Pacan Wojciech Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) Ależ ja nie daję się za nic ciągnąć .To są podstawy peklowania, które były na forum wielokrotnie omawiane.Chodzi o powierzchnię mięsa.W większych kawałkach jest ona mniejsza od mięsa mielona i tym samym mniej narażona na zakażenie bakteriologiczne.Ryczpak , nie napisałem tego tak jak Arkadiusz , ale juz wiesz dla czego zwróciłem uwage na kolejnośc , raczej intuicyjnie , bo tak sie juz nauczyłem jak " koń " ale głównie wyjasnienie Arkadiusza jest tu najważniejsze , reszta to juz kwestia mieszania , i dzialania peklolosoli ,która przy peklowaniu kostki , a nastepnie mieleniu bedzie lepiej i równomiernie rozłożona w masie . Pozdrawiam p.S. Zrobisz jak uważasz . Edytowane 30 Lipca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Lipca 2015 Gotowe produkty z szynkowara i uwędzona kiełbaska najważniejszy degustator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Lipca 2015 Super że dziecko zajada swojej roboty wyroby . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 31 Lipca 2015 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Lipca 2015 Super że dziecko zajada swojej roboty wyroby . Je co mu dadzą ale dobrze że mu dają własne wyroby, a nie syf ze sklepu. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Super że dziecko zajada swojej roboty wyroby . Je co mu dadzą ale dobrze że mu dają własne wyroby, a nie syf ze sklepu. Witam nie zawsze chce jeść co mu dadzą ma swoje wymagania. Czasem można usłyszeć beee hihi. Faktycznie wędliny je, sery aż się rwie zawsze trzeba mieć w zapasie, jogurty, zsiadłe mleko itp też nie wybrzydza. Wczoraj przy okazji produkcji ala oscypków zrobiłem sobie jogurt, z zamiarem eksperymentu na serek jogurtowy z ziołami.Tu się grzeje mleczko na serki 37 litrów. 3 litry zostawiłem na jogurt. Zagotowałem mleko, ostudziłem do temp 38-40stopni dodałem jogurt. Wlałem do termosu i zostawiłem na kilka godz do wieczora.Gotowy jogurt .Z około 3 litrów mleka i jogurtu(kubek) wyszło ok 2,5 kg jogurtu. Wykonałem 3 serki tj z ziołami prowansalskimi, czosnkiem bazylio i suszonymi pomidorami oraz z pieprzem ziołowym i kminkiem. Zawinąłem w gazę i powiesiłem do obcieknięcia. Dziś rano wykonałem jeszcze czysty serek bez dodatków. tu przygotowany jogurt z pomidorami suszonymi tu z ziołami prowansalskimi tutaj gotowe serki już obciekająa tu już dzisiejszy śmietankowy z 1 kg jogurtu zobaczę ile wyjdzie gotowego serka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Witam w ramach rozmachu kilka sztuk wędzonych czyli 20 z 38 litrów mleka oraz korycińskie z 20 litrów mleka z bazylio czosnkiem i suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, żurawiną i z orzechami włoskimi W tle zdjęcia widać słoiczki z domowym keczupem . Edytowane 4 Września 2015 przez rczpak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Listopada 2015 Oj zaniedbałem swój kącik, ale produkcja trwa dalej. Coraz większa liczba degustatorów mi się zbiera oraz coraz inne smaki tj nowości. Obecnie króluje ser z orzechami oraz z orzechami i miodem na słodko . Ostatnio przerobiłem 40 litrów mleka. Wyszło ponad 6 kg ala korycińskiego. Oto dokumentacja fotograficzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Listopada 2015 Witam wczoraj dla wprawy uwędziłem parę malutkich serków. Pogoda tylko mało przyjemna wiało,padało, ale się udało .W ramach usprawnienia mini produkcji myślałem myślałem no i wymyśliłem podstawkę pod małe sitka. Dosyć funkcjonalne nie trzeba myć 6 miseczek tylko jedną tackę,albo oprzeć na zlewie. Wykonane ze sklejki, ale już szukam jakiegoś plastiku. Jeszcze tylko muszę coś wykombinować podobnego na sitka o średnicy 160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam powiadają ludzie, że nie samym serem i wędlinami człowiek żyje. Zaczynam razem z żoną naukę w wielkiej sztuce kręcenia sękaczy.Można powiedzieć, że wracam do korzeni cukierniczych ponieważ moja babcia i dziadek mieli cukiernie, ale to daaawno temu. Właśnie oni specjalizowali się w kręceniu sękaczy.Często jako dziecko byłem obecny w zakładzie i podjadałem surowe ciasto. Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. Niedługo dodam zdjęcia z procesu produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. Miałam okazję zjeść spory kawałek .. a nawet dwa takiego sękacza u mojej rodziny w Supraślu, też kiedyś sami robili w domu, teraz już nie mają na to czasu.Nieważne, ze to bomba kaloryczna ( ilość jaj ogromna) ale ten smak .. hmmm .. zarąbisty Gratuluję powrotu do dawnych tradycji niewiele osób robi takie sękacze w domu .. albo nie dysponują odpowiednim rusztem, albo nie mają czasu. Piękny sękacz wielkie brawa dla Ciebie i Twojej Żonki Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam powiadają ludzie, że nie samym serem i wędlinami człowiek żyje. Zaczynam razem z żoną naukę w wielkiej sztuce kręcenia sękaczy.Można powiedzieć, że wracam do korzeni cukierniczych ponieważ moja babcia i dziadek mieli cukiernie, ale to daaawno temu. Właśnie oni specjalizowali się w kręceniu sękaczy.Często jako dziecko byłem obecny w zakładzie i podjadałem surowe ciasto. Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. Niedługo dodam zdjęcia z procesu produkcji IMG_4358.JPG IMG_4359.JPG IMG_4360.JPGPiękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kurpiu zapraszam. Tylko daj się nauczyć chyba, że chcesz być królikiem doświadczalnym hihi. Żart tak źle nie jest, jest jadalny. Trochę zdobędziemy doświadczenia i śmiało możesz przyjeżdżać. Przy okazji pogadamy o ricotcie bo za cholerę mi nie wychodzi a i ewentualnie o korbaczach Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kurpiu zapraszam. Tylko daj się nauczyć chyba, że chcesz być królikiem doświadczalnym hihi. Żart tak źle nie jest, jest jadalny. Trochę zdobędziemy doświadczenia i śmiało możesz przyjeżdżać. Przy okazji pogadamy o ricotcie bo za cholerę mi nie wychodzi a i ewentualnie o korbaczach Pozdra mleko masz dobre czy mam ze sobą przywieźć? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Stycznia 2016 nie no mam dobre. Sery wychodzą podpuszczkowe. Nie wiem czy przyczyną może to być że jest schłodzone w baniaku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Ćwiczeń ciąg dalszy większy brat mniejszego 50 cm i 2,3kg wagi. Jeszcze musimy opracować słoje żeby ładnie wychodziły. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Qrcze coraz ładniejsze . Szkoda że foty są na leżąco . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Stycznia 2016 oj, śliczne one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Schrupał bym to cudo do kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Schrupał bym to cudo do kawy.I ja też choć jeden malutki kawałek ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Schrupał bym to cudo do kawy. I ja też choć jeden malutki kawałek ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa Na ten konkretny poszło 50 szt jajek. Ten jest lepszy niż poprzedni jest bardziej pulchny i to bez grama proszku do pieczenia. W planach jest wykonanie sękacza z 60 szt jaj. Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję Kurpiu zapraszam na degustacje. Ten dzisiejszy można już puszczać w obieg :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Schrupał bym to cudo do kawy.I ja też choć jeden malutki kawałek ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa Na ten konkretny poszło 50 szt jajek. Ten jest lepszy niż poprzedni jest bardziej pulchny i to bez grama proszku do pieczenia. W planach jest wykonanie sękacza z 60 szt jaj. Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję Kurpiu zapraszam na degustacje. Ten dzisiejszy można już puszczać w obieg :-) Nie kuś bo się zjawię A na poważnie - zaproszenie przyjęte - napisz mi na PW namiary do siebie a ja jak tylko będę miał sposobność to Cię odwiedzę Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ćwiczeń ciąg dalszy większy brat mniejszego 50 cm i 2,3kg wagi. Jeszcze musimy opracować słoje żeby ładnie wychodziły. Ależ apetyczny Sękacz.. swego czasu kolega Beiot przywoził z Podlasia taki sękacz na zlot... pychotka Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 27 Stycznia 2016 . swego czasu kolega Beiot przywoził z Podlasia taki sękacz na zlot.. U Radka na Rozewiu tęż są zawsze Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Też jadłem u Radka ,pierwszy był słodki ale ten na następnym spotkaniu już mniej i był super, był robiony z dwóch rodzai ciast. rczpak ,pokaż sprzęt na którym robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.