Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 420
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No i zakończyłem wędzenie dwudniowe wtorek i środa

No takiej wędzarni to ja jeszcze nie widziałam.

Wyroby pierwsza klasa :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-138875
Udostępnij na innych stronach

duduś, Na święta ubiłem 3 sztuki i dokupiłem tylną nogę wieprzową bez golonki miała 10kg do tego jedną łopatkę, i boczek i wszystko to na święta.

kabanosy 5kg

biała 5kg

k.gruba 7kg

k.cienka 5 kg

szynka wieprzowa 3,5kg

szynka z indyka 12kg

 

Został jeszcze jeden ale żeby nie było mu smutno to wstawiłem mu lustro i teraz wydaje mu się że ma kolegę (przed sylwestrem ubiję ostatnią bestię)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-138985
Udostępnij na innych stronach

Bo to Warszawskie

Gozno.... a co masz do Warszawy hę? :devil: :tongue:

a po drugie Kyzimol z Łodzi przychodzi :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139009
Udostępnij na innych stronach

witam

wczorajsze wędzenie filetów śledziowych na wisząco.

oraz poniżej coś wyjątkowego rarytas dla Tygrysków i odważnych :wink: mega dobry

"czarny boczek" dla brzusiaji :thumbsup: :thumbsup: robiony na specjalne okazje

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/aef7cdfb751d.jpg

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0a5ccc6dfbae.jpg

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/04688ce4f271.jpg

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/54d2514bf9cf.jpg

 

 

:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139076
Udostępnij na innych stronach

wczorajsze wędzenie filetów śledziowych na wisząco

Filety extra, wędziłeś z mrożonych ? A jak masz dojście do świeżych to daj namiary.....
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139216
Udostępnij na innych stronach

Filety extra, wędziłeś z mrożonych ? A jak masz dojście do świeżych to daj namiary.....

dziękuje...wędziłem z mrożonych kupuje po ok.9zl/kg kupuje z możliwością wybrania sobie z zamrażarki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139318
Udostępnij na innych stronach

Filety extra, wędziłeś z mrożonych ? A jak masz dojście do świeżych to daj namiary.....

dziękuje...wędziłem z mrożonych kupuje po ok.9zl/kg kupuje z możliwością wybrania sobie z zamrażarki

Miały smak śledzia wędzonego?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139320
Udostępnij na innych stronach

Miały smak śledzia wędzonego?

doprawdy tak...zawsze je robię,wole z mrożonych niż ze świeżych rozmrażanych :wink:

z 3kg zostało pare sztuk tylko wędzonych (mała część była smażona na kolacje)

jeżeli będziesz na południu zapraszamy na degustacje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139321
Udostępnij na innych stronach

wczorajsze wędzenie filetów śledziowych na wisząco.

 

 

Mareczku , ja też już parę razy wędziłem filety śledziowe . Były smaczne . Widzę że Ty wieszasz na sznurku , ja wieszałem na szpikulcach od rożna .

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139322
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno wędzenie - tym razem łosoś na zimno w płatach, dzisiaj zaczynam i dymić będę przez trzy dni. Fotki się też znajdą tym bardziej że zapowiadają -20 st, ale jak zwykle będzie o 10 st różnicy czyli około -30 st.

Skręciłem nogę i na taki mróz gipsu nie włożę, więc będzie "zabawnie"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139333
Udostępnij na innych stronach

wędziłem z mrożonych kupuje po ok.9zl/kg kupuje z możliwością wybrania sobie z zamrażarki

W takim razie i ja spróbuję , ale to już w :cool: 2011 roku...
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139647
Udostępnij na innych stronach

Stało się! wędziłem łososia na zimno. Temperatura - 17 przez dwa dni i koniec wędzenia -5. Czas wędzenia 72 godziny. Opał wiórki bukowe olchy i dębu. Sposób ciepłe palenisko bez żaru posypać węglem drzewnym grubsze kawałki następnie całość pokryć wiórkami 9 ( bardzo drobnymi ) kładę kilka grubszych kawałków buka i zasypuję trocinami - wiórkami. Zapalam wysypując troszkę żaru z drzewa lub węgla drzewnego. Oczywiście dymi na zimno o pierwszego "kopa" i uzupełniam co 12 godzin wióry i kawałki grubych gałęzi bukowych. http://%20http://images46.fotosik.pl/476/1a4cce95c333ed8bm.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139808
Udostępnij na innych stronach

Bo to Warszawskie

Gozno.... a co masz do Warszawy hę? :devil: :tongue:

a po drugie Kyzimol z Łodzi przychodzi :lol:

Myślałem, że zbudowana jest z elementów rusztowania warszawskiego.Kyzimol mi podpowiedział, że podobne ale nie warszawskie :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139812
Udostępnij na innych stronach

Andyandy Tak jak piszesz do tego co podają meteorolodzy trzeba dołożyć trochę. Mam nadzieję, że nie odmroziłeś nic sobie bo rybka wygląda niezwykle apetycznie :thumbsup:

Ja swoje ostatnie wędzenie wykonałem w dniu wigilii :lol:

Na drugi dzień (choć to święta) już bym do wędzarni nie doszedł. Tyle śniegu nawaliło :mad:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139813
Udostępnij na innych stronach

Biotit, zibi187, Foty z aparatu telefonicznego bo zapomniałem cyfrówki. Co do zimy to zawsze oszukują latem jest o kilka stopni więcej, a zima mniej. Teraz jest -8 i pada śnieg. Noga boli i naderwane zaczepy długo się będą goiły.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139814
Udostępnij na innych stronach

Biotit, zibi187, Foty z aparatu telefonicznego bo zapomniałem cyfrówki. Co do zimy to zawsze oszukują latem jest o kilka stopni więcej, a zima mniej. Teraz jest -8 i pada śnieg. Noga boli i naderwane zaczepy długo się będą goiły.

Życzę szybkiego powrotu do zdrówka :smile: bo ono jest najważniejsze

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139816
Udostępnij na innych stronach

Biotit, Tak to jest, lewa ręka palec przyszyty i na mrozie super boli - dwa pozostałe uszkodzone tarczą piły i też nie pomagają teraz jeszcze noga! Sąsiad kapuś, windy brak, śnieg po pas i pić się chce, a tu mineralna!!! Może w TOTKA wygram! :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139820
Udostępnij na innych stronach

Sąsiad już dawno powinien pływać z morświnami :lol: :lol: w Zatoce.

Wody tam pod dostatek i jego miejsce :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139823
Udostępnij na innych stronach

[

Moje sobotnie wędzenie.

Tyle :clap: to ja jeszcze w moim sklepie nie widziałem :lol:

Pozdrawiam :thumbsup: Janusz

 

Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139824
Udostępnij na innych stronach

Co do wędzenia ryb czy innych przysmaków lub grillowania należy zrobić z drewniana ramę naciągnąć metalową - stalową siatkę podtynkową ( małe trapezy 12 mm x 18 mm ) zawinąć brzegi i skręcić drugą ramą ponieważ końce są bardzo ostre. I tak zabezpieczona siatka idealnie nadaje się do wędzenia ryb, mies, śliwek, gruszek i suszenia owoców. Podwieszana w wędzarni na odpowiednich hakach. Koszt siatki to 2 lub 3 zł metr b. Do suszenia grzybów używam siatki szklanej takiej jak pod klej na styropian. Brzegi zabezpieczam klejem poliuretanowym, żeby się nie deformowały. Odpowiedni przekładaniec na drewnianym stelażu wielopoziomowym, pozwoli bez ciecia zrobić 15 metrową suszarnię do grzybków małych rozmiarów. Boki z foli zasłonić przed wiatrem i na zimę można suszyć kilogramy grzybów i innych przysmaków.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/13/#findComment-139828
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.