Pacan Wojciech Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) Ależ ja nie daję się za nic ciągnąć .To są podstawy peklowania, które były na forum wielokrotnie omawiane.Chodzi o powierzchnię mięsa.W większych kawałkach jest ona mniejsza od mięsa mielona i tym samym mniej narażona na zakażenie bakteriologiczne.Ryczpak , nie napisałem tego tak jak Arkadiusz , ale juz wiesz dla czego zwróciłem uwage na kolejnośc , raczej intuicyjnie , bo tak sie juz nauczyłem jak " koń " ale głównie wyjasnienie Arkadiusza jest tu najważniejsze , reszta to juz kwestia mieszania , i dzialania peklolosoli ,która przy peklowaniu kostki , a nastepnie mieleniu bedzie lepiej i równomiernie rozłożona w masie . Pozdrawiam p.S. Zrobisz jak uważasz . Edytowane 30 Lipca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Lipca 2015 Gotowe produkty z szynkowara i uwędzona kiełbaska najważniejszy degustator Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Lipca 2015 Super że dziecko zajada swojej roboty wyroby . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 31 Lipca 2015 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Lipca 2015 Super że dziecko zajada swojej roboty wyroby . Je co mu dadzą ale dobrze że mu dają własne wyroby, a nie syf ze sklepu. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Super że dziecko zajada swojej roboty wyroby . Je co mu dadzą ale dobrze że mu dają własne wyroby, a nie syf ze sklepu. Witam nie zawsze chce jeść co mu dadzą ma swoje wymagania. Czasem można usłyszeć beee hihi. Faktycznie wędliny je, sery aż się rwie zawsze trzeba mieć w zapasie, jogurty, zsiadłe mleko itp też nie wybrzydza. Wczoraj przy okazji produkcji ala oscypków zrobiłem sobie jogurt, z zamiarem eksperymentu na serek jogurtowy z ziołami.Tu się grzeje mleczko na serki 37 litrów. 3 litry zostawiłem na jogurt. Zagotowałem mleko, ostudziłem do temp 38-40stopni dodałem jogurt. Wlałem do termosu i zostawiłem na kilka godz do wieczora.Gotowy jogurt .Z około 3 litrów mleka i jogurtu(kubek) wyszło ok 2,5 kg jogurtu. Wykonałem 3 serki tj z ziołami prowansalskimi, czosnkiem bazylio i suszonymi pomidorami oraz z pieprzem ziołowym i kminkiem. Zawinąłem w gazę i powiesiłem do obcieknięcia. Dziś rano wykonałem jeszcze czysty serek bez dodatków. tu przygotowany jogurt z pomidorami suszonymi tu z ziołami prowansalskimi tutaj gotowe serki już obciekająa tu już dzisiejszy śmietankowy z 1 kg jogurtu zobaczę ile wyjdzie gotowego serka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-437735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Witam w ramach rozmachu kilka sztuk wędzonych czyli 20 z 38 litrów mleka oraz korycińskie z 20 litrów mleka z bazylio czosnkiem i suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, żurawiną i z orzechami włoskimi W tle zdjęcia widać słoiczki z domowym keczupem . Edytowane 4 Września 2015 przez rczpak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-443037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Listopada 2015 Oj zaniedbałem swój kącik, ale produkcja trwa dalej. Coraz większa liczba degustatorów mi się zbiera oraz coraz inne smaki tj nowości. Obecnie króluje ser z orzechami oraz z orzechami i miodem na słodko . Ostatnio przerobiłem 40 litrów mleka. Wyszło ponad 6 kg ala korycińskiego. Oto dokumentacja fotograficzna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-454317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Listopada 2015 Witam wczoraj dla wprawy uwędziłem parę malutkich serków. Pogoda tylko mało przyjemna wiało,padało, ale się udało .W ramach usprawnienia mini produkcji myślałem myślałem no i wymyśliłem podstawkę pod małe sitka. Dosyć funkcjonalne nie trzeba myć 6 miseczek tylko jedną tackę,albo oprzeć na zlewie. Wykonane ze sklejki, ale już szukam jakiegoś plastiku. Jeszcze tylko muszę coś wykombinować podobnego na sitka o średnicy 160 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-456181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam powiadają ludzie, że nie samym serem i wędlinami człowiek żyje. Zaczynam razem z żoną naukę w wielkiej sztuce kręcenia sękaczy.Można powiedzieć, że wracam do korzeni cukierniczych ponieważ moja babcia i dziadek mieli cukiernie, ale to daaawno temu. Właśnie oni specjalizowali się w kręceniu sękaczy.Często jako dziecko byłem obecny w zakładzie i podjadałem surowe ciasto. Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. Niedługo dodam zdjęcia z procesu produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. Miałam okazję zjeść spory kawałek .. a nawet dwa takiego sękacza u mojej rodziny w Supraślu, też kiedyś sami robili w domu, teraz już nie mają na to czasu.Nieważne, ze to bomba kaloryczna ( ilość jaj ogromna) ale ten smak .. hmmm .. zarąbisty Gratuluję powrotu do dawnych tradycji niewiele osób robi takie sękacze w domu .. albo nie dysponują odpowiednim rusztem, albo nie mają czasu. Piękny sękacz wielkie brawa dla Ciebie i Twojej Żonki Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam powiadają ludzie, że nie samym serem i wędlinami człowiek żyje. Zaczynam razem z żoną naukę w wielkiej sztuce kręcenia sękaczy.Można powiedzieć, że wracam do korzeni cukierniczych ponieważ moja babcia i dziadek mieli cukiernie, ale to daaawno temu. Właśnie oni specjalizowali się w kręceniu sękaczy.Często jako dziecko byłem obecny w zakładzie i podjadałem surowe ciasto. Oto pierwszy gotowy już sękacz nie za duży bo się dopiero uczymy. Niedługo dodam zdjęcia z procesu produkcji IMG_4358.JPG IMG_4359.JPG IMG_4360.JPGPiękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kurpiu zapraszam. Tylko daj się nauczyć chyba, że chcesz być królikiem doświadczalnym hihi. Żart tak źle nie jest, jest jadalny. Trochę zdobędziemy doświadczenia i śmiało możesz przyjeżdżać. Przy okazji pogadamy o ricotcie bo za cholerę mi nie wychodzi a i ewentualnie o korbaczach Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kurpiu zapraszam. Tylko daj się nauczyć chyba, że chcesz być królikiem doświadczalnym hihi. Żart tak źle nie jest, jest jadalny. Trochę zdobędziemy doświadczenia i śmiało możesz przyjeżdżać. Przy okazji pogadamy o ricotcie bo za cholerę mi nie wychodzi a i ewentualnie o korbaczach Pozdra mleko masz dobre czy mam ze sobą przywieźć? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Stycznia 2016 nie no mam dobre. Sery wychodzą podpuszczkowe. Nie wiem czy przyczyną może to być że jest schłodzone w baniaku?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-470314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Ćwiczeń ciąg dalszy większy brat mniejszego 50 cm i 2,3kg wagi. Jeszcze musimy opracować słoje żeby ładnie wychodziły. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Qrcze coraz ładniejsze . Szkoda że foty są na leżąco . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Stycznia 2016 oj, śliczne one Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Schrupał bym to cudo do kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Schrupał bym to cudo do kawy.I ja też choć jeden malutki kawałek ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Schrupał bym to cudo do kawy. I ja też choć jeden malutki kawałek ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa Na ten konkretny poszło 50 szt jajek. Ten jest lepszy niż poprzedni jest bardziej pulchny i to bez grama proszku do pieczenia. W planach jest wykonanie sękacza z 60 szt jaj. Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję Kurpiu zapraszam na degustacje. Ten dzisiejszy można już puszczać w obieg :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Schrupał bym to cudo do kawy.I ja też choć jeden malutki kawałek ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa Na ten konkretny poszło 50 szt jajek. Ten jest lepszy niż poprzedni jest bardziej pulchny i to bez grama proszku do pieczenia. W planach jest wykonanie sękacza z 60 szt jaj. Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję Kurpiu zapraszam na degustacje. Ten dzisiejszy można już puszczać w obieg :-) Nie kuś bo się zjawię A na poważnie - zaproszenie przyjęte - napisz mi na PW namiary do siebie a ja jak tylko będę miał sposobność to Cię odwiedzę Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ćwiczeń ciąg dalszy większy brat mniejszego 50 cm i 2,3kg wagi. Jeszcze musimy opracować słoje żeby ładnie wychodziły. Ależ apetyczny Sękacz.. swego czasu kolega Beiot przywoził z Podlasia taki sękacz na zlot... pychotka Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 27 Stycznia 2016 . swego czasu kolega Beiot przywoził z Podlasia taki sękacz na zlot.. U Radka na Rozewiu tęż są zawsze Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Też jadłem u Radka ,pierwszy był słodki ale ten na następnym spotkaniu już mniej i był super, był robiony z dwóch rodzai ciast. rczpak ,pokaż sprzęt na którym robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/2/#findComment-471537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.