Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ ja nie daję się za nic ciągnąć  .To są podstawy peklowania, które były na forum wielokrotnie omawiane.Chodzi o powierzchnię mięsa.W większych kawałkach jest ona mniejsza od mięsa mielona i tym samym mniej narażona na zakażenie bakteriologiczne.

Ryczpak , nie napisałem tego tak jak Arkadiusz , ale juz wiesz dla czego zwróciłem  uwage na kolejnośc , raczej intuicyjnie , bo tak sie juz nauczyłem jak " koń " ale głównie wyjasnienie Arkadiusza jest tu najważniejsze , reszta to juz kwestia mieszania , i dzialania peklolosoli ,która przy peklowaniu kostki , a nastepnie mieleniu bedzie lepiej i równomiernie rozłożona w masie . Pozdrawiam p.S. Zrobisz jak uważasz .

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437099
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:clap::thumbsup::clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437176
Udostępnij na innych stronach

 

Super że dziecko zajada swojej roboty wyroby .

 

Je co mu dadzą ;)  ale dobrze że mu dają własne wyroby, a nie syf ze sklepu.

 

       Witam nie zawsze chce jeść co mu dadzą :) ma swoje wymagania. Czasem można usłyszeć beee hihi. Faktycznie wędliny je, sery aż się rwie zawsze trzeba mieć w zapasie, jogurty, zsiadłe mleko itp też nie wybrzydza. 

       Wczoraj przy okazji produkcji ala oscypków zrobiłem sobie jogurt, z zamiarem eksperymentu na serek jogurtowy z ziołami.

Tu się grzeje mleczko na serki 37 litrów. post-65773-0-34116600-1438752867_thumb.jpg 

3 litry zostawiłem na jogurt. Zagotowałem mleko, ostudziłem do temp 38-40stopni dodałem jogurt. Wlałem do termosu i zostawiłem na kilka godz do wieczora.

Gotowy jogurt post-65773-0-54082200-1438753219_thumb.jpgpost-65773-0-24948200-1438753250_thumb.jpg.

Z około 3 litrów mleka i jogurtu(kubek) wyszło ok 2,5 kg jogurtu.  Wykonałem 3 serki tj z ziołami prowansalskimi, czosnkiem bazylio i suszonymi pomidorami oraz z pieprzem ziołowym i kminkiem. Zawinąłem w gazę i powiesiłem do obcieknięcia. Dziś rano wykonałem jeszcze czysty serek bez dodatków.post-65773-0-67611900-1438753624_thumb.jpg tu przygotowany jogurt z pomidorami suszonymi

post-65773-0-92805600-1438753651_thumb.jpg tu z ziołami prowansalskimi

post-65773-0-30211700-1438753681_thumb.jpg tutaj gotowe serki już obciekają

a tu już dzisiejszy śmietankowy z 1 kg jogurtu zobaczę ile wyjdzie gotowego serkapost-65773-0-10995900-1438753714_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437735
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Witam w ramach rozmachu kilka sztuk wędzonych czyli 20 z 38 litrów mleka oraz korycińskie z 20 litrów mleka z bazylio czosnkiem i suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, żurawiną i z orzechami włoskimi :) W tle zdjęcia widać słoiczki z domowym keczupem :).

post-65773-0-62364100-1441360977_thumb.jpg

post-65773-0-53464500-1441361008_thumb.jpg

post-65773-0-89289500-1441361044_thumb.jpg

Edytowane przez rczpak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-443037
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Oj zaniedbałem swój kącik, ale produkcja trwa dalej. Coraz większa liczba degustatorów mi się zbiera oraz coraz inne smaki tj nowości. Obecnie króluje ser z orzechami oraz z orzechami i miodem na słodko :). Ostatnio przerobiłem 40 litrów mleka. Wyszło ponad 6 kg ala korycińskiego. Oto dokumentacja fotograficzna post-65773-0-35586100-1446646718_thumb.jpgpost-65773-0-62846300-1446646771_thumb.jpgpost-65773-0-55535100-1446646819_thumb.jpgpost-65773-0-76827600-1446646877_thumb.jpgpost-65773-0-09392500-1446646928_thumb.jpgpost-65773-0-03313300-1446646978_thumb.jpgpost-65773-0-95798400-1446647049_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-454317
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wczoraj dla wprawy uwędziłem parę malutkich serków. Pogoda tylko mało przyjemna wiało,padało, ale się udało :).post-65773-0-28092600-1447398242_thumb.jpg

W ramach usprawnienia mini produkcji myślałem myślałem no i wymyśliłem podstawkę pod małe sitka. Dosyć funkcjonalne nie trzeba myć 6 miseczek tylko jedną tackę,albo oprzeć na zlewie.post-65773-0-97613500-1447398206_thumb.jpg Wykonane ze sklejki, ale już szukam jakiegoś plastiku. Jeszcze tylko muszę coś wykombinować podobnego na sitka o średnicy 160 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-456181
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam powiadają ludzie, że nie samym serem i wędlinami człowiek żyje. Zaczynam razem z żoną naukę w wielkiej sztuce kręcenia sękaczy.Można powiedzieć, że wracam do korzeni cukierniczych ponieważ moja babcia i dziadek mieli cukiernie, ale to daaawno temu. Właśnie oni specjalizowali się w kręceniu sękaczy.Często jako dziecko byłem obecny w zakładzie i podjadałem surowe ciasto. Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. Niedługo dodam zdjęcia z procesu produkcji :)post-65773-0-16938000-1453446467_thumb.jpg post-65773-0-44515100-1453446506_thumb.jpg post-65773-0-65539000-1453446538_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470289
Udostępnij na innych stronach

Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. :)

Miałam okazję zjeść spory kawałek .. a nawet dwa takiego sękacza u mojej rodziny w Supraślu, też kiedyś sami robili w domu, teraz już nie mają na to czasu.

Nieważne, ze to bomba kaloryczna ( ilość jaj ogromna) ale ten smak .. hmmm .. zarąbisty :D

Gratuluję powrotu do dawnych tradycji :clap: niewiele osób robi takie sękacze w domu .. albo nie dysponują odpowiednim rusztem, albo nie mają czasu. 

Piękny sękacz :thumbsup: wielkie brawa dla Ciebie i Twojej Żonki  :)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470291
Udostępnij na innych stronach

Witam powiadają ludzie, że nie samym serem i wędlinami człowiek żyje. Zaczynam razem z żoną naukę w wielkiej sztuce kręcenia sękaczy.Można powiedzieć, że wracam do korzeni cukierniczych ponieważ moja babcia i dziadek mieli cukiernie, ale to daaawno temu. Właśnie oni specjalizowali się w kręceniu sękaczy.Często jako dziecko byłem obecny w zakładzie i podjadałem surowe ciasto. Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. Niedługo dodam zdjęcia z procesu produkcji :)attachicon.gifIMG_4358.JPG attachicon.gifIMG_4359.JPG attachicon.gifIMG_4360.JPG

Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470292
Udostępnij na innych stronach

Kurpiu zapraszam. Tylko daj się nauczyć chyba, że chcesz być królikiem doświadczalnym hihi. Żart tak źle nie jest, jest jadalny. Trochę zdobędziemy doświadczenia i śmiało możesz przyjeżdżać. Przy okazji pogadamy o ricotcie bo za cholerę mi nie wychodzi a i ewentualnie o korbaczach Pozdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470295
Udostępnij na innych stronach

Kurpiu zapraszam. Tylko daj się nauczyć chyba, że chcesz być królikiem doświadczalnym hihi. Żart tak źle nie jest, jest jadalny. Trochę zdobędziemy doświadczenia i śmiało możesz przyjeżdżać. Przy okazji pogadamy o ricotcie bo za cholerę mi nie wychodzi a i ewentualnie o korbaczach Pozdr

a mleko masz dobre czy mam ze sobą przywieźć? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470309
Udostępnij na innych stronach

Ćwiczeń ciąg dalszy większy brat mniejszego 50 cm i 2,3kg wagi. Jeszcze musimy opracować słoje żeby ładnie wychodziły.

 

post-40040-0-02676900-1453927029_thumb.jpg  post-40040-0-75655600-1453927056_thumb.jpg  post-40040-0-55628800-1453927076_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471343
Udostępnij na innych stronach

Qrcze coraz ładniejsze . :D    Szkoda że foty są na leżąco . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471347
Udostępnij na innych stronach

 Schrupał bym to cudo do kawy.

I ja też :) choć jeden malutki kawałek :D

ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471375
Udostępnij na innych stronach

 

Schrupał bym to cudo do kawy.

 

I ja też :) choć jeden malutki kawałek :D

ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa ;)

Na ten konkretny poszło 50 szt jajek. Ten jest lepszy niż poprzedni jest bardziej pulchny i to bez grama proszku do pieczenia. W planach jest wykonanie sękacza z 60 szt jaj.

 

Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję ;)

Kurpiu zapraszam na degustacje. Ten dzisiejszy można już puszczać w obieg :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471391
Udostępnij na innych stronach

 

 

Schrupał bym to cudo do kawy.

I ja też :) choć jeden malutki kawałek :D

ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa ;)

Na ten konkretny poszło 50 szt jajek. Ten jest lepszy niż poprzedni jest bardziej pulchny i to bez grama proszku do pieczenia. W planach jest wykonanie sękacza z 60 szt jaj.

 

Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję ;)

Kurpiu zapraszam na degustacje. Ten dzisiejszy można już puszczać w obieg :-)

 

Nie kuś bo się zjawię ;)

A na poważnie - zaproszenie przyjęte - napisz mi na PW namiary do siebie a ja jak tylko będę miał sposobność to Cię odwiedzę :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471486
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ćwiczeń ciąg dalszy większy brat mniejszego 50 cm i 2,3kg wagi. Jeszcze musimy opracować słoje żeby ładnie wychodziły.

Ależ apetyczny Sękacz.. swego czasu kolega Beiot przywoził z Podlasia taki sękacz na zlot... pychotka :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471510
Udostępnij na innych stronach

 

 

. swego czasu kolega Beiot przywoził z Podlasia taki sękacz na zlot..

 

 

 U Radka na Rozewiu tęż są zawsze :D 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471513
Udostępnij na innych stronach

Też jadłem u Radka ,pierwszy był słodki ale ten na następnym spotkaniu już mniej i był super, był robiony z dwóch rodzai ciast. rczpak ,pokaż sprzęt na którym robisz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471537
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.