Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje eksperymenty kulinarne :)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
204 odpowiedzi w tym temacie

#181 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 21 lut 2018 - 13:36

Przy moim stażu uważam, że EAnna miała na myśli samoobsługę . :angel:



#182 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 mar 2018 - 15:34

Żeby nie było, że tylko się lenię :D

Ładne golonki mi się trafiły, to kupiłem i wrzuciłem przedwczoraj do marynaty: podpiwek, do którego dodałem soli 50 g/l, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, rozmaryn, czosnek granulowany. Dziś wrzuciłem do naczynia żaroodpornego wraz z kapuchą kiszoną i podlałem niewielką ilością marynaty. W trakcie pieczenia zdjąłem pokrywkę i po podpieczeniu odwróciłem golonki, co by się przyrumieniły jednakowo z każdej strony. Pojedlim i teraz odpoczywamy, czekając aż się sadełko zawiąże ;) Pani Żona zadowolona  :thumbsup:  stwierdziła, że do pełni szczęścia brakuje złocistego napoju z pianką ;) Miłej niedzieli SiB-y :) 

Załączony plik  100_2963.JPG   237,6 KB   2 Ilość pobrań



#183 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 04 mar 2018 - 15:42

Do takiej goloneczki to powinno być piwko i smarzone kartofle w plasterkach 😉
Wyglada apetycznie 👍🏻

#184 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 mar 2018 - 15:49

Piwko się chłodzi, a do obiadu były jeszcze ugotowane ziemniaki, ze smażoną na maśle cebulką :) 



#185 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 12 kwi 2018 - 20:16

Sezon grillowy uważam za otwarty ;) W ramach obiadku przy okazji sadzenia ziemniaków, marynowana karkówka pieczona na żeliwnej blasze nad żarem z liściastego drewna :)

Załączony plik  100_0186.JPG   219,38 KB   8 Ilość pobrań



#186 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3267 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 13 kwi 2018 - 12:48

To prawie BBQ.  :)



#187 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów

Napisano 13 kwi 2018 - 16:31

Ale się rozpieszczacie, .......... :D Ty Pawle i Agusia......... :thumbsup:

Pozdrowienia



#188 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1875 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 13 kwi 2018 - 20:04

Tak sobie pomyślałam,ze mam takie blachy żeliwne ze starej kuchni i mogłabym je jakoś dopasować do grila.

Rozumiem,ze trzeba by było pod nią rozpalić jakieś ognicho i trochę nagrzać tą blachę...

Czy finalnie dużo lepsze mięsko wyjdzie z tej blachy,niż z grila?



#189 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7426 postów

Napisano 13 kwi 2018 - 21:44

Tak sobie pomyślałam,ze mam takie blachy żeliwne ze starej kuchni i mogłabym je jakoś dopasować do grila.
Rozumiem,ze trzeba by było pod nią rozpalić jakieś ognicho i trochę nagrzać tą blachę...
Czy finalnie dużo lepsze mięsko wyjdzie z tej blachy,niż z grila?

nie ale to moje doświadczenie i niekoniecznie jest najmojsze ;)

#190 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 13 kwi 2018 - 22:21

Czy finalnie dużo lepsze mięsko wyjdzie z tej blachy,niż z grila?

Jak dla mnie to o wiele bardziej soczyste, bowiem tłuszcz nie ucieka przez ruszt, tylko mięsko piecze się w jego otoczce. Przy umiejętnym spalaniu drewna pod płytą, można wyczarować świetne smakołyki i to bez ograniczania się jedynie do mięs, a do tego ten wspaniały aromat dymu z liściastych  :) I ten klimat przy wyczekiwaniu na pieczyste i doglądaniu żaru :thumbsup:  Ileż to już choćby ziemniaczanych plasterków czy placków na sodzie zostało na nim upieczonych :) Jedynie wyobraźnia nas ogranicza :)

Załączony plik  1.jpg   74,02 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   98,78 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  3.jpg   111,58 KB   2 Ilość pobrań



#191 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1093 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 14 kwi 2018 - 05:07

Fajna sprawa ta płyta.  :thumbsup:



#192 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 15 kwi 2018 - 18:47

Qba jakiej grubości  ta płyta żeliwna?



#193 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 15 kwi 2018 - 18:54

Pół centymetra. 

Płyta nie stygnie :D Dziś ukręciłem kiełbaski grillowej z serem żółtym :)

Załączony plik  100_0199.JPG   164,87 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  100_0201.JPG   192,8 KB   4 Ilość pobrań



#194 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1875 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 16 kwi 2018 - 18:59

Trzeba by się naumieć palić pod tą płytą...



#195 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1093 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 16 kwi 2018 - 19:10

Płyta fajna, ale kiełbaski wyglądają przepysznie.  :)



#196 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 16 kwi 2018 - 19:18

Trzeba by się naumieć palić pod tą płytą
Z każdym grillowaniem jest lepiej ;) Podobnie jak z wędzeniem :) Wszystko trzeba poznać i umieć przewidzieć kolejny ruch :) 

 

Dziękuję wszystkim udzielającym się w temacie :) Przyjemnie tak posiedzieć przy ogniu :)  



#197 Aguś96

Aguś96

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćpodkarpacka wieś

Napisano 16 kwi 2018 - 21:04

Takie kiełbaski z płyty są mega smaczne :) Dziś próbowałam na kolację smażone na patelni... dużo im brakuje do tych z płyty :)



#198 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7426 postów

Napisano 17 kwi 2018 - 05:14

Takie kiełbaski z płyty są mega smaczne
Jest jeszcze inna metoda na takie kiełbaski - To pieczene w rurce stalowej - czarnej  lub z nierdzewki ;)  - tylko póżniej trzeba ja myć wyciorem :facepalm: 

#199 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9856 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 kwi 2018 - 05:27

Takie kiełbaski z płyty są mega smaczne

Z takiej płyty wychodzą doskonałe placki ziemniaczane. Niewielkie, kładzione łyżką.

Na Podbeskidziu serwuje się je tradycyjnie z tzw. wyrzoskami.

Pierwszy raz spróbowałam tego specjału na zlocie w Brennej.

Później okazało się, że robi je również mój siostrzeniec, wykorzystując przystawkę do wędzarni mojej siostry w Wiśle.

Tę wędzarnię wybudowała siorunia na podstawie projektu @andyandy :D , po ostrej walce z "fachowcem".

Walczyłam ja  :facepalm:  ale z dobrym skutkiem  :tongue:  

I tak wróciliśmy do Wędlin Domowych  :frantics:



#200 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 17 kwi 2018 - 05:52

Z takiej płyty wychodzą doskonałe placki ziemniaczane. Niewielkie, kładzione łyżką. Na Podbeskidziu serwuje się je tradycyjnie z tzw. wyrzoskami.
Hmm... Szpyrki fajna sprawa ;) Kolejna inspiracja do obgarnięcia ;) Dziękuję. Może przy okazji urodzinowego biesiadowania zrobimy, a to już na dniach :D 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych