strampek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2007 Po raz pierwszy chcę kupić całego świniaka. Nie wiem czy się z nim w porę uporam.(Brak wprawy)Dysponuję niewielką zamrażarką i dosyć chłodną (12 st.C) piwnicą. Jak to jest z mrożeniem mięsa na wyroby? Jak Wy sobie radzicie z rozplanowaniem roboty w warunkach domowych. Proszę o podpowiedzi za które z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2007 strampek zależy co chcesz robić z tego mięska /rozumiem, że cały świniak to dwie półtusze/ jeśli mogę doradzić to: rozbiór przeprowadzić z wcześniejszym zaplanowaniem co na co w takich warunkach więcej dał bym na wędzonki i kiełbaska też do obsuszania, troszkę podrobów, smalec, jakiś pasztet mięsny itp. dasz radę, zagospodarujesz spokojnie, a i rodzinkę poczęstujesz :lol: powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2007 Strampek naszykuj tez trochę słoików do nadwyżek kiełbasianych, i ew mięska które się nie zmieści w zamrażarce. :grin: zyczę miłej pracy ja ostatnio sie męczyłam ze trzy dni półtuszą coby ja przerobić Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2007 To co nie wejdzie do zamrażarki musisz jakoś przechować. Mam na myśli przechować w stanie przetworzonym. A takie przetwarzanie to może być przedewszystkim wędzenie oraz zaprawienie w słoje. Rozplanuj dokładnie ile i jakich mięs pozyskasz, które zamrozisz (mając na względzie pojemność Twojej zamrażarki), a które uwędzisz i które zapasteryzujesz w słojach. Podczas rozbioru od razu zapekluj mięsa na wędzonki i na kiełbasy. O te mięsa nie musisz się przez najbliższe dni martwić zyskując czas (2 dni) na zrobienie wyrobów podrobowych (pasztety, salcesony, trochę kaszanki), jakiś smalczyk. Dzień trzeci to dzień kiełbasy. Na spokojnie mielisz zapeklowane mięsko, doprawiasz, nabijasz w jelita i na noc do osadzania w chłodne miejsce. Dzień czwarty - wędzenie kiełbasy, wieczorem przygotowanie wędzonek i powieszenie na noc do ocieknięcia. Pisząc o wędzonkach mam na myśli nie tylko szynki, balerony, polędwice, czy boczki. Uwędzić można (nawet trzeba) również trochę żeberek, kości, golonkę, słoninę, podgardle. Dzień piąty - wędzenie wędzonek. Pozostała sobota i niedziela, które przeznaczasz na intensywną degustację. W poniedziałek robisz sobie dzień bezmięsny (jak kiedyś bywało) bo za bardzo na nie, nie chcesz patrzeć po całym tygodniu roboty, a w końcówce wielkiego "żarcia". We wtorek wszystko wraca do normy, z umiarem konsumujesz przez kolejne dni swoje dzieła. I tak do następnego świniaka :grin:To taki mój scenariusz - propozycja. Nie przerabiałem jeszcze całego świniaka, ale wydaje mi się, że tak bym to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2007 Brzmi to sensownie. Chyba się jakoś uporam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2007 Najważniejsze to :grin: to abyś naszykował aparat foto i pochwalił się swoją produkcją pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2007 Proponuje część kiełbas wykonac w grubszych osłonkach, (np. wg przepisu np. krakowska sucha) Taką kiełbaskę powiesisz do wstępnego obsuszenia, co moze trwać ze dwa tygodnie (w zaleznosci od wilgotności pomieszczenia, do uzyskania wydajnosci ok.70%), potem drugie wędzenie i znowu może spokojnie wisieć. Te kiełbasę można konsumowac na każdym etapie produkcji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2007 We wtorek wszystko wraca do normy, z umiarem konsumujesz przez kolejne dni swoje dzieła. I tak do następnego świniaka :grin: pedro jesteś niesamowity :lol: scenariusz obowiązkowy w klubie 100+ :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Listopada 2007 Dysponuję niewielką zamrażarką Jakiej wielkości(pojemności) jest twoja zamrażarka, czy jest pusta? Musisz sobie odpowiedzieć ile mięsa i jego przetworów konsumujesz z rodzina przez tydzień? Jeśli dwie półtusze będziesz jadł z rodzina przez 3-4 mięsiące, to lepiej zakup półtuszę, będziesz miał mniej roboty i częściej jadł krócej mrożone mięso i przetwory. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2007 Ze zjedzeniem nie ma problemu bo część ogarnie rodzina. Mam problem z przerobieniem.Czy zdążę, jak zaplanować całą robotę. Co najpierw, co może poczekać, co zamrozić.Na wędliny podrobowe zamrozić surowe czy gotowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Listopada 2007 Przeglądnij Akademię Dziadka, tam to wszystko masz wyłozone jak na masarskim stole. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Listopada 2007 Przeglądam na okrągło ale ta niepewność... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Listopada 2007 Najgorszy jest pierwszy raz.... :blush:I zrób jak Ci radza Koledzy. Zacznij od 1 półtuszy. na przyszłość będziesz miał rozeznanie jak "schodzi". Gdyby czegoś brakło zawsze możesz dorobić. Lepsze to niż męczyć się ze starzyzną (oczywiście to wszystko zależy od wielkości "rynku zbytu" w twojej Rodzinie). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Listopada 2007 Chyba tak zrobię. Dzięki wszystki za rady. Około 10 grudnia opowiem co mi wyszło.Do MaxelaCzy moje zamówienie na płytę dotarło? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Listopada 2007 Tak. Zostało zaksięgowane i oczekuje realizacji. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Listopada 2007 Strampek- odwagi warunki sprzyjają u mnie na balkonie 0 st C, nie musisz się martwić ze mięso się zagrzeje i będzie ciepłe , więc nic mu się nie stanie jak sie opóźnisz w robocie dzień czy dwa. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Listopada 2007 Nareszcie się doczekałem na Ciebie. Jeszcze pozostał problem z czasem peklowania, stężeniem solanki i temperaturą. Do tej pory pakowałem mięso na wędzonki do lodówki i miałem spokój. Teraz mi się nie zmieści i musi stać na balkonie. Wspominałeś o swojej tabeli. Publikowałeś ją gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Listopada 2007 Strampek - https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam strampek. Ja pekluję już prawie dwa tygodnie . Mięsko stoi w zalewie na balkonie . Warunki wg mnie idealne zobacz zalewa prawie klarowna . Ja peklowałem czyli zalewa wg kalkulatorka masarza jest na stronie .Wędzenie w połowie tego tygodnia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-22430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Mam pytanie, czy można mrożone wczesniej mięso peklować w zalewie ok. 10 dni :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-26767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Przemo, jasne, można tylko z przestrzeganiem warunków rozmnażania i peklowania jak świeżego. pozdrawiam szybko zamrażasz wolno rozmrażasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1153-mro%C5%BCenie-mi%C4%99sa-a-wyroby/#findComment-26768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.