Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Jeszcze ciepłe, jeszcze bardzo mocno pachnące dymem wiśniowym ,bukowym i oczywiście dębowym moje wędzonki przyniesione dosłownie parę naście minut temu do domu . Słoninka moim zdaniem jest wystarczająco uwędzona i pozostanie jutro w domku natomiast szyneczki i boczusie jutro jeszcze na 2-3 godzinki do wędzarni . Ten samotny na kijku to mój pierworodny czyli mój pierwszy wędzony baleronik . Jutro podam resztę fotek i będzie można zobaczyć jak zmieniły się kolorki po drugim wędzeniu .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 420
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

Wnuczek nie bój się że przytyjesz wypij kielicha :smile:

 

sokoz . Mnie słoninka wędzona też bardzo smakuje . Gdy bylem w sanatorium w Lądku Zdroju parę lat temu to kolega Kazik podpowiedział mi że słoninka wędzona i czosnek z własnego ogrodu to najlepszy lek przeciw grypie . Myślę że skutkuje od tamtego czasu nie bylem przeziębiony ani chory na grypę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22767
Udostępnij na innych stronach

Tu gdzie mieszkam nie można kupić słoninki wędzonej. A to smak zapamiętany z dzieciństwa. Trzeba jechać do Kauflandu, inne markety "nie prowadzą". Moj kolega twierdzi, że najlepszy jest plasterek słoniny wtarty w razowy chleb. Coś w tym jest!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22769
Udostępnij na innych stronach

No i gdyby nie okulary to patrzałki by mi wypadły! Super foto galeria. Gratuluję!.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22874
Udostępnij na innych stronach

Piękne pozazdrościć , piękna produkcja :tongue:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22876
Udostępnij na innych stronach

Tak nie można ludzi maltretować :!: :!: :!: Nie ma sprawiedliwości na tym świecie :tongue: :tongue: :tongue: :grin: :grin: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22881
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje -niech zawsze tak się udaje.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22882
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju k,

piękna, apetyczna produkcja. Gratuluję i trzymaj tak dalej.

Mnie słoninka wędzona też bardzo smakuje

Słoninka mocno uwędzona, sało...to jest to. Uwielbiam ze świeżym, śląskim (pszenno/żytnim) chlebkiem. Robię z reguły 2 rodzaje równocześnie, to znaczy zwykłą, zasoloną oraz w papryce. Ostatnio,(chyba będąc pod lekkim wpływem %...), pomyliłam papryki i słoninka została potraktowana papryczką chili w proszku. Efekt okazał sie być rewelacyjny. Cieniutka otoczka ostrej papryki zgubiła się prawie w konsumowanym plasterku ale nadala mu charakterek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22883
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Bardzo dziękuję za ciepłe słowa i bardzo się cieszę z tego powodu . Jestem amatorem w tej dziedzinie i tym bardziej jestem bardzo wzruszony .

 

Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22890
Udostępnij na innych stronach

Odkąd pamiętam na forum Twoje zdjęcia to rzeczywiście jesteś amator bez doświadczenia :tongue: :wink: nie bądź taki skromny

pozdrowienia

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22891
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Anetko . Na serio pisałem , pochodzę z pod poznańskiej wsi i dawno temu w domu moich dziadków i moich rodziców to były takie małe gospodarstwa bez ziemi , co chowało się prawie wszystkie stwory oprócz krówek . Swiniobicia były na porządku dziennym. Teraz to sobie niektóre rzeczy tylko przypominam a te które pamiętam i idzie zrealizować to realizuję . Dawno temu o tej porze w moim domu to np. było darte pierze z pozabijanych gęsi i kaczek a koło 10 grudnia to były pieczone pierniki już na święta . Dziurki w piernikach przez które przechodziła nitka żeby powiesić na choince to były robione naparstkiem . myślę że teraz mało osób szczególnie młodych wie co to jest naparstek .

Ale się rozpisałem . Myślę że jak się może spotkamy na Naszym Zlocie to będzie okazja pogadać

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22892
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju! Wspaniałosci pokazałeś.

Ja się juz nie moge doczekac dnia ,w którym uwędze mięska na Święta Bożego Narodzenia.

Pewnie jak w tamtym roku ,.będzie to 21-22 grudzień. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22894
Udostępnij na innych stronach

A moje wędzonki to będą trzecie w życiu , tzn szyneczka baleron i schabik łatwo policzyc trzecie święta od mojej inauguracji wędzenia i dlatego ich nie robię częściej bo owszem fajnie smakują ale nie umiem uparzyć ich tak dobrze , żeby były nie za suche niby się trzymam kanonów parzenia wędzonek i nic :cry: teraz będę wędzić chyba jutro wędzonki i zmrożę je a parzyc będę przed świętami może tym razem się uda :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22895
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Małgoś . Nie ważne kiedy coś się robi byle robić tą rzecz z sercem i z zadowoleniem . Ja mam znajomych co malują w przeddzień świąt mieszkanie i są zadowoleni .

 

Anetko . Moim zdaniem parzenie szyneczek to jednak przestrzeganie czasu parzenia i temperatury . Ja moje mięsko do wędzenia nie staram się okrawać do czystego mięśnia Pozostaje tłuszczyk ze skórą a niekiedy również i błony między mięśniowe . Może i to pomaga że nie wypływa soczek podczas wędzenia i parzenia .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22897
Udostępnij na innych stronach

teraz będę wędzić chyba jutro wędzonki i zmrożę je a parzyc będę przed

Tylko postaraj się zachować wszelkie zalecenia dot. procesu mrożenia i rozmrażania.

Moim zdaniem w takim przypadku istnieje jeszcze większe niebezpieczeństwo powstania suchych wędzonek...

 

Ja moje mięsko do wędzenia nie staram się okrawać do czystego mięśnia Pozostaje tłuszczyk ze skórą

Andrzej k - mam podobne spostrzeżenia - pierwsze wędzonki obierałem z każdego tłuszczu, w tej chwili uważam, że jesłi ktoś nie lubi, to lepiej odkroić sobietłuszczyk już na talerzu.

Wędzonki z tłuszczem (i skórą) moim zdaniem lepiej wyglądają i lepiej smakują.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22907
Udostępnij na innych stronach

Anetka, na pewno coś wybierzesz na Twoje kłopoty z przeparzaniem. U mnie też tak było dopóki nie kupiłem w sklepie zaopatrującym masarzy termometru z sondą na przewodzie nierdzewnym (90parę zł). Teraz wbijam termometr, przykrywam i czekam aż się alarm włączy. Jest wygodnie i pewnie.

 

http://www.allegro.pl/item268856033_promocja_wielofunkc_termometr_alarm_do_300st_c.html

 

http://www.allegro.pl/item270184110_termometr_cyfrowy_do_wysokich_temperatur_z_timerem.html

 

http://www.allegro.pl/item272574371_termometr_cyfrowy_do_wysokich_temperatur_tanio_.html

 

http://www.allegro.pl/item269592303_termometr_do_pieczenia_14_1500_10_200c_haccp.html

 

i dużo więcej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22912
Udostępnij na innych stronach

Andrzej K tak jak pisalem wczesniej, Ty bracie czujesz blusa w tym co robisz.

miales troche tego wedzenia,bardzo ladnie Ci to wyszlo.widze ze tez lubisz

zjesc od czasu do czasu uwedzonej szpyreczki-sloninki:-)

ja lubie robic od jakiegos czasu taki kotlecik z jajek,a robie go tak

 

kotlecik z jaj

do rondelka wrzucam grubo pocieta w plastry sloninke wedzona wlasnej roboty,podsmazam z dwoch stron nie zamocno tylko tyle aby poscila smalczyk,

nastepnie odstawiam z gazu na chwile,dodaje 3-4 kopiate lyzki bulki tartej

tzw.sucharek,daje na gaz lekko podgrzewam tylko do zarumienienia nie mieszajac

odstawiam na bok wale 3 jajka na ta buleczke,posypuje vegeta zamiast soli i

powrot na gaz smaze chwile,widelcem kontrolujac aby nie przypalic,jak dol mam

juz gotowy na gore pokrywka chwile podgrzac i na talerz wio i am am

polecam pychotka dla mnie,zarazilem nawet tym zonke.

 

Pozdrawiam wszystkich tęgo

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22921
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Marku . Jestem po prostu mięso-żerny jak to mówią i z tym jest mi dobrze a jajka u mnie są na porządku dziennym . Bardzo często smażę jajeczka na słonince wędzonej . Przepisu który podałeś nie znałem i oczywiście będę próbował . Dzięki za opinię na temat mojego wędzenia . Chyba już mogę powiedzieć skromnie że wędliny domowe to moje hobby .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/#findComment-22932
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.