzeba) również trochę żeberek, kości, golonkę, słoninę, podgardle. Dzień piąty - wędzenie wędzonek. Pozostała sobota i niedziela, które przeznaczasz na intensywną degustację. W poniedziałek robisz sobie dzień bezmięsny (jak kiedyś bywało) bo za bardzo na nie, nie chcesz patrzeć po całym tygodniu roboty, a w końcówce wielkiego "żarcia". We wtorek wszystko wraca do normy, z umiarem konsumujesz przez kolejne dni swoje dzieła. I tak do następnego świniaka :grin:

To taki mój scenariusz - propozycja. Nie przerabiałem jeszcze całego świniaka, ale wydaje mi się, że tak bym to zrobił.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22286
Udostępnij na innych stronach

Najważniejsze to :grin: to abyś naszykował aparat foto i pochwalił się swoją produkcją pozdrawiam

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22303
Udostępnij na innych stronach

Proponuje część kiełbas wykonac w grubszych osłonkach, (np. wg przepisu np. krakowska sucha) Taką kiełbaskę powiesisz do wstępnego obsuszenia, co moze trwać ze dwa tygodnie (w zaleznosci od wilgotności pomieszczenia, do uzyskania wydajnosci ok.70%), potem drugie wędzenie i znowu może spokojnie wisieć. Te kiełbasę można konsumowac na każdym etapie produkcji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22304
Udostępnij na innych stronach

We wtorek wszystko wraca do normy, z umiarem konsumujesz przez kolejne dni swoje dzieła. I tak do następnego świniaka :grin:

pedro jesteś niesamowity :lol:

scenariusz obowiązkowy w klubie 100+ :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22331
Udostępnij na innych stronach

Dysponuję niewielką zamrażarką

Jakiej wielkości(pojemności) jest twoja zamrażarka, czy jest pusta?

Musisz sobie odpowiedzieć ile mięsa i jego przetworów konsumujesz z rodzina przez tydzień?

Jeśli dwie półtusze będziesz jadł z rodzina przez 3-4 mięsiące, to lepiej zakup półtuszę, będziesz miał mniej roboty i częściej jadł krócej mrożone mięso i przetwory.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22336
Udostępnij na innych stronach

Ze zjedzeniem nie ma problemu bo część ogarnie rodzina. Mam problem z przerobieniem.

Czy zdążę, jak zaplanować całą robotę. Co najpierw, co może poczekać, co zamrozić.

Na wędliny podrobowe zamrozić surowe czy gotowane

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22371
Udostępnij na innych stronach

Przeglądnij Akademię Dziadka, tam to wszystko masz wyłozone jak na masarskim stole. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22372
Udostępnij na innych stronach

Najgorszy jest pierwszy raz.... :blush:

I zrób jak Ci radza Koledzy. Zacznij od 1 półtuszy. na przyszłość będziesz miał rozeznanie jak "schodzi". Gdyby czegoś brakło zawsze możesz dorobić. Lepsze to niż męczyć się ze starzyzną (oczywiście to wszystko zależy od wielkości "rynku zbytu" w twojej Rodzinie).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22378
Udostępnij na innych stronach

Tak. Zostało zaksięgowane i oczekuje realizacji. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22384
Udostępnij na innych stronach

Strampek- odwagi warunki sprzyjają u mnie na balkonie 0 st C, nie musisz się martwić ze mięso się zagrzeje i będzie ciepłe , więc nic mu się nie stanie jak sie opóźnisz w robocie dzień czy dwa. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22385
Udostępnij na innych stronach

Nareszcie się doczekałem na Ciebie. Jeszcze pozostał problem z czasem peklowania, stężeniem solanki i temperaturą. Do tej pory pakowałem mięso na wędzonki do lodówki i miałem spokój. Teraz mi się nie zmieści i musi stać na balkonie. Wspominałeś o swojej tabeli. Publikowałeś ją gdzieś?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22400
Udostępnij na innych stronach

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22404
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

strampek. Ja pekluję już prawie dwa tygodnie . Mięsko stoi w zalewie na balkonie . Warunki wg mnie idealne zobacz zalewa prawie klarowna . Ja peklowałem czyli zalewa wg kalkulatorka masarza jest na stronie .Wędzenie w połowie tego tygodnia .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22430
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.